Manolo logotype

Förläng livet på kvalitetsskorna - Marknadens 10 bästa skoblock

Det finns inget som förlänger livet på ett par välgjorda skor som kontinuerligt användande av vettiga skoblock. Idag listar vi 10 alternativ i lite olika prisklasser som alla kommer ge dig betydligt längre njutning av dina favoritskor.

Skovård är ett ämne som inte kan diskuteras nog. Att investera tusentals kronor på kvalitetsskor och sedan avstå skoblock för några hundralappar är enligt oss dumsnålt så det förslår. 

Funktionen med riktiga skoblock är att de efter en dags användning hjälper till att återställa skon till dess naturliga form. Detta minimera bildningen av gångveck där skon böjer sig och framför allt att skon behåller sin form och estetik från när den köptes i så stor mån som möjligt. 

Utöver det finns det vissa skoblock som tack vare absorberande material så som Cederträ kan hjälpa till att absorbera svett och fukt från skons insida även om denna egenskap ibland överdrivs en smula. Hade ett par skoblock absorberat för mycket vätska skulle blocken svälla och därmed också töja ut skon vilket inte vore avsevärt mycket värre. Den främsta egenskapen hos skoblock i cederträ är enligt mig att de sprider en betydligt trevligare doft i skon och garderoben. 

Vad är då viktigast att tänka på när man inhandlar skoblock? 

Formen

Först och främst är det att satsa på en modell som fyller ut hela skon och inte bara tåpartiet. Det finns så kallade spiralblock som har ett solidt tåparti och en spiral som avslutas med en kula i hälen. Dessa pressar ut skorna MEN riskerar på vissa något nättare skor att böja sulan åt fel håll samt skada hälpartiet. Därför rekommenderar vi att man väljer modeller som fyller ut hela skon likt originallästen skulle gjort. 

Nästa val är att försöka hitta block vars form passar majoriteten av just dina skor. De vanligaste och billigaste skoblocken är i regel generiska dvs att de har en form som skall passa alla skor. När det rör sig om måttbeställda skor eller det absoluta premiumsegmentet är det vanligare med skoblock producerade efter skotillverkarens egna läster. 

Det är inget snack om att skoblock producerade efter samma läst som skon är överlägsna men det är långt ifrån ett måste. Betalar man däremot +10 000 kronor för ett par skor kan det relativt låga premium som lästade block kostar vara värt det. Hos exempelvis Saint Crispin vars skor startar på 12 500 kronor ingår lästade skoblock i alla köp. 

Materialet

Material har vi varit inne på lite men tål att upprepas. Cederträ är bra men inte det enda acceptabla materialet. Brittiska tillverkare är ofta förtjusta i exempelvis bok som träslag vilket också fungerar utmärkt.

För de som regelbundet är på resande fot finns det ytterligare ett par alternativ. Det ena är skoblock i trä men som är extremt urgröpta och därmed reducerade avsevärt i vikt. Dessa är i regel relativt dyra men jag vill påstå att även skoblock av samma design i plast, så kallade reseblock fungerar utmärkt för kortare weekendresor där varje kilo bagage räknas.

Priset

Priset på ett på skoblock spelar självklart in. Hur mycket man är villig att spendera är såklart individuellt och även om dyrare block kan vara mer arbetade och ibland av högre kvalitet är det snarare formen på dem som är avgörande. Har man en enklare instegssko för 1 500 - 2 000 kronor är såklart skoblock för tusenlappen i värsta laget. Flera tillverkare av prisvärda skoblock har en mängdrabatt så varje par blir billigare ju fler man beställer. Därför kan det absolut vara värt att köpa flera vid ett tillfälle om man vet att man har eller kommer inom kort få en större skogarderob.

Nedan följer 10 alternativ på marknaden i lite olika prisklasser och utföranden.

Herrstil

 

Skoblock Premium från Herrstils egen linje Aquila är några av branschens mest prisvärda i min mening och kostar från 159 kr/st.

 

Skolyx

 

Skolyx har utöver vanliga block i cederträ även tagit fram ett reseblock i lättviktsplast som fungerar väldigt väl vid exempelvis weekendresor.

 

J.FitzPatrick Footwear

 

Justin FitzPatrick eller The Shoe Snob som han är mer känd som lanserade nyligen en ny modell av skoblock från sitt eget skomärke J.FitzPatrick Footwear. Det är en modell i träslaget Al som kommer i företagets signaturfärger rött och svart.

 

Bexley

 

Cederträblock från franska Bexley. Den här typen av modeller finns representerade från flera företag i artikeln och det handlar i min mening mest om att välja den tillverkaren vars form och storlekar passar just dig och din skogarderob bäst.

 

Hammargruppen

 

Hammargruppen som är distributör för bland annat Crockett & Jones, Cheaney och John Brommel har tagit fram ett eget skoblock i cederträ.

 

John Lobb

 

Skoblock från brittiska John Lobb i Lindträ.

 

Edward Green

 

Skoblock från Edward Green i bok. Då företagets läster bygger på samma stomme men med varierande tåparti har man tagit fram block som inte begränsas till specifika läster.

 

Laszlo Vass

 

Tredelade block anpassade efter skons läst från ungerska Laszlo Vass. Dessa finns som tillval för ca 60€ när man beställer skor från Vass och fyller ut skorna optimalt. (foto: Keikari.com)

 

Skoaktiebolaget

 

Skoaktiebolaget har tillsammans med brittiska Springline tagit fram en unik modell av skoblock för butiken. Utöver de vanliga alternativen i betsad bok finns även det spännande Reseblocket i Abarchiträ som reducerar vikten av blocken med 50%.

 

Saint Crispin

 

Branschens i särklass häftigaste block kommer från Saint Crispin. De skärs ut för hand och det tar närmare 6 timmar att producera ett par. De är extremt skålade, fjäderlätta för resan och självklart anpassade efter skons läst. Dessa ingår vid köpet av ett par Saint Crispins och kostar annars 2000 kr. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Edward-Green John-Lobb Vass
#1 Ingvar säger
2016-02-24 12:14 - Anmäl

En allmänn fråga om skovård: är mörka skoborstar (håret) till för mörka skor och vice versa eller spelar det ingen roll?
#2 Sailor säger
2016-02-24 13:02 - Anmäl

#1
Är hårborstar med ljus borst till för blonda människor?
#3 Andreas Weinås säger
2016-02-24 14:30 - Anmäl

#1 - Färgen på borsten har ingen specifik funktion och färgar inte av sig. Det är mest en fråga om personlig smak men jag föredrar ljusa borst då man tydligare ser vilken färg på skokräm de använts på samt när de behöver rengöras.
#4 loafer säger
2016-02-24 14:37 - Anmäl

Andreas, vad sager du om skoblock till loafers specifikt? Bor de vara annorlunda utformade an for t. ex oxfords?
#5 Stora fötter, stora skor säger
2016-02-24 14:42 - Anmäl

Någon som vet var man kan finna skoblock i storlek 49?
#6 Ponlarsson säger
2016-02-24 15:09 - Anmäl

Gillar Hammargruppens block där framstycket delar sig. De är så mycket smidigare än Herrstils att få i och ur kängor.
#7 Mattias säger
2016-02-24 15:33 - Anmäl

Jag tycker om ctshirts, tycker herrstils har konstiga storlekar.
#8 Martin säger
2016-02-24 15:44 - Anmäl

Helt ärligt Manolo. Ofta läsvärda artiklar men hur vore det om ni under en månad INTE nämnde någon av följande märken / butiker: Skoaktiebolaget (321 träffar i er sökfunktion) och Saint Crispins (99 träffar)???

Jag förstår att ni är jättebra kompisar med ovanstående men det blir ett löjets skimmer över era artiklar när ni promotar polarna konstant.
#9 Herr Jarl säger
2016-02-24 15:47 - Anmäl

Andreas,

Hur rengör du borstarna?
#10 andreas säger
2016-02-24 15:53 - Anmäl

Någon som har tips kring block till C&J Chelsea boots, kör vanliga men det blir trista ränder på ovandelen av skon och man märker att passformen inte är något vidare god.

Tips emottages tacksamt!
#11 filip säger
2016-02-24 15:56 - Anmäl

Jag använder skolyx vanliga block i cederträ och de funkar bra men är stora i storlekar a vilket bör tänkas på vid inköp
#12 Jones säger
2016-02-24 16:44 - Anmäl

Någon rekommendation om vad som funkar i chukkas och chelseaboots? Köpte nyligen ett par på Manos skomakeri som liknar dem från Bexley på bild 4, men själva leden som håller ihop de båda delarna i blocket är för kort så att det inte går att vinkla upp bakdelen så mycket som behövs i den typen av skor.
#13 Andreas Weinås säger
2016-02-24 17:36 - Anmäl

#4 - Till loafers använder jag samma typ av block som till oxfords. Det enda jag skulle vara försiktig med är väl att inte ha för stora block då skorna riskerar att töjas över tid och loafers inte har möjligheten att dras åt via snörning eller spänne. Om inte skorna i fråga råkar vara aning små såklart. Då skadar det inte att hjälpa till lite med aningen större block.
#14 Andreas Weinås säger
2016-02-24 17:47 - Anmäl

#8 - Nu rör det sig väl framför allt om att Skoaktiebolaget är tillsammans med t ex Grafford på samma gata Sveriges främsta skobutik och också återförsäljare av flera av de främsta tillverkarna av kvalitetsskor på svenska marknaden.

Jag kan garantera att min bekantskap med folk från Skoaktiebolaget, precis som Richard på Grafford, Alex och Bob på Gabucci osv bygger helt på deras produkt och kvalitet.

Att exempelvis inte ha med något av varumärkena från Skoaktiebolaget när vi listar 10 skomodeller etc vore enligt mig mer märkligt än att ha med dem.

När vi dessutom länkar vissa av dessa tillverkare till andra hemsidor ser jag verkligen inte vad problemet är. Våra artiklar om skor är väldigt lästa och vi kommer fortsätta skriva om Skoaktiebolaget när det är relevant för ämnet eller har nyhetsvärde.

(Om du kollar igenom sökträffarna så ser du att även kommentarer på artiklarna är listade så det rör sig om betydligt färre än 321 artiklar)
#15 Andreas Weinås säger
2016-02-24 17:48 - Anmäl

#9 - Skokräm är vanligtvis vattenlösning så det behövs inget jätteavancerat. Galltvål och vatten brukar räcka.
#16 Andreas Weinås säger
2016-02-24 17:50 - Anmäl

#10 & 12 - Jag vet att Herrstil har så kallade Bootsblock som går upp lite mer. Har ett par som jag använder till just kängor och som fungerar helt okej.
#17 Anders säger
2016-02-25 12:15 - Anmäl

#9 - För den som inte har galltvål hemma, fungerar vanligt diskmedel och ljummet vatten också klockrent. Dock ej handtvål. Varken fast eller flytande. Inte dem jag har prövat i alla fall.
#18 Simon säger
2016-02-25 15:23 - Anmäl

Vad finns det för vettig människa som inte har galltvål hemma?! :)
#19 Jimmy säger
2016-02-25 18:42 - Anmäl

En fråga: Är det värt att köpa ett par skoblock till ett par billiga kvalitetsskor som man haft ca 6 år utan block? Kommer detta att göra skillnad eller är det viktigare när skorna är nya?

Tack Andreas för Manolo och kvalitén på artiklarna
#20 Andreas Weinås säger
2016-02-25 20:47 - Anmäl

#19 - Ett par skoblock kan aldrig skada oavsett hur gamla skorna är. Tyvärr kanske de inte går att återställa till det skick de skulle haft om de förvarats med block under alla år men jag skulle säga att då flera av de billigare alternativen i artikeln är såpass billiga är det värt de hundralapparna.

Du kan ju alltid flytta över blocken om du köper ett par nya skor och det finns egentligen inte begränsad livslängd eller direkt slitage på skoblock.
#21 random säger
2016-02-26 08:39 - Anmäl

Bästa tipset för att veta vilka block jag ska köpa för att passa en läst bäst? Så vitt jag kan se är infon knapphändig och jag känner mig inte säker nog att okulärt uppskatta det. :)
#22 Andreas Weinås säger
2016-02-26 11:12 - Anmäl

#21 - Det är inte alltid så lätt men det viktigaste är att de fyller ut (utan att töja ut) skons gåveck samt rätar ut den efter användning. Sen är det klart att ett runt skoblock med väldigt lågt insteg inte passar så bra i en sko med spetsig tå och högt insteg.

Man får testa sig fram lite. Jag har t ex märkt att Laszo Vass block till U-lästen fungerar utmärkt även till mina Italigente Firenze. Samma sak gäller Herrstil och Skolyx som passar bra på exempelvis Crockett Cavendish och John Lobb City II som har rundare läster.

OBS! Man skall såklart inte stirra sig blind helt på tåpartiet då det framför allt är det bredaste partiet på skon som skall passa.
#23 riesenschnauser säger
2016-02-26 11:16 - Anmäl

#21: Mitt tips är att ta med skorna till en skomakare och köp blocken som passar bäst. När man byggt upp sin skogarderob sakta och köpt block som passar bra, kan man använda dessa block även till nya skor vilka då över tid kommer att få en form som liknar de andra skorna.

När jag besökte Tricker's-fabriken för några år sedan var där en äldre herre som insisterade på att det bara är meningsfullt att använda skoblock av två konfigurationer: Antingen ska man ha lästade skoblock, som återför skon till dess ursprungliga form efter användning, eller ska man ha skoblock som är anpassade för den egna foten. Det vore intressant att höra en reflektion om detta.
#24 Andreas Weinås säger
2016-02-26 11:56 - Anmäl

#23 - Han har ju absolut en poäng i att det är antingen formen på originallästen eller den egna foten man vill att skon ska ha. Samtidigt är det svårt att uppnå då billigare tillverkare i regel inte erbjuder lästade block och det är ganska svårt att avgöra huruvida ett par generiska block delar samma proportioner som den egna foten.

Jag är överygad om att alla skoblock i listan ovan fortfarande är bättre än inga alls.
#25 Deva säger
2016-02-27 01:37 - Anmäl

#23 Komplett nonsens. Att du sprider sån dynga vidare bevisar att du inte kan mycket om skor eller skovård. Skoblock, även riktigt billiga sådana, är bättre än inga skoblock.
#26 riesenschnauser säger
2016-02-27 11:53 - Anmäl

#25: Oj, hej på dig också. Föreslår en Samarin och en god bok.
#27 riesenschnauser säger
2016-02-27 12:00 - Anmäl

#24: Jag har ibland funderat på om det inte finns en nisch på marknaden för bespoke skoblock. Dessa kunde tas fram av en bespokeskomakare och sedan användas för att dels underlätta vid skoköp (ta med blocken, se hur de passar i skon - det är ofta svårt att avgöra passformen på nya randsydda skor på en läst man inte är bekant med, då de är hårda i början), dels för att omforma skor man redan äger i rätt riktning. Jesper skrev ju om ett besläktat grepp för ett par år sedan, alltså att korrigera skors passform lokalt genom att "lägga till" på skoblock där skon klämmer. Nästa steg vore alltså att göra måttanpassade block från scratch. Frågan är vad det skulle kosta, och vad det är värt?
#28 Jesper säger
2016-02-27 19:01 - Anmäl

Riesenschnauser: Det kostar enkelt uttryckt lika mycket att tillverka ett par bespoke-läster som det kostar att tillverka bespoke-skoblock. Det en tillverkare av skoblock för bespokeskor alltid gör är att kopiera en läst. Finns ingen som gör block efter mått, lästen kommer alltid först så att säga. Sen är det klart att man skulle kunna göra bara skoblock utefter måtten, men lär inte vara nån större efterfrågan på det direkt tror jag. Det skulle kosta alldeles för mkt, de som pröjsar för det pröjsar redan för bespokeskor. Sedan är det inte så enkelt att man bara tar fram en läst/skoblock för ens fötter och så ska de passa i allt, de kommer ju riskera att forma om även skor som sitter bra, det finns alltid ett visst mån av designad form inbakad i skor även om måtten och passform är korrekt.

Men om man nu nödvändigtvis vill kunna beställa bara "bespokeskoblock" är enklast nog att gå till en beställningsskomakare som också låter dig behålla lästen, som ex Janne Melkersson. Mina läster hos honom kommer jag skicka till en firma i Tyskland för att göra lästade skoblock utav (han erbjuder inte det med sina skor, så har inte lästade till mina skor nu, dock satt mina Wildsmith block utmärkt i dem så ingen brådska där så sett).

Angående att man antingen ska ha lästade skoblock eller skoblock som är som ens fot så är ju, som jag skrivit nån gång på Shoegazing, tanken från början att det ska vara samma sak. Man gjorde skoblock till sina bespokeskor. Nu med RTW-marknaden är det en helt annan femma, men rent krasst så bör det fortfarande vara så att om man har skor som sitter riktigt bra så ska de lästade blocken stämma rätt väl överens med ens fötter.

Men som nämns ovan, alla skoblock är bättre än inga block, och generiska skoblock fungerar allt som oftast alldeles utmärkt.
#29 random säger
2016-02-29 08:41 - Anmäl

#21 & 22: tack för svaren, underlättar vad jag ska titta efter!
#30 Matte säger
2016-03-03 07:59 - Anmäl

Italigente har ceder block som är kanon. Pris 499kr
#31 Fredrik B säger
2017-01-24 09:04 - Anmäl

Några skoblock som är extra bra för vandringskängor, dvs klart bredare läst än de flesta på listan.

Kan man köpa enkom metalldelarna för att göra egna block?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.