Manolo logotype

Våra 10 favoriter från Baselworld 2016

Under senaste veckan gick årets största klockmässa av stapeln i Basel. Branschens tungviktare lanserade alla sina nyheter för 2016 och vi har tittat närmare på våra personliga favoriter från mässan. Det blir allt från komplicerade Patek till prisvärda sportklockor.

Patek Philippe

Patek Philippe är alltid ett av de största dragplåstren på Baselmässan och dess nyheter tenderar att alltid bli extrema snackisar. Den största överraskningen för vår del var faktiskt inte någon av nyheterna utan snarare avsaknaden av en sådan. Vi talar om modellserien Nautilus som i år fyller 40 år och känner man Patek brukar jubileum innebära nya modeller. Till vår förvåning valde man att inte lansera något från Nautilus-serien under Baselmässan men företaget antyder att man kan vänta sig en större nyhet senare i oktober. 

Vad som dock lanserades var framför allt befintliga modeller i nya versioner och material. Är det något som verkligen dominerat bland Pateks nyheter så är det så kallade Breguet index. Det syftar till de arabiska siffror i kursiv stil som uppkallats efter varumärket Breguet. 

Den manuella inhouse-kronografen 5170 lanserades för första gången i Roséguld med såväl vit (5170R-001) som svart tavla (5170R-010) och med just Breguetindex. Priset ligger kvar på samma nivå som modellen i vitguld med svart tavla som lanserades i samma utförande förra året. 

 

 

Manuella kronografen 5170R var en av mässans absoluta höjdpunkter med en perfekt storlek på 39.4mm.

Annars var den stora nyheten hos Patek den helt nya modellen 5930G som är en världstidskronograf. Det innebär att man som bärare kan läsa av tiden i alla världens tidzoner på samma gång. Detta är kombinerat med en Flyback-kronograf som kan mäta tid upp till 30min. Detta har man uppnått genom att kombinera kalibrarna från ref. 5990 och 5130 vilket resulterat i det nya inhouseverket CH 28-520 HU. Världens för tillfället tunnaste världstidskronograf med total tjocklek på 12mm. 

Boetten är i vitguld och mäter 39.5mm med en blå tavla och matchande alligatorband.

 

Nya 5930G från Patek Philippe.

Det nya inhouseverket CH 28-520 HU

 

Rolex

Rolex är förmodligen den absolut största och mest omtalade aktören på Baselmässan och i klockbranschen i allmänhet. Årets lanseringar bjöd på framför allt en stor nyhet som det spekulerats om i flera år.

Det rör sig om en ny version av Rolex Daytona i stål som nu fått den efterlängtade keramiska bezelringen som introducerades i platina och roséguldsversionerna tidigare år. Kombinationen svart ring och vit/svart tavla får många vintagefantasters hjärta att slå lite snabbare då den påminner om de ikoniska modellerna 6241 och 6263 från 60-, 70- och 80-talet. Vi tycker den nya ref. 116500LN är ett välkommet ansiktslyft till en modell som inte utvecklats speciellt mycket de senaste 10 åren. 

I den nya Daytonan sitter fortfarande det fantastiska inhouseverket 4130 som nu även ingår i Rolex Superlative Chronometer Certification som man instiftade 2015. Detta innebär att klockans garanti förlängs från tre till fem år och att man garanterar en maximal gångavvikelse på -2/+2 sekunder per dygn (vilket är en halvering av kravet från COSC).

 

Rolex Daytona ref. 116500LN med vit tavla.

Samma modell i med svart tavla.

 

Omega

Omega har de senaste säsongerna arbetat med att profilera om varumärket. Man har skurit ner antalet återförsäljare och sakta men säkert introducerat en högre nivå på urverk och därmed även positionerat sig i en högre prisnivå. Man tar upp kampen mot exempelvis Rolex och lanserade förra året Globemastern med METAS-certifiering och krav på 0/+5 sekunder per dygn. 

Årets stora lanseringar var annars uppdateringar i Speedmaster och Planet Ocean-serierna.

Omega arbetar vidare med hyllningsmodellen till den klassiska referensen 2998 från 1960-talet. Det är en vidareutveckling av "First Omega in Space" som lanserades för några år sedan och som förra året fick en fantastisk uppföljning i guld. I år rör det sig åter om en boett i stål men med en gräddvit tavla med blå register, bezel och band. Storleken ligger kvar på smakfulla 39.7mm med den ikoniska boettformen med raka bandhorn. 

 

CK2998 limited edition från Omega.

Nästa nyhet var som sagt Planet Ocean. Vi hittade en personlig favorit i Omegas egna roséguld med brun tavla och alligatorband och den nya storleken 39.5cm. En perfekt storlek som Omega av någon anledning valt att marknadsföra som damklocka men fungerar utmärkt även på en manlig handled. Modellen går under namnet Planet Ocean "Chocolate".

 

 

 

Omega Planet Ocean "Chocolate" i Sedna 18k guld.

 

Frederique Constant

Varumärket Frederique Constant har länge profilerat sig som en av de mest prisvärda aktörerna från Schweiz men frågan är om de inte överträffat sig själva med årets nyhet. 

Man lanserar en evighetskalender (perpetual calendar) efter konstens alla regler som i stål kommer kosta under 100 000 kronor. Vi är medvetna om att det är otroligt mycket pengar men sett till vad den här typen av mekanisk komplikation kostar normalt sett eller från de främsta tillverkarna är det ett extremt prisvärt alternativ. 

Modellen mäter 42mm och erbjuds i stål respektive roséguldspläterat stål med ett automatiskt inhouseverk som mäter 6.78mm. Exakt listpris för svenska marknaden är inte fastställt men klockan beräknas landa på 8 350 CHF. 

 

Frederique Constant Manufacture Perpetual Calendar. (även översta bilden)

 

Tudor

Tudor har haft ett par extremt framgångsrika säsonger med stort fokus på hyllningsmodeller till sina historiska dykarklockor och kronografer. Framför allt har man satsar enormt på modellen Black Bay som lanserats i tre utföranden hittills där egentligen bara bezelringen ändrat färg. Även i år fortsätter man på det inslagna temat och lanserar ytterligare två nyheter i modellserien. 

Black Bay Bronze är som namnet antyder en modell med boett i brons och har faktiskt förstorats från 41mm till 43mm. Inuti tickar Tudors inhouseverk MT5601 och den bruna tavlan har fått arabiska siffrorna 3, 6 och 9. Klockan levereras på ett vintageinspirerat läderband samt ett NATO-band i tyg.

Priset på Black Bay Bronze förväntas ligga på strax under 4 000 dollar.

Black Bay Bronze i 43mm utförande.

Den andra nyheten i Black Bay-serien är Black Bay Dark som är en svart PVD-behandlad version av 41mm versionen. Klockan har bortsett från den helsvarta estetiken endast ett diskret inslag av färg i form av djupangivelsen 200m:660ft i rött. En flört åt 70-talets Rolexmodeller där just detta inslag var relativt frekvent. 

Prisnivån på Black Bay Dark förväntas ligga i linje med de nuvarande modellerna i serien. 

Tudor Black Bay Dark erbjuds på antingen matchande länk eller svart läderband.

 

Tag Heuer

Tag Heuer lanserade även de en hyllningsmodell i svart tema. Det rör sig om klassikern Monza från 1976 som nu uppdaterats från originalets 39mm till mer kontemporära 42mm. Originalet togs fram av Jack Heuer för att fira Niki Lauda´s F1-vinst och var en av de första PVD-behandlade klockorna på marknaden. 

Hyllningsmodellen har utöver den något större storleken även lymassa i form av SuperLuminova och en boett i titan snarare än stål. Priset är i nuläget inte officiellt.

 

TAG Heuer Monza.

 

Grand Seiko

De som tror att japanska Seiko är begränsat till prisvärda mekaniska budgetklockor kommer nog sätta kaffet i halsen när de läser om den här lanseringen. Seiko är ett enormt företag bestående av flera kvalitetsnivåer där Grand Seiko och Credor representerar den absoluta premiumnivån. 

I detta fall har Grand Seiko lanserat modellen SBGD001 med hela 8 dagars gångreserv och företagets spring drive-teknik. Den 43mm stora boetten i platina huserar kaliber 9R01 som behandlats av Micro Artist Studio i Shiojiri, Japan. En behandling som normalt sett endast modellerna i Credor-serien fått. Utöver den imponerande gångreserven har verket en gångavvikelse på endast 0.5 sekunder per dygn vilket är extremt imponerande.

SBGD001 produceras i endast åtta exemplar och säljs uteslutande via Seikos egna flaggskeppsbutiker för ca en halv miljon kronor. 

 

SBGD001 i platina med det imponerande 9R01-verket.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: omega Patek Phillipe rolex tag-heuer Seiko
#1 A säger
2016-03-23 12:17 - Anmäl

Tudor BB 36mm var det mest intressanta släppet pga sin storlek tycker jag!
#2 Grim säger
2016-03-23 12:56 - Anmäl

Jag håller helt med talare ovan. Black Bay i 36 mm är en fullträff! Och sedan måste jag säga att jag är mer imponerad Black Bays förstautgåva med det som jag upplever är en trevligare länk och bättre proportioner utifrån hur nya Black Bay verkar upplevas. Det nya in-house verket väger inte upp det.

Sedan undrar jag när den här storlekshetsen ska sluta. Jag skulle aldrig köpa en klocka som upplevs större än Black Bay, den är enligt mig i stööörsta laget - en bra klocka till -t-shirt, jeans och sneakers, inget mer.

Nej, jag hoppas att tillverkarna lugnar sig lite med storlekshetsen.
#3 O säger
2016-03-23 13:23 - Anmäl

Har egentligen ingenting mer att säga än att jag håller med ovanstående – kul med nya BB 36 och synd att man håller på att förstora klockorna i övrigt!
#4 Stihl säger
2016-03-23 15:36 - Anmäl

Gick ner till kommentarsfältet för att se om fler saknar BB 36. Helt klart det bästa släppet!
#5 Criss säger
2016-03-23 18:17 - Anmäl

Heuern i originalstorlek 39 hade varit intressant, men en fyrkantig klocka på 42 mm tror jag upplevs riktigt stor.
#6 Fredrik säger
2016-03-23 18:28 - Anmäl

Tycker också det var konstigt att ni valde att inte ha med nya Tudor 36, underbar klocka och äntligen i rätt storlek...

Andreas, har ni lagt ner Kings klockblogg igen?
#7 KaySon säger
2016-03-23 18:43 - Anmäl

Hej,

Kanske inte helt korrekt plats för följande fråga men jag provar i alla fall.
Vad tycker du Andreas om IWC Portuguese Automatic 7 days (ref:500703) ? Både utseende och kvalitet.
#8 Thomas säger
2016-03-23 21:46 - Anmäl

Klockan från Frederique Constant var BRAZY! Omegas med brun urtavla var också mycket fin. Saknar dock en rektangulär efter att senaste året fått en förkärlek för dessa, speciellt JLCs Reverso.
#9 Andreas Weinås säger
2016-03-23 22:50 - Anmäl

#6 - Jag är den första att skriva under på önskemålet om mindre klockor. Just Tudor BB 36mm var dock inte min favorit då jag tycker det blir en kompromiss mellan dress och sport utan vridringen och då håller jag tex IWC:s nya pilotklocka på 36mm högre.

Angående Kings Klockblogg har det varit något jag gjort helt ideellt men jag tyvärr finns inte tiden för min del. Jag försöker då och då att skriva något när jag finner inspiration och tid men min heltidstjänst är som redaktör på Manolo och skribent för tidningen KING.

Däremot försöker jag att till större utsträckning ta in klockor i vår bevakning på Manolo då jag vet att det finns ett intresse och jag själv anser det vara ett stort intresse som går hand i hand med resten av vår bevakning.
#10 Andreas Weinås säger
2016-03-23 22:53 - Anmäl

#8 - Jaeger LeCoultre ställer inte ut på Baselmässan men däremot på SIHH i Genéve som gick av stapeln i januari där man visade upp inte mindre än tre nya storlekar på Reverson samt flera nya modeller i serien. I senaste KING som kommer ut i dagarna har vår chefredaktör Per Nilsson skrivit en rapport från sitt besök på mässan.
#11 Marcus säger
2016-03-24 09:26 - Anmäl

Vad ska man tänka sig att Speedmastern "CK2998" kommer att hamna på för pris i handeln?
#12 Andreas Weinås säger
2016-03-24 10:17 - Anmäl

#11 - Den är limiterad till 2998 exemplar och officiellt pris är 5400 CHF. Den tidigare modellen "First Omega In Space" med samma boett ligger på 42 400 kr i nuläget och jag kan tänka mig att den hamnar strax över det priset.
#13 Mike säger
2016-03-24 14:06 - Anmäl

Gott snack, jag ser fram emot fler klockor här på Manolo.
#14 Andy säger
2016-03-24 17:16 - Anmäl

Jag har ett stort intresse av klockor riktigt snygga måste jag säga. Dock var jag inne på hemsidan gentlemanmake.com och dom hade väldigt stilrena klockor i en bättre prisklass.
#15 Penny säger
2016-03-24 19:50 - Anmäl

Andy, nu jävlar lugnar du ner dig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.