Manolo logotype

Vårens 10 bästa brogues

Idag visar vårsolen sig från sin bästa sida här i Stockholm och intresset för vårbrogues väcktes hos oss. Idag listar vi 10 favoriter i de olika prisklasserna som känns extra intressanta för våren och sommaren.

Alla känner nog till uttrycket brogues men vi kan fortfarande snabbt summera vad det faktiskt innebär. En brogue är en sko med en eller flera perforeringar i skinnet. Det kan röra sig om dekorerade sömmar eller framför allt en så kallad tåmedaljong med en mängd små hål som bildar ett mönster i skons tåhätta. 

Det sägs att brogues härstammar från Irland och namnet Bróg som på forntida irländska betyder just sko. Ursprungligen gick hålen i skorna genom hela ovanlädret och fanns där för att tömma skor på vatten samt påskynda torkningen efter man varit ute i blöta träskmarker. 

Sedan dess har broguemönstret utvecklats till en rent estetisk detalj och brogues är idag en av de mest ikoniska modeller man kan bära. 

Brogues kan komma i alla former av skomodeller så som oxfords, derbys, kängor och munkskor och anses överlag något mer informella än motsvarande alternativ i slätt skinn. 

När man pratar om brogues för våren är det främst tre aspekter som vi tycker man bör ta hänsyn till. 

Material 

Kalvskinn är verkligen alltid ett passande material vår som höst men för våren är framför allt mocka ett perfekt val. Det ger en ledig men elegant känsla som med sin matta lyster passar väldigt bra till tyger som linne och bomull.

Nyans

Den största skillnaden mellan brogues för höst och vår är i vår mening nyansen. Precis som att övriga plagg blir ljusare för våren kan man med gott samvete välja en ljusare brogue i exempelvis nyanserna Chestnut, Tan eller Cognac. 

Sula

Sista delen men som också är ganska tydlig är valet av sula på vårskorna. Till skillnad från den svenska hösten ställer vår och sommar mindre krav på gummisula och här tycker vi absolut att en tunnare lädersula är att föredra för en luftig och lyxig känsla. 

Crockett & Jones

 

Ljus brogue från Crockett & Jones Handgrade i form av modellen Clifford.

 

John Lobb

Modellen Saunton i John Lobbs diskret flammiga skinnkvalitetet Misty Calf.

 

Morris

Ljusa brogues med så kallad brick sole från Morris producerade i Portugal.

 

Italigente

Italigentes modell Napoli i nyansen Castania är en så kallad wholecut med broguemönster längs sidor och tår. Modellen togs from tillsammans med vår frilansskribent Jesper Ingevaldsson som driver skobloggen Shoegazing.se.

 

Velasca Milano

 

Semi Brogues i mellanbrunt från italienska Velasca Milano (även översta bilden)

 

Meermin

Vårbrogues med ritsnedlagda sulor i nyansen Antique Chestnut från prisvärda Meermin.

 

Loake 1880

Full Broguen Buckingham i den ljusa mockanyansen Maraca.

 

Edward Green

 

 

Modellen Walcot från Edward Green i nyansen Edwardian på lästen 808.

 

Hiro Yanagimachi

Fantastiska Full Brogues i mocka från japanska Hiro Yanagimachi.

 

Gabucci

Ljusbruna Semi Brogues i kalvskinn producerade i England för Gabucci.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Crockett-&-Jones Edward-Green Loake
#1 Daniel säger
2016-03-10 16:38 - Anmäl

Tack för inspirationen, kan bli en dyr promenad på Jermyn Street på tis.

Har du erfarenhet ifrån Velasca?

Trevlig helg
#2 Nils säger
2016-03-10 16:38 - Anmäl

Snygga skor, men tycker även att SkoABs fullbroguemakeup från Carmina i tärnsjöläder som verkligen är grymt snygg (de stackarna omnämns ju så lite här på Manolo ;) ).
#3 Rakade Ragnar säger
2016-03-10 17:14 - Anmäl

11. Yanko
#4 Jones säger
2016-03-10 17:28 - Anmäl

Clifford är ju bara så snygga!!! Tyvärr är det ju handgrade och det pris som följer...

Men ljusare mocka är ju inte ett dåligt alternativ på den ljusare delen av året.
#5 Philip säger
2016-03-10 19:10 - Anmäl

I jakten på ett par snygga brogues till våren förtjänar dessa jag såg på Tradera verkligen att nämnas,ett par riktigt snygga Herring semi brogues för en spottstyver! Ett kap om man råkar ha storlek 7.5.

tradera.com/item/342453/252810658/herring-brogue-oxford-cap-toe-randsydd-goodyear-uk-7-5?
#6 riesenschnauser säger
2016-03-10 21:30 - Anmäl

Måste understryka hur prisvärda spanjorerna ter sig med dagens pund! Carmina är fruktansvärt mycket skor för pengarna, Yanko sannolikt ännu mer.
#7 H säger
2016-03-10 22:39 - Anmäl

Någon som har tips på hur man rengör brogues i mocka liknande de från Giro Yanagimachi? Skiljer ju sig från att rengöra mocka med längre fibrer då denna typen inte går att rugga upp på samma sätt..
#8 Horangi säger
2016-03-11 07:52 - Anmäl

Hej

Låt mig börja med att konstatera att jag tycker att Manolo helt klart är den mest intressanta herrstilbloggen i Sverige. Läser den varje vecka med stor behållning.

Men jag kan tyvärr inte undgå att konstatera att det i vart och vartannat inlägg finns åtminstone ett grammatiskt eller annat språkligt fel. I denna artikel exempelvis:

"en (!) av de mest ikoniska skoval"

Hur mycket man hänger upp sig på språkliga fel är säkerligen en generationsfråga, men jag tycker ändå att det vore rimligt att ha någon form av korrekturläsning av en person som är kompetent inom det området, även om det "bara" är en blogg.

Vill understryka att jag är medveten om att det huvudsakligen är mitt eget problem att jag inte helt kan bortse från den språkliga kvalitén och att jag trots detta läser Manolo med stor behållning. Men ändå.
#9 marte säger
2016-03-11 08:32 - Anmäl

Slår ett slag för italigente s skor. Otroligt bekväma
#10 DrDre säger
2016-03-11 08:41 - Anmäl

Mkt snyggt. Gabuccis är mina favoriter ovan.
#11 Jones säger
2016-03-11 11:09 - Anmäl

#8 Jag delar din synpunkt och jag tror att det har att göra med den anspråksfullhet som, medvetet eller inte, är kopplat till segmentet menswear och bland annat för med sig att lite för många använder sig av ett högtravande och onaturligt språk. Då är det lätt att det blir fel och onödigt krångligt, vilket det finns gott om exempel på både i kommentarsfältet och alla de artiklar som produceras.

Eftersom det "bara" är en blogg kan jag dock inte hålla med dig om kravet om korrekturläsning. Hade det däremot varit en betallösning skulle en skrivkurs för skribenterna vara bland det första jag skulle uppmana dem att ge sina skribenter, som ju trots alla goda intentioner inte är några skolade skribenter. Men det är ju heller inget de gör anspråk på att vara heller.
#12 Jones säger
2016-03-11 11:37 - Anmäl

Och som synes är det lätt att ramla i upprepningsfällan...:)
#13 OO säger
2016-03-12 21:13 - Anmäl

Om sulan. Varför är det sådant tjat (ursäkta ordvalet) alltid att vi i Sverige måste ha gummisulor på våra skor? Det regnar i England också. För värre väder finns galoscher. Det värsta är nog ändå kommentaren i skohandeln när man köper ett par skor med lädersulor - "glöm nu inte sätta på en gummisula". Lite konstig bransch som säljer ofärdiga varor.
#14 riesenschnauser säger
2016-03-12 22:58 - Anmäl

#13: Man använder sällan vägsalt och -grus i England, vilket gör väldigt stor skillnad för lädersulors hållbarhet.
#15 Micke säger
2017-01-04 19:10 - Anmäl

Citat:
#13: Man använder sällan vägsalt och -grus i England, vilket gör väldigt stor skillnad för lädersulors hållbarhet.


En hel del taxi också. Men kan ändå hålla med föregående talare till viss del.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.