Manolo logotype

Manolo måttsyr Eidos Napoli - Del I

Idag är det dags för första delen av första recensionen här på Manolo 2016. Det rör sig om ett projekt som startade under sena hösten och blev klart precis vid årsskiftet. Sen dess har jag använt produkten så mycket jag kunnat för att skapa mig en uppfattning och skall nu i två artiklar summera min syn på produkten såväl som servicen bakom en måttsydd kostym från Eidos Napoli.

Vi skruvar tillbaka klockan ungefär ett halvår. Det har precis blivit klart att företaget Eidos Napoli för första gången kommer finnas tillgänglig på svensk mark via företagets nya agent i skandinavien; Marcus Malmborg.  Marcus har tidigare arbetat med måttsömnad på bl a Rose & Born och har utöver Eidos även agenturen för Christian Kimber och Stoffa i Sverige.

Som trogna följare av Manolo säkert känner till så har Eidos egentligen sedan starten varit ett av mina absoluta favoritmärken och en aktör som enligt mig har en unik och väldigt inspirerande tolkning av herrmode. Den första officiella RTW-kollektionen i Sverige skulle vara tillgänglig nu till våren 2016 men redan från och med i höstas har Marcus kunnat erbjuda företagets kavajer och kostymer som måttsytt via sitt showroom på Strandvägen 7A i Stockholm.

Faktum är att bortsett från när Eidos själva genomför Trunk Shows är Marcus ensam i världen med att erbjuda företagets måttsömnadstjänst.

 

Marcus Malmborgs showroom på Strandvägen 7A med fantastisk utsikt över Nybrokajen.

Hur går då upplägget till när det gäller måttsytt från Eidos Napoli?

Förfarandet skiljer sig lite från andra aktörer vi testat men anledningen till detta känns väldigt väl motiverad. 

Måttprogramet består av ett antal grundstommar som man utgår från. Det finns två kavajmodeller. Ciro som är den modell vi främst förknippar med Eidos har stora slag och öppna quarters vilket flörtar en hel del med det florentinska skrädderiet. 

Tenero är den lite mer nertonade versionen som har slag på ca 9.5cm med en aningen högre gorget och en lite mer diskret silhuett. Bägge modellerna finns i enkelt- respektive dubbelknäppt utförande vilket ger dig som kund totalt fyra kavajval att välja mellan. 

Självklart kan man fortfarande välja alla detaljer individuellt så som utanpåliggande fickor, knappar, tyg etc men saker som påverkar snittet så som slagens bredd eller höjden på Gorgen är fasta. Samma sak med vart bröstfickan är placerad eller hur mycket kavajens quarters som öppnas. 

I byxväg finns även där två versioner. Modellen Lorenzo med dubbla framåtvinklade plisséringar och modellen Sal med en Flat front. Bägge finns i hög respektive normal midja. När man måttsyr går det självklart att anpassa midjan individuellt men man har fortfarande de två modellerna att utgå efter för att få en känsla över vad man vill ha. Många är inte vana vid en högre midja runt naveln och då kan det vara väldigt skönt att ha en provbyxa som ger en indikation på hur resultatet kommer kännas.

 

Ett par av de knappalternativ som finns att välja på.

Anledningen till att man valt att begränsa valmöjligheterna inom sin måttsömnad är för att Eidos är ett varumärke med en tydlig visuell profil snarare än en MTM-specialist i första hand. Designern Antonio Ciongoli är noggrann med att man fortfarande bevarar företagets snitt, estetik och filosofi men istället anpassar produktens mått och passform efter dig som bärare på bästa sätt. 

När man läst detta tänker man kanske "Är det MTO snarare än MTM?". Så är inte fallet även om MTO också erbjuds (MTO=Made to Order dvs att man korrigerar i princip inga mått utan ändrar bara tygval från konfektionsmodellen).

De måttsydda produkterna anpassas efter dina mått och i mitt fall korrigerade vi såväl höjden på kavajens axlar som framstycket utöver de enklare delarna som kavajlängd. Som jag ser det är Eidos MTM perfekt för dig som verkligen gillar företagets konfektion men av någon anledning behöver det anpassat efter dina mått eller önskemål om tyg.

Vad man startar med är att prova de grundmodeller som jag nämner ovan. Marcus har alla storlekar av bägge modellerna hemma och man får därför en tydlig bild vilket av de två snitten som tilltalar just dig som bärare bäst. Även om man kommer ta måtten från kunden kan det vara väldigt bra att utgå från den närmsta provstorleken. Dessa mått är konstanta från fabrik och genom att istället addera längd, bredd och höjd minimerar man risken att måtten förväxlas. 

Jag har sen tidigare ägare av en Eidoskostym i form av modellen Ciro med byxan Sal i 148 storlek. Den sitter förvånansvärt bra på mig för att vara konfektion och var något vi utgick från. I mitt fall som har något sluttande axlar valde vi att sänka dem en cm. Att markera midjan brukar snarare vara regel än undantag på konfektionskavajer men här såg vi att kavajens rygg var riktigt bra men snarare framstycket som var aningen stort. Detta är en annan av de stora fördelarna med måttsömnad. Att korrigera ett framstycke i en färdig kavaj där man placerat kanvas/mellanlägg är inte bara dyrt utan också väldigt få skräddare som är villiga att göra. När man måttsyr kan man enkelt styra så att man bara korrigerar fram (eller bakstycket för den delen) och får därmed möjligheten att forma plagget efter dig som bärare. 

Det vi la till var även en väst då jag var ute efter en tredelad kostym. Västen jag provade var i storlek 48 och satt så bra att vi valde att inte ändra några mått utan istället korrigera det färdiga resultatet om det skulle behövas. Anledningen till detta är för att just kostymvästar är väldigt enkla att korrigera då de saknar mellanlägg och har flera sömmar man kan lägga ut och ta in för perfekt passform. Självklart kan man även måtta en väst men risken är att man förlorar balansen och att den blir exempelvis för låg och försvinner under kavajen.

 

Provkavajer från Eidos för att fastställa modell och närmsta storlek.

Om vi går in på den mer tekniska biten av kavajerna och dess konstruktion finner vi en full kanvaskonstruktion med flytande mellanlägg i såväl Ciro som Tenero. En full kanvaskonstruktion syftar till att kavajens mellanlägg sträcker sig över hela framstycket och inte bara bröstpartiet (halv kanvas). Flytande mellanlägg innebär att kanvasen inte är limmad/fixerad utan har möjlighet att röra sig vilket ger en överlägsen rörlighet mot limmade kavajer. Det möjliggör också för kanvasen att forma sig efter bärarens kropp så att kavajen t om sitter bättre över tid. 

Då undrar man kanske varför inte alla gör kostymer med full kanvaskonstruktion? Det finns två svar på den frågan. Det ena är att det kräver en större kompetens i produktionen och det andra är att det är betydligt dyrare. 

Eidos affärsidé från första början var att agera ett prisvärt kvalitetsalternativ till Isaia för den något yngre kunden som inte hade möjlighet att köpa en konfektionskostym för 20 000 kronor. Ett alternativ för halva priset men som fortfarande höll en väldigt hög kvalitet, om än med mindre handsydda detaljer. 

Med en produktion i italienska Frosinone har man i min mening lyckats erbjuda några av de mest prisvärda kostymerna på marknaden. Konfektionskostymerna startar strax under 10 000 kronor och i måttsytt utförande på 12 500 kronor. Det är absolut mycket pengar men sett till vad man får och hur pass litet premium för MTM det faktiskt rör sig om är det väldigt intressant.

Är man inte ute efter just kostym finns det även måttsydda byxor som startar på 3 000 kronor eller uddakavaj på 9 500 kronor. Även ytterrockar är tillgängligt för måttsömnad och ligger på ungefär samma pris som kostym med viss variation då dessa tyger i regel är dyrare.

När man skriver "startar på" rör det sig hos många tillverkare om 2-3 tyger för att sedan ha en majoritet av tygvalen i ett betydligt högre segment. Det gör att många riskerar att bli besvikna då kostymen för 12 500 kr helt plötsligt kostar 16 000 kr i de tyget man gillar. 

Här är Eidos helt annorlunda vilket jag tycker är väldigt positivt. Instegstygerna (som innebär ett pris på 12 500 kr/kostym) utgör hela 60% av utbudet. Det finns självklart dyrare alternativ men många av dem är handplockade av Antonio och det rör sig inte om hela böcker från Loro Piana, Ariston eller Drapers som det i regel gör vid måttsömnad.

Jag fastnade själv för ett kritstrecksrandigt flanelltyg som Marcus låtit sy upp en provkostym i. Dels för att jag fram tills nu helt saknat en krita i garderoben och att jag verkligen tycker att Eidos formspråk passar bra till den typen av grövre tygval.

 

Några av tygerna som är utvalda för MTM-programmet. Här en helt underbar blå hopsack i ull. Perfekt för uddakavaj men kanske inte optimal som kostym.

En hundtand i brunt och beige med lite mer tilltagen storlek. Otroligt fint som höstkavaj tillsammans med bruna eller grå flanellbyxor.

Det kritstrecksrandiga tyg jag bestämde mig för men här i den lite mer diskreta modellen Tenero istället för Ciro som mitt val föll på.

I del II publicerar vi resultatet av kostymen jag valde att sy upp och jag skall försöka summera mitt helhetsintryck av såväl Marcus måttagning som produkten i sig. 

 

Bröstnäsdukar från Christian Kimber i Marcus Malmborgs showroom.

En tydligare bild av snittet på modellen Tenero.

Undertecknad bläddrar i en av de fantastiska böckerna av Glen Allsop som fotograferar alla Eidos kampanjer.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Keen säger
2016-02-04 11:15 - Anmäl

Väntar på en kostym från Marcus, rätt otåligt ska tilläggas! :P
#2 Soccercalle säger
2016-02-04 11:20 - Anmäl

Mycket intressant och roligt med flera MTM-linjer i Sverige. Hur skulle du säga att Eidos står i förhållande till de två olika linjer som Saman Amel använder sig av?
#3 Thomas säger
2016-02-04 11:48 - Anmäl

Nämns att det ändå förekommer vissa handmoment i produkterna. Vilka delar av kostymen är handsydda och sker tillskärningen för hand?

F.ö. Ett intressant tillskott till den svenska marknaden!
#4 Matte säger
2016-02-04 13:28 - Anmäl

Klass igen!
#5 Patrik säger
2016-02-04 13:56 - Anmäl

Kul! Är riktigt sugen att testa MTM från Eidos. Blir nog av inom kort!
#6 Per-Cato säger
2016-02-04 14:35 - Anmäl

Takk, for en god artikkel. Dette med antall stoffer til innstegspris er nyttig informasjon.
#7 Egon säger
2016-02-04 15:24 - Anmäl

#2: Jag har besökt både Saman Amel och Marcus Malmborg/ Eidos. De gav både två ett oerhört positivt intryck. Jag valde att beställa från Saman eftersom företagets estetik och kavajens snitt tilltalade mig mer, men jag upplever att båda två är prisvärda och exceptionella alternativ som vi ska vara glada över att ha i Stockholm. Mitt råd är att besöka båda och sedan beställa från den vars snitt tilltalar dig bäst och som verkar förstå bäst vad du är ute efter.
#8 Louis säger
2016-02-04 22:31 - Anmäl

Bra artikel! Tackar!
#9 tobbe säger
2016-02-05 08:49 - Anmäl

Spännande, ska bli intressant att se fortsättningen på detta. Hör man showroom på strandvägen tänker man direkt på obskyra priser men kul att höra att så inte måste vara fallet :)
#10 random säger
2016-02-05 10:07 - Anmäl

Mycket bra artikel. Jag uppskattar verkligen att läsa om alls de detaljer som ligger bakom ett kvalitetsplagg, i konstruktion och material m m. En helt ny värld för en som tidigare aldrig handlade något utanför MQ och Brothers.
#11 Andreas Weinås säger
2016-02-05 11:06 - Anmäl

#2 - Jag har testat Samans instegslinje samt Eidos och skulle säga att det är två olika produkter. Kvalitetsmässigt är de bägge väldigt bra för pengarna (och kostar i princip samma). Bägge erbjuder en vettig full kanvas-konstruktion men utan den allra högsta nivån av hantverk.

Hos Eidos får du Antonios design i snitt (vilket jag verkligen uppskattar) samt lite färre men väldigt unika tygval.
Samans instegslinje är istället för den som vill ha lite fler valmöjligheter i såväl detaljer som tyger. Jag kan med 100% ärlighet säga att jag skulle rekommendera bägge alternativen men det handlar som så många gånger mest om vad man själv gillar bäst rent estetiskt.
#12 Andreas Weinås säger
2016-02-05 11:12 - Anmäl

#3 - Jag kan inte svara på exakt vilka moment som sker för hand då jag inte besökt fabriken men rent estetiska detaljer som knapphål etc är maskinsydda. Kanvasen är flytande och påminner om känslan i kavajer från Caruso, Corneliani och andra vettiga fabriker inom just den kategorin.

Tillskärningen har jag svårt att tro sker för hand då det ofta innebär en mycket mindre produktion och betydligt högre pris. Det är absolut något man kan förvänta sig från Kiton, Attolini och Orazio Luciano men det är en kostnad på 3-4 gånger så mycket.
#13 J säger
2016-02-05 12:11 - Anmäl

#2

Tänkte flika in och säga att Saman Amel numera erbjuder tre linjer när det kommer till kostymer, varav instegslinjen är strippad på handsydda moment och startar på 9500 kr. Färre val när det kommer till tyger då, men i mina ögon fortfarande extremt prisvärt, inte minst om man är ute efter en ren och sober kostym att ha på jobbet.
#14 Egon säger
2016-02-05 13:25 - Anmäl

Jag vill också flika in ytterligare en kommentar. Ofta ser man frågor här i kommentarsfältet som ställs utifrån perspektivet att man kan rangordna kostymer. Det är sant, i viss utsträckning, men ofta är det både omöjligt och meningslöst att försöka göra det när produkterna ligger i ungefär samma segment, som Eidos och Saman Amel.

Istället tycker jag att man borde fokusera på att hitta en person som verkligen förstår vad man är ute efter, och som hjälper en att nå dit man vill, när det kommer till att välja tyg, färg, snitt etc. Annars blir det lätt så att man inte får det man hade förväntat sig, särskilt när man börjar röra sig utanför de mest klassiska färgskalorna och materialen. Just här tycker jag verkligen Saman Amel är väldigt duktiga, i alla fall utifrån mina önskamål.
#15 Stefan säger
2016-02-05 20:13 - Anmäl

Andreas Weinås: vart köper man såna hängslen du har på bilden och hur fäster man dom i byxorna, inte med clips antar jag...? :)
#16 Karl säger
2016-02-05 22:22 - Anmäl

Köpte en kostym av Marcus och uppskattar verkligen hans detaljerade kunnande och profesionella framtoning. Han uppmuntrade mig att ta med sambon i val av tyg och snitt vilket jag i efterhand insåg var ett bra drag. Han guidade mig genom processen och hjälpte mig göra val i de frågor jag sökte stöd. Jag tycker det var en härlig upplevelse - lite som att gå till frisör - att bli omhändertagen av honom. Resultatet är en kostym jag hellre väljer än mina andra i garderoben.
#17 Andreas Weinås säger
2016-02-05 23:30 - Anmäl

#15 - Just de hängslena är inhandlade på Ströms i Stockholm. Infästningen sker mycket riktigt via knappar på insidan av byxlinningen och inte med clips. Att fästa 6 knappar i sina byxor är varken speciellt tidskrävande eller dyrt och något som ser betydligt bättre ut i min mening än clip on-hängslen.
#18 Peter säger
2016-02-06 00:08 - Anmäl

Jag vet att man inte ska ranka olika märken osv, men är nu så trött på yngre personer i butiker där man får halvbra resultat fast man betalar mycket. Har kostymer både från rose & born och lund & lund (munro mtm) som jag är sidådär nöjd med. Har tänkt att nästa kostym får bli en corneliani mtm på allde, mest för att jag har fått bäst intryck av dom. Skulle du ranka den tjänsten på samma nivå som allde?
#19 Egon säger
2016-02-06 13:13 - Anmäl

Jag har en kostym från Hans Allde och har ett ett par som gjorts av dem. Om du är ute efter en klassisk silluett från en klassisk tillverkare (t.ex. Corneliani) så är Allde ett superbra val. De är duktiga på att måtta. Saman och Marcus är mer kontemporära. Återigen så handlar det inte så mycket om vem som är "bäst" på den här nivån, utan snarare vem det är som som har den känslan du är ute efter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.