Manolo logotype

Guide - Så vårdar du kavajen

Att investera i ett kvalitetsgarderob är något vi skriver dagligen om. Idag tänkte vi istället fokusera på hur man på bästa sätt vårdar sina plagg. Vi ger er därför 5 konkreta tips på hur man bäst tar hand om sina kavajer.

1. Galgen

Börja med att alltid se till att kavajen hänger på en riktig galge med brett axelparti som fyller ut och ger stöd. Tunna kemtvättsgalgar är på långsikt förödande för formen på en välsydd kavajaxel. Om man inte fått en kvalitetsgalge när man köpte kavajen kan en sådan i exempelvis cederträ vara en bra investering då det ger en god doft och håller mal borta från ullen.

 

Om inte kavajen levereras med en kvalitetsgalge från tillverkaren bör man absolut investera i en sådan med brett axelparti. Här i från företaget Hanger Project.

2. Förvaring

Kavajer bör förvaras mörkt och svalt och inte i direkt solljus eller fuktiga förhållanden där plaggen kan mögla. När man hänger kavajer bör de alltid ha ett par centimeter mellanrum så de kan falla fritt. Som nämnt ovan kan inslag av cederträ i antingen galge eller garderob kan vara ett bra sätt att hålla mal borta från kavajer i ull. Om man pga platsbrist i garderoben förvarar kavajer som inte är i säsong i källarförråd eller garage är det minst lika viktigt att dessa hålls från fukt och placeras i kostymgarderober (fodral) och får hänga fritt. 

 

Det är viktigt att kavajer får hänga fritt så att skrynklor och veck kan försvinna.

3. Användning

En kavaj mår bäst av att få vila mellan användningstillfällena. Grövre tyger som flanell, linne eller tweed kan med fördel vila åtminstone 48 timmar på galge för att återfå form och hänga ut skrynklor. Om man snabbt vill få kavajen slät efter den varit nerpackad i resväskan kan man använda ångan från varmvattnet i duschen och helt enkelt hänga kavajen på en galge i badrummet medan man duschar.

 

Ångan från en varm dusch gör underverk med skrynkliga kavajer. Passa på att hänga kavajen i badrummet medan du duschar.

4. Kemtvätt

Att kemtvätta en kavaj bör göras sparsamt. När man kemtvättar exempelvis ull så riskerar man att torka ut de naturliga fetter som finns i fiberna. Någon gång per år räcker gott och väl eller självklart om man fått en ful fläck på kavajen. Tänk på att vara väldigt noggrann med vilken kemtvätt man besöker. Om kavajen har ett vackert rullat slag vill man absolut undvika att detta pressas platt på grund av bristande kompetens hos kemtvätten. För vardaglig uppfräschning är det oftast bäst att vädra kavajen på sin galge på balkongen eller utsidan av huset i några minuter.

 

 

En skicklig kemtvätt kan göra underverk med pressen av kavajer men var noggrann med att ta reda på att de är duktiga på området innan man lämnar in en kvalitetskavaj.

5. Borste

Ett annat komplement till att vädra kavajen är att borsta den. Detta görs med en specifik klädborste som hjälper till att avlägsna damm och ludd samt lyfter ullfibrerna och återställer lystern. En riktig klädborste bör vara lika självklar i garderoben som en hästhårsborste är för skorna. Kavajer i ull kan i regel borstas i oberoende riktning men om man har en kavaj i kashmir borstas den med fördel i fibrernas riktning för minskat slitage.

 

Att borsta sin kavaj med en specifik klädborste hjälper till att lyfta fibrerna och återställa lystern i tyget.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 CR säger
2016-04-05 10:55 - Anmäl

Har läst någonstans att ånga fr duschen inte är optimalt för kanvassen, om det stämmer låter jag dock vara osagt.
#2 J.Palmén säger
2016-04-05 11:29 - Anmäl

Har Oscar Jacobson kostymer i halvkanvas?
#3 Andreas Weinås säger
2016-04-05 12:17 - Anmäl

#1 - både ja och nej. För mycket direkt ånga och värme kan ändra kanvasens form då den fixeras med värme och ånga från tillverkaren. Att ha den hängande i ett badrum några minuter genererar dock inte så mycket ånga att det skall gå in i kanvasen.

Däremot att använda ett ångstrykjärn på kavajens framstycke är något man skall passa sig för om man inte är erfaren inom avpressning.
#4 boris säger
2016-04-05 12:39 - Anmäl

Någon som har tips på en "skicklig" kemtvätt i Göteborg. Har främst erfarenhet av mindre skickliga och trevliga sådana..
#5 Jonas säger
2016-04-05 12:45 - Anmäl

Har samma fråga som #4, men i Stockholm. Vill gärna ha tips på kemtvätt som är skickliga på att pressa kavajer...
#6 Daniel säger
2016-04-05 13:01 - Anmäl

#5 Vivian och Royal torde vara lämpligast för det ändamålet.
#7 Henrik säger
2016-04-05 14:47 - Anmäl

Vill verkligen varna för att vara slarvig med vilken kemtvätt man går till. Fick en kavaj från Boglioli förstörd härom veckan. Kemtvätten misslyckades med att få bort fläckar utan strykte istället våldsamt över hela plagget, plattade till rullningen i slagen och klistrade fast nummerlapp på insidan av plagget som ej gick att få bort ens när de själva försökte. Blev ersatt av försäkringsbolaget och fick en ny kavaj.

Om ni har ett ömtåligt plagg, gå uteslutande till en bra kemtvätt. Jag kan rekommendera Royal i Stockholm.
#8 Julius säger
2016-04-05 15:50 - Anmäl

Någon som kan rekommendera en kemtvätt/skräddare i Vasastan i Sthlm som är bra?
#9 PS säger
2016-04-05 17:50 - Anmäl

Dandys på Regeringsgatan är duktiga, sjukt speciell ägare dock. Mkt märkliga kommentarer men gör ett bra jobb

Tror knappt jag har kemat några av mina kavajer. Räcker ju med att hänga ut och borta av. Byxor behöver ju kemas desto oftare
#10 Gurra G säger
2016-04-05 17:59 - Anmäl

Någon som kan rekommendera en bra kemtvätt i centrala Malmö?
#11 Fritillaria meleagris säger
2016-04-05 18:59 - Anmäl

#11 - Jag rekommenderar Milano på Djäknegatan. De är duktiga på ändringar och lagningar också.
#12 OlleBolle säger
2016-04-05 19:14 - Anmäl

#10: Tror knappt jag heller kemat några av mina kavajer. Att göra det "någon gång per år" som föreslås i artikeln låter i mina öron helt klart i överkant. Jag har kavajer jag haft i tio år, och använt en hel del, som fortfarande känns fräscha trots att de bara vädrats och borstats.
#13 Oswald säger
2016-04-05 21:53 - Anmäl

Svar till #9 Skrädderi Oden på Upplandsgatan 52. Har använt mig av dem i väldigt många år
och aldrig blivit besviken, Jasem är både väldigt noggrann och kunnig. Han har gjort flera komplicerade ingrepp i kavajer som alla blivit utmärkta. De är dock inte billiga. Min erfarenhet är att det är bättre att gå till någon som är lite dyrare men gör arbetet ordentligt istället för att chansa - det fungerar nästan aldrig ändå.

Skulle nog inte chansa på någon kemtvätt i Vasastan - kör Royal - gäller det skjortor föredrar jag att göra det själv, tycker alltid att det är lite läskigt med tvätterier man vet ju inte alls vad de använder för tvättmedel.....plus att det oftast tvättas med 500 andra plagg i olika färger och blir väldigt snabbt utslitna av att lämnas in.

Tycker oftast att det fungerar utmärkt med vädring och borstning samt ånga på kavajer.

Oswald
#14 Charlie säger
2016-04-05 22:10 - Anmäl

Att tvätta själv är ett underskattat alternativ från kemtvätt. Har alltid haft svårigheter med kemtvättens alla medel och kemikalier som används, tycker även plaggen verkar må bättre av en snabbtvätt på handtvättsprogrammet i maskin hemma än tvätt i form av perkloretylenlösning eller koldioxid.

Om det nu mot all förmodan råkar vara vattenkänsligt rekommenderas Royal Östermalmstorg eller Stockholms Skrädderi Styrman/Strandvägen! Om inte tvättråden säger nej till tvättmaskin finns det för mig ingen anledning att inte tvätta hemma. Plånbok, (miljö) och så lite fin terapi vid strykbrädan är fina grejer!
#15 Charlie säger
2016-04-05 22:13 - Anmäl

Nu råkade jag nog syfta mer på skjortor/andra plagg än kavajer, but hey guys you'll know what I mean!
#16 Daniel säger
2016-04-06 10:06 - Anmäl

Mig veterligten är det alltid en vattentvätt som skjortan får genomgå när de lämnas in på (kem)tvätt, såvida materialet inte är ömtåligt.
#17 tom säger
2016-04-07 11:15 - Anmäl

En fråga där jag hoppas någon kan hjälpa till med husmorstips: Jag har ett par vår/sommar kavajer i bandningar ull/linne och bomull som börjat lukta svett under armarna. En varm sommardag går ju svett igenom skjortan, och bomull hanterar ju inte det på samma sätt som en ren ullkavaj. Vad kan jag göra för att fräscha upp och få bort lukten? Kemtvätten lyckas inte, i alla fall inte de jag använt.
#18 Janne säger
2016-04-07 13:53 - Anmäl

#17, Inte ett tips om kavajtvätt, men att använda Absolut Torr eliminerar i vart fall för mig svettproblemet.
#19 Lotta säger
2016-04-08 14:30 - Anmäl

Husmorstips för svettdoftande kavajer: blanda ättika och vatten i en blomspruta och spruta i ärmhålan på kavajen, självklart vänder du kavajen ut-och-in. Vädra utomhus över natten. Om det fortfarande luktar svett byter du foder i kavajen.
#20 Fredrik säger
2016-05-01 21:50 - Anmäl

Nåt man kan göra när ullkavajen blivit "blank" på nedre delen av ärmarna? För mycket knappade på datorn vid skrivbordet....
#21 Suitwhisperer säger
2016-11-14 15:38 - Anmäl

#2 nej, dom limmar i Litauen, du betalar för deras reklamkampanjer
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen