Manolo logotype

10 klassiska klockor till Smokingen

Idag tittar vi på en av de accessoarer som kan höja Smokingen till en ytterligare nivå. En elegant och avskalad smokingklocka är tillsammans med manschettknapparna en av få accessoarer som hör hemma tillsammans med mannens elegantaste plagg.

Klädkoden Smoking begränsar inslagen av personliga val mer än exempelvis Kavaj och Mörk Kostym men öppnar fortfarande för ett par detaljer där man kan sticka ut på ett positivt sätt. 

Det finns en missuppfattning kring att man till klädkoden Smoking inte skall bära armbandsur vilket inte stämmer. Det är till klädkoden Frack eller Högtidsdräkt som man enligt traditionen bör lämna armbandsur hemma.

Även om rätt klocka kan höja Smokingen till nya höjder är det precis som med flugan, skjortan och skorna inte vilken modell som helst som passar. Klockan skall självklart harmonisera med resten av klädseln på ett elegant och diskret sätt. Satsa på en modell med svart läder eller alligatorband med en återhållsam storlek. Smokingklockor kan vara i såväl gul eller roséguld som vitmetall. Ett stilmässigt tips kan vara att matcha nyansen i klockans metall med manschettknapparna för ett enhetligt intryck. 

Vi har valt ut 5 favoritmodeller som alla slinker under en dubbel manschett. 

Longines (ref. L4.778.8.12.0)

 

 

En elegant lövtunn och automatisk smokingklocka från schweiziska Longines i 18k roséguld.

 

Jaeger-LeCoultre (ref. Q1368470)

 

Jaeger LeCoultre har en fantastisk Master-serie med tunna kostymklockor där vi fastnade för modellen med månfas på 39mm. Diskret och elegant med svart tavla och alligatorband samt boett i rostfritt stål.

 

Patek Philippe (ref. 5196P-001)

 

Patek Philippes klassiska Calatrava-serie startade med ref. 96 och idag har man den moderna tolkningen i form av 5196. Med en lite större storlek än originalet på 37mm och ett manuellt urverk är det en av Pateks mest ikoniska modeller. Vår favorit är modellen i platina med Breguetindex.

 

A. Lange & Söhne (ref. 235.026)

A. Lange & Söhne må vara tyskt men deras kvalitet konkurrerar tveklöst med de allra främsta från Schweiz. Vår favorit är den eleganta 1815-serien som för något år sedan fick ett tillskott i form av den något mindre modellen på 38.5mm. Perfekt för en elegant men fortfarande modern känsla till såväl smoking som kostym.

 

Ralph Lauren (ref. 49673066)

När Ralph Lauren väl bestämde sig för att lansera en klocklinje gjorde han det till 100%. Urverken kommer från några av de främsta tillverkarna i branschen (Piaget i detta fall) och modellen 867 Square som vi valt ut är en klassisk Art Deco-design.

 

Breguet (ref. 5140BB/12/9W6)

 

Breguets Classique med ett elegant midnattsblått alligatorband och silverfärgad Guilloché-tavla är ett supersofistikerat val till smokingen.

 

Cartier (ref. W5200004)

 

Cartiers klassiker Tank är lika elegant som tidlös och kännetecknas av sin fyrkantiga form och romerska siffror. Vi gillar modellen "Solo" bäst. Här i den större storleken i guld med svart band.

 

Blancpain (ref. 6263-1127-55)

 

Blancpain är främst förknippade med dykarklockan Fifty Fathoms men har även en rad eleganta modeller i utbudet. Här i form av Quantième Complet som är en trippelkalender i stål på 37.6mm.

 

Vacheron Constantin (ref. 81180/000P-9539)

 

Vacheron Constantins serie Patrimony tillhör deras mest klassiska kostymklockor. Här i form av modellen Traditionnelle Small Seconds i platina med en grå urtavla och svart band i alligator.

 

Piaget (ref. G0A31114)

 

Piaget har blivit synonym med lövtunna kostymklockor och framför allt modellen Altiplano. En superelegant och avskalad smokingklocka i roséguld på 38mm med manuellt urverk.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Jlc säger
2015-12-30 15:29 - Anmäl

Förvånad över att inte se en reverso i detta gäng!
#2 Stephan säger
2015-12-30 16:04 - Anmäl

Revorso bör väl räknas som ett sportur!
#3 Stephan säger
2015-12-30 16:05 - Anmäl

Ursäkta felstavning!
#4 Jocke säger
2015-12-30 16:59 - Anmäl

Frågan är var IWC portofino gömmer sig, fantastisk med både svart och vit tavla
#5 Mikael Vallin säger
2015-12-30 17:22 - Anmäl

Underbart i vanlig ordning Manolo! Själv kör jag ogenerat min svarta, välnötta stål-Tudor i Submarinerutförande ;)

Gott nytt år på er!
#6 Andreas Weinås säger
2015-12-30 18:27 - Anmäl

#1 - Reverson är absolut ett aktuellt alternativ trots dess ursprung som "sportklocka". Dock ville vi begränsa oss till en modell per tillverkare och då fick det blir Master Ultra Thin 39mm istället den här gången.

#4 - IWC i allmänhet och Portofino i synnerhet är jättefina klockor. Jag gillar framför allt vintagemodellerna då många av dagens IWC är i största laget för min smak, särskilt till Smoking.

Fantastiska klockor i övrigt.

#5 - tack så mycket och gott nytt år till dig med Mikael.
#7 DNOV säger
2015-12-31 00:50 - Anmäl

Den stilsäkre tar givetvis ett fickur till smoking då armbandsuret ofrånkomligen stör symmetrin och är formellt tveksamt.

Just med tanke på det skulle det vara intressant med skribentens bakgrund till att det skulle vara traditionellt korrekt att bära armbandsur till en klädkod som har sitt ursprung långt innan armbandsuret uppfanns.
#8 Andreas Weinås säger
2015-12-31 02:48 - Anmäl

#7 - "Då armbandsuret ofrånkomligt stör symmetrin"...? Det enda som är ofrånkomliga är i detta sammanhang är det subjektiva i den meningen. Det finns minst lika goda anledningar till att rekommendera någon att avstå ett fickur till Smokingen då 99% riskerar att snarare se ut som man är på maskerad. Detta är självklart min subjektiva åsikt.

Även om armbandsuret är ett par decennier yngre än än Smokingen så har inte heller Smokingen och dess bärare sett identisk ut sen den först producerades av Henry Poole. De första smokingskjortorna var försedda med vingkrage som normalt bars till fracken medan det idag är fullt accepterat och t om rekommenderat att välja en skjorta med turndown- eller cutawaykrage.

Att bära armbandsur (om än ett smakfullt sådant i linje med den övriga klädseln) har gjort i mer än 60 år vilket gör att det, åtminstone enligt mig kan klassas som traditionellt korrekt.

Sen om man vill bära armbandsur eller ej är självklart helt upp till var och en. Vissa föredrar att inte ha det på sig och det är helt okej men att det skulle vara ett stilbrott till Smokingen har sedan länge spelat ut sin roll.
#9 Bond säger
2015-12-31 04:00 - Anmäl

Att ha Bond på bild för smoking, är han ett föredöme? Bond bär ju Sub och Seamaster på Nato till Smoking...
#10 Blofeld säger
2015-12-31 11:58 - Anmäl

#9 Det är rätt praktiskt när man har smokingen under dykardräkt på väg till festen.
#11 Smarre säger
2016-01-01 17:27 - Anmäl

#8 - Varför gillar du inte fickur?
#12 Andreas Weinås säger
2016-01-01 18:01 - Anmäl

#11 - Det är inte så att jag har något emot fickur i sig. Bara att de är likt monokel, käpp eller vissa hattar riskerar att ser utklätt snarare än uppklätt ut. Särskilt om man är en yngre man.

Känner man sig bekväm med det så har jag inga problem men är man det ej blir det sällan stilfullt.
#13 Oskar säger
2016-01-01 22:58 - Anmäl

Aah så läckra klockor!
#14 Carmania säger
2016-01-02 11:50 - Anmäl

Ska man vara riktigt konservativ så ska det vara ett ur i guld utan sekundvisare, datum eller andra komplikationer.
#15 Esse säger
2016-01-03 21:49 - Anmäl

Håller med Andreas om att fickur lätt ser utklätt ut, eller om inte annat drar upp det hela en nivå i formalitet. Till frack känns det mer ok, medan armbandsur inte kunde bli mer fel.

Likväl, om man nu skall bära armbandsur till smoking tycker jag man skall gå vintage. Kanske en Portofino eller Omega Constellation, eller kanske en VC eller Rolex Precision. Nätta ur som inte drar för mkt uppmärksamhet till sig och dessutom passar bra med manschettknappar.
#16 Kim säger
2017-04-04 14:49 - Anmäl

Hej Andreas!

Fickur som armbandsur, har en fråga kring materialet använt i klockans boett. Vilket material är att föredra, vit- rosé- eller gulguld, platina alt. stål. Stål har väl inte ansetts vara för finrummen genom tiderna utan har börjat uppskattas på "senare" tid. Vad skulle vara mest traditionellt?

Med vänlig hälsning,
Kim Crona.
#17 Andreas Weinås säger
2017-04-04 16:23 - Anmäl

#16 - Det beror på period. Stål hörde inte till vanligheterna hos de finaste tillverkarna innan 70-talet egentligen men fickor har producerats i silver, guld och platina även om det sistnämnda är ganska ovanligt och vansinnigt dyrt/tungt.

Rent estetiskt tycker jag det handlar om vad man har till. Rosé eller gulguld kan vara väldigt fint till svart i form av smoking men vitmetall i allmänhet har en lite diskretare framtoning. Vilken metall som är mest klassisk är nästan omöjligt att säga då preferenserna varierat mellan olika decennier. Gulguld är nog vanligast historiskt medan rosé varit väldigt populärt senaste 10-15 åren.
#18 Kim säger
2017-04-04 19:42 - Anmäl

Nej, det var väl i och med ref. 5402 som stål verkligen slog igenom hos de finaste tillverkarna, även om referenser som 1518 i stål tillverkades betydligt tidigare och nu auktioneras för rekordpriser.. Hurvida 1518 passar till smoking p.g.a länk och inte läderband är ju en annan fråga. Hur som helst, så egentligen är det upp till mig som bärare, såklart beroende på vilket material jag väljer för mina studs och manschettknappar, hurvida jag väljer guld, platina eller stål så är de likväl accepterat till smoking?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen