Manolo logotype

Bästa Budgetköpen - Luxire

Nästa företag som i vår mening erbjuder en väldigt prisvärd produkt för pengarna är måttsömnadstjänsten Luxire. Med en produktion i Indien har man lyckats hålla nere produktionskostnaden och kan erbjuda mängder med måttsydda byxor under 1 000-lappen.

Luxire erbjuder mängder med plagg så som skjortor, rockar och kavajer men det är företagets byxor som vi tänker fokusera på idag då det är det enda vi själv har erfarenhet av. Måttagningen är relativt normal för onlineskrädderi och man själv mäter antingen en befintlig byxa eller sin egna kropp och fyller i uppgifterna på deras hemsida. 

Vi vill börja med att säga att alla former av måttsömnad där man själv står för måttagning kan ge ganska varierande resultat. Det tar ofta 2-3 byxor innan man får till en passform man är riktigt nöjd med då man som kund inte kan produkten och hur den bör måttas på ett optimalt sätt. Om man känner sig osäker själv och vill säkerställa så bra passform som möjligt väljer man med fördel en tillverkare som finns i butik med kompetent personal på området. Det är dock helt andra priser i de flesta fall så vi vill lyfta detta som ett alternativ för den som är villig att testa. 

Det kanske mest intressanta bortsett från priserna är att man kan välja mellan otroligt mycket intressanta detaljer och val på byxorna. Man kan göra närmare 5 olika sorters plisséringar, mängder med olika knäppningar, detaljer som uppknäppning av slag m.m som även exklusiva tillverkare inte alltid erbjuder. Man kan exempelvis beställa olika längd på knäsiden eller om man vill undvika det helt. 

Vårt råd är att om man vill testa tjänsten gör man så med någon av de lite billigare tygkvaliteterna i exempelvis bomull eller linne först. Även om man kan korrigera resultatet hos en ändringsskräddare är det klart bättre att vänta till andra eller t om tredje byxan innan man beställer i exempelvis flanell från Fox eller Dugdale som ligger något högre i pris. 

Även om chansen att det blir perfekt på första försöket är relativt liten så är priset också förhållandevis lågt och sett till vad man får för pengarna är det väldigt imponerande. Som alltid när det kommer till instegsleverantörer med prisvärda produkter är det värt att nämna att man inte får guld när man betalar för silver. I sin prisklass är Luxire intressant men närmar det sig 3 000 kronor skulle vi snarare rekommendera en exklusivare tillverkare eller t om instegsnivån på skräddarsytt.

Olof beställde ett par byxor från företaget under förra året och även jag har varit nöjd med en beställning av vita linnebyxor även om det fanns ett par mindre ändringar man skulle kunna göra till nästa par. 

Vi rekommenderar även ett besök på företagets bildgalleri där man kan se förslag på modeller som andra producerat. Långt ifrån allt är snyggt men det kan ge en indikation på vad man kan göra. 

 

Valen man kan göra är väldigt många och genom att klicka på frågetecknet vid respektive val får man en förklaring till vad det innebär.

Måtten kan anges i både centimeter som inches vilket underlättar precisionen. Man även i kommentarsfältet nedan specificera om man har några övriga preferenser.

Enkla måttsydda bomullsbyxor för $99.

Flanell från anrika brittiska Dugdale ligger på ca $199 vilket om man har satt sina mått är ett väldigt överkomligt pris.

Benvita linnebyxor av tyngre karaktär för $125.

Handsydd detalj vid myntfickan.

Knapp i byxans slag gör att man enkelt kan rengöra dem från smuts som annars samlas.

Benvita linnebyxor från Luxire under sommarens Pitti Uomo-mässa. (Photo: Tommy Ton)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

#1 jj säger
2016-01-07 14:59 - Anmäl

Köpte ett par chinos för något år sen. Grym kvalitet. Bra pris. Tog måtten från ett par befintliga byxor som satt bra!
#2 D. Eliasson säger
2016-01-07 15:31 - Anmäl

Jag är väldigt nöjd med mina byxor från luxire. Jämför med exempelvis PT01 och detaljerna, passform och tyget är betydligt bättre på luxire enligt mig. Har haft svårt att hitta speciellt chinos som passar eftersom jag tidigare spelat ishockey och lår och bak är annorlunda dimensionerade gentemot exempelvis midja. Viktigt är dock att vara noggrann vid mätning, jag utgick från ett par kostymbyxor jag var nöjd med och laborerade lite för att hitta en högre midja. Väl värt att testa iaf. Luxire ersätter även kostnaden för tull och man får betala.
#3 riesenschnauser säger
2016-01-07 16:35 - Anmäl

Även jag är mycket nöjd med konstruktionen och kvaliteten sett till kostnaden. Däremot fick jag inte riktigt till måttagningen så byxorna sitter sådär - men det är inget Luxire kan klandras för.
#4 Jones säger
2016-01-08 08:59 - Anmäl

#1
Med hur många centimeter höjde du midjan? Jag har ett par RL-chinos som jag tycker sitter grymt bra förutom då den väldigt låga midjan. Jag funderar på att beställa ett par med samma benlängd, -vidd etc men med en högre midja och grunnar på om det är något mer jag behöver tänka på. Andreas, har du, eller någon annan, någon erfarenhet eller tips att dela med dig av?
#5 Andreas Weinås säger
2016-01-08 11:06 - Anmäl

#4 - Det är tyvärr inte alltid det lättaste att experimentera med midjehöjd. Jag kan säga av egen erfarenhet när vi tog fram vår flanellbyxa med Ströms att det tog ett antal prover för att få till det då man ibland får korrigera andra mått när man höjer midjan.

Annars är det måtten Front- och Back rise som du skall tänka på. Byxans "Inseam" borde inte ändras men den totala längd bör. Detta gör att det är snarare regel än undantag att man kommer behöva åtminstone behöva besöka en ändringsskräddare efter första beställningen för att få till längden perfekt. Det är samtidigt inte jättedyrt och har man det i åtanke till nästa beställning brukar det gå bra.
#6 aa säger
2016-01-08 11:09 - Anmäl

#4
Här mina erfarenheter, om någon annan har andra synpunkter är jag öppen för diskussion.

Midjehöjd är lite som fotvidd, varje cm gör skillnad. I första paret rekommenderar jag att du bara höjer midjan försiktigt. Själv föredrar jag någon 1 cm strax under naveln.

En annan grej är att tänka på är att det är vikigt med en ganska figurnära passform över höften. Annars kan byxan dels halka ner när något när du bär den (även om den är bra i midjan) och dessutom ge något av en "blöjeffekt", dvs oportionerligt stor höft i förhållande till en i övrigt välsittande byxa.
#7 Nils säger
2016-01-08 11:49 - Anmäl

#4 Tänk också på att dina RL-byxor kanske är lägre skurna framtill än bak, så du behöver ev. öka front-rise mer än back-rise om du eftersträvar en vågrät midjelinje. För mycket back-rise medför, som nämnts, större risk för passformsproblem med veck och överflödigt tyg under stussen.
#8 Jones säger
2016-01-08 12:39 - Anmäl

# 5, 6 & 7 Tack för bra inspel. Men hur är det i normalfallet med midjelinjen, är de vågräta? Jag upplever ofta att många byxor är lägre baktill, vilket jag inte alls gillar, och funderar på om det har med de senaste årens mode med smala och låga byxor att göra.
#9 J säger
2016-01-08 12:47 - Anmäl

Det som gör Luxire unikt bland online-MTM-tjänsterna är att du inte är begränsad till ett fåtal mått och detaljer. Precis allt går att justera. Vi är alla mer eller mindre asymetriska, med t.ex en hög axel och låg höft. Luxire kan anpassa mönstret därefter. Du kan t.ex. skapa en egen krage och ange exakt vad du vill ha för mellanlägg i kragens olika delar. Något jag aldrig lyckats med hos andra MTM-tjänster är riktigt höga ärmhål. Luxire kan t.o.m. fixa handsydda ärmhål.

Tyvärr ser hemsidan ut att vara från 90-talet och produktbilderna lämnar en hel del att önska. Låt inte det avskräcka! På styleforum finns en läsvärd tråd om Luxire på över 21000 inlägg och Luxire finns även på Pinterest och tumblr.

Har man väl lyckats hitta ett bra mönster är Luxire ett utmärkt sätt att bygga upp en prisvärd basgarderob. Hur hittar man då snabbast ett passande mönster? Här är tre metoder, snabbast överst:

1. Skicka in ett välsittande plagg till Luxire för kopiering.
2. Mät ett välsittande plagg och skicka in måtten.
3. Skicka in kroppsmått.

Jag valde metod två (dock med alldeles för många justeringar) och det krävdes tre iterationer innan mönstren blev bra nog. Skulle jag börjat om från ruta ett skulle jag låtit sy upp skjorta och byxa hos lokal skräddare/butik och sedan skickat in de plaggen till Luxire för kopiering.

Ett tips är att vid de första 1-2 beställningarna köpa Luxires "Fit-Test Trial Pants" och "Fit-Test Trial Shirt" för $60 respektive $35. Knappast några tyger du vill bära, men ett billigare sätt att hitta ditt mönster. Jag rekommenderar även att köpa hem tygprover (swatches).

Luxire är skickliga när det gäller att hitta lämpliga mönsterändringar för att förbättra passformen. Maila dem bara passformsbilder och beskriv problemområdena. Styleforums "fit feedback and alteration suggestions" är ett bra hjälpmedel på samma tema. Googla även "Ruben Bakker Analyzing a fitting" för en utförlig genomgång av skjortpassform.
#10 Nils säger
2016-01-08 15:33 - Anmäl

#8 Min erfarenhet av "moderna" lågt skurna chinos är att de är lägre framtill än bak med en tydligt framåtsluttande linje. Men det kan säkert upplevas olika beroende på hur markerad svank man har.

Som utgångspunkt skulle jag sätta på mig mina referensbyxor och mäta avståndet till svanken på baksidan och naveln på framsidan och lägga till detta vid beställningen.

Fundera också på om du behöver justera midjemåttet för en högre midja och beställ i billiga tyger från början så du har råd att justera över 2-3 iterationer.

Om du vill ha frontveck på byxorna så kan det vara klokt att utelämna dessa på din första "prototyp". När du är nöjd med passformen kan du lägga till veck och då skulle jag rekommendera att du ber Luxire om lite grundare veck om ca 1-1.5 cm som tillför detaljer utan att lägga till så mycket tyg på framsidan.
#11 RM säger
2016-01-09 10:21 - Anmäl

Hvor sender de bukserne fra? Europa eller Asien?
#12 riesenschnauser säger
2016-01-09 11:11 - Anmäl

#11: Indien
#13 Jones säger
2017-01-17 14:14 - Anmäl

Någon som har erfarenhet av att sy upp skjortor hos Luxire? Bra eller dåliga erfarenheter? Något särskilt att tänka på?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.