Manolo logotype

Manolo måttsyr - Orazio Luciano - Del I

Det är dags för första artikeln av två där vi går till botten med hantverket, processen och inte minst personerna bakom den genuina neapolitanska tillverkaren Orazio Luciano. Vi har låtit sy upp en måttsydd kavaj och första artikeln tar vid under vårt första möte i Florens och närmare bestämt Pitti Uomo-mässan.
 

Orazio Luciano eller La Vera Sartoria Napoletana (det verkliga neapolitanska skrädderiet enkelt översatt) är i vår mening ett av de mest spännande skrädderierna från Neapel. Även om företaget figurerat mest de senaste 2-3 åren finns det generationer av kunskap och hantverkstraditioner i huset.

Företaget består av grundaren Orazio Luciano och sonen Pino. Orazio arbetade tidigare som chefsskräddare på Kiton men bestämde sig för att uppfylla sina drömmar och starta ett eget varumärke.

Vad som framför allt karaktäriserat La Vera Sartoria Napoletana är deras otroligt lätta konstruktion och mer eller mindre helt handsydda produkt. Kavajerna har minimal vaddering och är endast uppbyggd av en väldigt lätt kanvas med flytande mellanlägg. Själva snittet är typiskt neapolitanskt och innehåller ofta detaljer som eleganta AMF-stickningar och mjuka, okonstruerade vattenfalls-axlar.  

Vi träffade Orazio Luciano och Pino i företagets monter under Pitti Uomo-mässan i Juni där vi genomförde måttagningen av kavajen. 

 

Orazio Luciano kontrollerar passformen på en av företagets provkavajer. Här får han möjlighet att se om axlarna är jämna och/eller behöver sänkas.

Företaget arbetar efter en filosofi där man dels tar kroppsmått på bäraren för att få en generell uppfattning men man använder även provkavajer i närliggande storlek. Detta för att jag som kund skall få en känsla för hur plagget kommer uppfattas i färdigt utförande men även för att dubbelkolla provkavajens mått mot kroppsmåtten. 

Den första känslan man får när man tar på sig en kavaj från Orazio Luciano (eller tillverkare på den nivån i allmänhet) är hur följsamma kavajerna är oavsett storlek. Självklart har en måttanpassad kavaj högre potential än en konfektionsstorlek men med dessa riktigt bra tillverkare känns det som jag kan bära storlek 48, 50 och 52 utan att något ser dåligt ut.

Detta beror på flera saker men framför allt tillskärningen och konstruktionen som gör plagget följsamt och rörligt utan att bli stort. Det gör att känslan blir smal utan att för den delen vara tight. Faktum är att både Orazio Lucianos och Attolinis provkavajer har suttit bättre på mig än mycket måttsydda plagg jag gjort från billigare tillverkare vilket säger en hel del om hur mycket just kvalitetsnivån faktiskt gör även om måtten inte är exakta.

 

Orazio dubbelkollar måtten samt om kavajen exempelvis skall korrigeras in i fram- eller bakstycket.

Undertecknad i en av företagets provkavajer i storlek 50.

Självklart finns det saker som med fördel kan ändras så som att företagets konfektionsstorlekar är åtminstone 2-3cm kortare än vad jag personligen föredrar och bara möjligheten att styra saker som exakta mått, slagbredd, tygval, detaljer etc gör såklart måttsytt extremt intressant. Orazio Luciano har ett fast påslag för tjänsten på 20% samt självklart eventuella prisskillnader på tyget man väljer. 

Jag valde detaljer som utanpåliggande fickor, tydlig Spalla Camicia, rullad treknäppt kavaj och 1 cm bredare slag än provkavajen.

 

Orazio markerat ett par korrigeringar med nålar på provkavajen som också är aningen kort för min personliga smak vilket noterades.

Alla korrigeringar, mått och val noterades i företagets anteckningar.

Urspungligen hade jag inte bestämt alls vad det var för kavaj jag skulle göra. Jag fastnade sakta men säkert för en kavaj som skulle gå att bära åtminstone 2-3 säsonger om året och gärna i en nyans av brunt. Som ni alla säkert känner till finns det i princip oändligt med tyger som faller in under den här beskrivningen så det var bara att bläddra i diverse bunchar från de olika väverierna. 

Valet för min del stod mellan framför allt två ulltyger från Loro Piana.

 

Loro Piana 597018 som är en 260gr/m 100% ullväv med en diskret överruta i blått och grått.

Loro Piana 555014 - Ett hundtandsmönstrat 320gr/m flanelltyg i 90% ull och 10% kashmir.

Initialt var tanken att gå på det första alternativet men efter lite konsultation kom jag fram till att företagets extremt lätta neapolitanska konstruktionen gör sig bättre i lite grövre tyger. 

Anledning två som gjorde att valet till slut föll på 555014 var att jag själv ansåg att ett tyg som passar från september till maj var mer användbart än maj till september. Risken finns även att det lite tunnare tyget kan bli väl glansigt och uppfattas mer som en uppbruten kostym än en uddakavaj. 

Rent estetiskt insåg jag också att min nuvarande garderob hade större behov av enfärgade och småmönstradekavajer än rutiga. Fördelen med ett såpass litet mönster som hundtanden är att det enkelt går att matcha med ränder, rutor eller prickar i övriga klädseln. 

Från att beställningen läggs tar det ca 6-8 veckor till leverans. 

I del II senare i veckan kommer ni få se hur det färdiga resultatet samt min uppfattning om processen i sin helhet. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Pellefant säger
2015-11-30 10:17 - Anmäl

Finns det någon möjlighet att göra någonting från OR i Stockholm? Jag gillar verkligen silhuetten och filosofin.
#2 Andreas Weinås säger
2015-11-30 12:15 - Anmäl

#1 - Orazio Luciano finns inte representerat i Sverige för tillfället men kommer introduceras i åtminstone en butik till våren. Lovar att återkomma om det närmare inpå.

Sen vet jag att Pino och Orazio visat intresse för trunk shows i Stockholm så finns det tillräckligt stort intresse från er läsare är det nog ingen omöjlighet.
#3 EIB säger
2015-11-30 12:27 - Anmäl

Fantastiskt snyggt tyg!
#4 Vecket säger
2015-11-30 13:40 - Anmäl

Ser med spänning fram emot fortsättningen på denna utmärkta artikel
#5 Danne säger
2015-11-30 14:27 - Anmäl

En Orazio Trunk vore toppen! Är det Gabucci som ev kommer att börja sälja Orazio Luciano?
#6 Adam från SPIGA 3 säger
2015-11-30 15:13 - Anmäl

@5 Vi kör igång med Orazio Luciano på SPIGA 3 i Göteborg med första leverans i månadsskiftet januari-februari nästa år. Om du följer oss på sociala medier så kommer mer information framöver!
#7 Soccercalle säger
2015-11-30 15:57 - Anmäl

Kul med detta märke hos SPIGA 3. Vore också mkt kul med representant eller trunk show på "baksidan" för oss som bor i Sthlm.
#8 Zeb säger
2015-11-30 16:52 - Anmäl

Fantastiskt kul för Spiga 3 och Göteborg att kunna erbjuda detta märke!! Kan knappt bärga mig till jan/feb nästa år. Adam, blir det enbart konfektionskavajer eller kommer det finnas möjlighet för MTM-tjänster också?
#9 Matte säger
2015-11-30 17:01 - Anmäl

Jättekul
Med att just spiga 3 fixar detta. Otroligt fint bemötande o service där
#10 Andreas Weinås säger
2015-11-30 17:23 - Anmäl

#6 - Då är det officiellt antar jag ;)
#11 Thomas säger
2015-11-30 20:59 - Anmäl

Instämmer med #4. De här artiklarna är det bästa med Manolo. Keep 'em coming!

Andreas, kan du få Olof att skriva om hans Sartoria Corcos kavaj så är det säkert flera som gärna läser. :-)
#12 Andreas Weinås säger
2015-11-30 22:10 - Anmäl

#11 - jätteroligt att höra. Även vi uppskattar att skriva dessa artiklar och har all ambition att fortsätta med det. Både jag och Olof har sytt upp kavaj från Corcos och det kan eventuellt bli aktuellt med en artikel men då först i vår.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen