Manolo logotype

H.N. White London

En av de bästa sakerna med att få hålla med på mitt jobb som skribent och modeentusiast är att upptäcka nya märken och tillverkare. Speciellt om man upptäcker något nytt som både överraskar och imponerar på mig. Dagens text kommer att handla om H.N. White London som är ett mycket bra exempel på detta.

Det var för ett par månader sedan jag första gånger fick upp ögonen för detta brittiska slipsföretag. Jag tilltalades av deras design och tog kontakt med grundaren för att få veta mer. Som den slipsnörd jag är vill jag gärna veta allt om materialet, tillverkningen mm.

Jag fick kontakt med Harry White som är grundare och ägare till detta lilla företag som än så länge bara finns representerade på internet med den egna webshopen.

 

Småmönstrad slips i Ancient Madder-silke från Macclesfield.

Harry och jag började prata och insåg att vi hade många gemensamma nämnare när det kommer till mode och stil. Han berättar att han alltid var en klädentusiast och uppskattat alla sorters kläder, skor och accessoarer så länge det finns en tanke bakom, en bra historik eller en intressant tillverkningsprocess och hög kvalitet. Framförallt är det dock intresset för kvalitetsslipsar som gjort att han valde att starta ett eget märke. Han menar att variationen när det kommer till slipsen är så stor vilket gör den intressant. Det kan röra sig om printat siden, vävd siden, grenadine, råsiden/shantung, ull, linne, kashmir, ja listan kan göras lång.

 

Bredrandig slips i Shantung.

Han hade en ganska bestämd syn på hur han ville att slipsen skulle se ut och han kände att det till viss del fanns ett glapp i marknaden. De senaste åren har modet gjort att utbudet av aningen smalare slipsar i 8 eller 7 cm bredd dominerat samt att längden sällan överstiger 147 cm. Han ville kunna erbjuda en klassisk bredd på 9 cm och en längd på 150 cm vilket idag är måtten på alla hans slipsar. I takt med att hans verksamhet växt så berättar han att inom kort så kommer även 8cm bredd att erbjudas då många efterfrågat det. Nästa sak som så klart är viktig vid val av slips är materialet. Han ville kunna erbjuda slipsar precis så som han själv kan tänka sig att bära dem. Vissa material är överskottstyger i främst ull som han köpt upp från väverier och som normalt används av skrädderier till kavajer och kostymer. Dessa små partier gör att man har möjlighet att verkligen få en unik slips i en begränsad upplaga. När det kommer till de väverier och tryckerier som används så ligger de i Suffolk och Macclesfield och är de absolut främsta i landet, och även i världen. De grenadinetyger och råsiden som används kommer från Como i norra Italien.

 

Mer Ancient Madder-silke från Macclesfield. (Även översta bilden)

Tillverkningen av alla produkter sker för hand hos en liten brittisk tillverkare. Där jobbar ett fåtal personer som har mycket lång erfarenhet av slipstillverkning. Vissa av hans slipsar har ett avslut där kanterna är handrullade efter konstens alla regler. Alla slipsarna har ett tunt ullfoder och de stängs för hand innan de pressas lätt och formas.

 

Grön och blå hundtandsmönstrad ull från Huddersfield.

Vid sidan av slipsar så finns även lite näsdukar samt en slipsnål i sterlingsilver i utbudet. Fram över hoppas Harry kunna öka utbudet av båda slipsar och andra accessoarer ytterligare. Fokus kommer ligga på hantverk, hög kvalitet och små upplagor och bara vara produkter som han själv kan tänka sig att bära.

 

Näsduk i handprintat silke och handrullade kanter.

Slipsnål i sterlingsilver.

Vissa som av er som besöker sidan kommer säkert tänka; var det bara detta, inget som sticker ut direkt?! Personligen tilltalas jag av det. Jag kan inte säga att jag speciellt ofta hittar ett märke där jag med glädje kan tänka mig att bära 8 av 10 slipsar i utbudet. I fallet H.N. White London känns det dock så och de har ett väldigt "bärbart" utbud. Det skall bli spännande att följa Harry i framtiden och se om det är fler som tänker som jag. 

 

Grenadine från Como.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Slips

#1 Jonas70 säger
2016-03-14 12:17 - Anmäl

Det hade varit intressant att höra mer hur han motiverar att han föredrar en längd på 150 cm. Jag utgår från att han inte ser sin målgrupp som enbart extremt långa personer. Jag tänker mer på att om man föredrar klassiska regler, som att den smala delen på slipsen ska döljas av den bredare och att den inte ska gå nedanför byxlinningen, så har man ofta problem redan med dagens kortare längder och då har vi ändå en modebild med låg midja på byxorna.
#2 CR säger
2016-03-14 12:27 - Anmäl

#1 jag tycker 150cm är en gångbar längd som bör passa den breda massan relativt väl. Baserar det på att jag själv som 183cm knyter en enkel four in hand, har byxor med lite högre midja och i princip får båda ändarna på slipsen lika långa.
#3 CR säger
2016-03-14 12:28 - Anmäl

...lika långa slipsändar med avslut vid byxlinningens över kant ska sägas som förtydligande
#4 Andreas Weinås säger
2016-03-14 13:10 - Anmäl

#1 & 2 - Något jag själv reflekterat över angående slipslängder är att även om den totala längden spelar roll så är det avståndet från slipsens breda blad till knuten som är mest avgörande. Beroende på vart knuten bildas får man antingen en längre eller kortare knut.

Jag har full förståelse för att man vill ha lika långa ändar men jag utgår alltid från att slipsens framstycke skall bli perfekt i såväl längd som knut för att sedan oroa mig över hur långt bakstycket blir. Om de nödvändigtvis skall bli exakt lika långa riskerar knuten att bildas långt upp och bli oproportionerligt liten.

Men det är såklart helt och hållet en smaksak.
#5 andreas säger
2016-03-14 13:15 - Anmäl

Harry är en fantastiskt trevlig kille. Träffade honom i London i höstas och köpte en mörkblå kashmirslips i fantastisk skotsk kashmirull. Underbart hantverk. De tillverkade bara tre stycken av denna vilket gör det hela ännu bättre. Jag älskar mina Drake's i 9cm och nu har jag ett trevligare alternativ i motsvarande fina kvalité men till bättre pris.
#6 Jonas70 säger
2016-03-14 13:48 - Anmäl

#4 För mig är det inte viktigt att bakstycket och framstycket är exakt lika långa däremot vill jag inte att bakstycket är längre än framstycket. Jag är 183 cm lång och med mina 147 cm slipsar från t ex Drakes så är det som regel så att med en four in hand knut så blir bakstycke och framstycke precis lika långa. Det finns alltså inte mycket marginal och med en 150 cm slips skulle det inte funka. Bör kanske tillägga att det för mig inte är ett alternativ att byta knut eller stoppa in bakstycket under skjortan.
#7 Andreas Weinås säger
2016-03-14 15:03 - Anmäl

#6 - Jag förstår problematiken och föredrar själv slipsar runt 147cm även om jag inte har något emot om bakstycket blir aningen längre. Just den personliga preferensen angående hur man vill ha sin slips gör att det kan vara värt att titta på MTM/Bespoke där man själv kan anpassa längd, vidd etc. Vet att både Drake´s, Shibumi, Saman Amel och EG Cappelli arbetar med detta för att nämna några.

Jag skulle säkert kunna bära slipsar på 145cm till mina byxor med något högre midja men det är betydligt svårare att finna än 150cm längd.
#8 OlleBolle säger
2016-03-14 16:52 - Anmäl

Instämmer med #1 m fl ovan. 150 cm är på tok för långt. För oss runt 180-185 cm som gillar högre byxor vore snarare 145 cm eller kortare idealiskt som slipslängd. H.N. Whites slipsar var jättesnygga och priset utmärkt. Hade slagit till på en eller två direkt om det inte varit för den alltför tilltagna längden. 150 cm funkar inte för mig. Hälsa gärna tillverkaren att även testa göra en variant i 145 cm... Tror det skulle bli övermåttan poppis.
#9 Simon säger
2016-03-15 10:18 - Anmäl

Jag är 185 och tycker det är fantastiskt med en hyffsat prsivärd tillverkare som erbjuder en bra längd i standardutförande! Brukar köra typ en dubbel four in hand.

Tilläggas bör att jag har samma kroppsform som en tax :) Men stora tummen upp!
#10 Harry säger
2016-04-01 18:00 - Anmäl

Hi guys, thanks for all the comments regarding my ties. Please feel free to reach out to me directly through my website. I'm really open to hearing what sort of designs you might be looking for and if you think a particular length/width would work well.
Cheers
Harry
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.