Manolo logotype

Våren 2016 från Gieves & Hawkes

Vi fortsätter blicka mot vårens kollektioner och tar oss över till de brittiska öarna, närmare bestämt London för att titta närmare på Gieves & Hawkes. Med Savile Rows maffigaste adress (No.1) i ryggen har man gått från anrikt skrädderi till ett modernt modemärke.

Gieves & Hawkes är verkligen en institution när det kommer till herrmode. Företaget har funnits i över 240 år och var enligt vissa faktiskt skyldiga till att ha producerat ursprunget till vad vi idag benämner som kavaj. 

Skrädderiet finns fortfarande kvar men det är tveklöst företagets konfektion som utgör kärnan i verksamheten. På företagets webshop säljer man allt ifrån kostymer och kavajer till ledigare plagg och accessoarer. 

För våren visade man upp kollektionen London Collection designad av Jason Basmajian. Tanken med kollektionen är att bryta upp det klassiskt dressade med ledigare inslag då dagens bärare inte är fullt så formella som de en gång var. Man visar exempelvis upp tunnstickade kashmirtröjor eller t om t-shirts under kavajerna snarare än genomgående skjorta och slips.

Man ser inslag som pekar mer åt det italienska (Jason Basmajian har tidigare arbetat för bl a Brioni) i form av lite mjukare kavajkonstruktioner och kostymer och kavajer går i exempelvis grönt, rostrött och benvitt snarare än bara klassiskt marinblått och grått. Överlag ligger fokus på jordiga toner och mättade pasteller.

Utöver kavajer och kostymer ser vi flera kortare jackor i exempelvis mocka som fungerar förvånansvärt bra även till en mer dressad byxa för våren. 

Man har även gjort en liten samarbetskollektion med Orlebar Brown där man tagit fram en serie badbyxor, linneskjortor och jackor inspirerade av den brittiske äventyraren Dr. Livingstones resor till Afrika.

 

Svart bomberjacka i mocka.

Flera kostymer bars ton i ton med tunnstickade plagg under. Här i form av en nougatbrun ullkostym.

Skjorts och elegant stickad t-shirt.

Roströd kostym i mjuk konstruktion.

Ytterrock i mättad pastell.

Beige kostym kombinerad med dubbla munkskor, stickad tröja och scarf.

Smokingjacka med sjalslag till t-shirt, vita byxor och sneakers.

Grön kostym med styling ton-i-ton.

En kortare jacka kombinerad med shorts och tote bag för en ledig vårkänsla.

Dubbelknäppt kavaj i mörkgrönt med lediga inslag som stickad tröja och chinos.

En tunnare vårrock.

Dubbelknäppt brun kavaj kombinerat med varma, jordiga toner.

Helvitt.

Fler mockaplagg.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: gieves-&-hawkes
#1 Måns säger
2016-02-15 10:43 - Anmäl

Skönt sätt att avdramatisera kostym och kavaj. Snyggt!
#2 Bergdorf säger
2016-02-15 11:05 - Anmäl

Kittlar tyvärr min kräkreflex :|
#3 greger säger
2016-02-15 13:20 - Anmäl

Jag tycker bajsmajan gjort ett bra jobb.
#4 KB säger
2016-02-15 14:38 - Anmäl

Har generellt svårt för ton-i-ton men i övrigt gillar jag det skarpt! Fint!
#5 sur-gubben säger
2016-02-15 16:55 - Anmäl

Det är lustigt att de senare årens tighta och korta kavaj-/kostymmode har påverkat min smak så att dessa plagg, som nog har klassisk vidd och längd, uppfattas av mig som överdrivet rymliga...
#6 Jimmy säger
2016-02-15 17:04 - Anmäl

Den helvita kombon är ju sanslöst snyggt. Skulle eventuellt våga bära den på rivieran, solbränd..
Man kan ju drömma.
#7 Bodén säger
2016-02-15 17:09 - Anmäl

#5 Dessa kavajer är ju tämligen korta i längden.
#8 OlleBolle säger
2016-02-15 18:27 - Anmäl

Vad fasiken hände med kavajlängden? Vill jag ha italienskt köper jag italienskt (vilket jag gärna gör ibland). Britter bör göra vad britter gör bäst.
#9 Andreas Weinås säger
2016-02-15 19:34 - Anmäl

#5 - Jag skulle definitivt klassa dessa kostymer och kavajer som korta och mer moderna. Inget fel om man gillar det men som du säger är det lätt att vänja sig till den grad att klassiska längder och proportioner uppfattas som en extrem motreaktion.

#8- En kort kavajlängd är inte mer italiensk än brittisk. Det handlar snarare om ett mode som för tillfället och de senaste åren dominerat i princip alla kontinenter. Sen att italienskt mode haft större fokus än det brittiska de senaste 5 åren har nog gjort att många kategoriserar trenden med korta kavajer till just Italien. Historiskt sett har dock även italienskt skrädderi kännetecknats av mer klassiska proportioner där kavajen täcker bärarens bak.
#10 Jacob säger
2016-02-15 21:08 - Anmäl

Kanske är trevliga plagg i sig men blev då inte sugen på något från Gieves & Hawkes efter denna presentation.
#11 OlleBolle säger
2016-02-15 23:11 - Anmäl

#9: Visst är det så och det går förstås att få kavajer av klassisk längd från ex Corneliani. Jag formulerade mig kanske lite slarvigt. Men jag tror att många i första hand ändå förknippar vissa engelska tillverkare med klassisk längd, ex Gieves & Hawkes, Bladen, Turnbull & Asser, Ede & Ravenscroft, Purdey, i viss mån Hackett, osv. Då känns det synd när man börjar dra mer mot det som i dag ofta uppfattas som typiskt "neapolitansk" längd. Sådant finns det ju redan gott om alternativ för den som gillar.
#12 fashion säger
2016-02-16 11:58 - Anmäl

Fashion!
#13 Halmstad säger
2016-02-16 19:58 - Anmäl

Vad jag förstår är "alla" manliga modeller 186 +- 1 cm, dvs. typiska 1xx storlekar. Om nu kepsen-bak-o-fram-stylisterna väljer att trä vanliga storlekar på de modellerna innebär det inte att det är fel på kavajmodet.
#14 Gubben säger
2016-02-17 09:18 - Anmäl

#13 - intressant inlägg! Dessa modeller torde behöva "långa storlekar"(exv. 152) men torde vara iförda de ordinära "52-orna". Kommentar Andreas?
#15 Andreas Weinås säger
2016-02-17 11:44 - Anmäl

#14 - Om #13:s antagande stämmer att genomsnittsmodellerna är runt 186cm borde de ligga kring 148 i storlek baserat på en mer klassisk silhuett. Samtidigt är det ju ingen som säger att företaget har varit ute efter att presentera just en klassisk silhuett utan kan mycket möjligt vilja åt just den kortare känslan.

Jag hade en diskussion med en person från ett svenskt kostymvarumärke och han sa att trots deras i sammanhanget korta kavajlängder så säljer man fler "kortstorlekar" än "långstorlekar".
Det säger ju något om att många män oavsett längd idag vill åt en kortare silhuett även om man inte är tvingad till det. Detta kommer med stor sannolikhet förändras baserat på hur modet presenteras och vi verkar gå mot ett längre ideal i allmänhet.

Det som dock gör mig tudelad kring hela debatten om kavajens längd är att det skall passa så många som möjligt. Om företag helt plötsligt gjorde en stl 48 till 77-78cm skulle det vara på tok för långt för alla under 185 cm. Då kanske det vore en bättre lösning att hitta tillbaka till ett rikare utbud av just längre storlekar eller inte minst MTM/MTO.
#16 Gubben säger
2016-02-17 13:11 - Anmäl

#14 Tack för svaret Andreas!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.