Manolo logotype

Kostymgarderoben - Del I - Four Season

Idag är det dags för första delen i vår artikelserie "Den perfekta kostymgarderoben". Vi kommer i ett par artiklar välja ut våra favoriter i form av vår-, höst- och four season-kostymer. I varje kategori kommer vi presentera tre alternativ och hur man enligt oss bäst kombinerar dessa. Idag tittar vi närmare på kostymerna som fungerar året om.

Till en början vill vi nämna att dessa artiklar snarare skall ses som inspiration än sanningar. Vad som är en perfekt kostymgarderob för en person är kanske helt oanvändbar för någon annan. Därför är det alltid viktigt att reflektera över vad man själv har för behov, vilka färger man passar i och inte minst vad man gillar rent estetiskt. 

I dagens artikel är det så kallade Four Season-kvaliteter som står i fokus. 

Kostymer i Four Season-kvalitet är vanligtvis i tunn borstad ull på strax under 250-300 gr/m. Det är ofta den första kostym man inhandlar då de materialmässigt fungerar väldigt bra till formella tillställningar och som namnet antyder inte begränsas till säsong. 

Mörkblå birdseye

Kombineras med: Ljusblå skjorta, brun slips och mörkbruna skinnskor. 

Den mörkblå kostymen är enligt många (oss inkluderade) den mest mångsidiga och användbara kostymen. Det är den version vi rekommenderar att alla skall köpa som första kostym och den går att klä upp med vit skjorta, grå slips och svarta skor eller som i detta fall men en lite informellare ljusblå skjorta, brun slips och skor i mörkbrunt skinn. Valet av just Birdseye som struktur är för att det ger ett intressant liv och djup till den enfärgade väven.

 

Mörkblått ulltyg med Birdseye-struktur.

Mörkblå kostym i birdseye-struktur från Cesare Attolini. En kostym som kombineras med ljusblå skjorta och brun slips.

Mörkblå kostym - Kingsman, Skjorta - Finamore, Slips - Berg & Berg, Skor - John Lobb.

 

Mellangrå borstad ull

Kombineras med: Vit skjorta, marinblå slips och svarta oxfords.

Den grå kostymen är enligt oss den optimala när det kommer till mer formella stunder. Den monokroma helheten tillsammans med en krispig vit skjorta och marinblå slips är passande för såväl styrelserum som fest. Även om svarta skor är korrekt även till den blå kostymen är de enligt oss allra bäst till grått. 

 

Grå four season-ull från Vitale Barberis Cannonico.

Grå kostym, vit skjorta och blå slips på Gabriel Macht som spelar Harvey Spector i serien Suits.

Grå kostym - Tom Ford, Skjorta - Gherardi, Slips - Drake´s, Skor - Gaziano & Girling.

 

Mörkbrun borstad ull 

Kombineras med: Ljusblårandig skjorta, blå slips och ljusbruna skor.

Den bruna kostymen blir allt populärare men har definitivt stått i skuggan av blå och grå alternativ. För de något mer informella situationerna där kostym fortfarande är att rekommendera är den bruna ett utmärkt alternativ. Vi rekommenderar en ljusblårandig skjorta och mellanblå slips samt ett par aningen ljusare skor än kostymen. 

 

Brun tunn ull.

En brun kostym är ett perfekt tredje alternativ till den blå och grå. Här från skrädderiet Tailorable.

Brun kostym - Suitsupply, Ljusblårandig skjorta - Emanuele Maffeis, Slips - Viola Milano, Skor - George Cleverley.

 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Guide Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Berg & Berg Edward-Green Finamore Napoli John-Lobb tom-ford
#1 Matte säger
2016-03-28 11:55 - Anmäl

Bra inledning ... Ser fram emot fortsättning
#2 filip säger
2016-03-28 17:51 - Anmäl

Bra artikel - tänkte fråga lite angående den gråa kostymen. Grått finns ju i många färgnyanser, där jag tänkte utgå ifrån bilden på tygproverna i artikeln. Den visar en mörkgrå och en ljusgrå färgnyans. Är det självklart att det är den mörkare nyansen som kan användas året om? Eller är den ljusare acceptabel även 365? Vad är mest korrekt? Användningsområdet är en arbetsplats där kostym ska användas.

Hälsningar
Filip
#3 Andreas Weinås säger
2016-03-28 17:55 - Anmäl

#2 - om det inte rör sig om klädkoden "mörk kostym" är grå kostymer i tunn ull acceptabla i ett spektra som sträcker sig från ljus/mellangrå till grafitgrå. För de mest formella situationerna rekommenderar jag det sistnämnda (likt översta bilden).
#4 Bateman säger
2016-03-28 18:06 - Anmäl

Mycket bra artikel, och ovanstående täcker verkligen the essential basics. Jag gillar personligen konceptet capsule wardrobe, och att begränsa sig till färre, men bättre plagg.

