Manolo logotype

Manolo måttsyr Orazio Luciano - Del II

Idag är det dags för del II av artikelserien om vår måttsydda kavaj från Orazio Luciano. I första artikeln fick ni läsa om vårt första möte i företagets monter på Pitti Uomo i somras och idag är det dags att se det färdiga resultatet.

Som ni kunde läsa om i Del I så rör det sig om en klassisk neapolitansk kavaj eller Sport Coat. Ambitionen var att få en produkt som skulle kännas både avslappnad och elegant där den lätta konstruktionen, tygvalet och detaljerna skulle göra att man kan bära kavajen till flanellbyxor, chinos eller jeans under åtminstone tre säsonger per år. 

Tygvalet föll tillslut på en elegant brun hundtandsmönstrad flanell i 90% ull och 10% kashmir från Loro Piana (320gr/m). 

Jag var fortfarande osäker på ett par punkter och detaljer när jag lämnade Pitti så vi bestämde att jag skulle spika dessa och maila Pino de exakta valen. Då den italienska textilindustrin mer eller mindre stänger ner helt i Augusti månad och kavajen i första hand är tänkt till höst/vinter bestämde vi att påbörja själva produktionen i början av september. Från det tog det ca 6 veckor innan den färdiga kavajen levererades.

Mitt första intryck när jag testade kavajen var "Wow"! Följsamheten i produkten och hur mycket lättare plagget var än jag hade förväntat mig var en positivt överranskning. Min tveksamhet angående om tygvalet hade varit för tungt var som bortblåst och jag kände tvärtom att ett lättare tyg skulle riskerat att bli för skrynkligt med en så lätt uppbyggnad av kanvasen.

I jämförelse med exempelvis norditalienska och framför allt brittiska konstruktioner så har Orazio Lucianos  tunnare kanvas en underbar känsla men inte heller samma struktur och form. Vill man åt en väldigt ren och mer formell silhuett med känslan av en "rustning" är det brittiska förmodligen mer vad man söker. Som en semiformell och framför allt avslappnad kavaj är däremot den här lätta konstruktionen oslagbar i min mening. 

 

Detaljbild på kavajens ärmlängd.

Företagets karaktäristiska neapolitanska axelkonstruktion med en tilltagen överärm, grunda ärmhål och tydliga plisséringar.

Det är värt att nämna att av de tillverkare jag testat så är nog Orazio Luciano de mest typiska för sin regions snitt. Attolini var klassisk neapolitansk men något mer återhållsam i snitt och detaljer och det är ingen tillfällighet att Orazio Luciano även kallas La Vera Sartoria Napoletana (det sanna neapolitanska skrädderiet).

Hantverksmässigt är det för mig som saknar en flerårig skrädderiutbildning närmast omöjligt att jämföra kvaliteten mellan de två tungviktarna från Neapel. Det man kan säga med säkerhet är att det rör sig om en otroligt hög nivå i bägge fall och det för mig handlar mer om känslan än kvalitetsskillnaden. 

 

Kavajens passform över skulderbladen och ryggen.

Orazio Luciano har som sagt ett lite mer extremt formspråk där man tar det typiskt neapolitanska ett steg till. De har överlag något bredare slag, högre gorget och ännu mjukare axlar vilket gör plagget lite mer iögonfallande men också perfekt för just den här typen av kavajer. 

Man kan självklart framföra önskemål om att man vill ha en mindre påtaglig plisséring i axeln eller mindre slag men min erfarenhet säger att man nästan alltid blir mest nöjd om man låter skräddarna själva hålla sig till sin husstil och istället väljer tillverkare efter den silhuett man efterfrågar. Det finns såklart gott om alternativ i samma prisklass även om jag själv som verkligen uppskattar den här stilen tycker Orazio Luciano är bland det bästa man kan hitta för pengarna. 

Vad jag verkligen gillar med kavajen är dess mångsidighet. Bruna kavajer passar enligt mig väldigt bra till exempelvis grå flanellbyxor, blå jeans och inte minst sand bomullsbyxor som dessa från Stoffa.

Om man som jag har 95% ljusblått och vitt i sin skjortgarderob fungerar den brunt också väldigt bra till detta. Vill man addera mer starka accentfärger kan exempelvis orange eller vinrött vara väldigt fina i bröstnäsduk eller slips. 

Kavajens tyg är som vi var inne på i förra artikeln fokuserat i första del till vinterhalvåret och månaderna september till maj. Samtidigt är den så pass lätt att den utan problem kan bäras i uppvärmda kontorslokaler vilket tyvärr kan vara ett stort problem med grövre tweed. 

 

Utanpå-liggande fickor bidrar ytterligare till en mer avslappnad känsla.

Helkroppsbild.

Min kavaj är ca 77cm lång (jag är 187cm) vilket ligger i linje med det mesta mått- och skräddarsydda kavajer jag gjort på senare tid. Kavajens längd skall självklart inte ses som något exakt mått och kan variera beroende på snitt, modell och tillverkarens preferenser. Exempelvis så bär jag ofta någon cm kortare uddakavajer än kostymer och de tillverkare med en snitt som delar sig tydligt under knappen (så kallade open quarters) uppfattas ofta som något kortare än mer stängda. Därför behöver inte känslan vara densamma i en dubbelknäppt kavaj i samma längd då den tydligare delar av kroppens över/underdel. 

En annan detalj som påverkar är balansen mellan olika delar. En längre kavaj kommer ofta undan med något bredare slag osv. 

Den stora skillnaden jag upplevde från provkavajerna på Pitti-montern var utöver kavajens längd att man även får en ännu mer "skräddad" känsla. En RTW-kollektion är ofta lite mer anpassad till rådande mode men något kortare kavajlängd och smalare ärmar medan man med måttsömnad får en mer klassisk estetik som vanligtvis återfinns inom skräddarsytt. Man gör bröstet något rymligare, axeln lite bredare och överarmen lite större för att maximera rörligheten och fallet. 

Är man van vid tighta kavajer med en längd på 73cm och kan detta nog kännas lite stort och ovant men för egen del har det varit en ren vanesak. Även om jag kan se en charm med den korta silhuetten i vissa plagg fortfarande så trivs jag idag väldigt bra i ett mer skräddat snitt. 

Vissa pratar om att det än en trend i form av motreaktion vilket säkert kan stämma men vi är fortfarande väldigt långt ifrån 80/90-talets Anti-fit och oversize-kostymer. 

 Är man inte bekväm alls med det skall man såklart välja ett annat alternativ. Det handlar inte om att en stil eller en silhuett är "rätt" och en annan "fel" utan mer om varför man som skräddare väljer att göra vissa detaljer på ett visst sätt. Återigen kan självklart be om att få en smalare ärm eller kortare snitt om man önskar det. Orazio och Pino var väldigt öppna för förslag även om jag ville att kavajen skulle vara karaktäristisk för deras estetik. 

 

Kavajen i rörelse.

Summering:

Vad har jag då att säga om processen och produkten i sin helhet? Personligen var jag redan innan den här beställningen väldigt förtjust i företagets estetik och snitt vilket jag tror återigen är viktigt för att man skall bli maximalt nöjd. Är man ute efter en typisk neapolitansk kavaj är Orazio Luciano ett utmärkt alternativ som trots sitt höga pris erbjuder väldigt mycket kavaj för pengarna. Påslaget för Måttsömnad är 20% över konfektion och kan självklart variera ytterligare beroende på vilket tyg man väljer. Min kavaj i Loro Pianas tyg som är något dyrare landar på runt 18 000 kronor beroende på återförsäljarens mariginal. 

För att återknyta till jämförelsen med Attolini fick jag här kanske 90% av känslan men till 65% av priset. 

Som vi varit inne på tidigare finns det såklart även skräddarsydda alternativ så som Solito, NapoliSuMisura etc som faller inom samma prissegment. Den stora skillnaden här är framför allt leveranstiden som är avsevärt kortare för Orazios måttsömnad (6 veckor i förhållande till närmare 6 månader) samt att man inte har någon avprovning i det avseendet. Självklart kan man utan större problem korrigera mindre detaljer på den färdiga produkten hos en duktig ändringsskräddare men man har inte lika många steg i processen. Min egen uppfattning är att skräddarsytt har den absolut högsta högstanivån på grund av detta men i mitt eget fall har jag minst lika bra erfarenhet av riktig bra måttsömnad som skräddarsytt. 

Vad jag inte rekommenderar är att man skall försöka återskapa eller "kopiera" snittet hos en skräddare eller tillverkare med en helt annan husstil då de ofta blir en medioker kompromiss. 

Jag kommer garanterat att beställa fler kavajer från Orazio Luciano i framtiden men förmodligen fokusera på just de tyngre och grövre tygerna som passar allra bäst med deras konstruktion. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 jj säger
2015-12-01 16:12 - Anmäl

MVG. Andreas går från klarhet till klarhet. Din stil har förbättrats markant sedan du började på Manolo.

Nu skulle jag kanske säga bäst klädd i Sverige.
#2 Simon säger
2015-12-01 16:16 - Anmäl

Off topic men någon eller Andreas själv kan svara på vad för mössa som Herren bär på bilderna?
#3 Andreas Weinås säger
2015-12-01 16:25 - Anmäl

#1 - Stort tack för de vänliga orden. Jag tycker det finns många bättre klädda men det är jättekul att höra att du gillar utvecklingen.

#2 - Mössan är i 100% Kashmir från Black.co.uk, en sida man kommer kunna läsa mer om inom kort på Manolo.
#4 Måns säger
2015-12-01 16:32 - Anmäl

Skanstulls snyggaste kavaj. Härligt tyg!
#5 Robert P säger
2015-12-01 16:38 - Anmäl

Varför har du inte jacka, när det är kallt ute.... du har ju mössa?.... Skoja bara:) bra harmoni på färgval mm i helkroppsbilden
#6 Henrik säger
2015-12-01 16:42 - Anmäl

Otroligt fin kavaj och en stor inspiration som vanligt Andreas. Kan inte göra annat än hålla med #1 till fullo.

Du nämner att man inte ska försöka kopiera eller återskapa snittet längst ner i artikeln. Vad har du för tips ifall man vill sy upp en kavaj med sådan karaktär, ett typiskt avslappnat neapolitanskt utseende, men i en lite lägre prisklass? Finns det några skrädderier i Stockholm som klarar detta till en acceptabel nivå?

Har självklart full förståelse för att man får det man betalar för, det jag menar är att jag hellre lägger 6-7 tusen på en skräddarsydd kavaj som har karaktär åt det hållet jag är ute efter, även om resultatet inte är lika felfritt som den i artikeln framtagna kavajen, än att köpa en RTW för ett par tusen mindre som ser väldigt vardaglig ut och inte har samma stil.

Tack!
#7 Douglas säger
2015-12-01 16:55 - Anmäl

Otroligt snyggt Andreas! Har hängt med dig sedan "Välklätt med Weinås" första steg och är beredd att hålla med #1! MVG.
#8 Andreas Weinås säger
2015-12-01 16:55 - Anmäl

#6 - med att inte "kopiera" menar jag framför allt att inte försöka göra själva snittet (skärningen på kavajen) identisk då det sällan blir bra när man försöker ändra för mycket på någon befintlig tillverkares stil. Jag skulle exempelvis kanske inte välja en norditaliensk eller tysk kostymtillverkare för den här looken. Självklart finns det gott om billigare tillverkare än Orazio som gör väldigt fina kavajer med minimal uppbyggnad. I Stockholm skulle jag nog säga att Saman Amel är den som erbjuder mest åt det hållet. Dels i deras handsydda linje från Neapel men även i instegslinjen för ett något lägre pris.

För tillverkare RTW skulle jag säga att G.abo som man kan hitta hos Spiga 3 och Gabucci har en liknande estetik men med något kortare längd och inte samma hantverksnivå såklart.
#9 riesenschnauser säger
2015-12-01 16:56 - Anmäl

Användbar, återhållen, rimlig. 5/5
#10 eddie säger
2015-12-01 16:58 - Anmäl

Klockrent Andreas. Håller med om att Andreas går från klarhet till klarhet. Andreas och Olof på Manolo, tillsammans med Lalle Johnson, är de tre män som klär sig bäst i Sverige.
#11 Henrik säger
2015-12-01 16:59 - Anmäl

#8 - Tack för svar Andreas!

Undrar även var handskarna i artikeln är från?
#12 Måns säger
2015-12-01 17:05 - Anmäl

Nej, det är inte Skanstull. Men verkligt snygg ändå.
#13 Ingvar säger
2015-12-01 17:23 - Anmäl

#10 - Andreas klär sig ofta oklanderligt men måste säga att jag ofta tycker att Olof klär sig högst mediokert framförallt sett till hur mycket pengar/tid/energi han lägger ner på kläder. No disrespect!
#14 Andreas Weinås säger
2015-12-01 17:32 - Anmäl

#11 - det är ett par bespokehandskar från Hestra i mörkbrun Peccary som jag sydde upp förra året. Finns även i standardstorlekar med samma material och färg.
#15 pP säger
2015-12-01 17:38 - Anmäl

Väldigt snyggt Andreas.
#16 EIB säger
2015-12-01 17:55 - Anmäl

Väldigt snyggt för fritiden!
#17 Kalle säger
2015-12-01 18:27 - Anmäl

Mycket snygg kavaj, i både tyg och modell.
Ser ut att vara lite mycket slack i ryggen, precis under ärmisättningen, annars super.
#18 Mocka säger
2015-12-01 18:50 - Anmäl

Oerhört snygg kavaj, både tyg och passform ser riktigt bra ut. Kanske någon centimeter kortare än jag själv gillar i längd men annars helt perfekt.
#19 Jocke säger
2015-12-01 18:55 - Anmäl

superfint, kavajen sitter klockrent!
#20 Andreas Weinås säger
2015-12-01 19:03 - Anmäl

#18 - Tack så mycket. Det är lite roligt det där då jag nyligen fick kritik för att kavajen var alldeles för lång enligt en annan herre så det varierar helt klart i vad man själv föredrar. Jag trivs väldigt bra i den här ängden men hade nog känt mig bekväm i både en centimeter längre och kortare. Återigen väldigt roligt att du gillade passformen.
#21 k säger
2015-12-01 19:36 - Anmäl

Snygg kavaj men även jag tycker den ser kort ut. Dock så är det såklart en smaksak.

Ingvar - du måste skämta, Olof klär sig överlägset bäst på Manolo.
Individuell stil, funktionell och buren på ett sätt som en vanlig person bär kläder i vardagen.

Andreas klär sig bra men ser oftast ut, som så många som inom #menswear, som han klätt sig för en modevisning snarare än (jobbet) mötet, middagen med frugan eller ett par öl med grabbarna. No offence meant, hope none is taken.
#22 Errol säger
2015-12-01 20:14 - Anmäl

Tävlingen "Sveriges bäst klädde man" får gärna flytta från kommentarsfälet tillbaka till Cafe, King eller Slitz.
#23 Andreas Weinås säger
2015-12-01 20:26 - Anmäl

#21 - Självklart tar jag inte illa upp. Tycker också Olof klär sig utmärkt och är väldigt naturlig i sin stil.

Huruvida det ser ut som jag klär mig för en modevisning eller ej kan jag inte svara på men får väl ta det som en komplimang om det syftar till en ansträngning att se bra ut. Att gå på modevisningar är en del av mitt jobb men trivs jättebra i samma kläder även på fritiden.

Jag vet inte om min stil är mindre funktionell eller vardaglig men precis som Olofs är den högst personlig i det avseendet att det är jag som väljer ut den till 100%. :)
#24 Vecket säger
2015-12-01 20:34 - Anmäl

Fantastiskt fin kavaj, på alla sätt
#25 Nisse säger
2015-12-01 20:44 - Anmäl

Håller med Ingvar till 100%! Olofs snitt på kläderna passar ofta inte riktigt till hans figur, tyvärr. Andreas lyckas mycket bättre.
#26 andreas säger
2015-12-01 21:51 - Anmäl

När man talar om längd på kavaj så måste man förutom längden på bäraren även beakta huruvida denne har lång eller kort överkropp i förhållande till längden. Jag har själv rätt lång överkropp och trots att jag inte är mer än 180 cm så blir 72-73 cm kavajer löjeväckande korta på mig.

Vad gäller kavajen så är den fantastisk. Bra val rakt igenom.
#27 Thomas säger
2015-12-01 22:21 - Anmäl

Riktigt snyggt, Andreas!

Du brukar ju ge all cred till skräddarna men det krävs viss beställarkompetens också. Det här ser mycket bättre ut än det mesta jag sett från Orazio Luciano online.
#28 Niklas säger
2015-12-01 22:33 - Anmäl

Den här looken funkar kanon när man har ett manligt utseende. (Är 30+ och/eller har skägg eller bara manliga ansiktsdrag)

Men slätrakade 20-åringar med väldigt ungt utseende ser lätt ut som lillgamla överklädda anglofil-stroppar i såna här kläder.
Eller om man har ett lite bortkommet utseende blir det istället Stig Helmer-vibbar.
#29 Mattias säger
2015-12-02 12:28 - Anmäl

Tycker också det börjar se normalt ut. Denna kavaj e den snyggaste jag sett hittills på dig Andreas! Bra jobbat och intressant läsning.
#30 Halmstad säger
2015-12-02 18:58 - Anmäl

Väga bära hatt istället.
#31 Daniel säger
2015-12-03 12:19 - Anmäl

Grymt snygg. Tycker både Olof och Andreas klär sig fantastiskt elegant. Jag har själv varit i Neapel många gånger även om det nu var flera år sedan sist men det är en njutning att bara titta på folk, man har det i sig på ett annat sätt än vi har i sverige. Man är säkert uppfostrad att ha puts på sina skor likväl som att man stryker en skjorta eller pressar en kavaj. Det är underbart att allt fler tillverkare blir tillgängliga för oss här uppe i norr och ni drar verkligen ert strå till stacken att hjälpa och bilda oss.

Tack för informativt inlägg.
#32 Tony Johansson säger
2015-12-07 14:58 - Anmäl

Väldigt fint Andreas. Jag gillar framförallt de utanpåliggande fickorna som passar bra till en lite grövre uddakavaj. Bra artikel och denna leverantör tycker jag verkar mest spännande jämfört med de du använt tidigare.
#33 Andreas Weinås säger
2015-12-07 16:16 - Anmäl

#32 - Tack så mycket. Jätteroligt att du fann artikeln och resultatet till belåtenhet. Är själv väldigt imponerad och nöjd med helheten.

Sen passar vissa tillverkare bättre för vissa plagg så det är personligen svårt att rangordna men då jag gillar silhuetten överlag ligger den här absolut i topp.
#34 Dusko Sinik säger
2015-12-22 15:50 - Anmäl

Snyggt! Keep up the good work! ;)
#35 Vanlig man säger
2016-02-19 17:25 - Anmäl

Väldigt snyggt! Mycket bra inspiration genomgående på bloggen. Däremot undrar jag hur i hela fridens namn klarar ni att lägga så mycket pengar på kläder? Ni kan ju knappast underhålla ert klädintresse med bara en lön?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen