Manolo logotype

Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano

Idag är första delen där vi tittat närmare på några av montrarna på Pitti Uomo-mässan vi besökte förra veckan. Vi har valt att fokusera på lite olika teman och de tillverkare och varumärken som ligger oss varmt om hjärtat sen tidigare. När det kommer till skräddat har vi besökt neapolitanska Orazio Luciano.

På Pitti Uomo 89 visar producenter och varumärken upp höstkollektionerna för 2016. Det är dels för inköparna som får möjlighet att lägga ordrar på respektive produkter men även för press för att ge en indikation åt vad man kommer fokusera på för nästa höst. 

Orazio Luciano eller La Vera Sartoria Napoletana har ni kunnat läsa om här på Manolo då vi under förra året måttsydde en kavaj från företaget. Det är lätt att se varför La Vera vuxit avsevärt i populäritet de senaste åren. Man erbjuder en om än kostsam så extremt välgjord produkt och hur märkligt det än låter att kalla en rock för 20 000 kronor för prisvärd så är det svårt att säga något annat baserat på produktens kvalitet, hantverk och konstruktion.

Självklart finns det billigare alternativ som kommer fungerar utmärkt men är man ute efter absolut premiumkonfektion är Orazio Luciano ett av de företag som erbjuder mest för pengarna. 

När det kommer till neapolitanska varumärken anser jag personligen att de nästan alltid gör sig bäst i sina höstkollektioner. De mjuka och lätta konstruktionerna med minimal uppbyggnad behöver ofta ett grövre och tyngre tyg och den ibland väl excentriska italienska estetiken dämpas något i murriga och mer bärbara toner. 

Framför allt är det företagets rockar som väckte mitt intresse. Kavajer och kostymer är bortsett från tygvalen relativt genomgående mellan höst och vår men ytterrockarna är ett plagg som i princip uteslutande bärs på höst och vinter. 

För många bär det emot att köpa en dyrare rock av just den anledningen att plagget endast bärs under en begränsad del av året. Det finns såklart en poäng i det men samtidigt är det ett plagg man bär mer eller mindre dagligen under den perioden. 

Vi hittade en rad spännande produkter ur kollektionen för nästa höst som vi kan bekräfta åtminstone delar av kommer att säljas hos en av våra svenska butiker. 

 

Häng av kavajer i säsongens tyger och flera olika provstorlekar.

En helt okonstruerad axelkonstruktion som kännetecknar Orazio Lucianos kavajer.

Vad italienarna brukar benämna som "Stile Inglese" är när man tar klassiska brittiska tyger och mönster och kombinerar dem med sin egna silhuett och konstruktion. Här i ett klassiskt Glencheckrutigt tyg. Notera den lägre knappställningen som är något man valt att visa upp på ett par av sina kavajer.

Företagets signaturstil är en kavaj med rullad treknäppning, naturlig axel, breda slag och väldigt lätt kanvaskonstruktion.

Kamelfärgad kostym. Långt ifrån det lättaste att bära men en fantastisk känsla.

Ett handsytt knapphål i en av företagets kashmirrockar.

Företaget satsar även på att komplettera sin konfektion med accessoarer som handsydda slipsar.

En liten kollektion av väskor visades upp.

Företagets rockar som jag var inne på ovan var kollektionens höjdpunkt. Här i form av en neapolitansk tolkning av en Polo Coat med de klassiska fickorna, dubbelknäppning och detaljer som "turnback-cuffs" och knäppt slits. Mängden handsydda detaljer i dessa rockar är otrolig och det tar närmare tre timmar att bara fästa kragen. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 andreas säger
2016-01-20 10:52 - Anmäl

Helt fantastisk polo coat!
#2 Jacob säger
2016-01-20 11:58 - Anmäl

Den brun/oranga kavajen i herringbone mönster, så vacker!
#3 KB säger
2016-01-20 15:07 - Anmäl

Molto bene! Vilken är den Svenska butiken som nämns i artikeln?
#4 Andreas Weinås säger
2016-01-20 15:19 - Anmäl

#3 - Det är Spiga 3 i Göteborg som kommer hålla en Trunk Show i vår med Orazio Luciano där kunder får möjlighet att måttsy/beställa plagg men även bekanta sig med Pino och Orazio. De skall enligt utsago ha en del provplagg men sen kommer en större kollektion med delar av det vi såg i dagens artikel inför nästa höst.
#5 Marre C säger
2016-01-20 17:52 - Anmäl

Andreas, har du någon aning vad priset på en rock utan tyg från OL hos Spiga3?
#6 Nils säger
2016-01-20 18:15 - Anmäl

En glencheck med låg knappsättning tack!
#7 Andreas Weinås säger
2016-01-20 18:37 - Anmäl

#5 - vill minnas att rocken jag har på mig ligger på strax över 20 000kr i RTW. Orazio har sen 20% påslag för MTM plus eventuella prisskillnader mellan tygvalen.
#8 O säger
2016-01-20 22:41 - Anmäl

Alltså den där rocken!!!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.