Manolo logotype

Veckans Videotips - Stiljournalen - Skor

I veckans videotips vill vi tipsa om Youtube-kanalen Stiljournalen där Fredrik Af Klercker pratar stil, kläder, accessoarer och skor. I flera klipp filmade hos Crockett & Jones på Humlegårdsgatan får vi bl a lära oss mer om skomodellerna Oxfords, Chelseaboots, Munkskor och Lackpumps.

För er som vill får mer inspiration från Fredrik Af Klercker kan man med fördel även lyssna på hans och kollegan Filip Strömbäcks podcast med samma namn. 

Oxfords

 

Chelseaboots

 

Munkskor

 

Lackskor

 

 

 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 O säger
2016-04-24 12:53 - Anmäl

Hej!

Tack för en trevlig blogg! Jag (måhända är jag överdrivet pedantisk) skulle uppskatta om det skedde korrekturläsning av inläggen. Ett vanligt fel på Manolo är felaktig användning av versaler. Idag står namnen på skomodellerna felaktigt med stor bokstav.

Tack för bra sida i övrigt!
#2 Julius säger
2016-04-24 15:37 - Anmäl

Beträffande inköp av Crockett & Jones-skor för runt 5 000 kr på just Grafford måste jag säga att jag förväntade mig mer av både sko i den prisklassen och säljarens kundvård.

Efter några månaders användning hade skinnet nötts ner en hel del vid snörningen (delafil.se/key=75b875e229b3d5d1c328090be2ad307c). Skokräm döljer bara delvis de fula slitningarna. "Normalt slitage" enligt butik och tillverkare, samtidigt som man säger att man "aldrig tidigare sett något liknande". Motsägelsefullt i min öron men kanske något för Fredrik Af Klercker att reda ut i nästa avsnitt av "Stiljournalen".

Nu ska de försöka måla på slitningarna så det återstår att se hur det går. Kanske är min upplevelse av intresse för den som funderar på att köpa nya skor.
#3 Peter säger
2016-04-24 17:33 - Anmäl

Jag tycker själv att Fredrik är helt ute och cyklar i några saker ovan. Intressant att höra om de är någon som håller med mig.

1. Han säger att den mer mejslade tån (Hallam tror jag han visar) är mer klassisk än runda tån (conaught tror jag han visar). Dessutom hävdar han att den mejslade är mer vuxen och att man rätt snabbt växer ifrån den runda tån...? För mig är det totalt tvärtom. Är det en enda svart oxford man ska köpa så är det rund tå som i connaught, den är dessutom mer klassisk enligt min åsikt. Köper man sedan en brun sko som ska användas till kostym kam man med fördel köpa en mer mejslad tå tycker jag.

2. Han säger både här och i sin podd att det är oerhört snyggt med svarta oxfords till jeans. Skulle aldrig kunna tänka mig att ha svarta oxford till jeans om jag nu inte var rockstjärna och hade de till svarta slimmade jeans... Jeans är casual, och då borde man enligt min mening ha casualskor som en chukka i mocka eller munksko i mocka. Vet att mycket är personlig smak men att bära svarta putsade oxford-skor till jeans känns som big nono i min bok.
#4 riesenschnauser säger
2016-04-24 17:33 - Anmäl

#2: Det ser mycket märkligt ut, särskilt eftersom de skadade områdena inte är där snörena löper. Ser mer ut som att skorna har skrapat mot något, exempelvis undersidan av en skohylla när man ställer undan dem. Det är ju inget magiskt med läder, om man exponerar det fel tar det skada. Jag tycker inte att man ska låta sig avskräckas från att köpa bra skor baserat på att en person har fått en lustig skada på ett par. Jag äger ett flertal C&J och de har genomgående mycket hög kvalitet.
#5 Julius säger
2016-04-24 17:50 - Anmäl

#4

Det har de inte. Jag är försiktig med mina skor. Tillverkaren menar att det är ett normalt slitage från att man är ute och går och skons "flärpar" gnids mot varandra. Om det nu ändå är ett måndagsexemplar jag fått (den andra skon är felfri) så tycker jag nog att säljaren kan byta ut skon om den nu inte går att laga. En bra sak att tänka på när man köper nya skor är ju i alla fall hur tillmötesgående säljaren (Grafford i detta fall) är.
#6 Lord Maplebridge säger
2016-04-24 18:18 - Anmäl

#3: Håller helt med, på båda punkter.
#7 Andreas Weinås säger
2016-04-24 22:58 - Anmäl

#3 - De två exempel du nämner är ju subjektiva och handlar ju snarare om hans personliga preferenser än om rätt och fel. Vad som är "mest klassiska" vet jag inte hur man bäst avgör? Både mejslade och runda tår har funnits med i över 100 år och varit mer eller mindre populära beroende på rådande mode.

Att påstå att han är "helt ute och cyklar" baserat på hans personliga smak är lite hårda ord kan jag tycka. Det är viktigt att skilja på fakta och smak. Hade han sagt att munkskor uppfanns av Lino Ieluzzi hade det vart något helt annat.
#8 Anderifal säger
2016-04-25 08:50 - Anmäl

Jag gillar verkligen Stiljournalen, och huruvida fyrkantiga eller runda läster är mest klassiskt är möjligen en fråga om tyckande, MEN Blucher är väl ändå inte det tyska namnet på oxfordskor!?
#9 Måns säger
2016-04-25 09:55 - Anmäl

#8 Blucher är vanlig benämningen på derbyskor. Visst cyklar Fredrik. Vet inte varför jag kom att tänka på serien "Pappas pengar"?
#10 filip säger
2016-04-25 12:12 - Anmäl

Det är precis som Andreas #7 skriver, det handlar om Fredriks personliga smak och det är ju hans rätt att få utrycka det. Jag föredrar t.ex bruna skor till jeans och vår åsikt delas. Det betyder inte att någon har fel eller rätt......

#8 Blucher kommer från någon gammal general som hette Von Blücher som var tidig brukare av denna typ av sko. (om jag minns rätt)

Det är dessutom skillnad på Blucher och Derby. Derby är "flärparna, snörningen" sydda delar av mönstret. En Blucher är flärparna skurna ur samma stycka läder som övriga skon.
#11 Andreas Weinås säger
2016-04-25 12:58 - Anmäl

#8 - Jag själv kategoriserar Blüchers till derbyskor snarare än oxfords men min kommentar syftade till de två punkter som #3 lyfte fram där det handlade om personlig smak snarare än rätt och fel.
#12 Bodén säger
2016-04-25 18:44 - Anmäl

#10 Nej, det är en fullt subjektiv fråga, men då Fredrik, vad jag har förstått förespråkar om att hålla en klassisk prägel över sin klädsel, så blir den kombinationen en totalkrock.
#13 Långa farbrorn säger
2016-04-26 13:34 - Anmäl

Bra att få in lite historik och funktion kring de olika skovarianterna. Dock får man leta efter en mer snofsigt präktig snubbe, som jag känner solkar ner hela kontexten gentleman och klassisk (också funktionell) stil.

Därmed vill jag ge en extra poäng till blogginnehavarna som sköter sig på ett mycket mer föredömligt sätt!
#14 Stiltje.net säger
2016-04-26 14:32 - Anmäl

Helt riktigt. Fredrik af Klercker har förväxlat rund tå och kiselerad tå. Den runda är den absolut mest "klassiska" formen.

Att bära oxfordskor till jeans är alldeles utmärkt om man strävar efter att bli en DMM (akronym för Den Medelsvenske Mannen). Kombinera med bälte, skjorta utan slips och kostymkavaj i kamgarn.

Voila!
#15 Andreas Weinås säger
2016-04-26 16:59 - Anmäl

#14 - "Kiselerad"? Trodde det svenska ordet på chiseled var mejslad?

Med all respekt så har både mejslade och runda läster funnits representerat från klassiska tillverkare det senaste århundradet och under vissa årtionden har det varit det ena som dominerat för att sedan svänga över till motsatsen. Jag skulle påstå att bägge absolut kan ses som klassiska läster.
#16 Stiltje.net säger
2016-04-26 19:26 - Anmäl

Så kan det gå med de invasiva anglicismerna. När man minst anar det är de där och spökar.

Fyrkantig tå kanske är bättre? Det säger dessutom med all önskvärd tydlighet vad det är frågan om.

Visst har det funnits skor med fyrkantig tå under en längre tid, men jag vågar påstå att en empirisk undersökning skulle ge vid handen att den runda tån är den mest "klassiska" vad det nu är.

Oavsett vilket har Fredrik af Klercker (herregud vilket namn) fel: Rundade läster är inget man "växer ifrån lite grand" och fyrkantig tå är inte mer "vuxen". Rena dumheter.
#17 Storm.nu säger
2016-04-26 20:37 - Anmäl

Fyrkantig och mejslad är olika saker i lästsammanhang. Jag är dessutom övertygad om att en empirisk undersökning skulle ge vid handen att det är drygt och opassande att prata om empiriska undersökningar i modebloggsammanhang, använda konstlat svårt språk, och att häckla folks namn.
#18 Stiltje.net säger
2016-04-26 21:16 - Anmäl

Nja, nu pratar vi väl inte mode här utan klassisk stil. Men jag måste erkänna att jag var onödigt hård. Kan bero på min aversion mot bemedlad överklass som skriver människor på näsan om vad som är vuxet och inte. Oerhört enerverande.

Jag ber förbehållslöst om ursäkt.
#19 UllaBella säger
2016-04-26 21:58 - Anmäl

#2 Det är ju helt uppenbart vad som har hänt dina skor. Varje gång du ska lätta skosnörena river du där med naglarna.
#20 ken säger
2016-04-27 07:32 - Anmäl

Urusel service och kundbemötande på denna butik, mycket trisst, hade tänkt och köpa ett par där men fick avsmak av dåligt bemötande. Varit i London på C&J och detta var en upplevelse utöver det vanliga, fantastisk service. Nåt att ta inspiration ifrån....
#21 Övre medel säger
2016-04-27 17:44 - Anmäl

Fredrik Af Klercker är intressant med sin övertydliga ton av överklass och lite ansträngt aristrokratiska framtoning.
Det blir dessutom än mer underhållande då han inte träffar rätt med sina uttryck, utan snubblar lite med orden. Viljan verkar större än djupet, rent verbalt.
Kul för honom att få ägna sig åt sitt intresse men jag tror att han skulle vinna på att tona ner det hela litegrann för att inte riskera att framstå som en parodi på sig själv. Han har ett uppenbart intresse för stil och konfektion och en hel del han vill berätta, vilket hedrar honom.
#22 Andreas Weinås säger
2016-04-27 18:38 - Anmäl

#16 & 21 - Fredrik är absolut en karaktär som sticker ut. Jag hade själv förutfattade meningar om hur han var som person innan jag fick möjligheten att lära känna honom bättre. Även om jag inte känt honom så länge måste jag säga att han är en väldigt karismatisk och inte minst sympatisk person och ganska långt ifrån den bild som beskrivs ovan.

Vart jag vill komma är att man självklart kan tycka olika om vad man har till vad eller påpeka eventuella faktafel men det är trist att komma med antaganden om någons personlighet utan att ens träffats.
#23 madde säger
2016-04-27 21:56 - Anmäl

Klercker är så härlig och karismatisk, nya Bosse bildoktorn fast för herrstil. Bra kalufs har han också...
#24 Jesper säger
2016-04-28 10:05 - Anmäl

Fredrik är ju snobbig på ett härligt sätt och med en stor portion självdistans. Jag hade också svårt för honom i början men efter att lyssnat på några avsnitt av Stiljournalen så kan man inte annat än gilla honom.
#25 Stiltje.net säger
2016-04-28 10:15 - Anmäl

Det kanske bara är jag, men jag har väldigt svårt att se något härligt med överklassen. Förlåt.
#26 Andreas Weinås säger
2016-04-28 13:38 - Anmäl

#25 - Först och främst är det märkligt att definera någon som överklass utan att ha någon djupare insikt i personens liv. Att dra alla i en grupp över en kam är om möjligt ännu märkligare och det gäller personer oavsett klasstillhörighet.

Du skrev hur svårt du har med bemedlad överklass som skriver människor på näsan. Jag skulle rekommendera att du föregår med gott exempel och dömer andra människor efter deras handlingar oxh inte efter förutfattade meningar om deras ekonomiska förutsättningar eller potentiella klasstillhörighet.

Tack för de i övrigt konstruktiva bidragen till kommentarsfältet.
#27 Stiltje.net säger
2016-04-28 14:26 - Anmäl

Det är inte så svårt att förstå att af Klercker är överklass. Han skriver själv om sin adliga bakgrund på någon sida någonstans och hur han umgås med Bonnier-sönerna. Jag minns inte vilken just nu.

Jag hatar klassamhället, det är inte svårare än så. Adel och bemedlad överklass ("gamla pengar" om du så vill) är en relik från ett ståndssamhälle som borde ha försvunnit för länge sedan.

Just därför anser jag att klassbakgrund parat med en viss attityd så provocerande. Jag är som sagt ledsen för att jag lät en smula aggressiv tidigare. Men faktum kvarstår: Jag kan inte se något härligt med vare sig överklassen eller vissa former av snobberi.

Tack själv för dina svar. Inga "hard feelings" hoppas jag.
#28 Stiltje.net säger
2016-04-28 14:42 - Anmäl

"Reliker" ska det stå, inte "relik".
#29 Andreas Weinås säger
2016-04-28 15:07 - Anmäl

#28 - Tar inte illa upp. Kommentarsfältet är till för diskussion och så länge det görs på ett respektfullt och konstruktivt sätt tycker jag det är positivt med många olika åsikter.

Jag menar bara att min uppfattning av Fredrik inte stämmer alls med den du har av honom. Jag tillhör varken adeln eller överklassen (vilket för övrigt är två skilda saker) men har inte uppfattat honom som någon som "sparkar neråt" eller har en trist attityd. Han har i själva verket en ganska god portion självdistans och får tyvärr ibland starta i uppförsbacke pga sitt namn.

Jag har haft förmånen att lära känna och umgås med människor från alla delar av samhället under min uppväxt, idrottskarriär, utbildning och nu yrke. Det enda jag kan säga är att det finns idioter och härliga människor i alla klasser och skall man döma någon bör det vara baserat på personens handlingar och agerande snarare än namn och bakgrund.

Återigen tack för ditt bidrag.
#30 TB säger
2016-04-28 21:15 - Anmäl

Utan att känna personen ifråga- kan jag bara intyga att killen, efter de gånger jag träffat honom, är såväl varm som generös och har noll tendens till den "b-nödighet" till skillnad från en del ovanstående kommentatorer. I övrigt anser jag att det är högst olämpligt och barnsligt att diskutera personer som man aldrig ens träffat. Kan varmt rekommendera podden Stiljournalen. En riktigt rolig och lättsam underhållning..
#31 Stiltje.net säger
2016-04-28 21:26 - Anmäl

Tja, "barnsligt" är ju en ganska vanlig anklagelse när någon skriver någonting man retar sig på. Jag har ingen uppfattning av FaK mer än han är en adlig (adeln är en del av överklassen i min bok) person som pratar om att rund tå på skor är mindre vuxet än fyrkantig tå.

Men jag är som sagt lite känslig när det kommer till rester av ståndssamhället. Jag har lättare att reta mig på en viss attityd när det handlar om bemedlad överklass, helt enkelt. Det finns givetvis bra och dåliga människor i alla samhällsklasser. Men samhällsklasserna i sig borde inte få finnas.
#32 Andreas Weinås säger
2016-04-29 09:52 - Anmäl

#31 - Min vän och kollega Niklas Natt och Dag har skrivit en fantastisk artikel om just adeln där han just slår hål på många myter (bland annat att adeln per definition är en del av överklassen). Kan varmt rekommenderas.

http://www.kingmagazine.se/artiklar/lasning/20150225/sa-ar-det-att-leva-som-adelsman-idag
#33 Stiltje.net säger
2016-04-29 10:10 - Anmäl

Adeln (möjligtvis inte ointroducerad sådan) är en del av överklassen. Kul artikel, särskilt som mina svärföräldrar bor granne med en Natt och Dag, men jämfört med socialgrupp 3 i ett utanförskapsområde eller en vanlig arbetarklassunge är nog adelsnamnet ett ganska lätt ok att bära. Snarare lär din kamrat genom livet ha haft ett antal fördelar av sitt ovanliga namn.

Det går liksom inte att komma bort från sakfrågan: Är det rätt att vissa kan födas till en högre position än andra baserat på sin klass och inte på sina prestationer?

Det blir i mitt tycke lite löjligt att låtsas som att det skulle vara "helt normalt" att vara adlig, att det inte innebär några fördelar.

Jag rekommenderar "Och jorden de ärvde" av Björn af Kleen. Belysande bok.
#34 Stiltje.net säger
2016-04-29 10:10 - Anmäl

Adeln (möjligtvis inte ointroducerad sådan) är en del av överklassen. Kul artikel, särskilt som mina svärföräldrar bor granne med en Natt och Dag, men jämfört med socialgrupp 3 i ett utanförskapsområde eller en vanlig arbetarklassunge är nog adelsnamnet ett ganska lätt ok att bära. Snarare lär din kamrat genom livet ha haft ett antal fördelar av sitt ovanliga namn.

Det går liksom inte att komma bort från sakfrågan: Är det rätt att vissa kan födas till en högre position än andra baserat på sin klass och inte på sina prestationer?

Det blir i mitt tycke lite löjligt att låtsas som att det skulle vara "helt normalt" att vara adlig, att det inte innebär några fördelar.

Jag rekommenderar "Och jorden de ärvde" av Björn af Kleen. Belysande bok.
#35 Andreas Weinås säger
2016-04-29 13:21 - Anmäl

#33 - Jag har inte heller påstått att jag är för något klassamhälle eller att det skulle vara "helt normalt" att vara adel. Det jag sagt är att man inte skall döma någon efter deras namn eller tillskriva människor klasstillhörighet och egenskaper utan saklig grund.

Man kan inte hjälpa att man är född med namnet af Klercker eller Natt och Dag mer än namnet Johansson eller Weinås. Jag kan garantera att i dagens Sverige möts ett adelsklingande namn med betydligt större skepticism än "Svensson" etc. Sen förstår jag inte varför man skall jämföra dem mot varandra. Det borde väl oavsett vara så att man bör dömas efter sina handlingar och personlighet snarare än efternamn.

Min uppfattning av Fredrik af Klercker bygger på just hans prestationer och personlighet medan din verkar bygga på hans adelsnamn och hur adeln/överklassen "är". Eftersom du inte känner till hans ekonomiska situation förstår jag inte hur du kan placera honom i kategorin överklass men det får stå för dig.

Att du inte vill ha ett klassamhälle kan jag respektera men att tillskriva någon egenskaper baserat på dina fördomar om personens efternamn och eventuella klasstillhörighet är inte bara orättvist utan saknar belägg. Särskilt idag då tillhörighet i adeln i sig inte har några som helst ekonomiska fördelar.

Nu släpper jag detta ämne då det seglar iväg från vad Manolos inriktning skall handla om, nämligen herrkläder och mode.

Tack för boktipset.
#36 Stiltje.net säger
2016-04-29 15:17 - Anmäl

Jag håller med dig: Vi släpper ämnet. Men jag måste bara säga att det där med att adelstillhörighet inte skulle innebära några ekonomiska fördelar tyvärr (verkligen tyvärr) inte stämmer. Det är inte någon lag som längre föreskriver detta, men det räcker antagligen med att jämföra adelskalendern med taxeringskalendern för att upptäcka att de realekonomiska fördelarna är högst verkliga.

Jag dömer inte FaK som person, men jag har som sagt mycket svårt för när bemedlad överklass skriver människor på näsan. Jag vet att detta är mitt eget fel och mitt eget problem, men det kliar lite extra i kroppen när en adlig person med ett visst tonfall påstår något felaktigt (som i fallet med den runda tån) än när någon ur arbetar- eller medelklassen gör samma sak. Det handlar antagligen om att kombinationen av nedärvda privilegier och det i grunden reaktionära intresse (även om jag gör mitt bästa för att ändra på det) som klassisk herrstil innebär.

Jag hoppas att du förstår vad jag menar. Tack för en givande diskussion!
#37 Stiltje.net säger
2016-04-29 15:23 - Anmäl

Läs gärna mitt blogginlägg om överklass och kläder. Där tror jag att jag förklarar bakgrunden lite bättre. Stiltje.net.
#38 The cappuchino kid säger
2016-04-30 21:01 - Anmäl

Tack stiltje! Mer bourdieu och klassanalys på Manolo!!
#39 Stiltje.net säger
2016-05-01 10:17 - Anmäl

:-)
#40 Oskar Bergkvist säger
2016-05-01 13:48 - Anmäl

Lärorika videoklipp! Vill även tillägga att Fredricks bok och hans podcast "Stiljournalen" kan rekommenderas. Har aldrig träffat Fredrick, men han verkar vara en mycket trevlig kille
#41 Johan säger
2017-01-26 21:15 - Anmäl

Stiltje > Du är sinnebilden av vänstern. Avundsjuk och dömer folk ytligt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Everyday Denim cloth – new batch!

Läs mer

Shoegazing

SM i skoputsning 2018 – Kvalificering

Läs mer

Hodinkee

Recommended Reading: New U.S. Tariffs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen