Manolo logotype

Höstens 10 snyggaste mössor, hattar och huvudbonader

Flera läsare har i veckorna efterfrågat tips på huvudbonader inför vinterkylan. Att hitta något som passar just dig och din klädstil är inte alltid det lättaste så vi har valt ut 10 alternativ för lite olika tillfällen, stilar och plånböcker.

Huvudbonader är svårt i dagens läge. Fram till 1970-talet var hatten lika självklar på mannens huvud som Smart Phonen idag verkar vara i handen. I takt med att bärandet av hatt minskat blir den såklart mer och mer svårburen. Associationerna går lätt till ett "gubbigt mode" eller med risk att känna sig snarare utklädd än välklädd. Samtidigt ser vi ett växande intresse för hatten även bland yngre bärare. Om det var något som dominerade Pitti Uomo-mässan i somras så var det Panamahatten och vi spår att även vinterns mässa lär präglas av Feodora´s eller Trilby´s i filt. Med det sagt är det självklart en skillnad på Pitti Uomo-mässans ibland väl kreativa klädval och vad man är bekväm med till vardags i Sverige. Vi rekommenderar att man utgår från sig själv men är man bekväm i det skall man enligt oss inte låta någon annan diktera vad du skall bära. 

Om hatten är ett alternativ som passar allra bäst till en skräddad klädsel så som rock och kostym så finns det såklart även flera alternativ till en ledigare stil. 

Den ribb- eller kabelstickade mössan är en av våra favoriter och kan i vår mening fungera utmärkt även till kavaj men gör sig allra bäst som värmande alternativ till jeans och stickat. Beroende på budget och preferenser finns det mängder med alternativ så som merinoull eller 100% kashmir. Fördelen med kashmir är att precis som med halsdukar så bärs mössan direkt mot huden och där kommer kashmirfiberns mjuka känsla och fenomenala andningsförmåga verkligen fram. 

Vi har valt ut ett par favoriter ur lite olika kategorier som alla kan underlätta att hålla huvudet varmt under vintern. 

Hattar

Borsalino

Borsalino är en klassiker när det kommer till hattar och den här i mörkgrön filt passar perfekt till blått, brunt och grått.

Shibumi-Berlin

 

En klassisk Feodora i bäver från Shibumi-Berlins avdelning "Sen". Mörkbrunt är enligt oss en väldigt mångsidig och sober färg då hatten i sig kan vara iögonfallande.

 

Stoffa

 

En annan väldigt intressant tillverkare när det kommer till hattar är Stoffa som har modeller i kanin eller bäver. Fördelen med dessa är att de är väldigt formbara och kan anpassas till stor del efter bärarens egna preferenser. De kan också enkelt rullas ihop och packas ner i väskan.

 

Flat Caps

Stetson

 

En såkallad Flat Cap eller "gubbkeps" kan vara ett intressant alternativ till den klassiska hatten. Här från amerikanska Stetson i en ull/kashmir/silkes-blandning.

 

Lock & Co. Hatters

 

En grövre tweedkeps från Lock & Co i stort fiskbensmönster.

 

City Sport

Ett lite mer färgglatt alternativ i Donegal tweed från City Sport för under tusenlappen.

 

Mössor

Drake´s

En Donegal-mönstrad ribbstickad mössa från Drake´s i 100% ull. Något billigare än kashmir och perfekt till exempelvis en skepparkavaj, kängor och jeans.

 

Berg & Berg

 

En kabelstickad kashmirmössa från Berg & Berg i mörkgrönt. Ultimat vardagslyx som är både värmande och bekväm.

 

Piacenza 1733

Ribbstickad kashmirmössa från italienska specialisten Piacenza 1733.

 

Loro Piana

 

Här har vi en riktig värstingmodell från Loro Piana i Storm System-behandlad Baby Kashmir och foder av räv. Lika bekväm för huvud och öron som den är obekväm för plånboken.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Hatt

#1 krämbulle säger
2015-12-22 15:51 - Anmäl

Tack!

Rolig, och välbehövlig, läsning. Och extra kul att jag personligen under hösten lyckats fylla på den egna utklädningslådan med 3 av ovanstående.

God Jul!
#2 Robin säger
2015-12-22 21:47 - Anmäl

Mössan från Drakes. Går den att få tag på någonstans i Sthlm?
Jag var inne på Ströms men kunde ej hitta den där
/Robban
#3 Olle säger
2015-12-22 22:39 - Anmäl

Nitty gritty
#4 Jonas70 säger
2015-12-23 11:14 - Anmäl

#2 & 3 dock inte i den färgen, kolla deras hemsida.
#5 Mikael Vallin säger
2015-12-23 12:32 - Anmäl

Extra plus för Loro Pianas bäbismössa på sista bilden! Jag hade en likadan, fast i brun fårskinnspäls 1979 ;D Bra jobbat i vanlig ordning Manolo.
#6 Hannes säger
2015-12-23 12:43 - Anmäl

Fedoran från Shibumi

M'lady

*tippar hatten*
#7 krämbulle säger
2015-12-23 21:40 - Anmäl

Citat:
Mössan från Drakes. Går den att få tag på någonstans i Sthlm?
Jag var inne på Ströms men kunde ej hitta den där
/Robban


Inte i STHLM men jag beställde mitt ex från Linnégatan 2.
#8 Made säger
2015-12-29 12:05 - Anmäl

Hej och tack för bra artiklar genom hela året !

Undrar vad ni anser om den klassiska baseball kepsen som jag inte hittade i er artikel ovan?

På senare tid har jag personligen blivit smått förälskad i det norska märket Varsity.no som tillverkar klassiska kepsar, men i mer raffinerade tygval. Hade varit intressant att höra era synpunkter om hur dessa kan/bör bäras.

Gott Nyttår fra Made
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen