Manolo logotype

Så undviker du fallgroparna på vinterrean

Att tänka långsiktigt med uppbyggnaden av sin garderob behöver nödvändigtvis inte innebära att man skall hålla sig ifrån reaköp. Att köpa samma antal plagg av samma kvalitet men till reducerat pris är det nog få som kan ifrågasätta. Nyckeln till att fynda på rean är att man fortfarande bara köper det man verkligen vill ha samt att titta efter saker som kommer vara användbara i flera säsonger framöver.

Mitt eget tänk när det kommer till reaköp är följande: 

Under året som gått har jag reflekterat över vilka plagg som jag verkligen velat ha och i ungefär vilket utförande. Det kan vara något så generellt som en mörkblå kostym till en specifik bröstnäsduk. 

De plagg som under en längre tid fortsatt kännas intressanta håller jag sedan utkik efter på rean. Kom dock ihåg att vara kritisk. Är det inte det du verkligen vill ha så är det ganska stor chans att plagget riskerar att bli hängande i garderoben oavsett om det var 30-. 50- eller 70% rea. 

Vilka typer av plagg är bäst att fynda på rean? 

Satsar man på basplagg utan tydliga eller extrema designinslag är det större chans att de kommer till användning. Samtidigt är dessa plagg tyvärr ofta antingen slut eller inte inkluderade i rean. Plagg som baskostymer i grått eller blått och inte minst Smokings kan vara ett utmärkt reafynd om de finns i rätt utförande.

Med det sagt skall man självklart utgå från sig själv. Är man en person som trivs i mer extravaganta färger och mönster och ett sådant plagg därmed kan utgöra en bas i denna persons garderob är det inget som säger att man skall tveka. 

Angående säsong så finns det också en poäng med att ha ett långsiktigt tänk. Om man inte är ute efter att träffa rätt på specifika trender utan känner sin egen stil väl finns det goda chanser att göra riktigt bra fynd på exempelvis vinterrockar nu på rean. Vi kan nog alla instämma i att det verkar vara kallt ett tag till i vårt avlånga land och annars är det bara att hänga in plagget och ta fram det i November nästa år. 

Några fallgropar man bör försöka undvika på rean:

- Storlekskompromissa ALDRIG!

Att välja mellan 48 eller 50 är en sak där ibland bägge plaggen sitter bra men med lite olika silhuett. Det jag pratar om att är köpa en 52 om man är 48 och få för sig att en ändringsskräddare kommer få till en perfekt passform. Så är väldigt sällan fallet och skulle det vara så är risken att kostnaden gått upp till plaggets ordinarie pris ändå. Skräddarändringar är inget fel men ju mindre som behövs göras (särskilt runt axlar och bröst) ju bättre brukar slutresultatet bli. 

- Stirra dig inte blind på varumärken.

Visst kan det låta spännande att köpa lyxvarumärken till halva priset eller t om mer men i slutändan brukar plaggets etikett vara oväsentlig för bärandet om man inte är helt nöjd med själva plagget. 

- Fokusera på kvalitet snarare än procent.

Det finns ett kännt citat från Aldo Gucci som lyder: "The Quality is remembered long after the price is forgotten" 

Det innebär att även om det var 70-80% så kommer ett plagg i undermålig kvalitet förmodligen inte vara en kär del av din garderob speciellt länge. Fokusera på tillverkare som är kända för att vara specialister på området eller företag man känner till använder sig av väldigt skickliga underleverantörer. Till skillnad från punkten ovan handlar kvalitet inte bara om varumärket och i det räknar jag in allt från konstruktion och tyg till passform dvs det räcker inte att det är 70% på en Attolinikostym om den är två storlekar för stor eller i fel färg. 

Vi har valt ut några tips från vinterns rea som vi tycker skulle kunna vara utmäkta reafynd. Ha dock i åtanke att dessa riskerar att ta slut snabbt så vi kan inte garantera att de finns kvar i rätt storlek.

Smoking från Canali

Canali är en av de erkänt skickliga producenterna av full kanvas-kostymer och här ser vi en svart smoking med sjalslag för strax under 7 000 kronor på 50% rea.

 

Kostym från Richard James

 

En kritstrecksrandig kostym är inte ett fynd för alla men jag har haft en i bakhuvudet en längre tid. Här från konfektionslinjen hos Richard James som annars är förknippad med skräddarsytt på Savile Row. Nedsatt 50% till strax över 5 000 kronor.

 

Ytterrock från Hardy Amies

 

Mörkblå Paletå från Hardy Amies för strax under 4 000 kronor efter 50% rabatt.

 

Polotröja från Berg & Berg

 

Ett av de plagg jag själv använder mest i min garderob är polotröjan. Här i en tunn merinoull från Berg & Berg till ett pris på ca 600 kronor efter 30%.

 

Skjortor från Alessandro Gherardi

 

Alessandro Gherardi är en erkänt skicklig italiensk skjorttillverkare där man vid köp av två skjortor får dem för 100€/st.

 

Slips från E.G Cappelli

 

Handrullad slips i ull från E.G Cappelli är ett utmärkt reafynd om motivet och färgen är vad man är ute efter. Den här modellen känns både mångsidig och relativt tidlös till priset av 85£ på rean.

 

Näsduk från Rubinacci

 

Även om rabatten inte är jättestor är det ytterst sällan som Rubinaccis näsdukar reas. Enligt mig några av de vackraste bröstnäsdukar på marknaden. Nu nersatta till 55£.

 

Svarta Oxfords från Shipton & Heneage

 

Kvalitetsskor är sällan på rea och när de är det kan det vara ett utmärkt tillfälle att passa på. Här ser vi ett par klassiska svarta oxfords från Shipton & Heneage, producerade av Crockett & Jones (i princip modellen Connaught) till priset 3 420 kronor.

 

Operapumps

 

Operapumps är kanske inte det mest lättburna plagget men i min mening bland det både coolaste och mest korrekta till Smoking. Även om de inte används jätteofta är det en sko som man kan ha resten av livet. Här också från Shipton & Heneage, producerade i England och nersatta till strax under 2 000 kronor.

 

Bruna Oxfords från Italigente

 

Om svarta oxfords är de mest korrekta och givna till mörk kostym så är nog de bruna de mest användbara. En sko som kan bäras till kostym i allt utom de mest formella sammanhangen men även till uddabyxor som flanell eller t om jeans. Här från svensk-italienska Italigente med en härlig handmålad finish i mörkbrunt. Nersatta till ca 300€.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Carita säger
2016-01-11 12:17 - Anmäl

"Det kan vara något så generellt som en mörkblå kostym till en specifik bröstnäsduk."

Andreas Weinås, 2016-01-11 kl. 12:17, Så undviker du fallgroparna på vinterrean.

Så Weinås köper primärt bröstnäsduk och först efter det letar han efter en passande kostym?
#2 Andreas Weinås säger
2016-01-11 13:17 - Anmäl

#1 - vad jag syftade till var att jag kan ha funderat över olika plagg under året som gått. Det kan vara en mörkblå kostym där flera olika tillverkare skulle kunna vara intressant eller ett specifikt plagg (bröstnäsduken var ett exempel) från en specifik tillverkare.

Jag kanske borde skrivit "det kan röra sig om allt från en ospecificerad mörkblå kostym till en specifik bröstnäsduk"
#3 Stefan säger
2016-01-11 21:48 - Anmäl

#1: haha herregud...snacka om att störa sig på småsaker, så uppfattade inte jag texten iaf, utan så andreas skrev i sin kommentar.

Hittat några fina stickade tröjor på 50 % rea faktiskt....brukar dock annars aldrig hitta något på rea då jag har en vanlig storlek och gillar mest basplagg som inte brukar vara på rea. Sen orkar jag inte med allt folk på stan heller i reatider....man är ju helt slut när man kommer hem...
#4 Anders säger
2016-01-12 14:32 - Anmäl

#1&3: Även jag uppfattade texten och reagerade som Carita, eftersom det är så det står skrivet.

#2: Om jag inte minns fel, så lyder citatet: "The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." och har under lååång tid använts av en mängd människor, som gärna velat göra det till sitt.
#5 ¨jaha säger
2016-01-12 19:00 - Anmäl

idag var det grinigt i kommentarerna!
#6 Andreas Weinås säger
2016-01-12 19:33 - Anmäl

#4 - Angående citatet finns det säkert många som valt att uttrycka sig på liknande sätt men just det citatet kommer från Gucci.

Då är det ju tur att det blev förklarat så att det inte sker några missförstånd...
#7 A-man säger
2016-01-21 22:52 - Anmäl

Operapumps... Sure
#8 Karim säger
2016-01-23 14:46 - Anmäl

Hej! Var hittade ni tuxedon från Canali? Mvh/Karim
#9 Andreas Weinås säger
2016-01-23 16:32 - Anmäl

#8 - klicka på länken för respektive produkt för att komma till sidan. Dock är Smoking från Canali slut hos Mr Porter vid det här laget.
#10 Karim säger
2016-01-24 13:06 - Anmäl

Tack så mycket Andreas. Du har rätt den är slutsåld nu. Är på jakt efter en bra smoking. Ralph laurens black label har en smoking som kostar cirka 20k till halva priset (Anthony peaked lapels). Gabardine ull i full kanvas. Tror du jag får mer smoking för pengarna med ett sånt inköp eller ska jag satsa på måttsytt jag kan få i fint ull från Loro Piano t.ex för samma kostnad? Tänkte naturligtvis justera Ralph Lauren smokingen hos en skräddare om jag tar den. Tacksam för hjälp och råd=)
#11 Andreas Weinås säger
2016-01-24 23:00 - Anmäl

#10 - Om inte Smokingen från Ralph Lauren är EXAKT vad du är ute efter i såväl tyg, snitt och passform så skulle jag välja att lägga några tusen till och måttsy en Smoking från t ex Eidos Napoli hos Marcus Malmborg eller Saman Amels instegslinje från Toscana. Full kanvas och väldigt fint snitt på bägge för runt 15k MTM.

Finns såklart även mängder med fler duktiga butiker och företag som erbjuder måttsytt även om jag inte har testat deras tjänst.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.