Manolo logotype

Strumpor och sockar i alla dess former

Dagens artikel är tillägnad en produkt som lätt glöms bort i den manliga garderoben. Till skillnad från bröstnäsdukar, slipsar och scarfs glider ofta strumporna under radarn men är enligt oss en av de viktigaste ingredienserna för en bekväm och elegant höstklädsel.

Efter att ha varit en ganska mild och snäll höst kom nu kylan och regnet som ett brev på posten. Detta medförde att man på allvar blev tvungen att börja klä sig lite varmare. Jag har dock ändå alltid gillat hösten även om jag bor i en stad där höststormarna känns lite hårdare än på många andra ställen i vårt avlånga land. Behovet av att klä sig rätt blir då allt viktigare. Idag skall vi trots detta inte skriva om praktiska ytterplagg, varm tweed eller randsydda kängor som klarar vädret. Nej, detta får mycket utrymme här på sidan ändå. Istället så skall vi efter många förfrågningar lyfta fram strumpan, eller sockan om man så vill. Det finns många anledningar till detta. En är att det är en väldigt bra julklapp (till alla över 13 år). En annan är att det är ett praktiskt plagg. Ull eller kashmir värmer skönt så här års medan en tunnare variant i bomull är svalare under det varmare sommarhalvåret. Slutligen så kan strumpor så klart även vara snygga och en del av en genomtänkt outfit.

Tanken med dagens text är inte att utbilda er i etikett så som att en gentleman bara bär knästrumpor. Visst är knästrumpor snyggt och det absoluta förstahandsvalet till mera formell klädsel eller kostym. Så klart fungerar även kortare varianter. Det enda man skall tänka på är att när man sitter ner och byxan åker upp lite, försök att undvika en glipa så att huden visas eftersom det ser så tråkigt ut. En annan uppmaning är att helst inte bära marinblå strumpor till svarta skor. De ligger för nära varandra i nyansen mer skär sig på något oharmoniskt sätt. Rådet är istället att till svarta skor välja mörkt grå strumpor eller möjligtvis svarta. Nog med pekpinnen och över till det viktiga, att inspirera er.

Vår ambition är idag att underlätta inför kommande sockinköp. I sann Manolo-anda har vi valt ut lite mer nischade aktörer som är specialiserade på att endast göra strumpor av högsta kvalitet.

Bredden är stor när det kommer till strumpor och spänner från svarta tunna formella strumpor till grovt stickade i ull med något mönster. Detta gör att om man så önskar så finns det möjlighet att använda strumporna för att ge utryck för ens individualitet. Det kan bli ganska spännande att bryta av en mörk kostym med en strumpa i någon klar färg eller intressant mönster. Det skriker inte så mycket men gör ändå att formaliteten bryts. På samman sätt kan man matcha mönster så som argyle-rutigt, prickigt, randigt eller Fair Isle och skapa en individuell look. Personligen har jag en förkärlek för just röda strumpor som jag tycker ser mycket bra ut i alla typer av bruna skor och som sticker ut precis lagom mycket.

 

Undertecknad har en förkärlek till röda strumpor. Här från Gammarelli.

När det kommer till strumpor av bättre kvalitet så är följande märken intressanta att lägga på minnet: William Abraham, Bresciani, Calzificio Palatino, Sozzi Calze och Drake´s London för lite mer dressade varianter, och CHUP socks, American Trench, Scott Nichol, Merz B Schwanen och Gallo för ledigare eller grövre strumpor vilka lämpar sig extra bra så här års.

En stor fördel med strumpor är att det är en tacksam produkt att köpa via nätet. När man väl hittat ett märke man trivs med så är det lätt att köpa dem på online. I och med att de är platta och lätta så blir frakten oftast även väldigt låg.

 

Fair Isle-mönstrade grövre strumpor från CHUP som passar utmärkt till en ledigare stil med grova brogues och jeans.

Vi har tidigare nämnt Mes chaussettes rouges på Manolo då de är den enda butiken i världen som säljer strumpor från Gammarelli. Detta är egentligen ett skrädderi ett stenkast ifrån Pantheon i central Rom som förser Påven, kardinalerna samt biskoparna med deras kläder. De unga fransmännen Jacues Tiberghien och Vincent Metzger besökte Gamarelli gillade denna bland #menswear-nördar dolda hemlighet och köpte med sig ett lager hem. Efter viss övertalning fick de rätten att exklusivt sälja Gammarellis strumpor online. Mest kända är de röda sockarna burna av kardinalerna. De för även lila vilka bärs av biskoparna samt svarta som används av prästerna. Strumporna finns i bomull eller merinoull av högsta kvalitet. De har även strumpor från italienska Bresciani och Gallo samt franska Dorè Dorè samt Mazarin. Mazarin var ursprungligen mest känt för sina gröna strumpor finns nu även i en rad andra färger. Historiskt sett har dessa gröna strumpor burits av medlemmar av Academie Fracaise, den franska akademin.

Nästa butik väl värd ett besök är Upper Socks. Den startades för ett år sedan av före detta finansmannen Emmanuel Heurteau i Paris. Deras idé är att sälja lyxiga strumpor av hög kvalitet från små nischaktörer till en krävande publik som uppskattar det lilla extra. Av de märken som säljs är Rombaserade Calzificio Palatino lite extra intressant eftersom det inte säljs av så många andra aktörer. De övriga märken som säljs är italienska Sozzi Calze och Bresciani liksom brittiska Pantherella.

 

Sobra toner av vinrött och mörkblått.

En orange strumpa kan vara en utmärkt accentfärg till exempelvis den blå kostymen. Här ifrån Palatino.

En sak som är fantastisk med sociala medier är den inspiration man kan få där. Ett personligt favoritkonto på Instagram är Mike @mdubsonsf. Han driver sidan Aldenofsandiego.com vilken är en blogg med hyllning till hans favoritmärke Alden. På hans konto visas endast skobilder där han varierar modeller och färger som i många fall matchas med snygga och genomtänkta strumpor på ett inspirerande sätt. 

 

Sober matchning av sko, byxa och strumpa.

Kashmirstrumpor i grönt från italienska Sozzi som finns tillgängliga via Skoaktiebolaget i Stockholm.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Strumpor

#1 Simon säger
2015-11-26 16:57 - Anmäl

Uppdaterade strumpgarderoben nyligen (från vanlig ankelhöga budget strumpor) till sju par knästrumpor i sobra färger från Sozzi Calze i merino / syntet. Lämpar sig väldigt bra för vinterhalvåret! Mycket nöjd. Tittade på många olika märken innan jag slog till, och tycker att Sozzi ligger perfekt till prismässigt gentemot kvalité och material.
#2 Gustaf säger
2015-11-26 17:47 - Anmäl

Fint inlägg, gillar verkligen att ni lyfter fram strumporna som annars lätt glöms bort. Kan även säga herrstils nya strumpor, som ni rekommenderade förut, är förvånansvärt bra med tanke på det låga priset.
#3 CR säger
2015-11-26 18:27 - Anmäl

Brukar sällan ha invändningar mot vad som skrivs i artiklarna här, men att mörkblå strumpor inte lämpar sig med svarta skor kan jag absolut inte hålla med om! I så fall hävdar ni i princip att mörkblå kostym ej är lämpat att bära till svarta skor, vilket ju är den mest lämpade kombinationen i formellare sammanhang och en väl beprövad kombo och kanske den mest klassiska genom historien.
#4 RolleFC säger
2015-11-26 18:43 - Anmäl

Enig med #3. Med en marinblåkostym och svarta skor är det bara marinblå strumpor som gäller om man måste klä sig formellt. Snyggt att använda vinrött och buteljgrönt om man inte "måste" vara så formell.
Svarta strumpor går däremot bort till allt annat än svarta byxor, och mao i mitt tycke enbart lämpat för smoking och frack.
#5 Olof Nithenius säger
2015-11-26 18:43 - Anmäl

#3 CR
Nja. Jag tycker marinblå kostym är bra med svarta skor. Men välj då svarta strumpor eller grafitgrå.
#6 Stefan säger
2015-11-26 18:46 - Anmäl

Selger og har mye Calzificio Palatino.
Aldri tilbake til noe annet igjen.
#7 CR säger
2015-11-26 20:13 - Anmäl

Instämmer med Rolle, svarta strumpor går bort i min bok också. Marinblå strumpor vs svarta alla dagar i veckan.
Det pratas ju om en "regel" innebärande att matcha strumpornas kulör med byxorna för att ge ett förlängt o harmoniskt intryck utan avbrott, ytterlitare ett argument till att navy strumpor är finemang med svarta skor:)
#8 Danne säger
2015-11-26 20:30 - Anmäl

Går själv i tankarna på att införskaffa en trave nya strumpor, men hur gör ni med tvättningen av dessa finare strumpor?
Om man t ex förstorar upp en bild på ett par wool Sozzi på Skoaktiebolagets hemsida, så tycker jag mig urskilja att det är 30 graders handtvätt som är tvättrådet, vilket jag inte tror någon här skulle ta sig tid för..
#9 Danne säger
2015-11-26 21:10 - Anmäl

För trött inser jag nu när jag såg att det faktiskt var 30 graders maskintvätt inte handtvätt.. bortse från tidigare post..
#10 Jonas E säger
2015-11-27 12:45 - Anmäl

#9 Antingen tvättar du för hand eller så kör du 30c i tvättmaskinen. Inga problem!
#11 lano säger
2015-11-27 14:23 - Anmäl

Några reflektioner även från mig:

Strumpor är underskattat. Ingenting förstör känslan av att ta på sig en skräddarsydd kostym lika mycket som att behöva ta på sig ett par "3 för 99kr" strumpor från diverse lågpriskedja. Knästrumpor är överlägset skönast, gärna i bomull på sommaren och ull på vintern.

Gällande färgkombinationer har jag mycket svårt att se varför marinblått och svart skulle skära sig. Tvärt om verkar det vara en ganska bekväm kombination. Däremot skriver ni att bruna skor och röda strumpor passar. Den kombinationen är bedrövlig, jag har inte sett någon lyckas. Det ser fruktansvärt oharmoniskt ut. Röda strumpor är snyggt till svarta skor och dekadent till röda/vita skor, annars bör det undvikas.

Gällande Mazarin och Gammarelli är jag en trogen kund sedan länge, de är helt fantastiska. Man ska dock gå upp en storlek på Mazarin, krympmånen är relativt stor och en för liten strumpa orsakar stress i vissa delar som till slut sliter ut strumpan i vissa mer utsatta områden.
#12 Halmstad säger
2015-11-27 19:03 - Anmäl

Rött och brunt ligger normalt sett i harmoni. Det enda som ligger den kombinationen till last är väl att den är väldigt brittisk. Riktigt röda strumpor, typ exemplet ovan, funkar väl knappast till något, dock.
#13 Erik säger
2015-11-27 22:34 - Anmäl

"Ingenting förstör känslan av att ta på sig en skräddarsydd kostym lika mycket som att behöva ta på sig ett par "3 för 99kr" strumpor från diverse lågpriskedja."

Händer det ofta?
#14 Stillheit von Sobrius säger
2015-11-29 22:26 - Anmäl

Sobert. Sobert. Sobert.

#1: Sobert.
#15 Dkl säger
2015-12-01 09:04 - Anmäl

#8 Har ett tiotal par Sozzi-strumpor i både ull-blandning och bomull, kör dem i maskin, inga problem.
#16 TNR säger
2015-12-18 16:11 - Anmäl

Är Upper Socks verkligen ett seriöst företag? Jag tvivlar. Beställde strumpor för tre veckor sedan och de har fortfarande inte kommit. Flera undanflykter via e-post inklusive två olika angivelser av att strumporna skulle vara skickade. Dessutom ett om att de strumpor som stod som leveransbara inte alls fanns i lager. Varning således!
#17 Palma de Coco säger
2016-01-04 16:02 - Anmäl

Det är kvaliteten som är mycket viktigare än färger och mönster, och även vitt är snyggt. Även om vitt kanske passar bäst i tropikerna och värmen, så borde det inte vara nästan omöjligt finna fina strumpor i vitt här i Sverige.
#18 JNG säger
2016-04-04 15:28 - Anmäl

Varning för Upper Sockas Jag har samma problem som TNR. Skickar inte varor och svarar inte på mail.
#19 RolleFC säger
2016-08-12 20:53 - Anmäl

#16 och 18. Hur slutade ert äventyr med Upper Socks? Fick ni er beställning levererad?
Är de seriösa eller ett skitföretag att hålla sig ifrån?
#20 JNG säger
2016-10-07 15:15 - Anmäl

Ja, efter en massa krångel och ändringar och tack vare paypal
#21 kaktus säger
2016-10-10 19:57 - Anmäl

Någon som kan ge förslag på långa strumpor i bomull över nätet om man har storlek 46?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.