Manolo logotype

Manolos guide till kostymskor

När det kommer till kostym eller stil i allmänhet är det skorna som sätter tonen. Inte ens en skräddarsydd kostym för tiotusentals kronor kan rädda helhetskänslan om man bär ett par undermåliga skor. Idag listar vi en rad klassiska kostymskor och vad man bör tänka på när dessa skall inhandlas.

Det tål att upprepas. Ingen klädsel är bättre än skorna som kompletterar den. Säg att man har en budet på 10 000 kronor till kostym och skor. Många är villiga att lägga 9 000 kronor på kostymen men har skor för under tusenlappen. Jag rekommenderar att man istället lägger 30-50% på skorna. För 3 000-5 000 kronor får man skor som håller i decennier med rätt vård och kommer lyfta en kostym för 5 000 till nya höjder. 

Vad skall man då tänka på när man köper skor till kostymen? 

Man kan säga att det finns framför allt 3 saker som avgör formaliteten i en kostymsko.

Färg

Den viktigaste aspekten när man avgör formaliteten i en sko är dess nyans. Svarta skor är de mest korrekta i formella sammanhang. Ju ljusare skon bli ju informellare anses den. Historiskt sett var det länge otänkbart att bära något annat än svarta skor till en kostym och utrycket "Never wear brown in town" syftade till att nyanser av brunt hörde hemma på helgen och landet. Idag lever vi självklart i ett helt annat samhälle och regler som dessa eller att man inte bär bruna skor efter 18 är hopplöst förlegade. Även om man med gott samvete kan (och bör) bära bruna skor till kostym kan formaliteten i nyans vara värd att känna till. Står det Mörk Kostym på en inbjudan är det svarta skor som gäller medan klädkoden Kavaj öppnar för bärandet av bruna skor trots att kostymen kan vara densamma. Ett par väldigt mörkt bruna skor i Espresso eller Oxblod gör sig i regel bättre till mörkare toner av kostymer då konstrasten mot tyget blir mindre. Ju ljusare kostym, ju ljusare skor kan man i min mening komma undan med. 

Det sägs att alla män bör äga ett par svarta oxfords och jag är villig att hålla med. Samtidigt är mångsidigheten och användningsmöjligheterna otroligt mycket större i ett par mörkbruna av motsvarande modell då kostrasten mellan svarta oxfords och exempelvis jeans och chinos blir väl stor i mitt tycke. Sen är det är viktigt att fundera på vilket behov och vilka preferenser man har själv. Man kan ju faktiskt tycka att svarta skor är snyggare och passar bättre in i just din garderob än bruna och då gör man såklart bäst i att anpassa sina köp därefter.

Material

Även om färg och nyans styr formaliteten så är självklart skons material nästintill lika avgörande. När det kommer till formalitet (oavsett om det rör skor eller kläder) brukar man säga att ju slätare och blankare, ju högre formalitet. Således är lackskor det mest formella och bärs därför endast till Smoking eller Frack. För mörk kostym är det istället ett välputsat, slätt kalvskinn i svart som rekommenderas. Alternativ som grainskinn, nubuck och mocka anses oavsett nyans som ett mer informellt alternativ och passar i regel bättre till lediga kostymer eller uddabyxor. Med detta sagt är det skillnad på klädkod och stilregler. Jag anser att en klädkod utskriven på en inbjudan är något man bör ta hänsyn till av respekt mot värden. Stilregler är däremot snarare rekommendationer och något som kan vara bra att känna till men absolut kan ifrågasättas.

Jag bär själv väldigt ofta mockaskor till exempelvis flanellkostym till vardags då jag tycker strukturen hos de två materialen fungerar väldigt bra tillsammans. 

Modell

Om vi börjar med vilka modeller som enligt tradition bärs till kostym rör det sig om så kallade Oxfords dvs skor med stängd snörning. Detta handlar mer om tradition än estetik då majoriteten av vanliga människor idag inte känner till skillnaden mellan en oxford och en derby (öppen snörning). Även om vi tycker att ett par oxfords är det bästa valet till kostym så skulle absolut en svart eller mörkbrun derby absolut fungera 2016. 

Om eleganta oxfords och derbys är de skor som förknippas främst med kostymskor finns det såklart andra modeller utöver dessa. Munkskor är en sådan som finns i enkel- respektive dubbelknäppt utförande. Modellen har varit den kanske mest populära av alla dressade skor de senaste 5-10 åren och faller i ett formellt perspektiv in strax under dressade oxfords och derby´s. Till en semiformell kostym i exempelvis flanell, tweed kan ett par munkskor passa utmärkt även om modellen gör sig allra bäst till uddabyxa och kavaj.

Sist men inte minst har vi den (i vår del av världen) minst formella skomodellen nämligen loafers. Varför jag vill lägga till "i vår del av världen" är just för att kulturen och formaliteten i respektive modell kan variera beroende på vart i världen man befinner sig. I USA och Asien är exempelvis Pennyloafers i svart ett acceptabelt alternativ till kostym på jobbet medan man i Europa och Sverige klassificerar modellen som en ledig modell framför allt för sommarhalvåret. Jag anser att loafers gör sig allra bäst till just en sommarklädsel och lediga material som bomull och linne. 

Utöver skomodeller som oxfords, derbys, munkskor och loafers har vi det som benämns som Brogues. Det syftar till de små hål som på vissa modeller dekorerar skons ovanskinn. Brogues är samlingsnamnet på alla skor med dessa dekorationsmönster men kan delas in i tre kategorier. 

Full Brogues

Kännetecknas av en Wingtip (måsvingeformad söm) över skons vrist samt ett broguemönster längs skons sömmar. Den har även en broguemedaljong i skons tåparti. Full Brogues anses vara den mest informella sort av brogues men har genom historien varit en populär kostymsko i svart i framför allt USA. Den är inte lika korrekt som en slät oxford men anses fullt acceptabel till kostym på kontoret.

Semi Brogues

Samma kännetecken som Full Brogues i det avseende att man har broguemönster längs skornas sömmar samt en medaljong i tåpartiet. Semi Brogues saknar däremot alltid en Wingtip-söm. Dessa anses aningen mer formella än Full Brogues men bärs i praktiken i samma situationer. 

Quarter Brogues

Den mest formella form av brogues som till skillnad från modellerna ovan saknar medaljong i tån och endast har broguemönster i en eller ett par av skons sömmar. Vanligtvis i den söm som löper över skons tåparti och kallas Toe Cap.

 

Definitionen på ett par kostymskor från brittiska Edward Green. Modellen Chelsea är en oxford (stängd snörning) utan broguemönster och med en Cap Toe söm över skons tåparti.

Corthay´s modell "Arca" är ett utmärkt exempel på hur en svart derby idag absolut kan bäras till mörk kostym utan att sticka ut negativt.

En mörkbrun quarter brogue från Stefano Bemer som i fungerar utmärkt till en mörkblå kostym. (även översta bilden)

Burgundy är ett intressant alternativ till brunt som passar väldigt bra till både blå och grå kostymer. Här i form av ett par Semi Brogues från prisvärda Meermin.

Ett exempel på mer formella Full Brogues från Gaziano & Girling. Normalt anses modellen för informell till kostym men i svart utförande med diskret broguemönster är det en klassisk kostymsko i framför allt USA.

Eleganta Pennyloafers är ett fullt acceptabelt skoval till kostym på vissa kontinenter. Här i en mörkbrun ton från Saint Crispin´s.

Munkskor har varit den största trenden inom klassiska herrskor de senaste 10 åren och även om modellen är mer informell än oxfords fungerar den i min mening utmärkt till semiformella kostymtyger. Här i form av modellen Philipp II från John Lobb.

Austerity Brogues är ett spännande alternativ i samma formalitetsnivå som Cap toes. Modellen härstammar från krigstiden när lädertillgången var begränsad. Här ifrån Carmina i mellanblont skinn som fungerar bra till både blå och grå kostymer.

Svarta munkskor från till kostym i annons från Hackett.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Corthay Edward-Green Gaziano Girling John-Lobb Carmina
#1 OlleBolle säger
2016-02-03 15:45 - Anmäl

Corthays Arca var den fulaste sko jag sett på mycket länge.
#2 Errol säger
2016-02-03 17:44 - Anmäl

Och jag som tycker att den är klockren. Skulle t.o.m. kunna funka på en punkscen.
#3 Bruno säger
2016-02-03 19:28 - Anmäl

Hur står sig Yanko i hållbarhet/kvalitet?
#4 Andreas Weinås säger
2016-02-03 19:43 - Anmäl

#3 - Jag har haft ett par Yanko i ungefär 7 månader och tycker de erbjuder väldigt hög kvalitet sett till priset. Självklart får man inte samma nivå som för dubbla pengarna men jag ser dem som ett utmärkt alternativ runt 3 000 kronor. Inte bara för att de håller en i min mening vettig kvalitet men framför allt för att de har flera fina läster och modeller.

Man kan läsa mer om dem i den här artikeln

(http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20140805/en-ny-aktor-pa-svenska-skomarknaden-yanko-via-skolyx)

samt här där jag handmålade en egen patina på ett par i Crust...

(http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20150630/manolo-guidar-sa-skapar-du-din-egen-patina)
#5 Bruno säger
2016-02-03 20:05 - Anmäl

#4 - Tack för utförligt svar!
#6 Thomas säger
2016-02-03 21:15 - Anmäl

Mycket bra artikel!
Personligen skulle jag föredra Vass 3-eyelet London på U läst framför Corthay Arca.
#7 mm säger
2016-02-03 22:28 - Anmäl

Hur kör ni för att få till en sådan spit shine som på t ex Stefano Bemer skorna? Beror det på lädret om man kan få dom så blanka, eller blir man lurad av ljuset i bilden? Jag tycker att jag putsar och putsar med uppnår aldrig samma resultat...
#8 Andreas Weinås säger
2016-02-03 23:53 - Anmäl

#7 - Det handlar om träning, teknik och framför allt tålamod. Vanligaste felet man gör är att ha för mycket wax samt att inte låta lagret torka mellan omgångarna. ibland kan alkohol istället för vatten påskynda processen då det får waxet att stelna snabbare.
#9 Marcus säger
2016-02-04 00:27 - Anmäl

En utmärkt artikel som dock hade förtjänat en ordentlig korrekturläsning. Har så förbannat svårt att bortse från t.ex. "...ju ljusare, ju ljusare...". Vore även intressant att höra skribentens syn på skor passande till snyggare jeans.
#10 Daniel säger
2016-02-04 09:26 - Anmäl

#8 och #7 Mängden vatten spelar också stor roll. Sen har vi ju utrustningsbiten, men med bomullstrasa och nylonstrympa kommer du långt.
#11 Korven säger
2016-02-04 10:14 - Anmäl

#9 Jag håller med. Jag har ännu inte vant mig vid att fler och fler skriver så. Varje gång jag läser "ju mer... ju mer..." förväntar jag mig att det ska komma ett "desto..." och blir besviken varje gång det inte sker.

Jag tänkte dock inte skriva det här i kommentarsfältet men såg ingen bra knapp för att anmäla språkfel.
#12 rune säger
2016-02-04 11:09 - Anmäl

Intressant

Jag har en del bruna skor, men tycker att dessa blivit svårare att använda till kostym. Jag har väl ändrat smak, men jag tycker att jag känner mig mer utstickande (utklädd?) och liksom "uppklädd" mer när jag har mörkbruna skor till mina, särskilt blå, kostymer.
Till vardags tycker jag därför det blir enklare och helt enkelt snyggare, att köra svarta skor som ju är så elegant.

Angående modell på skorna skulle jag säga att svarta oxfords med quarter eller semi brouges i ett slimmat utförande med enkel sula gör sig lika så gott som en vanlig slät dito (även om jag är fullt medveten om formalitetsnivån dem emellan).

Liknande resonemang som om färgen har jag om exempelvis när det kommer till dubbla munkskor, känner att de sticker ut rätt mycket och känner mig mindre bekväm i detta än oxfords.
#13 Rosendal säger
2016-02-04 14:22 - Anmäl

Är det någon som kan dela med sig av erfarenheter av att använda skor med så extrem toe spring som Stefano Bemer-skon har? Man inbillar sig ju att ovanlädret borde vecka sig mer när skon anpassar sig till foten? Utöver att det borde vara obekvämt, som Jesper skrev om på Shoegaing alldeles nyss....
#14 DrDre säger
2016-02-05 09:54 - Anmäl

Sista bilden från Hackett är rätt rolig. Precis samma bil och upplägg som den klassiska bilden på James Bond (Gold finger) där han står på en parkeringsplats i alperna.
#15 Andreas Weinås säger
2016-02-05 11:23 - Anmäl

#12 - Det är som sagt väldigt individuellt och även om jag tycker mörkbruna skor är väldigt snyggt till blå kostym så håller jag med om elegansen med svarta (trots att jag själv endast äger 1 par svarta)

Det har blivit lite av en omvänd snobbism angående just svarta och bruna skor där det för 10 år sedan alltid skulle vara svart men idag skall det istället ALDRIG vara svart.

Jag tycker man kan nyansera det lite precis som du säger och till vissa saker håller jag svarta skor som betydligt snyggare (grafitgrå kostym är ett exempel). För min egen del ligger problemet i att majoriteten av min garderob går i brunt, blått och beige till vilket svarta skor kan bli väl hårt.
#16 Fredrik säger
2016-02-08 21:17 - Anmäl

Tack för en bra artikel! Har en fråga till dig, Andreas.

Jag har blivit bjuden till ett bröllop i England senare i vår. Det är en kollega som gifter sig. Han är överlag ganska noga med sin klädsel. Samtidigt kan jag inte tänka mig att han skulle lägga någon större värdering i om någon av hans gäster avvek från den angivna klädkoden "Jacket and Tie". Jag planerar att ha mig på en mörkgrå kostym i borstad ull, vit skjorta och en mörkblå slips. Så långt känner jag mig trygg. Problemet gäller skorna. Jag har bara två par svarta skor. Ett par derbies med stormrand som går bort pga av säsong och för att jag tycker de är för grova för att bära till kostym (iaf borstad ull). Det andra paret är ett par svarta penny loafers (Crocket & Jones Sydney). Jag tycker att de passar väldigt bra till denna outfit och skulle inte tveka att bära dem vid en mindre formell tillställning. Men nu är det alltså bröllop. Tycker du att de funkar ändå eller bör jag investera i ett par svarta oxfords?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.