Manolo logotype

Vad jag har på mig - Simon Crompton

Vi fortsätter vår populära serie "Vad jag har på mig" och först ut från det nya året är stilskribenten och journalisten Simon Crompton. De flesta av er känner säkert till honom från den eminenta stilbloggen Permanent Style som i snart 10 år givit oss inspiration, recensioner och reflektioner gällande manligt mode.

Introduktion

Jag heter Simon Crompton. Jag är brittisk journalist och skriver om lyx och handgjort mode – alltifrån skräddarsydda kläder till smycken. Jag skriver för tidningar som The Telegraph, Mr Porter, The Rake och How to Spend It regelbundet. Jag har även gett ut fyra stycken böcker, varav två faktiskt i år; The Finest Menswear in the World och Best of British - The Stories Behind Britain's Iconic Brands. 

Främst är jag kanske känd som grundaren av Permanent Style, som är en av de första herrmodebloggarna, som jag drivit i nio år och som har kommit att bli en av de mest populära i världen. Denna sida har de senaste åren expanderat till att omfatta samarbeten med klädtillverkare, event och publikationer. 

Kommentar till klädseln

Min stil har alltid varit ganska klassisk. Det viktiga för mig är att klä mig enkelt men bra. Fokus ligger på passform och material snarare än färg och mönster. Om en förbipasserande anser att du är välklädd utan att exakt kunna sätta fingret på varför, då har man lyckats. Detta är något man utvecklar över tiden. Stil är en blandning av smak och vana.

På dessa bilder förbereder jag vårt skrädderi-symposium, ett event som vi höll i Florens under Pitti Uomo nu i somras. Vi samlade här världens främsta skräddare på samma ställe för första gången för att diskutera branschen, deras kunder och framtiden för skräddarsytt mode.

Det var en varm och fuktig kväll men eventet krävde en viss formalitet i klädseln. Med anledning av detta bar jag en lätt hopsackkavaj, helt utan foder och sydd av Napoliskräddaren Elia Caliendo. Tunna byxor i siden/bomull och så kallade Belgian loafers på fötterna. Den relativt monotona framtoningen i outfiten, med en skarp kontrast genom sidenslips och enkel vit näsduk, gör helheten ganska smart och elegant. 

 

Dubbelknäppt skräddarsydd kavaj i blått hopsack-tyg från neapolitanska Elia Caliendo.

Belgian Loafers från Rubinacci.

Kavaj - Elia Caliendo. Napoli

Skjorta: Luca Avitabile, Napoli

Slips: Drake's, London

Byxor: Panta, New York

Belgian Slippers: Rubinacci, Napoli

Instagram @permanentstyle

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Gubben säger
2016-01-04 10:08 - Anmäl

Extremt fula byxor...
#2 Fredrik säger
2016-01-04 10:18 - Anmäl

Fokus ligger på passform?

Byxorna ser inte kloka ut, längden och vidden var långt ifrån proportionerlig sett till övriga klädseln.

Nog för att byxorna börjar bli lite vidare för bättre fall och något längre men detta var verkligen inte snyggt.
#3 Oliver säger
2016-01-04 10:19 - Anmäl

Riktigt fint. Gillar byxorna skarpt.
#4 Charles säger
2016-01-04 10:34 - Anmäl

Byxorna..! No more comments needed
#5 OlleBolle säger
2016-01-04 10:43 - Anmäl

Simon Crompton klär sig generellt bra, men det här var ingen höjdare. Som påpekas ovan ser byxorna faktiskt rätt hopplösa ut. Och den konstlat slarviga slipsknuten är rejält skitnödig – och ful.
#6 Antiglobalist säger
2016-01-04 11:42 - Anmäl

Skrynkliga chokladmoussefärgade sidenbyxor är knappast förstahandsvalet om avsikten är att klä sig "enkelt". En annan färgkombination hade ju räddat det hela. T ex brun/olivfärgad kavaj, benvita linnebyxor och en lite somrigare slips. Men det kanske var för informellt?
#7 Robert P säger
2016-01-04 12:09 - Anmäl

Kanske tycker han det är skönt och gå med luftiga byxor när det är varmt :)
#8 R säger
2016-01-04 12:45 - Anmäl

Skorna är för nätta jämfört med de lite lösare byxorna. Byxorna gör att skorna nästan försvinner. Han hade kunnat ha på sig strumpor lika gärna. Misstänker att mycket ligger i sulan som knappt syns alternativt att byxorna hade smalnat av lite. I övrigt är färger och passform inga problem imho.
#9 Pellefant säger
2016-01-04 13:08 - Anmäl

Har alltid tyckt att Crompton fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet i förhållande till hans faktiskt kunskaper och färdigheter. Mycket av det han syr upp ser helt enkelt inte så bra ut. Jag gissar att en anledning är att han ständigt utnyttjar nya skräddare eftersom han får kläderna gratis. Emellanåt får han dock verkligen till det, men detta är inte en av dessa gånger.
#10 jj säger
2016-01-04 14:21 - Anmäl

Håller med om mycket ovanstående. Dock tycker jag att han ofta klär sig betydligt mycket bättre än så här. Skorna var ett undermåligt val till valda byxor och kavaj.
#11 andreas säger
2016-01-04 14:23 - Anmäl

Sidenlystern i byxorna kanske inte är min stil men passformen är det inget fel på. En vidare byxa som vinden fångat ser ut som på bilden. Bättre det än en kondom som smiter åt som tusan.
#12 greger säger
2016-01-04 16:39 - Anmäl

När en engelsman säger att en klädsel är "smart" menar han inte att den är intelligent. "Smart" betyder elegant.
#13 Gustav säger
2016-01-04 17:41 - Anmäl

Håller med ovan kring byxorna, förstör helheten och ser inte alls bra ut till skorna.
Weinås har alltid riktigt bra byxor och passform och kan ej se att han tycker detta är speciellt snyggt heller, även om det är en #menswear kollega :)
#14 Tompa säger
2016-01-04 19:10 - Anmäl

Faktiskt den fulaste utstyrsel jag sett under alla de år jag följt Manolo. Kavaj o byxor ser dessutom ut att vara minst ett nummer för stora. Totalt smak- och stillöst.
#15 Jörgen säger
2016-01-04 19:21 - Anmäl

Byxorna är väl skurna för att vara luftiga? Själv hade jag nog valt slag för att uppnå ett bättre fall, men det faller inte i allas tycke. Kavajen är det absolut inga fel på! Slipsknut och skoval är självfallet baserade på vad som är en vogue.
#16 FauxPas säger
2016-01-04 19:33 - Anmäl

#9
Skönt att höra någon annan se genom fasaden.
#17 B M säger
2016-01-04 20:01 - Anmäl

Mina vänner och mina mindre vänliga vänner.

Istället för att spy galla över den fantastiska stil Simon Crompton visar upp i detta trevliga reportage, så kan det istället vara läge för gemene man att förkovra sig i ett stycke klassisk modehistoria.

Jag anser att det är härligt uppfriskande att se att man nu på allvar börjar flirta med oxfordbags och det otroligt vackra 30-talet.

Förhoppningsvis är detta bara början och jag skrattar likt en Disney varg åt alla de korvskinnstajta, förkorta och förkrympta svenska "designerkläder" som snart kommer finnas i överflöd på Myrorna och Tradera..
#18 höken säger
2016-01-04 20:22 - Anmäl

Skönt att det finns så många stilspecialister i vårt avlånga land som kan ge Simon en känga i rätt riktning hur det borde se ut. Han behöver verkligen en tillrättavisning. De har säkert, precis som Simon, 370.000 följare på sina globala bloggar, digra nätverk och mångårig erfarenhet av olika tillverkare, skräddare och material. Patetisk och så mellanmjölkens svenskt attityd.
#19 Hedåsgatan säger
2016-01-04 20:37 - Anmäl

Oavsett hur många eller få följare Simon har så undrar jag hur många i SE ellr Ik som skulle gå runt så här? Vad jag tror ingen i IT i alla fall där de vill ha en mer tight siluett. Ser ut som Simon aspirerar på en roll i Alladin med de byxorna... I fall man nu skräddarsyr allt varför inte en kavaj som har axlar som slutar där axlarna slutar? Sedan håller jag med om att skall man kritisera när något inte faller en i smaken? Svårt, men tycker frågorna angående denne man är berättigade, klickar in på hans blogg med jämna mellanrum men aldrig fått ngn. wow känsla. Sedan vet jag inte vad man vill uttrycka med bleka barfota fötter men det är nog en annan diskussion... Frågan man skall ställa sig vid allt man ser är, skulle jag ha på mig detta o känna mig snygg?
#20 Andreas Weinås säger
2016-01-04 21:42 - Anmäl

#13 - Tack för den fina kritiken angående mina byxors passform. I den här artikelserien är vi först och främst ute efter att lyfta fram personer som inspirerar oss och låta dem berätta om sin syn på stil och kläder. Vår uppgift är inte att bedöma/kritisera klädseln på bilderna då det handlar om deras stil och inte något rätt och fel. Vi tycker bägge två att Simon är en fantastisk inspiration som vi tycker har mycket vettigt att säga om såväl stil som kläder. Om man tyckte det han bar i den här artikeln var snyggt eller ej är självklart helt upp till var och en.

Det kan vara värt att ha i åtanke att en bild är inte alltid gör kläderna rättvisa. Jag träffade Simon under eventet där bilden är tagen och fallet/passformen på byxorna uppfattades i verkligheten som varken fladdriga eller illasittande. Samtidigt förstår jag att man som läsare baserar sitt uttalande på det man ser på bilden och inte hur det eventuellt såg ut i verkligheten.

Slutligen skulle jag vilja uppmana alla att kritik kan framföras på många sätt och vi ber att såväl positiv som negativ sådan framförs med hövlighet och respekt.
#21 Raderad säger
2016-01-04 21:46 - Anmäl

Jag har personligen träffat Simon ett flertal gånger och han besitter en oerhört stor kunskap, samtidigt en ödmjukhet som få har när man blir pass känd som Simon faktiskt är inom herrmode. Gällande Simons stil så skulle jag anser att den är unik och välklädd, något som fler borde eftersträva. Det är just dessa människor som utmärker sig med en annorlunda stil som är intressanta i mina ögon. Jag kan ärligt säga att jag inte heller alltid går igång på det Simon bär, och i det här fallet kan jag tycka att proportionerna för byxornas benvidd inte är helt i smak, något som dock Simon är mycket medveten om. Att säga att kavajen däremot är en storlek för stor handlar om okunskap. Snarare handlar det om en personlig preferens som Simon själv har valt, t.e.x att han vill ha lite mer tyg i ärmarna än vad många anser vara normalt.

// R
#22 K. säger
2016-01-04 22:40 - Anmäl

Tycker inte det är något fel på fotvidden. Snarare är det förhållandet mellan fotvidd och lårvidd (får lite Aladdin-känsla på grund av det, som ovanstående påpekat) som är lite konstigt. Sen är Belgian loafers utan strumpor något som kanske inte bör bäras tillsammans med den fotvidden. De är ju väldigt nätta så dem försvinner lätt.

Dock är det ju en bild man baserar det här på. Som Andreas påpekade.
Mycket snygg kavaj dock, härlig längd!
#23 Måns säger
2016-01-04 23:01 - Anmäl

Något lite självgod i presentationen, kanske.
#24 höken säger
2016-01-04 23:34 - Anmäl

......och den svenska "mittåt"-attityden fortsätter att vara förhärskande. Var i artikeln kan man läsa in att han skulle vara "lite självgod"? En internationellt erkänd stiljournalist som avslappnat beskriver sin aktuella outfit skrämmer säkert slag på en och annan ängslig förståsigpåare.

En sann inspiratör som kör sitt race, funnit sin stil och vad som funkar för honom. Han betar av diverse tillverkare av olika produkter och skriver ärligt om utfallet - ibland positivt och emellanåt negativt. Detta ger respekt och bör rimligen även respekteras.

Hur många kritiska produktrecensioner har du läst i andra stilbloggar? Nej, tänkte just det........
#25 S säger
2016-01-05 08:54 - Anmäl

Oavsett allt annat, hoppas att Simon kan inspirera fler att ha lite rejäl längd på kavajen. Det skulle välkomnas av i alla fall mig och förhoppningsvis få fler, och då även svenska tillverkare, att börja göra lite längre kavajer istället för dagens som slutar vid naveln...
#26 Victor säger
2016-01-05 09:22 - Anmäl

Kul artikelserie för det första!
När det kommer till denna outfiten gillar jag egentligen alla plagg men i mina ögon skulle byxorna göra sig bättre till en ledigare och somrigare ovandel, kavaj i ljusare toner eller exempelvis ihop men en tröja/piké till semestern. Lika så tycker jag den lite striktare/mörkare ovandelen hade passat bättre med liknande nedan del. Det vill säga att jag tycker plaggen inte är fel separat men inte riktigt passar ultimat ihop. Detta är min höst personliga åsikt och gör självklart inte det andra fel utan det är bara att jag har lite svårt med för stora kontraster på både färger och stil.

Sedan vill jag bara tillägga att jag älskar kavajen.
#27 riesenschnauser säger
2016-01-05 16:26 - Anmäl

Tycker att outfiten sammanfattar Simons smak och prioriteringar väldigt väl. Kavajen sitter perfekt, men klart att snittet inte tilltalar alla. Byxorna är valda för att balansera den varma kavajen. Det enda jag stör mig på (förutom det strumplösa, som han själv kan driva friskt med) är slipsen som ser väl utstuderad ut.
#28 Stefan säger
2016-01-06 00:37 - Anmäl

Liker outfitten og buksesnittet, men skoene er jeg ikke så begeistret for.
Tror buksene ville sett mye bedre med ett par skikkelige sko, og ikke de fæle tøflene.
#29 mohicanen säger
2016-01-06 19:55 - Anmäl

Mr. Cromptons profil är betydligt stiligare än dessa anorektiska mansfigurer i förkrympta kostymer med byxor som på något konstigt sätt hålls uppe på magra höftbenskanter och därtill fem nummer för stora skor i försök att balansera alltihop till Charles Dickens 1800 tals klädstil i England
#30 Ghorbane säger
2016-01-06 21:14 - Anmäl

Orkar inte läsa allt dravel om "för vida" byxor hit o dit. Föredrar ni motsatsen som varit en enda lång plåga det här decenniet? Passformen gällande byxorna är perfekt i mina ögon! :)
#31 Tante brün säger
2016-01-07 13:28 - Anmäl

Tycker inte heller om byxorna. Inte för att de är för vida, utan för att de ser ostrukna och lite glansiga ut. Sedan gillar jag inte slipsen heller, alltför bred och glansig. jag gillar inget glansigt kan man säga sammanfattningsvis.

Kavajen, dess passform och skorna var helt ok.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen