Manolo logotype

Moynat - Väskor i världsklass sen 1849

Idag skall vi titta närmare på en av historiens mest intressanta resväskmakare. En tillverkare av några av de finaste hand- och resväskorna på marknaden men som ytterst få känner till. Historien bakom Parisbaserade Moynat startar redan 1849 i form av Pauline Moynat; den enda kvinnliga resväskmakaren av sin tid.

Historien om Moynat startar som sagt i mitten av 1800-talets Paris. Det var en period då resande med tåg dominerade stort och behovet för förvaring växte i snabb takt.

Pauline Moynat öppnade företagets första ateljé på 13, rue Capron i Paris. Redan fem år efter starten hade Moynat fått patent på en vaxad kanvas som kunde göra väskorna mer eller mindre helt vattentäta. 

Företaget växte sakta men säkert och 1869 öppnade man sin första butik på 5 Place Du Théâtre Français för att sedan efter drygt ett decennie flytta till den nyöppnade Avenue de l'Opéra. 

1878 producerade Pauline Moynat den första serien av handväskor för damer som ett komplement till utbudet av bagage. 

 

Företagets första butik på 5 Place Du Théâtre Français i Paris 1869.

 

Moynat var inte bara en tillverkare av högsta kvalitet. Företaget och dess grundare var även en innovatör när det kom till utveckling av material, modeller och funktionalitet i bagage av alla dess sorter. 

Redan 1902 lanserade man företagets första specialbeställda koffert med konkav botten för att enkelt kunna fästas på taket på dåtidens bilar. 

 

Den ikoniska kofferten med välvd botten från tidigt 1900-tal.

 

I takt med att företaget expanderade fick man söka nya fabrikslokaler. 1909 slog man upp dörrarna på 15 rue Coysevox där hela 250 anställda fördelade på 5 våningsplan arbetade med företagets produkter. 

Som vi ser hos många andra framstående väskproducenter finns det ofta ett ikoniskt mönster eller monogram som förknippas med varumärket. Så var även fallet med Moynat. 1920 designade nämligen Henri Rapin ett mönster bestående av en rad sammansatta "M" mot en mörkbrun bakgrund. En signatur som sedan förknippades med Moynat. 

 

Moynats ikoniska monogram designat av Henri Rapin 1920.

 

Varför väldigt få känner till Moynat idag är för att företaget fick stänga sin sista butik i Paris 1976 och var framtill 2011 helt förpassade till historien. 

Vad som hände för fem år sedan var att LVMH-chefen Bernard Arnault som ett personligt projekt valde att återigen blåsa liv i företaget. Tillsammans med designern Ramesh Nair och företagets nya VD Guillaume Davin ville de säkra att företaget förblir en självklar premiumaktör inom resväskor, koffertar och handväskor. 

Det rör sig alltså inte om ett uppköp från LVMH:s sida utan snarare ett personligt initiativ från dess ägare. 

Man öppnade för första gången på 35 år en flaggskeppsbutik i Paris på den prestigefyllda adressen 348 rue Saint Honoré bara 5 min ifrån deras tidigare butikslokal. 

Produktionen sker för hand i den lilla ateljén i hjärtat av Paris och prisnivån ligger från ca 700€ för de minsta handväskorna till närmare en kvarts miljon för de mest exklusiva modellerna i alligatorskinn. 

 

Modellen "Limousine Briefcase" med en blinkning till den historiska design vi såg tidigare.

Klassisk svart portfölj i silkesblankt kalvskinn.

Holdall-väska.

En specialbeställd koffert för transport av en portabel frukostservering som enkelt skulle kunna ställas fram på såväl hotellrum som i en park.

Ett liknande koncept för cykeln från 2012.

 

I videoklippet nedan kan vi se delar av produktionen i ateljén i Paris. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Väskor

#1 Anders säger
2016-02-17 16:26 - Anmäl

Väskorna är ju så vackra så man bara dör. Jag vill bara inte ens tänka på vad de kostar...
#2 Joh säger
2016-02-19 10:27 - Anmäl

Alligatorskinn. Ok. Är de rättvisemärkta? Varför inte elefantskinn? Snygga väskor men det känns som att de passar bättre som prydnad än i praktiskt bruk. Fikaväskan på cykeln gillar jag skarpt. Typiskt en sån sak man vill ha men som aldrig någonsin skulle komma till användning.
#3 Globetrotter säger
2016-02-19 11:06 - Anmäl

Rättvisemärkta? Menar du Fair Trade eller undrar du om alligatorn är ekologiskt odlad?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.