Manolo logotype

Ytterplagg från brittiska Grenfell

Ni som följt mina texter här på Manolo har nog kunnat ana att jag har en viss förkärlek för det brittiska, ett gediget hantverk, en intressant historia och en vacker produkt. Om alla dessa saker kombineras så blir det allt som oftast mycket bra. Idag är ett sådant fall. Jag fick nyligen nys om den nygamla brittiska ytterplaggsspecialisten Grenfell och gick igång på alla cylindrar.

Företaget har som ni skall få ta del av en riktigt intressant historia. De har i sen tid gjort en nysatsning och ställde för första gången ut på Pitti Uomo i januari och det var också på detta sätt jag hörde talas om dem.

Själva bolaget startades 1923 i England. Namnet Grenfell kommer från Sir Wilfred Thomason Grenfell som kom att låna ut sitt namn. Han var läkare, upptäcksresande och missionär under slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet. Han reste till diverse på den tiden väldigt otillgängliga platser så som exempelvis Labradorkusten på New Foundland i Kanada och verkade där.

 

Sir Wilfred Thomason Grenfell.

En annan del av historian rör Thomas Haythornthwaite (jag vet, hans namn är som taget ut en Dickensroman). Han reste tillbaka till England från USA där han bott en tid och 1908 öppnade han en fabrik och väveri under namnet T.Haythornthwaite & Sons Ltd i Brierfield ihop med hans son Walter. 10 år senare hade rörelsen växt och hade 750 vävstolar och flyttade till Burnley. 1922 kom Mr Haythornthwaite i kontakt med Sir Grenfell och slogs av att läkaren saknade ett funktionellt tyg som klarade av de påfrestningar han utsattes för. Grenfell menade att han saknade ett tyg som både var vindtätt och kunde andas. Haythornthwaite tog sig an uppgiften som inte var helt enkel på denna tid. Han fick testa sig fram med en tät vävning av bästa egyptiska bomullen. Han byggde om vävstolar och provade sig fram. Till slut blev han nöjd med resultatet och lät skicka tyget till Labrador och Sir Grenfell. Detta hade då inget kommersiellt syfte utan han ville bara hjälpa läkaren vars arbete han beundrade. Först när Grenfell testat tyget och blev så pass nöjd att han förslog att Haythornthwaite började tillverkade det och sälja det skedde detta. Han lånade även ut sitt namn till tyget och historien om det berömda Grenfelltyget tog sin början.

 

Bild från den gamla fabriken..

Sedan dess har det haft en betydande roll i den brittiska historien och en rad personer har gjort diverse bedrifter iförda just Grenfelltyg.

Kapten George Eyston bar det när han 1938 i bil uppnådde den då makalösa hastigheten av 367 mph och blev världens snabbaste man på land.

Andra fartfantaster så som Sir Malcom Campbell och hans son Donald Campbell MBE bar både i bil och båt Grenfelltyg när de tävlade i anrika sammanhang 1931-1935 och slog ett antal rekord.

1933 sattes ett tält upp av tillverkat av Grenfelltyg på Mount Everest. F.S. Smythe sov i detta tält på världens högsta höjd i 13 timmar trots att forskare och experter sagt att han aldrig skulle vakna igen om så skedde, men det gjorde han. Tyget fick vara med som tält på ytterligare Mount Everest expeditioner 1936, 1938 och 1952. Listan kan göras lång och tyget har använts i en rad känd brittiska expeditioner runt om hela världen under 30-50 talet.

Under 1940-talet började företaget att tillverka egna plagg av tyget som man sålde. Det tuffade på och inte mycket hände. Som många anrika fina brittiska firmor gick det allt sämre i modern tid och på 90-talet såldes hela bolaget till ett japanskt kashmirföretag. 2002 köpte den brittiska familjen Azam tillbaka bolaget och flyttade det till London. Familjen Azam hade en lång bakgrund inom textil och har i sin fabrik tidigare tillverkat plagg åt kända företag så som bland annat Burberry och Aquascutum. I och med deras kunskap om tillverkning och liknande plagg såg de en intressant möjlighet med Grenfell och ville blåsa liv i det igen. 

De gjorde en stor satsning och anställde designers och ny personal och förlade verksamheten till fabriken i östra London där man försökte ha en produktion snarlik den som fanns på Haythornthwaites tid. Chefsdesigner blev Joselyn Clarke med bakgrund från bland annat Hardy Amies och Aquascutum och en mycket god insikt i både skräddat, konstruktion och ytterplagg. De hade redan erfaren personal i fabriken som kunde hantera produktion av liknande högkvalitativa plagg. De är noga med epitetet Made in Britain och tar alla material från andra respekterad brittiska firmor.

När det kommer till designen så är det klassiskt brittiskt, tidlöst och enkelt. Vilket kanske är en fördel då plaggen kostar relativt mycket och man kanske vill vara bekväm med att bära dem länge utan att ta hänsyn till de trender som råder. Det är alltifrån vintagedoftande sportplagg till traditionella trenchcoats och paletåer i crombieutförande. En av våra favoriter är deras så kallade shooting jacket tillverkad för världens mest brittiska butik; Cordings of Piccadilly.

 

Shooter för butiken Cordings of Piccadilly. (även översta bilden)

Det skall bli riktigt spännande att se hur det går för företaget. Vi tror att konceptet kan fungera och att denna typ av plagg kan tilltala en publik som är kräsen vad gäller produktion, material och klassiskt utseende och som ser ett bra ytterplagg som en lång investering.

 

Dubbelknäppt rock av modellen Hampstead.

Avskalade Macen Campbell.

Grenfells tolkning av Field Jacket.

En lite kortare sportjacka man valt att kalla Golfer.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 kristian säger
2016-03-17 13:32 - Anmäl

367 mph? Det var vel å ta i :)
#2 Måns säger
2016-03-17 14:12 - Anmäl

I själva verket vara det bara 357,5 mph. Så lite tog han i.
#3 Hmm säger
2016-03-17 18:16 - Anmäl

Aha, då vet man vad som är på ingång på Linnegatan...
#4 John säger
2016-03-18 16:22 - Anmäl

Somebody must have put new life into Grenfell? The company does have a great history and the densely woven cloth itself is almost iconic, but in recent years Grenfell had almost disappeared. I think the company suffered from some legal claims about the name with the heirs, but that seems to be settled.
Good to see their new range, obviously made for younger customers too.
I have an old rain coat in a changing mint green & sand colour, much alike the Campbell above but in a classic, that is wider cut. It is great to be worn over a jacket, though, but for longer rain spells a trench by Burberry has proven to be more effective, perhaps because of the water repelling coating of the latter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.