Det är faktiskt (enligt min mening) förbluffande hur väl man kan klara sig på ett fåtal baskostymer - vilka sedan kan varieras i det oändliga med skjortor, slipsar och näsdukar.
#5 Fredrik säger
2016-03-28 22:15 - Anmäl

Fantastiskt roligt val av artikelserie! Har själv två kostymer i four seasons tyger. Bägge fr Caruso, i mörkt grått respektive mörkblått med svag glencheck. Håller med #2, det är förvånansvärt hur heltäckande dessa två är i sitt användingsområde. Dock har jag gått från att använda kostym ett par ggr i månaden till ett par ggr i veckan och känner att jag vill utvidga lite. Blir en brun bomullskostym inom kort.

Till hösten funderar jag på att måttsy en ledigare kostym i grövre tyg, kanske ljusgrå flanell med utanpåliggande fickor. Ngn som vet om Caruso finns går att beställa som MTM i Stockholm? Lund och Lund har en billigare serie vet jag. Ngn som vet hur bra den är?
#6 Halmstad säger
2016-03-28 22:16 - Anmäl

En arbetsplats som har kostymtvång har väl krav på att det just är en formell kostym, dvs. mörk nyans av blått och grått. Är man bara ett uns stilintresserad är det knappast ett drömläge.
#7 Måns säger
2016-03-28 22:25 - Anmäl

#5 Jag har en underbar, lite grövre brun MTM från Caruso. Beställd hos Götrich, numera saligen avsomnat. Fråga på Gabucci som för en del Caruso.
#8 Fredrik säger
2016-03-28 22:27 - Anmäl

Tack Måns!
#9 Robert P säger
2016-03-28 22:29 - Anmäl

#6 beror nog på vilken stil man gillar:)
#5 åk till Uppsala och besök herr Arnes skrädderi... De har ett bra utbud av Caruso
#10 Fredrik säger
2016-03-28 22:42 - Anmäl

#9 Tack för tipset Robert.

Generellt tycker jag att många klädbutiker, däribland Gabucci, har alldeles för stor övervikt på just formella kvalitetskostymer i standardutförande (när det gäller kostymer alltså). Så fort man vill ha något annat (kan vara tyg, sideadjusters istället för bälteshällor, fickor utan ficklock etc) blir MTM ofrånkomligt. Jag har arbetat en hel del i Hamburg och handlat kläder på Braun. Större stad förvisso, men deras utbud av färdig konfektion är/var betydligt mer diversifierat. Föstår att man kan köpa en slips via nätet men kostym och skor vill jag gärna prova innan jag slår till.
#11 Andreas Weinås säger
2016-03-28 22:55 - Anmäl

#5 - Gabucci erbjuder även MTM från Caruso.

#6 - Kostymkrav på kontor är inte nödvändigtvis mörk kostym. Formaliteten varierar ganska mycket beroende på om det är externa möten med kund/klient och vilket kontor rör sig om. Samma sak gäller med skor. Även om svarta, släta Oxfords är att föredra till de mest formella situationerna är svarta wingtips/fullbrogues ofta fullt acceptabelt trots lägre formalitet.

Att däremot ha en kostym i bomull, linne eller tweed kan nog uppfattas som mer informellt pga tygets karaktär.
#12 jj säger
2016-03-29 09:10 - Anmäl

Allt var toppen bortsett från skovalet till den bruna kostymen. Jag tycker sällan det fungerar med annat än svarta skor till bruna byxor.
#13 S säger
2016-03-29 14:00 - Anmäl

Tack för en bra artikel- ser fram emot de kommande!

En fråga angående knäppning. Något som gått starkt senaste åren, och som jag vet är populärt hos "Manolo-redaktionen", är tre knappar med rullade slag.

Det är självklart en väldigt snygg form av knäppning, men jag tycker alltid att den ser lite informell ut. Är det så att man ska se det som en "ledigare" variant än en vanlig tre-knapparskostym (utan rull) och en två-knapparskostym?

Är medveten om att detta kan vara på gränsen till hårklyveri när det kommer till formalitet, men tyckte det var en intressant fråga. Vet ju att många formellare plagg, ex smokingar görs med en knapp och även vissa kostymer.
#14 Jonas E säger
2016-03-29 15:29 - Anmäl

#12 Vad lustigt. Själv skulle jag aldrig bära svarta skor till en brun kostym. Jag hade dock valt en mörkare brun nyans på skon till kostymen.
#15 Andreas Weinås säger
2016-03-29 15:48 - Anmäl

#13 - teoretiskt ger en eller två knappar ett mer formellt intryck än tre men om den treknäppta kavajen är rullad på korrekt sätt ser man sällan ens översta knappen/knapphålet.

