Manolo logotype

Guide till kavajens fickor - När och till vad används de?

Förra veckan kunde ni läsa om vårens kavajer här på Manolo. Vi fortsätter i kavajens tecken och idag skall vi titta närmare på den uppsjö av olika fickor som man kan hitta på såväl in- och utsidan. Vad heter de, vilka bör man använda och vilka gör man bäst i att lämna orörda?

En kavaj har normalt sett mellan 6-8 fickor. På kavajens utsida sitter en bröstficka, två fickor längs sidorna samt i vissa fall en biljettficka. På insidan hittar vi vanligtvis en innerficka i brösthöjd på vardera sida, en mindre och smalare ficka för en penna samt en så kallad ciggarettficka längst ner på kavajens vänstra insida.

Förvaring av exempelvis plånbok, mobiltelefon etc har man med fördel i kavajens innerfickor (bortsett självklart från en näsduk i bröstfickan). Användning av kavajens framfickor riskerar inte bara att påverka kavajens fall och silhuett men kan även förstöra formen på fickorna över tid. 

Först är det kanske lämpligt att gå igenom vilka de vanligaste typerna av kavajfickor är.

Utanpåliggande fickor 

Utanpåliggande fickor eller Patch Pockets som man ofta benämner dem som internationellt är den ledigaste typen av kavajfickor. De är som namnet avslöjar en ficka som är sydd utanpå kavajen. Dessa fickor har blivit allt vanligare de senaste åren men passar enligt oss allra bäst på ledigare kavajer eller kostymer i grövre material som tweed, flanell, linne eller bomull. I en formell kostym i tunnare ull rekommenderar vi inte den här typen av fickor.

Utanpåliggande fickor förekommer i såväl bröstficka som på kavajens sidor. Stilmässigt kan det vara väldigt snyggt men en eventuell nackdel med att välja utanpåliggande bröstficka är att fickan tenderar att bukta ut kraftigt när man bär en bröstnäsduken i den. Det går självklart utmärkt att kombinera en vanlig bröstficka med två utanpåliggande om man vill undvika detta. 

 

Utanpåliggande ficka på kavaj i hopsack från Eidos Napoli.

4 x Patch Pockets från Sciamat.

Fickor med lock

Fickor med ficklock så kallade Flap Pockets är ett steg upp i formalitet från de utanpåliggande. Själva fickan sitter på kavajens insida och har ett ficklock på utsidan. Det är den vanligaste typ av fickor för kostymer i allmänhet och fungerar i vår mening bra till både formella och ledigare kavajer. Dessa fickor ställer ytterligare krav på tillverkaren om kavajen är kraftigt mönstrad då man helst skall mönsterpassa dessa mot resten av framstycket.

 

Den vanligaste typen av kavajfickor.

Passpoalfickor

Passpoalfickor kallas vanligtvis Besom- eller Jetted Pockets påminner om Flap Pockets men saknar ficklock. Dessa anses vara den mest formella typ av kavajficka och är standard på exempelvis Smokings. Det går dock utmärkt att ha även på ledigare kostymer och kavajer. Skulle man vilja uppnå estetiken på dessa på en kavaj med ficklock viker man med fördel bara in locken på insidan av kavajen. Fördelen med den här typen av fickor är att de ger ett väldigt rent och avskalat intryck i framstycket med endast ett diskret streck. 

 

Passpoalficka på en midnattsblå Smoking. Ett perfekt val för mannens elegantaste plagg.

Skrädderiet Liverano har en förkärlek för den här sortens fickor på sina kavajer.

Biljettficka

Biljettficka eller Ticket Pocket är den extra ficka som på en del kavajer återfinns strax ovanför högra framfickan. Fickan hade sitt ursprung i att man förvarande sin tåg/spårvagnsbiljett i denna för att enkelt komma åt den när den skulle visas upp. Det är en detalj som är starkt förknippat med brittiska tillverkare. Särskilt i form av sluttande sådana eller Hacking pockets som de även kallas. Lutningen var till för att man enklare skulle få in handen i fickan när man red. 

 

Biljettficka med svag lutning och ficklock är en typiskt brittisk detalj.

En kombination som blivit allt vanligare, framför allt på skräddarsydda kavajer är en biljettficka delvis gömd i den utanpåliggande fickan.

Bröstfickan

Kavajens bröstficka är den kanske viktigaste ur ett rent visuellt perspektiv. Det är den ficka där man placerar bröstnäsduken och alltså inte förvaring av pennor, handskar eller liknande. Det finns två sorters bröstfickor vilket vi redan varit inne på tidigare i texten. Antingen utanpåliggande som förstärker den lediga känslan ytterligare alternativ en vanlig bröstficka. I södra Italien och framför allt Neapel är den så kallade Barchetta-fickan väldigt populär. Barchetta betyder liten båt på italienska och syftar till den svagt rundade formen på fickan som gör att den följer bärarens bröst på ett följsamt sätt. Denna detalj kräver handsömnad och anses ofta vara ett kvalitetstecken på kavajer från regionen.

 

Barchetta-ficka med sin karaktäristiska rundade form.

En något lägre placerad bröstficka på kavaj från Cesare Attolini.

Kavajens innerfickor

Skall man förvara saker som plånbok eller mobiltelefon gör man det med fördel i kavajens innerfickor. Det sitter som tidigare nämnt två stycken fickor, en på vardera sida i brösthöjd. Dessa är bäst lämpade för exempelvis plånbok och den vänstra fickan har vanligtvis en knapp man kan stänga fickan med. 

På en rad kavajer finns även den så kallade Cigarettficka längst ner på kavajens vänstra insida. Denna ficka var från början avsedd för just cigarettpaketet men har man inte denna last kan man med fördel placera sin mobiltelefon där istället. Fördelen med den här fickan är att när den används kan det ge lite tygnd åt kavajens nederkant och faktiskt förbättra fallet något. Särskilt på lättare tygkvaliteter.

 

Kavajens vänstra insida består i regel av en större samt en mindre ficka.

Fickan på kavajens högra insida har ofta en knapp som gör fickan mer svåråtkomlig för oönskade fingrar.

Insidan på en skräddarsydd kavaj från Rubinacci. Nedanför den vanliga innerfickan hittar man cigarettfickan som är perfekt till exempelvis mobiltelefonen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 random säger
2016-03-07 11:57 - Anmäl

Min erfarenhet är att kavajen sällan tillåter särskilt mycket förvaring i innerfickorna. Blir lätt en knöl som syns på utsidan, även med vår tids smala mobiler och korthållare/plånböcker.

Kanske jag som använt för smalt skurna kavajer?
#2 christoffer säger
2016-03-07 13:38 - Anmäl

Hur ska man göra med fickluckorna? Ska dessa sprättas och ska de isåfall stoppas in eller ligga kvar utanpå?
#3 Fredde säger
2016-03-07 13:38 - Anmäl

Kul inlägg! Vat kommer den översta kavajen ifrån (blå rutor)?
#4 Andreas Weinås säger
2016-03-07 14:34 - Anmäl

#1 - Jag kan känna igen mig. Kan ha med smalt snitt, tunn kanvas eller bara oturlig placering/höjd på innerfickan. Tyvärr är det ofta ännu värre om man förvarar saker i ytterfickorna.

#2 - Jag vet att det finns olika åsikter här men jag anser att det är upp till var och en. Vissa behåller dem stängda med locken på utsidan. Jag själv stoppar i regel alltid in eventuella ficklock då jag föredrar passpoal-fickor i högre grad.
#5 Matte säger
2016-03-07 15:17 - Anmäl

Sprätta ej upp röstar jag för.
#6 August säger
2016-03-07 15:56 - Anmäl

När jag sydde upp min första kostym i höstas valde jag att ha två utanpåliggande fickor och en vanlig bröstficka då det enligt mig gav en lite personlig touch till kavajen. Men det är ändå en sobert mörkblå kostym så jag skulle inte dra mig för att bära den som en formel kostym trots att det kanske ses som ett mindre formellt val.

Personligen väljer jag att sprätta upp alla fickor för att jag har svårt med form utan funktion (förutom estetiska), med det sagt så är jag ingen som plockar på mig halva huset och trycker i det i fickorna men skulle det bli behov av att ha något litet i fickorna tycker jag det kan vara bra att kunna använda dem. Men jag erkänner att det kan ge lite sämre form på kavajen, något jag dock är beredd att offra för adderad funktion.
#7 Anders säger
2016-03-07 16:55 - Anmäl

Med risk för att få negativa kommentarer, vill jag idag vara språkpolis. Överskriften till artikeln är felaktigt skriven. Ordet "dem" är felaktigt använt här, liksom det tyvärr ofta är även i kommentarsfältet. Överskriften skall avslutas med "När och till vad används de?" Att i skrift blanda ihop de och dem, ger inte ett vackert intryck. Ännu värre är det att skriva "dom", som enbart och endast är talspråk. Googla gärna på "de eller dem", för en förklaring.
#8 Anders säger
2016-03-07 16:57 - Anmäl

För övrigt var inlägget trevligt och upplysande :-)
#9 O säger
2016-03-07 18:32 - Anmäl

Bra inlägg! Jag passar på att bidra med ett knep för att bemästra "de eller dem"-problemet. Testa att gör om meningen till "jag-form" – om "jag" låter bäst ska "de" användas" och om "mig" låter bäst ska "dem" användas. I detta fall: när och till vad används jag = "de" ska användas ( "till vad används mig" låter ju fel). Ursäkta of topic!
#10 Andreas Weinås säger
2016-03-07 19:07 - Anmäl

#7 & 8 - Kul att du ändå uppskattade den. Har nu korrigerat i texten.
#11 Dkl säger
2016-03-07 20:51 - Anmäl

Bra inlägg.

#1 Din slutsats är i min mening en korrekt sådan. En plånbok och en mobil bör kunna bäras i kavajen utan att det syns. Annars har du för tajt kavaj. Eller för mycket kontanter. :)
#12 Bruno säger
2016-03-07 22:20 - Anmäl

En helt annan fråga, Andreas Weinås, vad heter egentligen stålskyddet man kan få monterat på skor under tån på svenska? Kallas tydligen toe tap på engelska.
#13 Herrjarl säger
2016-03-07 22:37 - Anmäl

#12
Tåjärn.
#14 Bruno säger
2016-03-08 00:07 - Anmäl

#13 Tack!
#15 PatrikJ säger
2016-03-08 01:43 - Anmäl

#1 #4 För mig är den viktigaste detaljen vad gäller innerfickor var de placeras. RTWkavajer (tex Zegna & Corneliani) har valigtvis innerfickorna rakt fram på bröstet vilket gör att bröstet och ibland magen (om de ar lågt ställda) ser tjockare ut när man bär saker i innerfickorna, och vissa skräddarsydda som jag använder (tex. Liverano men också Orazo Luciano MTM) har innerfickorna mer in under armen vid sidan av bröstet, vilket naturligtvis gör att bröstet ser renare och kroppen smalare ut när man bär saker i innerfickorna eftersom fickans innehall döljs av armen.
#16 Nils säger
2016-03-08 07:05 - Anmäl

Ett helt annat ämne men som kan tas upp i samband med bröstfickan- om en kavaj saknar knapphål på slaget vid bröstfickan, bör jag låta en skräddare göra ett knapphål?
#17 Bruno säger
2016-03-08 12:43 - Anmäl

Att den utanpåliggande fickan fått ett sådant stort genomslag är bortom mitt förstånd. T.ex är jag väldigt i förtjust i Jort-kollektionen hos SuitSupply, men det som fått mig att tveka är deras insisterande på utanpåliggande fickor på en annan rätt stram och konservativ kostym. Passpoalfickan är förövrigt min favorit.
#18 leChat säger
2016-03-08 21:17 - Anmäl

Vart är kavajen från första bilden?
#19 Tintin säger
2016-03-08 23:09 - Anmäl

Hej Manolo!

Tack för en trevlig blogg! Detta är lite off topic, ber om ursäkt för set och undrar om man kan ställa generella frågor i andra forum än detta? Hursomhelst, jag är otroligt sugen på att sy upp en dubbelknäpptkavaj. Problemet är att jag inte är särskilt smal. Jag är lång och bredaxlad men har också en kagge. Borde jg släppa tanken på en DB helt? Om inte, vad bör jag tänka på?

Tack igen!
#20 Andreas Weinås säger
2016-03-09 08:04 - Anmäl

#19 - Hej och tack för en bra fråga,

Jag tycker detta är ett utmärkt exempel på när man bör ta klassiska regler inom herrmode med en nypa salt. Att man inte skall välja dubbelknäppt om man är större är en klassisk "sanning" då den typen av kavaj bidrar till horisontala linjer i kavajens nederkant vilket förstärker uppfattningen om bredd.

Med det sagt finns det absolut ingenting som säger att man inte med rätt passform och snitt kan se minst lika snygg ut i dubbelknäppt. Vad du bör tänka på är helt enkelt at vara noggrann med passformen så att kavajen inte förstärker en eventuell rondör. Det kan vara att ha en något bredare axel eller lite längre kavaj men den typen av val har i regel både skräddare och duktiga måttsömnadsspecialister koll på.

Viktigast av allt tycker jag är att du väljer det du uppenbarligen vill ha och inte begränsar dig för att ett en typ av kavaj kan vara mindre smickrande. Det har otroligt mycket mer med kompetensen hos den som gjort kavajen än om den är enkel- eller dubbelknäppt.
#21 Henrik säger
2016-03-09 08:17 - Anmäl

Hej Manolo

Har samma fråga som #16- om en kavaj saknar knapphål på slaget- bör jag då lämna den till en skräddare för att låta göra ett?

Tacksam för råd
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.