Manolo logotype

Välgörenhetsauktionen slog alla rekord - Sålde historiens dyraste armbandsur

I helgen gick årets version av Only Watch av stapeln och inte bara slog själva auktionens totala intäkter alla tidigare rekord. En av klockorna blev t om världens dyraste armbandsur genom tiderna.

Only Watch är en av de mest omskrivna och bevakade klockauktionerna. Den består av 44 av branschens främsta klocktillverkare som alla bidrar med vad som brukar kallas en Piece Unique. Det är en helt unik klocka som endast produceras i ett exemplar specifikt för auktionen vilket i klockkretsar tenderar att generera enorma summor.

Till skillnad från övriga klockauktioner går alla intäkter från Only Watch oavkortat till välgörenhet i form av forskning inom muskelsjukdomen Duchennes Muskeldystrofi. 

Den totala summan dessa 44 klockor drog in i årets auktion var 10 430 798 € (ca 97 500 000 kronor). 

Om detta är spektakulärt är nästa del än mer så. En av klockorna i auktionen stod nämligen för över 60% av hela summan. 

Det var på förhand rätt klart att Patek Philippe med sin referens 5016A skulle vara auktionens kung. Klockan är en Minute Repeater, Evighetskalender och Tourbillon kombinerat i en 36.8mm stor boett av det exklusivaste material en Grande Complication kan produceras i...nämligen stål.

Att priset skulle bli högt när det handlar om en piece unique från Patek var det inget snack om men efter att två budgivare slagits om klockan över telefon och hammaren till slut landade stod slutsumman på makalösa 6 757 610 € (ca 63 miljoner kronor).

Självklart helt absurda pengar för en klocka men är det någonstans en klocka skall säljas för så mycket pengar är det på en auktion till välgörenhet. 

 

 

Patek Philippe Grande Complication ref. 5016A.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Patek Phillipe
#1 Nisse säger
2015-11-10 19:07 - Anmäl

Och här tyckte man det sved när man pungade ut 15000 för sitt senaste ur. Inser nu att jag fortfarande spelar i juniordivisionen och aldrig lär nå de höjderna. Frågan är om klockor för de summorna (1milj+) faktiskt är värda pengarna, även om de är helt unika eller görs i extremt få exemplar blir det ju fånigt även för en riktig entusiast.
#2 von Clokstüch säger
2015-11-10 19:10 - Anmäl

Självklart är de inte "värda" pengarna. Det är alldeles uppenbart att klockintresse inte inbegriper hjärnans mer resonliga delar.
#3 Andreas Weinås säger
2015-11-10 19:56 - Anmäl

#1 - "Värda pengarna" är ju extremt subjektivt. Är en båt, bil eller sommarstuga värd samma pengar?
Om man har pengarna och det är värt för dig så finns det köp med klart sämre värdeutveckling. Om vi tar Paul Newmans och perpetuals från Patek så har de haft en procentuell värdeutveckling de senaste 5 åren som t om slår lägenhetspriserna i Stockholm.

Sen kan man inte räkna klockorna i Only Watch på samma sätt då det snarare rör sig om välgörenhet än investeringar. Pga det kan jag tycka det är ett utmärkt val om man har 63 miljoner över.
#4 Alex säger
2015-11-10 21:07 - Anmäl

Hur kan en stålboett gå för sådana summor? Vad hade rosé eller platinum gått på?
#5 ryjo01 säger
2015-11-10 21:30 - Anmäl

Varför handlar diskussionen om hur mycket klockan var värd ! Pengarna går till välgörenhet och det är fantastiskt att man lyckats få in så mycket pengar !
#6 k säger
2015-11-10 21:39 - Anmäl

Om man leker med tanken på att man har 63 millioner till över så hade jag haft lite bättre fantasi än att spendera det på en klocka :P
Båt, bil, sommarstuga, present till tjejen, sparande till ungarna, resor, välgörenhet etc.. Allt över någonting som visar tiden sämre än en Citizen Chronomaster A660. Det är för mig värde för pengarna.

Men det är ju subjektivt :P
#7 von Rumpfstrahl säger
2015-11-10 21:48 - Anmäl

#6: Fast nu var det ju en försäljning för välgörenhet, så nog får man anse det ganska fantasifullt att spendera fantasisummor på att hjälpa sjuka människor istället för att köpa en båt, bil, sommarstuga osv som du föreslog.
#8 k säger
2015-11-10 21:53 - Anmäl

#7: Det gick fort i läsningen så missade att det var välgörenhets auktion. Då är det såklart mer berättigat :)
#9 Andreas Weinås säger
2015-11-10 21:59 - Anmäl

#4 - Tillverkningskostnaden mellan en stål- och guld/platinumklocka är i sammanhanget minimal. Att producera en motsvarande klocka i guld eller platina kostar max 50 000 kr mer.När det kommer till komplicerade Patek är det insidan och framför allt tillgången vs efterfrågan som räknas. Då företaget mer eller mindre producerar sina grande complications uteslutande i ädelmetall är en sådan klocka i stål extremt limiterad och efterfrågan är enorm.

Klockan finns i både roséguld (5016R) och platina (5016P) där listpriset på Rosén ligger runt 6.3 milj och platina runt 6.5 miljoner kronor, dvs ungefär 10% av priset på den här versionen i stål.

Om jag skall gissa vad som gör att priset blir så här mycket högre skulle jag säga att det beror på att det är välgörande ändamål och en helt unik klocka som aldrig kommer produceras i mer än 1 exemplar.
#10 Thomas säger
2015-11-10 22:57 - Anmäl

#9
Bra kontext. I tillägg skulle jag även säga att man inte ska underskatta tävlingsmomentet när två personer som med all sannolikhet är vana att få som de vill ger sig in i budgivning.
#11 P säger
2015-11-11 00:38 - Anmäl

Den var väl...snygg. Har svårt att bli riktigt exalterad över en klocka
#12 GetReal säger
2015-11-11 14:25 - Anmäl

Det här handlar oftast om personer eller företag som tvättar pengar eller behöver skriva av skulder. Varit väldigt populärt inom auktionsvärlden i tiotals år, även fastighetsbranschen. Välgörenhetsorganisationer är också big business, i USA får de behålla 97% av intäkterna. Vi kommer att få se fler "rekord" i framtiden... Kalla mig cynisk men jag är inte naiv eller korkad...
#13 Jonas70 säger
2015-11-11 16:03 - Anmäl

Byxlinningarna kommer med all sannolikhet att krypa uppåt. Hur är det med klockstorlekarna? Har vurmen för stora klockor peakat och vi kommer se en trend mot mer "traditionella" storlekar som t ex 36 mm? Jag tittar efter en klocka för mer dressade tillfällen och tycker den storeken då känns rätt. Tyvärr kan jag konstatera att det känns aningen tomt på herrsidan. Vill inte köpa vintage eftersom jag redan har ett gäng sådana och storleken då ofta är 34 mm. Skulle vara intressant att höra vad Andreas och ni andra tror om utvecklingen.
#14 Andreas Weinås säger
2015-11-11 17:27 - Anmäl

#13 - Jag tror vi sett peaken den värsta storlekshetsen (över 45mm). Däremot tror jag att även om idealet skulle gå mot mindre ur så kommer vi inte komma tillbaka till herrstorlekar på 30-32mm som var vanligt under 30- och 40-talet. Jag tror att vi ser en utveckling mot ett mindre mått på 38-42mm men det beror såklart även på modell.

En dressad klocka (läs kostymur) tycker jag personligen bör vara under 40mm oavsett bärare då den annars lätt tar över helheten och förlorar sin elegans. På samma sätt tycker jag att rena sportklockor inte bör vara under 38mm då de förlorar sin känsla i för små utföranden.

Man skall också ha i åtanke att diametermåttet på en klocka är en sak men formen, höjden och inte minst avståndet mellan luggspetsarna gör minst lika mycket. En klocka med långa bandhorn sträcker sig längre över handleden och bärs klart större. Ett utmärkt exempel på detta är jämförelsen mellan Royal Oak och Nautilus. Den förstnämnda mäter 39mm men bärs enligt mig som 42mm pga formen medan Nautilius mäter 42mm och bärs som under 40mm pga den bredare och kortare designen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.