Manolo logotype

Våren 2016 från Cesare Attolini

Idag drar vi så smått igång vår bevakning av vårens kollektioner här på Manolo. Även om det rådande vädret snarare ligger närmare tweed än linne kan det vara uppfriskande med en påminnelse om att vi trots allt går mot både ljusare och varmare tider. Idag är det vår favorittillverkare Cesare Attolini som står i fokus.

Cesare Attolini är ett komplext företag. Man har en skyhög respekt i branschen och erkänns även av direkta konkurrenter som världens förmodligen främsta kavaj- och kostymtillverkare. Produkten är inte bara fantastiskt välgjord men har också år efter år lyckats bibehålla en elegant balans mellan modernt och klassiskt snitt. Aldrig trendigt men aldrig förlegat. Grundaren Vincenzo Attolini sägs vara skaparen av flera av de detaljer som vi idag förknippar med just neapolitanskt skrädderi. 

Företagets kampanjer har väl kanske varit den del som imponerat minst genom åren. Under många år var det fokus på storstäder där man mer eller mindre photoshopat in en bakgrund av exempelvis Rom vilket kändes minst sagt mediokert. De senaste åren har man höjt nivån avsevärt. Att man vänder sig till en äldre kund än exempelvis Kiton och Isaia råder det inget tvivel om och ifall man skall dra en jämförelse till klockindustrin känns Attolini som Patek Philippe och Kiton mer som Audemars Piguet. Skyhög kvalitet i bägge fall men vinklat mot två rätt olika målgrupper. 

För hösten besökte man en vingård i Toscana och för våren kollektion är det Comosjön och båtbyggaren Ernesto Riva som står i fokus.

Klädmässigt består kollektionen som vanligt av en mer skräddad och en mer avslappnad del. Personligen håller jag företagets kavajer och kostymer högre än exempelvis deras mocka- och skinnjackor även om det är en naturlig utveckling för varumärken att erbjuda plagg för alla situationer i den moderna mannens liv. 

Vi ser färger som går i den ljusare skalan med den tredelade benvita kostymen i irländskt linne som självklar Showpiece. Huruvida det är att rekommendera att köpa en tredelad kostym i benvitt (med en prislapp norr om 40 000 kronor) från just Attolini går väl självklart att diskutera. Samtidigt har jag svårt att säga något företag jag hellre hade fyllt min garderob med produkter från. Det gör att jag också kan förstå att de med en obegränsad budget men begränsat med tid kan överväga Attolini framför exempelvis skräddarsytt i samma prisklass.

Tyvärr begränsar vår hemsida bildstorleken så jag rekommenderar att man klickar på respektive bild för att se dem i högupplöst utförande.

 

Rutiga kavajer dominerar stort i kollektionen.

Ledig stil med mockajacka.

Benvit kavaj med spetsiga slag.

Weekend på CastaDiva Resort & Spa vid Comosjön.

Ledig klädsel för en dag på sjön.

Klassisk kostym i blått.

Säsongens tveklösa Showpiece är den tredelade benvita kostymen i 100% linne.

Rutor dominerar som sagt och här ser vi en av kollektionens främsta pieces om ni frågar mig. En tredelad kostym med windowpane-ruta.

Storrutig kavaj med prickstickning längs slag och axelsöm.

Ett exempel på Attolinis lite mer uppbyggda axel som alternativ till den typiskt neapolitanska skjortaxeln.

Jacka i perforerad mocka som benämns som "napoli-weave" och är exklusiv för Cesare Attolini. En produkt som tar mer än 20 timmar att producera.

Klassisk färgkombination med blå kavaj till vita byxor.

Vi ser flera exempel på väldigt ljusa kostymer i kollektionen. Ett plagg som är väldigt elegant men förtvivlat svårburet. Genom att välja en ljusgrå ton framför vitt blir plagget direkt mer bärbart.

Storrutig kavaj i azurblå toner.

Från insidan av båttillverkaren Ernesto Riva.

Attolinis dubbelknäppta kavajer är minst lika fina med en väldigt vacker balans.

Lager på lager med skjorta, kashmir-zip och handsydd kavaj. Perfekt för tidiga våren.

Attolinis tolkning av regnrocken med samma hantverksnivå som företagets kavajer.

En alternativ businessvid.

Som sig bör hittar vi alltid minst en smoking i Attolinis kollektion. Här illusterat på ett elegant vis med Comosjön i bakgrunden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Cesare Attolini
#1 Escalier säger
2016-01-25 11:52 - Anmäl

Hoppas "mode" wannabee Italian-style företagen får med sig hur korrekt kavajlängd skal vara!
#2 Simon säger
2016-01-25 12:42 - Anmäl

Cesare Attolini lyckas än en gång med att göra fina kläder tråkiga, slätstrukna och gubbiga. Horribla kampanjer. Jag kan inte alls vara målgruppen för det här :)
#3 KJ säger
2016-01-25 13:20 - Anmäl

Det här var riktigt snyggt tycker jag. Plötsligt ser jag fram emot att bli en medelålders man med grånat hår...
#4 Mike säger
2016-01-25 13:36 - Anmäl

Vafalls? Inga damer på bilderna... Vad skall det diskuteras nu, kläderna??? ;)
#5 Stefan säger
2016-01-25 18:40 - Anmäl

Jag som relativt ung (30) gillar detta skarpt. Fina snitt på kostymer och kavajer. Skulle mycket väl kunna tänka mig några plagg från ovanstående bilder. :)
men varför måste de alltid använda sig av samma modell?

Och jag håller med Mike #4 ovan, vart är damen..? :)
#6 Hedåsgatan säger
2016-01-25 20:44 - Anmäl

Tack för reportaget men trots att jag har en del grått hår :) så går jag inte igång alls på det här, ifall det är bilderna eller enbart kläderna som gör att det enbart upplevs tråkigt vet jag inte
#7 SMD säger
2016-01-25 23:16 - Anmäl

instämmer med kören, rätt osexigt..
Känns nästan lite "Andrea Bocelli"
#8 riesenschnauser säger
2016-01-25 23:55 - Anmäl

Själv har jag Bocellis tolkning av "O Sole Mio" som väckarklocka på telefonen, och tyckte att mycket av ovanstående var mycket angenämt. Ställer mig tveksam till bruket av sån där dragkedjetröja under kavajen, och en del av windowpane-varianterna var lite oanvändbart skrikiga. Men snittet är störtskönt!
#9 Gubben säger
2016-01-26 09:58 - Anmäl

Fantastiskt snyggt! Bravo T.R, Andreas och Cesare!!
#10 Matte säger
2016-01-26 13:29 - Anmäl

Detta är top of the like.... Som balsam för själen
#11 Gubben säger
2016-01-26 20:28 - Anmäl

.....men utombordare på en Riva, nej!?
#12 Mocka säger
2016-01-27 00:56 - Anmäl

Ensamhet
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.