Jag tycker det finns många detaljer så som fickor och framför allt tyg som kan ge större skillnad för formaliteten än knäppningen.
#16 Soccercalle säger
2016-03-29 16:20 - Anmäl

#5 Jag skulle rekomndera dig att kolla att måttsy hos Saman Amel. Han har underbara flanneltyger från Ariston som finns i olika nyanser av grått.
#17 S säger
2016-03-29 20:28 - Anmäl

#15

Självklart är det så att det finns andra detaljer som är mer avgörande. Vad gäller att "rullen" inte syns om knäppt korrekt så torde det spela mindre roll då flertalet andra detaljer som syns lite eller inte alls påverkar formaliteten
#18 toral säger
2016-03-29 22:11 - Anmäl

4 kostymer och 4 biljettfickor. För min egen del väljs kavajer med biljettficka alltid bort.
#19 Andreas Weinås säger
2016-03-30 00:10 - Anmäl

#17 - vilka osynliga detaljer tänker du på då?

#18 - kostymerna i inlägget är att ses som inspiration och det är tygerna som är i fokus. Vill man hellre ha utan biljettficka väljer man självklart det.
#20 Henrik säger
2016-03-30 10:04 - Anmäl

Harvey Specter* om jag får be! ;) Trevlig artikel!
#21 albin säger
2016-03-30 19:57 - Anmäl

Bra artikel!

Köpte min första italienska kvalitetskostym på rean. Undrar om någon vet var man kan hitta ett vettigt utbud med hornsknappar om man vill byta ut det italianska bling-blinget (Corneliani) mot mer matta dito av brittisk stuk. Har kollat NK och Olssons tyger men inte helt tillfreds med utbudet.

Tack på förhand!
#22 toral säger
2016-03-30 20:53 - Anmäl

#19 Jag var nog dryg i överkant - ber om ursäkt.
#23 Måns säger
2016-03-31 08:40 - Anmäl

#21. Fina knappar hittar du med fördel second hand. Titta in hos din lokala Kupan-butik (Röda Korset) t.ex.
#24 Oge säger
2016-03-31 17:22 - Anmäl

Trevligt inlägg, ser framemot kommande delar.

250-300 gr/m är ju ett tyg av hög kvalité.
Ifall man behöver bygga upp en basgaderob av kostymer för alla årstider vilken tygkvalité kan ni rekommendera? Har tidigare hört att 110g är slitstarkt....men är väl en trade-off mellan tålighet & "lyster" i tyget?

Respektive kostym kommer användas 1.75 gånger i veckan inledningsvis.

Ps. Tycker du att de spetsiga slagen på den gråa kostymen fungerar för alla årstider?
#25 Andreas Weinås säger
2016-03-31 18:26 - Anmäl

#24 - jag tror du förväxlar s110 med tygets vikt. S-numret anger fiberns tjocklek (ju högre nummer, ju tunnare, finare och tyvärr känsligare fiber) och tygets vikt anges ofta i gram/meter. Ett s110 tyg kan således vara i flera olika vikter. S-nummer missuppfattas ofta vara "bättre" ju högre de är vilket inte stämmer. Man kan jämföra tyger i höga S-nummer med sportbilar. En fantastisk känsla men långt ifrån det mest praktiska och tåliga för vardagsbruk.

Spetsiga slag är i min bok inte säsongsbetonat men ger såklart en speciell känsla och det är något jag själ förknippar mer med formella kostymer.
#26 andreas säger
2016-04-01 16:26 - Anmäl

#24 Andreas
Yes det stämmer angående förväxlingen.
Var fiberns tjocklek jag syftade på vilket inte omnämns i artikeln.

Vad är din erfarenhet gällande S-numret ifall man sätter det i relation till hur ofta man använder kostymen. Finns det några tumregler?

Tack för ditt svar!
#27 Andreas Weinås säger
2016-04-01 18:56 - Anmäl

#26 - Det är väldigt svårt att säga då det beror på så mycket olika detaljer men enkelt uttryckt finner jag själv ingen anledning till kostymer över s120-130 om man bär dem relativt regelbundet. Smoking eller väldigt formella kostymer som bärs mer sällan kan självklart vara ett undantag.

Det finns en poäng varför skräddare ofta föredrar tyngre och grövre kvaliteter. De har i regel klart bättre fall och slitstyrka vilket är två viktiga egenskaper om man skall investera i en kostym för +30 000 kr.

Har sett exklusiva kostymbyxor i s150 vittra sönder på några månader när bäraren pga det högre priset förväxlat exklusivitet med slitstyrka och burit dem flera dagar i veckan.
#28 Oge säger
2016-04-02 11:07 - Anmäl

#27
Okej, kanon. Tack för dina svar!
Trevlig helg,
#29 Raderad säger
2016-04-02 14:33 - Anmäl

Bra artikel som alltid Andreas! Ser fram emot fortsättningen :)
#30 Staffan säger
2016-04-22 10:42 - Anmäl

Ja verkligen, när kommer fortsättning? Vill ha mer!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen