Manolo logotype

Vad jag har på mig - Fabio Attanasio

Idag har vi frågat en av Italiens främsta stilpersonligheter om vad som inspirerar honom och hans stil. Vi pratar om Fabio Attanasio som driver stilbloggen The Bespoke Dudes där han recenserar skräddarsydda kostymer, kavajer, byxor och skor på såväl italienska som engelska.

Introduktion

Idag skulle jag definiera mig själv som en digital entreprenör hängiven att tillvarata, försvara och lyfta fram hantverkskunskap och klassisk elegans.

För fyra år sedan startade jag sidan The Bespoke Dudes eftersom jag hade en äkta passion och hängivenhet för kläder och att detta idag har lett till ett jobb på heltid.

Utifrån vad jag upplevt och lärt mig så lanserades i mars 2015 TBD Eyewear som är en kollektion av glasögon utvalda av mig och tillverkade för hand av italienska specialister.

Vid sidan av detta är jag ibland inbjuden att hålla konferenser på temat mode. I februari 2014 bjöds jag in för att berätta min historia för gymnasieelever i Sulmona i Abruzzo. Samma år bjöd Bocconi Univerisity mig att hålla en konferens om skrädderibranschen. I början av 2015 höll jag en konferens i Lecce tillsammans med företrädaren för denna region där jag jämförde olika skräddarskolor.

I maj 2015 var jag inbjuden av Professor Erica Corbellini att föreläsa på MAFED, som är ett masterprogram inom mode, desgin och management. I början av sommaren 2015 intervjuades jag av Mr Carlo Annese som är vice chefredaktör för GQ Italia på Vitale Barberis Canonicos showroom i Milano angående skrädderiet A.Caraceni. Sedan september och framåt så håller jag konferenser i Neapel med alumnistudenter från Bocconi samt i Madrid och Palermo ihop med Instituto de Empresa Business School of Madrid.

Min stil är baserad på en iden om klassisk elegans, men jag väljer att applicera denna princip på nutiden, min ålder och personliga smak.
Som jag nyligen skrev i en artikel; en passion för högkvalitativt skrädderi är en fråga om kultur. Det är en förlängning av en mans själ och en respekt för traditioner samt en uppskattning av en sorts konstform som är djupt rotad i en sorts balans samt god smak.

En skräddarsydd kostym skall inte ses som en statussymbol utan snarare ett syfte att uttrycka ett fragment, det mest synliga sådant, av hur vi lever.

Kommentar till klädseln

Jag har här på mig ett par solglasögon från TBD Eyewear i modellen Cran. Detta namn kommer från benämningen på vinkeln mellan kragen och slaget på en kavaj. De är handgjorda i Italien av duktiga tillverkare.

Min rock från Edesim Napoli är tillverkad av Casentino-ull, är dubbelknäppt och har utanpåliggande fickor med lock samt ett martingala-spänne i ryggen.

Kavajen är från N.H Sartoria och är sydd I tweed från Portland & Hardy. Inspirationen till denna är egentligen en jaktkavaj men vi gjorde om den liten för en mer modern look. De utanpåliggande fickorna har centrerade inverterade veck och axlarna har en mjuk uppbyggnad. Ärmhålet är "stängt"

Mina byxor kommer från Salvatore Ambrosi. De är sydda i ett tyg som heter "Crispaire" från Holland & Sherry med dubbla plisséringar samt slag på 5 cm.

Bootsen från Santoni är fantastiska och tillverkade i cordovanläder från Horween Chicago. De var lätta att gå in och satt redan efter en dag helt perfekt och nu känns de som slippers på fötterna.

- Fabio Attanasio

Photos: Enrico Magri 

Rock i Casentino från Edesim Napoli.

Kavaj från N.H Sartoria i brittisk tweed.

Detalj som plissérade "patch pockets" för jaktinspiration.

Byxor från Salvatore Ambrosi i Holland & Sherry´s Crispaire med dubbla plisséringar.

Kängor i Cordovan från italienska Santoni.

Rock - Edesim Napoli 

Tweedkavaj - N.H Sartoria

Skjorta - Besani

Byxor - Salvatore Ambrosi Napoli

Slips - Chiaia Napoli

Boots - Santoni

Solglasögon - TBD Eyewear Honey Cran 

Instagram - @fabioattanasio

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Anderifal säger
2016-01-18 11:03 - Anmäl

Riktigt snyggt! Men vad betyder det att "ärmhålet är stängt"? På något sätt har han ju uppenbarligen fått ut handen ur kavajen... :-)
#2 Sverige säger
2016-01-18 12:29 - Anmäl

Lite klown-varning. Inte speciellt snyggt alls faktiskt.
#3 Ingvar säger
2016-01-18 12:35 - Anmäl

Tycker nästan aldrig att Fabio Attanasio får till det. Fina plagg i sig men ja, han saknar uppenbarligen förmågan att "sätta ihop" en hel outfit - tyvärr
#4 KB säger
2016-01-18 13:22 - Anmäl

Fabio är briljant! Även om hans personliga smak ibland ligger en bit från min egen är det en av de personen inom skräddat herrmode jag uppskattar mest. Lite som Luca Rubinacci.
#5 Stefan säger
2016-01-18 13:43 - Anmäl

Tycker Fabio har en grym stil men detta var kanske inte det vassaste. Dock undrar även jag vad "Ärmhålet är "stängt"" betyder/menas med?
#6 Douglas säger
2016-01-18 14:12 - Anmäl

Lite för mycket sprezz, och tycker att en hel del av hans kläder sitter och kombineras sådär. Bättre än de absolut flesta, såklart. Men han får också kläder gratis från flera av italiens bästa skräddare.
#7 tobbe säger
2016-01-18 15:21 - Anmäl

Kavajen var snygg, som alla liknande är, lite skeptisk till vecken på fickorna men det var å andra sidan en lite kul detalj så ja varför inte. Överlag tyckte jag det kändes så där. Matchen mellan byxor och kavaj känns lite väl olik i material enligt bilderna i varje fall.

Vad bär han för klocka, ser ju ut att vara en trevlig vintagedressare!
#8 Nils säger
2016-01-18 15:48 - Anmäl

Säkert en kunnig och trevlig person men han envisas med att bära dubbelknäppta udda-västar och där går någon slags gräns för mig.
#9 Johan säger
2016-01-18 15:52 - Anmäl

#7 Tycker det ser ut som en omega.
#10 Thomas säger
2016-01-18 16:28 - Anmäl

#7 tror han brukar köra på Tudor, vet dock inte om denna är det
#11 Simone säger
2016-01-18 16:58 - Anmäl

Självupptagenhet gone bananas...
#12 Nefflaren säger
2016-01-18 17:30 - Anmäl

Väldigt snyggt, rocken är möjligtvis i extravagantaste laget!

Vill f.ö. gratulera #11 som lärt sig utläsa huruvida personer är självupptagna eller ej genom att studera bilder av dem. En sann konst!
#13 Johan säger
2016-01-18 17:59 - Anmäl

Ja matchningen mellan kavaj och byxa var inte bra. Lite som när folk har kostymkavaj till jeans men tvärt om.
#14 lio säger
2016-01-18 18:24 - Anmäl

Tycker hans stil ser klumpig, osmidig och gammaldags ut, några mindre smickrande attribut. Kan inte för mitt liv förstå varför någon under 70 väljer att klä sig på detta vis.
#15 Mike säger
2016-01-18 18:29 - Anmäl

Kan inte riktigt sätta fingret på vad men det känns "lite för mycket". Jag tror det är byxorna...
#16 Andreas Weinås säger
2016-01-18 19:02 - Anmäl

#7 - det är en vintage Omega. Det går utmärkt att klicka på bilderna för att se dem i större upplösning.

#11 - Om man gillar eller ogillar klädseln är självklart individuellt och upp till var och en men att uttala sig om hur någon är som person baserat på några bilder och rader känns väl hårt?

Jag har träffat Fabio flera gånger och tycker tvärtom att han är allt annat än självupptagen och snarare väldigt uppmärksam på vad andra har att säga. Sen är det hans stil och det är hela poängen med den här artikelserien.
#17 Ossian säger
2016-01-18 19:15 - Anmäl

Den här artikelserien uppskattas!
#18 O säger
2016-01-18 19:21 - Anmäl

Håller med majoriteten om kompositionen i sin helhet, men fan, de där skorna alltså, måste ha! Rätt mycket Alden-stuk i dem!
#19 Hedåsgatan säger
2016-01-18 20:08 - Anmäl

Artikelserien är kul! Fast jag kanske inte tycker allt ser så lättburet ut... Föredrar ju personligen råjeans o uddakavajer o bra skor/kängor. Kommentarerna är också mycket kul. Keep it coming :)Kan ju bara nämna att jag kan känna mig som en "påfågel" på mitt kontor (Stockholm o VästSverige)när jag alltid har slips...
#20 S säger
2016-01-18 21:37 - Anmäl

Kavajen är grym, byxorna passar inte till övrig outfit och rocken är för mycket. I övrigt snyggt (dvs kavajen är snygg)
#21 von Rumpfstrahl säger
2016-01-18 22:49 - Anmäl

Trevligt CV. Något självupptaget, kanske.
#22 js säger
2016-01-18 23:12 - Anmäl

Gillar verkligen menswear men blir bara mer och mer sugen på att bara lägga ner....Alla ser ju lika ut i denna serie. Lite höga byxor, blazer med italiensk skärning samt bruna skor. Vidare kompletteras detta med någon slips som bryter av etc etc. Suck gillar verkligen klassiskt herrmode men tycker att denna "personliga och individuella" stil känns väldigt likriktad och att alla "profiler" ser mer eller mindre lika ut.
#23 von Rumpfstrahl säger
2016-01-19 00:20 - Anmäl

#22: Individualismen är ju sådan - när alla propsar på att vara helt olika alla andra, blir de precis likadana i sin ängslan. Det enda rimliga är att sluta klä sig för att andra ska ha åsikter, och istället klä sig så att andra inte ska tänka på vad man har på sig.

Inväntar med spänning upprörda kommentarer från personer som tror att kläder är viktigt.
#24 Klaus K säger
2016-01-19 00:34 - Anmäl

#23 Vad gör du här då, om du inte tycker att kläder är viktiga?
#25 Günther säger
2016-01-19 01:22 - Anmäl

Brukar undvika kommentarsfält. Vet ej varför kag gjorde ett undantag denna gång. Ovan ser vi flera utmärkta exempel på den tröttsamma svenska jantementaliteten.

Vore intressant att se bilder på alla "stilexperter" som uttalar sig så kritiskt härovan.
#26 John säger
2016-01-19 12:09 - Anmäl

True, this is not an understated British way of dressing.

But then Mr. Attanasio is an Italian and lives in a sunny country, which allows for more colours and showing of at the piazza. If you have a look at paintings from the 19th century, you will see that esp. in the south of Italy people always have been wearing colourful outfits. My opinion is that Mr. Attanasio interpretes the traditions of his country in an authentic way.

His way of dressing definitely inspires the Instagram crowd more than the British subtle way. But the latter generally speaking is more difficult to get right as fit and only fit is alpha and omega. The latter generally speaking is more expensive too: For the price of a pair of trousers on Savile Row you can almost get a whole suit made by one of the better names in Italy.

Let's say a good thing about the menswear scene is that this colorful way of dressing attracts and inspires people from different backgrounds, e.g. former hiphoppers. Dressing up has become okay again.

Personally I think taller people from northern and western Europe gain more from the British style, but that is just my opinion.

I just wonder why Mr. Attanasio combines a pair of summer weight trousers (10 oz) with that much layering on his torso?

Thanks for the article series and pictures. If it creates debate, that is a good thing.
#27 Johan säger
2016-01-19 13:46 - Anmäl

#25 De klär sig säkert som de flesta svenskar i jeans, t-shirt och sneakers. När det är dags att klä upp sig blir det en rutig skjorta från Dressmann och fyrkantiga svarta skor.
#28 mohicanen säger
2016-01-19 14:33 - Anmäl

färgsättningen en aning märkvärdig
#29 Matte säger
2016-01-19 14:40 - Anmäl

Här är en person som kan kombinera. Framför allt en bra passform. Något som de flesta borde lära sig av. Råkar veta att han e väldigt ödmjuk dessutom
#30 Gubben säger
2016-01-19 15:27 - Anmäl

#26 Va?
#31 Jonas E säger
2016-01-19 17:42 - Anmäl

#30 Pröva translate.google.se

#22 Det är ju ingen som klär sig så här när vi pratar om vanligt fölk. Försök hitta en byxa med hög midja i Stockholm. Jag kan förvisso hålla med om att det dressade modet är mer konformt än det icke-dressade. Å andra sidan är antalet variabler att leka med relativt begränsat i jämförelse med det icke-dressade modet.
#32 Oswald säger
2016-01-19 19:51 - Anmäl

Det ser riktigt trevligt ut - det finns dock en detalj jag ställer mig frågande till? Karln har ju vad som ser ut att vara bälteshällor (eller behöver jag nya glasögon) eller är det någon form av skrädderidetalj jag inte är bekant med på byxorna? Personligen tycker jag det ser sådär ut att ha hängslen till den typen av byxa, jag föredrar att använda bälte när byxorna har hällor. Även om side adjusters är att föredra. Dessutom tycker jag att hängselmodellen han använder påminner om de där sakerna man bar som 6-åring med metalclips...
#33 Oskar säger
2016-01-19 20:39 - Anmäl

Tycker att de flesta i denna serie (där jag håller med de flesta här, är mycket bra) klär sig mycket bra. Killen ovan likaså även om jag själv föredrar mer åt det gråa och blåa nyanserna. Dock undrar jag om någon kan svara på varför så många stilmedvetna män väljer att ha den smala änden på slipsen synlig och inte sällan längre än den andra (tycke och smak eller)?
#34 höken säger
2016-01-19 20:53 - Anmäl

Läser kommentarerna och ännu en gång i ordningen i Manolos artiklar så möter vi den förhärskande jante-Svensson-attityden, där epiteten haglar. Allt från hans urusla stil till ännu värre, hur han är som person. Detta på basis av en personlig presentation och några bilder. Sic.
#35 Moot säger
2016-01-19 21:05 - Anmäl

#33 Det är modernt. Ska väl se lite nonchalant och avslappnat ut.
#36 PatrikJ säger
2016-01-20 08:09 - Anmäl

#32 Jag har tva par byxor fran Ambrosi i samma snitt och tyg, fast i morkbrunt och morggront. Det ar ingen balteshälla utan en detalj for att halla bandet till knäppningen pa plats. Detta band täcker linningen till viss del utmed midjan. Tittar du noga ser du att det ar tva lager. Googla Ambrosi+Parisian Gentleman sa har du bra bilder pa dessa detaljer.
#37 Oswald säger
2016-01-20 08:34 - Anmäl

#36 Tack för upplysning, hade aldrig sett detaljen tidigare - det framgick tydligt på deras hemsida. Jag får skaffa bättre glasögon!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.