Manolo logotype

Så vårdar du mockaskorna

Ett ämne som alltid är relevant inför hösten är vården av mockaskorna. Vi har tidigare framför allt berört vård av skinnskor men idag är det fokus på just skötseln av mocka. Vi ger dig allt du behöver veta för att skydda, vårda och rengöra dina favoritskor.

Vardaglig vård

Nyckeln till att hålla ett par mockaskor fräscha handlar mycket om den enkla vardagsvården. Vårt råd är att investera i en extra tagelborste; den typ av hästhårsborste man vanligtvis använder till sina skinnskor. Fördelen med dessa är att de är mjuka och väldigt skonsamma och ett perfekt sätt att rengöra mockan från damm och smuts efter en dags användning. Även om skorna ser helt rena ut är det ofta kontinueligt användande som får just smutsen att gro in i mockan vilket på sikt blir sunkigt och svårt att rengöra. 

Fördelen med en hästhårsborste för den typen av underhåll är att den är betydligt skonsammare och sliter mindre på fibrerna än de utpräglade mockaborstar med mässingsborst som vi kommer till senare i inlägget. Viktigt är att denna borste INTE används till skinnskor med skokräm då detta riskerar att vidarebefodra fettet och färgen från krämerna till mockan vilket inte är önskvärt.

 

En stor hästhårsborste från Aquila som går att köpa på herrstil.se. De mjuka borsten borstar bort ytlig smuts och dammpartiklar på ett föredömligt vis utan att slita på mockan.

Lättare rengöring

Även om man borstar av sina skor med jämna mellanrum finns det såklart då och då behov av lite rengöring. En skonsam behandling som ofta fungerar väldigt bra är att koka upp vatten i en tekanna och sedan hålla skon över ångpelaren. Detta lyfter fibrerna i mockan och ger en lättare rengöring utan att skada ytan. Detta kan följas upp med att sedan lyfta fibrerna ytterligare med hjälp av en mockaborste i gummi. 

 

Vattenångan som bildas från en tekanna är ett både effektivt och skonsamt sätt att rengöra mockan.

Mockaborste med mjuka gummiräfflor är ett skonsamt sätt att lyfta mockans fibrer efter den rengjorts med vattenångan.

Fläckborttagning

Är det så att skorna är i sin helhet rena men har fått en specifik fläck och man inte känner för att gå över hela skon med ångan är ett specifikt radergummi för mocka att rekommendera. Detta fungerar precis som det låter och gnuggas mot den eventuella fläcken. Detta kan vara ett utmärkt sätt att punktrengöra och minimera påfrestningen på övriga mocka. Även om ånga anses väldigt skonsamt kan kontinuelig rengöring göra att mockan tappar sin färg en aning. 

Ett radergummi för mocka från franska Saphir som heter Nettoyant Gommadin.

Djupgående rengöring

Om man burit sina mockaskor under vinterhalvåret och de kommit i kontakt med t ex vägsalt, väta och smuts är det inte säkert att det räcker med en genomgång av ånga och borste. I detta fall rekommenderar vi att man väljer ett skonsamt mockashampoo som appliceras med en tillhörande borste (eller tandborste) i kombination med vatten tills det bildats ett generöst lödder över hela skon. Här handlar det om djupgående rengöring så var inte rädd för att låta skons ovandel bli blöt. Detta är att föredra för att minska risken för vattenränder. Skölj sedan av hela skon och mockashampoot under rinnande vatten och fyll skorna med tidningspapper. Här är det viktigt att man låter skon torka helt innan man börjar borsta upp skorna med mässingsborsten. Efter att skon har tvättats kan det nämligen behövas de lite grövre mockaborstarna med mässingsborst i mitten för att verkligen lyfta fibrerna och återge lystern till materialet. 

 

Saphir´s toppserie Medaille D´Or har suveräna mockatvätten Omni Nettoyant. Nedan visar skobutiken Leffot i New York hur man använder produkten.

How to Clean Suede from Leffot on Vimeo.

Återpigmentering

När man tvättar och för den delen använder mockaskor har de i motsats till skinn ofta en tendens att ljusna och blekna. Detta ger en viss patina man kan finna väldigt trevlig men likväl vill man ofta kunna återfå originalfärg och lyster. För detta rekommenderar vi pigmenterad mockaspray. Det är en liknande form av impregneringsspray men har även färgpigment i olika nyanser som hjälper till att återställa skons grundnyans. 

Problemet här är att till skillnad från skinn kräver mocka en betydligt mer exakt färgmatchning för att inte se flammigt och slitet ut. Just pigmenterade sprayer är ofta något begränsade i nyanser men bra alternativ finns från Saphir och Colonill som har flera olika bruna nyanser. Enklast att återfärga är såklart svart och mörkt brunt och svårast är ljusa toner och udda färger. 

 

Skovårdsspecialisten Collonil har flera pigmenterade mockasprayer för runt 100-lappen.

Impregnering

Skinnskor rekommenderar vi inte att man impregnerar då detta snarare kan stänga porerna i skinnet men med mocka gäller lite andra förutsättningar. Då mockan ofta gör sig bäst i nyskick rekommenderar vi att man direkt vid köp sprayar skorna med en impregneringsspray som hjälper att skydda mot fukt och smuts. Samma procedur avslutar man även med efter man tvättat och återpigmenterat skorna i stegen ovan. 

Nedan ser vi återigen butiken Leffot illustrera hur effektivt skydd en vettig mockaspray kan ge. 

 

 

Impregneringsspray utan pigment från Tarrago.

NanoProtector for Suede from Leffot on Vimeo.

Här ser vi hur stor skillnad en mockatvätt kan göra för även de hårt åtgångna skorna.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Saphir
#1 Oswald säger
2015-11-10 11:40 - Anmäl

Tack för en mycket bra artikel - Har en fråga som kan framstå som något dum.
Har ett antal mockaskor från olika tillverkare i olika prisklasser från Edward Green till Sanders.
Jag har aldrig upplevt någon skillnad på själva mockakvaliteten i skorna varken vad gäller tvätt eller slitage. Det är ju tydliga skillnader när det kommer till läderkvalitet och vad gäller pris.
Det är ju inte heller så att det går att tala om ytfinish/polering vad det gäller mockan.
Är det så att exklusivare tillverkare använder samma mockakvalitet som billigare tillverkare och att man helt enkelt betalar för själva skokonstruktionen hos de exklusivare tillverkarna? utan att få ett bättre material. Ett par E.G i mocka kostar ju lika mycket som ett par i läder... det borde rimligtvis vara en billigare tillverkningskostnad för ett par gjorda i mocka - eller är jag ute o cyklar?

//Oswald
#2 Andreas Weinås säger
2015-11-10 12:15 - Anmäl

#1 - Det är absolut inte en dum fråga.

I regel kan man säga att alla delar av en sko är något bättre hos de exklusivare tillverkarna. Även om man använder samma form av maskinrandsydd konstruktion eller köper hudar från samma garverier så är kvalitetskontrollen betydligt högre, man är mer selektiv med de ingående materialen och delar som inte "syns" så som bindsulor, hälkappor etc är av betydligt bättre kvalitet.

Även inom mocka finns det kvalitetsskillnader. Däremot försvinner ju själva finishen av kalvskinnet som ofta är en av de moment som tydligast skiljer premiumsegmentet från budgettillverkarna. Därför finns det såklart de som anser att man får "Mer sko för pengarna" om man köper exempelvis Edward Green i kalvskinn med lädersula och likadant om man köper exempelvis Sanders i mocka med Dainitesula. Skillnaden på just lädersulor kan vara enorm mellan de bättre och sämre tillverkarna där jag sett exempel bland de senare som vittrat sönder likt papper medan riktiga ekbarkgarvade sulor ofta håller i många år.

Då det åtminstone estetiskt inte skiljer lika mycket mellan billigare och dyrare mocka så kan jag hålla med om att man får mer för pengarna när man köper mockaskor från de billigare tillverkarna där kalvskinnet kanske inte riktigt når upp till vettig nivå. Samtidigt får man inte glömma att man i slutändan nästan alltid får vad man betalar för. Bara för att det är två skor i mocka är det inte inte en motsvarande kvalitet på helheten även om de kanske skiljer sig mindre åt estetiskt.
#3 Jesper säger
2015-11-10 14:07 - Anmäl

Bra artikel!

#1: Hos tillverkare i lägre prisnivåer (upp till ca 4000-5000 kr, men varierar både uppåt och neråt) använder i princip alltid spaltmocka/split suede. Då delar man en hud och får två eller t.o.m. ännu fler mockahudar av en, så satt säga, det går att slipa även mittdelen av en hud tillmockayta. Dyrare skor använder i regel "riktig" mocka/reversed calf, som då är insidan av en hel hud som är slipad. Spaltmocka kan också vara bra kvalitet, absolut, men som någon sorts tumregel så håller sig reversed calf finare med åren då det helt enkelt är ett tjockare material.
#4 Thomas säger
2015-11-10 23:06 - Anmäl

Kan tipsa om vildsvinshårsborste för vardaglig rengöring. Håren är lite strävare än på en hästhårsborste så man får upp mockan väldigt fint och samtidigt utan att slita på den som med en mockaborste.
#5 Andreas Weinås säger
2015-11-10 23:45 - Anmäl

#4 - Bra tips! Låter som en perfekt produkt för vardagsvård.
#6 Karl säger
2015-11-11 01:20 - Anmäl

Jättebra artikel! Tycker såna här tips är helt underbara.
Däremot har jag funderat på efter vilka typer av rengöring man bör impregnera skorna?
Bör det göras även efter en lätt rengöring såsom den med vattenånga eller krävs det framförallt när det kommer till de senare stegen?
Stort tack för Manolo och allt engagemang ni på redaktionen lägger ner!
#7 Johan Malmö säger
2015-11-11 11:51 - Anmäl

#6 Det jag brukar göra för att avgöra om ny impregnering behövs, är att stänka vatten på skorna. Om vattnet pärlar sig och rinner av, så behöver den inte förnyas.

(Efter mockatvätt behövs dock alltid ny impregnering, när skorna torkat ut ordentligt.)
#8 Karl säger
2015-11-11 22:45 - Anmäl

#7
Bra tips!! Tack!
#9 Per säger
2015-11-12 11:53 - Anmäl

Hur gör man med skor som har både mocka- och blanka kalvläderdetaljer, t ex blankt läder på endast tådel och hälkappa? Om man t ex måste tejpa över dessa delar när man impregnerar mockadelen leder det nog snart till att man drar sig för att vårda sådana skor. (Jag har inga sådana skor men funderar på ett par.)
#10 Jesper säger
2015-11-13 13:33 - Anmäl

Jag brukar försöka spraya så inte kommer på dessa delar, och torka av där direkt efter sprayningen. Då funkar det fint upplever jag, och knappt nåt krångel alls.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen