Manolo logotype

Reflektion - Pitti Uomo

Nu i januari i år var första gången på sju tillfällen av modemässan Pitti Uomo som jag inte närvarade. Att inte vara på plats, att följa andra både via sociala medier och modetidningar, och på detta sätt från sidan få ta del av vinterupplagan ger en viss distans och tid för lite reflektion. Idag är min tanke att fundera lite kring vad som faktiskt sker två gånger om året i hjärtat av Toscana.

Till att börja med vill jag börja med att redogöra för vad Pitti Uomo faktiskt är. Det är en branschmässa för manligt mode. Ursprungligen ett ganska klassiskt och företrädelsevis italienskt mode som över tiden breddats. Det är en mässa som funnits i decennier utan att egentligen varit speciellt känd för gemene man. I fortezza da basso , ett av de vackraste mässområdena man kan tänka sig, samlas alltså utställare i form av märken, designers och tillverkare för att i första hand möta inköpare från hela världen. De senaste åren har det också blivit allt viktigare för utställarna att träffa modejournalister, skribenter och bloggare för att marknadsföra och sprida buskapet om deras produkter. I takt med detta har även PR-folk och marknadsförare börjat närma sig mässan.

 

En intressant sak, och som många nog förknippar mässan med idag, är de välklädda och i vissa fall utklädda besökarna som fångas av streetstylefotografer och vars bilder senare sprids som en löpeld på internet och i sociala medier.

Frågan är: Hur och när blev en fack- och branschmässa något som till vissa delar kan liknas vid en circus, på gott och ont?

Vissa menar att det skedde när en av de första och kanske mest kända fotograferna av "vanligt" folk på stan Scott Schuman, eller The Sartorialist som han är mer känd som, besökte mässan för att i första hand fota stiliga italienare. Det satte en snöboll i rullning och idag är det hundratals yrkesfotografer på plats för att för olika forum dokumentera stilen hos besökarna. Vid sidan av detta finns det lika många, eller fler, kända och okända modebloggare som med kameran/mobilen i högsta hugg fotar frenetiskt.

 

Ett fenomen som jag i sen tid lagt märke till är att riktigt initierade, och i egen utsago väldigt creddiga, personer börjat att ta avstånd från mässan. Vissa åker inte dit längre och andra åker dit men gnäller lite över spektaklet ena stunden samtidigt som de poserar vant för någon japansk fotograf 10 min senare. Det är osäkert vad detta gnäll består i egentligen. Vissa vill vant mena att det inte var lika "pajasaktigt" för 5-6 år sedan och får med detta sagt att de besökt mässan innan den stora massan fick nys om den. Det är ett klassiskt retoriskt knep att sparka neråt och visa sig själv viktig och initierad. 

Jag tycker att det är värt att reflektera lite djupare i fenomenet som jag tror att många syftar till, just själva poserandet. Jag kan inget om psykologi och kommer därför inte att fördjupa mig i bekräftelsebehov och självkänsla. Nej, jag vill fokusera på det positiva.

 

Jag tänker så här. Det finns grovt förenklat två kategorier personer som minglar, visar upp sig och blir eller vill bli fotograferade inne på mässområdet. Jag bortser från majoriteten av dem som faktiskt är där på betald arbetstid för att fylla en butik eller varuhus med produkter, alltså inköparna. Dessa fotas också i förbifarten om stilen är intressant eller bra. De har dock inget att vinna på detta direkt annat än en eventuell ego-boost. Istället är det personer som har något att vinna på att fotas och få uppmärksamhet så som butiksinnehavare, ägare till varumärken, modeller etc. Ett bra exempel är Lino Ieluzzi ägare till den italienska herrekiperingen Al Bazar i Milano. Han står hela dagarna, kittad från topp till tå i sina egna produkter, och blir fotograferad själv eller tillsammans med någon som gör tummen upp (Linos adelsmärke). Han är så välkänd att PR-värdet av att bara stå där är enormt. 

Han säljer något. Det är bara att gratulera. Gillar man inte stilen så ta två snabb steg förbi om ni är på plats eller scrolla vidare och ni kikar på bilder på nätet. På detta sätt är det med allt som rör Pitti. Ingen kommer att gilla alla stilar för det spretar åt alla håll och kanter. Tvärt emot vad alla tror så är dessutom de stilar som finns representerade på mässan mycket bredare än majoriteten som inte besökt mässan nog förknippar den med. Det är en övervikt av mer skräddat mode men förekommer, och blir allt vanligare med streetwear och lite ledigare stilar samt en hybrid mellan alla dessa. Alltså menar jag att det finns något för alla smaker (nästan) och inspirationen man kan hämta från dessa besökare är enorm. Sen tycker jag personligen att det finns något charmigt och rättvist i att dagens "modeller" och inspiratörer är vanliga människor med en genuin stil och inte uppställda och påklädda modeller med perfekta kroppar.

 

Om man sedan tittar på den andra kategorin personer som står ute och minglar en större del av tiden så är det modeentusiaster och inte sällan bloggare eller någon med ett modeföretag som precis startats och som vill nätverka. Denna kategori är kanske den som får ta mest stryk när förstå-sig-påare och internet-troll kommenterar mässan. Man hör saker som att de är utklädda, pajasaktiga och påfåglar. Personligen tycker jag att det är trist med negativa kommenterar. Det rör sig om personer med ett stort intresse och engagemang när det kommer till mode och stil och som förtjänar respekt även om deras look inte är identisk med vad jag själv föredrar. Sen skall man också säga att denna mässa har blivit en mötesplats för personer som kanske kommer från en stad eller land där det finns relativt få med samma intresse att ventilera, diskutera och umgås med. Genom Pitti Uomo och sociala medier förs dessa personer samman och får två gånger om året umgås med jämlikar och för många uppleva årets kanske roligaste veckor. Jag har svårt att vara negativ gentemot detta. På det personliga planet så har också mässan lett till bekantskaper med folk från hela världen och många goa vänner. Det är folk från Edinborough, Melbourne, Sydkorea, Tokyo, New York, Berlin, Amsterdam osv. Detta har gjort att vid varje utlandsresa så finns det nästan alltid något bekant att luncha med och snacka skräddarsytt mode eller skor med. 

 

Åsikterna kommer fortsatt att vara många om mässan. Jag vill att man fokuserar på det positiva, den inspiration som finns där, den enorma kunskap som två gånger per år samlas på samma ställe. Jag är övertygad om att det mode vi följer idag har fått en rejäl skjuts och hjälp av just fenomenet Pitti Uomo och det kan ju aldrig vara dåligt.

 

Foto: Erik Mannby

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Errol säger
2016-02-18 17:35 - Anmäl

Bra skrivet!
#2 J säger
2016-02-18 18:28 - Anmäl

Trevlig läsning! Håller med om att det ibland blir väldigt tråkigt med alla negativa kommentarer kring Pitti, känns som att vissa tar det lite väl seriöst.
#3 mm säger
2016-02-18 19:00 - Anmäl

Amen! Låt folk klä sig precis som dom vill, och gärna i mer färg, det gör bara tillvaron gladare!
#4 Sam säger
2016-02-18 19:14 - Anmäl

Vart hittar man en kavaj likt den på första bilden?
#5 Tony Johansson säger
2016-02-18 20:09 - Anmäl

Bra och ödmjukt skrivet! En anledning till varför jag har blivit mer intresserat av manlig stil de senaste 3 åren är förmodligen att området har vidgats till fler. Och det kan väl inte vara fel.
#6 Fabian säger
2016-02-18 21:58 - Anmäl

Mycket bra skrivet, sympatisk inställning.
#7 Anders säger
2016-02-18 22:31 - Anmäl

Kul med personliga reflektioner som ger en mer nyanserad bild av dig som skribent OCH även berör mässans olika sidor sett utifrån en hängiven ifrågasättande besökare. Tack!
#8 KB säger
2016-02-19 10:10 - Anmäl

De "kreddiga" människorna som Olof talar om är (i min mening) väldigt ängsliga och osäkra. Det är samma människor som lika gärna skulle kunna vara hipsters och äta bajs bara det kom från south brooklyn och kostade 3000 USD kilot. (Så länge inte någon annan äter samma bajs, för då hade man slutat).

Den andra typen av Pitti-hatare är de som anser att byxor skall vara långa, kavajer skall vara långa, färger skall vara få och allt annat är en jävla cirkus. En enormt förlegad snobbism som får mig att tänka på en lobotomerad Handels-student som nyss läst "gentlemannen" och slaviskt lyssnar på stiljournalen.

Pitti är skitkul. Är allt snyggt? Nej. Är det mycket bekräftelsesökande? Absolut. Är det antagligen jordens roligaste mässa i avseende (någorlunda) klassiskt herrmode? Jupp!
#9 Glashus säger
2016-02-19 12:21 - Anmäl

Intressant betraktelse om de "kreddiga" besökarna som demonstrativt tar avstånd. Får mig osökt att tänka på vissa nedlåtande hashtags som krönikören själv använde medan denne glatt poserade i det senaste modet under någon av de senare upplagorna.
Takes one to know one?
#10 Olof Nithenius säger
2016-02-19 12:42 - Anmäl

#9 Glashus

Om mina hashtags någon gång uppfattats som nedlåtande kan jag bara be om ursäkt. Lite tråkigt om det uppfattsts så. Speciellt eftersom det aldrig varit min intention. För att bättre förstå din synpunkt skulle jag vilja ha exempel? Det blir svårt att rannsaka sig själv eller bemöta annars.
Sen förekommer ett ganska stort mått av ironi och interna skämt i taggarna från tid till annan. Om de uppfattas på något annat sätt än med glimten i ögat så beklagar jag det djupt.

Och jag har inget emot fotograferingen. Ställer gärna upp själv om någon fotograf mot all förmodan önskar ta en bild av mig på mässan. Jag känner mig smickrad i så fall.

Att jag skulle posera i senaste modet är kanske inte helt rätt heller. Jag jagar inte det senaste och försöker ha en lite mera långsiktig syn på min stil.
#11 oscar säger
2016-02-19 13:42 - Anmäl

Bra skrivet, gillar att du lyfter fram det positiva.
#12 Ingvar säger
2016-02-19 14:50 - Anmäl

#10 - "Jag jagar inte det senaste och försöker ha en lite mera långsiktig syn på min stil."

All respekt Olof men du jagar väl definitivt det senaste inom #menswear. Från smala och korta byxor till längre och vidare byxor på ett år-ish..
#13 Andreas Weinås säger
2016-02-19 15:23 - Anmäl

#12 - En förändring av sin stil eller sina preferenser på hur en kostym skall sitta behöver ju inte vara detsamma som att man jagar det senaste. Det kan väl likaväl handla om att man hittar något man tycker passar sin kropp bättre. Jag tycker Olof är en av de bäst klädda män jag känner men att han skulle ha en ambition att vara trendig är det sista jag skulle anklaga honom för.
#14 c säger
2016-02-19 15:31 - Anmäl

Hela scenen med just #menswear känns inte genuin. "Det här är min långsiktiga stil – så länge ingen säger eller bär något annat".

I sommar ska jag bära t-shirt, svarta jeans & ett par solglasögon (för att jag älskar det). När jag känner mig extra vågat ska jag stoppa en strumpa i byxbenet & ha en sned cigg i mungipan. I sommar boys, då smäller det.
#15 Steve säger
2016-02-19 16:03 - Anmäl

"En förändring av sin stil eller sina preferenser på hur en kostym skall sitta behöver ju inte vara detsamma som att man jagar det senaste."

Sen att en förändring av ens preferenser alltid råkar sammanfalla i tid med hur övrigas preferenser inom #menswear ser ut är givetvis bara en olycklig slump. ;)
#16 Daniel säger
2016-02-19 16:08 - Anmäl

Jag var på Pitta för första gången och det var en fantastisk upplevelse. Att se alla dessa män i olika stilar, en del med feta cigarrer etc var verkligen givande och roligt. Få vad tråkigt om alla såg lika ut. Klart man ser mycket som man inte gillar men bara fästa ögonen på de som tilltalar ens egen smak och hämta inspiration.
Trevlig artikel Olof och instämmer att du sannerligen är mycket välklädd.
#17 Olof Nithenius säger
2016-02-19 16:18 - Anmäl

#12 Ingvar.
Med all respekt.
Du är ganska fel ute.
Det rör sig om nyanser.
Min stil har till 90% varit den samma de senaste 10-12 åren. Att jag idag vill ha en aning mer bekväma snitt som dessutom passar min kropp som inte är lika vältränad längre som förr har inget med trender att göra.
För gemene man har jag nog sett likadan ut. När jag syftar på att jaga trender så är det att byta stil från säsong till säsong. Att hp från preppy till workwear via avantgarde. Inte att mina flannellbyxor är 2 cm längre och en aning vidare. Eller att jag gått från 8cm till 9.5 cm på mina slag.
Förr hade jag ofta oxfords idag blir det mer derbys. Stilen är samma men variationerna inom min stil utvecklas, kommer och går och ibland kommer de tillbaka.

Uppskattar konstruktiv kritik men uppfattar ibland vissa kommentarer mer personliga än sakliga
#18 Anders säger
2016-02-19 16:28 - Anmäl

#10 & #13 - Oj! Måste bloggarna ta' varandra till hjälp, för att försöka övertyga oss om deras verkliga intentioner och mål?
Min blygsamma åsikt är dock att ni bägge är mycket trendkänsliga och att ni mer förmedlar de senaste modetrenderna, än att hänge er åt "klassiskt herrmode", som ni själva vill hävda. Men det är inget fel i det. Det är säkerligen därför de flesta av oss besökare återkommer. Jag håller dock fullständigt med #12 Ingvar i hans kommentar.
#19 Olof Nithenius säger
2016-02-19 16:40 - Anmäl

#18 Anders
Jag respekterar din och Ingvars åsikt helt.
Håller kanske inte med helt.
Och inser att jag uppenbarligen inte lyckats få fram exakt vad jag vill i mina texter och artiklar.
#20 Andreas Weinås säger
2016-02-19 17:16 - Anmäl

#15 - jag förstår hur du menar även om jag skulle vilja påstå att "övriga" är en ganska grov generalisering. Jag tror absolut modet är på väg tillbaka åt en vidare och längre silhuett men att påstå att det är det senaste håller inte när den absoluta majoriteten av vad som säljs är kort och tight.

Min kommentar var inte avsedd att försvara oss skribenter (jag är den första att erkänna att jag varit och är influerad av diverse trender) däremot skulle jag som vill påstå att Olofs preferenser sällan varit styrda av det senaste. Hans fascination för tweed och brittiskt har hängt med så länge jag kännt honom och sen tror jag han blivit inspirerad till en silhuett som är mer smickrande på honom.

För egen del så har stor del av min egen förändring av silhuett bestått i att jag testat skräddarsytt i högre utsträckning. Dessa skräddares snitt och preferenser handlar mer om att lyfta fram bärarens styrkor och svagheter och har haft relativt liten påverkan från rådande trender.

Jag har aldrig och kommer heller aldrig påstå att min stil vart oförändrad eller kommer förbli oförändrad. Ja köper/beställer kläder som jag gillar nu och försöker använda dem så mycket jag bara kan. Vad jag kommer gilla om 10 år vet varken ni eller jag.

Samtidigt tror jag inte att BnTailor, Liverano eller Corcos kommer förändra sitt snitt något nämnvärt och jag skulle inte klassa dem som det "senaste" heller.
#21 yak säger
2016-02-19 19:35 - Anmäl

Att ha en egen och långsiktig stil handlar ju (enligt mig) inte om att dag 1 sätta upp ett regelverk för hur man klär sig och sedan följa dem utan några större avvikelser tills hjärtat slutar slå. Det handlar snarare om att ta sig en funderare, lära känna sig själv samt vad man gillar och trivs i, och sedan vara ärlig mot sig själv när man handlar: passar detta plagg in i min stil, och kommer jag isåfall som förlängning trivas i det? Om svaret är ja får man troligtvis en ganska konsekvent klädstil, men att den genom decennierna ska se exakt likadan ut är bara dumt. En personlig och konsekvent stil måste tillåtas ändras i detaljer och nyanser i samband med att bäraren blir äldre, mognar, blir större eller mindre, och förhoppningsvis klokare.

Tack för en skitbra blogg Olof och Andreas, och tack för en kul och positiv artikel! Fick mig en funderare då jag kom på mig själv med att ha smyghatat på Pitti på senaste, även om jag kollar/läser alltihop, och såklart njuter av mycket. Artikeln ger ett bra mycket sundare sätt att se saken på, tack för den Olof!
#22 Errol säger
2016-02-19 20:08 - Anmäl

Håller med yak. Både i frågan om att tillåta sin stil att ändras under tid, samt att Olofs text ovan gav ett sundare sätt att betrakta Pitti. Finns, enligt min mening, ingen anledning för Olof och Andreas att bemöta alla de som har tusen åsikter om deras personliga stil. Det räcker att skriva läsvärda inlägg och låta dem tala för sig själva. Dessutom gör det bara bloggen mer intressant när det är högt till tak i kommentarsfältet och det innehåller både ris och ros.
#23 oscar säger
2016-02-19 23:55 - Anmäl

Tack för en intressant reflektion. Den sätter ord på en del tankar jag själv haft vad gäller Pitti-mässan och allt som hör därtill.

Tonen i en del kommentarer ovan är rätt tråkig och jag slås gång på gång av förundran över vuxna människors behov av att uttrycka sig barnsligt och onödigt nedlåtande. Det går alldeles utmärkt att reflektera och kommentera Olofs skriverier utan att använda sig av nedlåtande eller respektlösa uttryck. Personligen upplever jag inte att det finns någon konflikt mellan att låta sig påverkas, influeras och inspireras av människor eller stilskapare utan att för den skull vara någon "slav" för senast rådande trenden. Så svart och vitt är det väl sällan. Om Olof till exempel har ändrat sin byxlängd några centimeter för att han funnit att det passar honom bättre, oavsett var den inspirationen kommer ifrån, så är det ju befängt att hävda att det gör honom till en "trendslav" eller dylikt. De små variationer som kommer med jämna mellanrum inom "klassisk" herrstil/herrmode vad gäller byxlängd, kavajlängd, färgkombinationer som anses okej, hur pass tight ett plagg skall sitta etc är väl ändå bara uppfriskande. Inom den faktiska modebranschen eller streetwear-branschen är ju förändringarna betydligt större än så varför sådana jämförelser faller till marken ganska snabbt. Självklart kan det ju vara klädsamt att då också vara öppen och medveten om att man inspireras av de små "trender" som finns också inom klassisk herrstil, och det är något som jag upplevt både Andreas och Olof vara, öppen alltså.

Olof och Andreas gör ett ypperligt jobb och klär sig oerhört stiligt båda två - jag vågar nog säga bättre än de allra flesta läsare!
#24 Glashus säger
2016-02-20 08:21 - Anmäl

#10 Tänkte främst på pitti-hashtags som #mångaänsligagossar och #tröttpåsprezznu. Kanske missar jag bara ironin.
#25 filip säger
2016-02-20 09:19 - Anmäl

#Sam...hör o häpna. .men svenska Boomerang har en liknande rutig/dubbelknäppt som reas just nu från höstens kollektion
#26 Nefflaren säger
2016-02-20 18:29 - Anmäl

Shit vad pinsamt nedlåtande folk uttrycker sig mot Olof och Andreas. Om Olofs inställning till stil är ett stort problem för nån så kan ju hen alltid bara sluta läsa Olofs och Andreas blogg om just stil, bara ett tips. Tackar i övrigt för en bra blogg.
#27 Mikael Vallin säger
2016-03-09 10:04 - Anmäl

Läser inlägget långt i efterhand. Så briljant reflekterat.

Så underbart att åter se ett sjövilt kommentarsfält varvat med objektivitet, låga personangrepp och "each to his own-mentalitet" :D Lite som under klubbens glansdagar.

underbart.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.