Manolo logotype

Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del II

Idag är det dags för del II där vi visar upp resultatet av byxan vi tagit fram tillsammans med Ströms Man & Woman i Stockholm. Redaktör Weinås tog på sig sitt par och vi tog lite bilder på hur byxan ter sig i verkliga livet.

I första artikeln kunde ni läsa om hur processen bakom byxan såg ut och hur vi genom fem prover tog fram en ny byxmodell med något högre midja och mer generös lårvidd. Vi kände att efterfrågan på dessa detaljer växer sig allt starkare och hoppas att ni läsare kommer uppskatta resultatet.

När bilderna togs hade jag burit byxan (vårt femte och sista prov) i lite över en månad och fått en möjlighet att känna hur den bärs över tid. Jag kan ärligt säga att jag trivs minst lika bra i den här modellen efter att fått den upplaggd efter mig som jag gör med flera av mina måttsydda byxor. Fallet är rent tack vare den lite generösare vidden och underlättas ytterligare av tygets vikt. Jag valde att installera knappar för hängslen då det håller byxan på plats även när man sitter och står under en dag på kontoret.

Vad jag verkligen gillar med modellen är dess mångsidighet. Jag bär mitt par till i princip alla garderobens höstkavajer men även till stickade polotröjor för en lite ledigare känsla. 

 

Med kavajen stängd når byxans midja tillräckligt högt för att det inte skall synas någon skjorta mellan kavajknapp och byxlinning.

Övriga plagg på bilderna: Kavaj från Lardini, skjorta från Ignatious Joseph, slips från Berg & Berg, hängslen från Leyva och näsduk från Rubinacci

Detaljbild på plissering och byxmidjan

Byxorna har ett avsmalnande avslut som undertecknad valt att lägga upp till en så kallad "No-break" längd med 5cm slag. Här tillsammans med vår samarbetssko med Skoaktiebolaget och Enzo Bonafé samt strumpor från svenska Myrqvist.

Byxan är nu tillgänglig exklusivt hos Ströms Man & Woman på Kungsgatan 38 (korsningen Kungsgatan/Sveavägen) i Stockholm. Priset är 1 999 kronor och då ingår uppläggning samt om man vill ha knappar för hängslen fastsydda. Önskar man göra ytterligare skräddarändringar kan Ströms utföra dessa samtidigt för en mindre kostnad. Produktionen av den här byxan är relativt begränsad så det är först till kvarn som gäller. 

Vi vill passa på att tacka Ströms för ett väldigt spännande projekt och hoppas ni läsare kommer uppskatta byxan lika mycket som vi gör. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Rob säger
2015-11-06 14:58 - Anmäl

Riktigt stiligt! Jag, och är säker på att jag inte är ensam, uppskattar dessa initiativ från Manolo och ser med spänning fram emot nästa projekt.
#2 Matte säger
2015-11-06 15:17 - Anmäl

Kanon! Inte för tight heller
#3 Victor säger
2015-11-06 15:31 - Anmäl

Fina!
#4 Raderad säger
2015-11-06 19:18 - Anmäl

Stligt!

Måste även berömma passformen på kavajen. Får man fråga vilken storlek du drar i Lardini och är det en rtw?
#5 Gerte säger
2015-11-06 19:21 - Anmäl

Härligt initiativ! Gärna fler liknande projekt!
#6 Peter säger
2015-11-06 19:27 - Anmäl

Jag skulle känna mig väldigt obekväm med så hög midja. Fast jag jobbar med kostym på en rätt hierarkisk byrå så finns inte många som har höga midjor direkt. Men det är väl en vanesak säkert. Det blir lätt gubbigt kan jag tycka och inte så sexigt om man använder ett sådant uttryck. Även fast man vill ha fina kläder måste det ändå finnas lite sexighet i det också, hehe.
#7 riesenschnauser säger
2015-11-06 19:29 - Anmäl

Ett självklart köp. Kan meddela att Ströms har möjlighet att skicka byxorna ifall man inte har möjlighet att köpa dem i butik. Eftersom jag inte hade möjlighet att utnyttja uppläggning + isättning av knappar, fick jag istället en viss prissänkning - kudos!
#8 Andreas Weinås säger
2015-11-06 19:33 - Anmäl

#4 - tack. Det är en säkert 5-6 år gammal kavaj i storlek 50 innan företaget började korta dem så extremt mycket. Den är fortfarande inte lång men har fått hänga med och är en av favoriterna bland höstens plagg.. Det har nästan blivit nostalgiskt ;)
#9 Zeb säger
2015-11-06 19:50 - Anmäl

Härligt initiativ Andreas, som alltid! Har dock några funderingar kring det här med midjehöjd på byxorna. Är det meningen att kavajen ska vara knäppt när man har så hög midja på byxorna. På den bilden när kavajen är uppknäppt så får din kropp väldigt konstiga proportioner, ca 65% ben och 35% överkropp. En annan fundering är det här med att skjortan inte får synas mellan kavajknappen och byxlinningen. Jag har följt Manolo i många år nu och just den här detaljen har aldrig uppmärksammats tidigare (kan dock ha fel). Är det något nytt påfund helt plötsligt eller har detta alltid funnits inom klassiskt herrmode?
#10 sebbe säger
2015-11-06 20:10 - Anmäl

Zeb tänk inte så mycket utan följ dessa stilråd så kommer du se själv att det är rätt. Klart byxorna ska gå upp till strax under den naturliga midjan annars ser man ju inte klok ut med typ korta ben och en avlång överkropp.
#11 Halmstad säger
2015-11-06 20:12 - Anmäl

Är det bara jag som tycker 5 cm uppvik är ungefär 2 cm för mycket?
#12 Andreas Weinås säger
2015-11-06 20:15 - Anmäl

#6 - Det är ju självklart personligt och trivs man inte i det skall man såklart inte bära det men det känns som en naturlig reaktion på att trenden de senaste åren varit extremt låg. Ja menar det har ju funnit "sexighet" på män även under årtionden med betydligt högre midja än detta.

Jag kan hålla med om att det blir svårare utan kavaj men med den stängd tycker jag inte man tänker så mycket på det. Däremot får man intrycket av klart längre ben vilket sällan är negativt.

#7 - historiskt sett har man sällan haft något mellanrum mellan byxlinningen och kavajknapp. Anledning till det är framför allt att man överlag haft både högre midjor och längre kavajer vilket sänkt knäppningen något. Jag skulle inte påstå att det är ett stilbrott på något sätt men tycker det ger en finare silhuett personligen när man inte uppfattas ha längre överkropp än ben.
#13 Stefan säger
2015-11-06 21:07 - Anmäl

Andreas: Du nämnde en en skräddare som hette Viviann på Östermalm som du litade mycket på. Håller hon högre klass/eller lika hög klass som Hans Allde?
Letar nämligen efter nån skräddare dit man kan gå som verkligen kan sina grejer.
#14 Henrik säger
2015-11-06 21:39 - Anmäl

Jag är två meter lång, smal som en sticka trots att jag passerat trettio och med oproportionerligt långa och smala ben. Det sista jag vill är mao att förlänga benen... Hoppas på något lägre midjor även framöver!
#15 Andreas Weinås säger
2015-11-06 22:22 - Anmäl

#13 - Alla skräddare har flera anställda med olika stor oxh djup kompetens. Jag vet med säkerhet att Viviann har en skräddare som kan mäta sig med de allra främsta och också handsy alla ändringar om plaggen man lämnar in är sydda så från början. Sen om de är bättre än Hans Alldes eller ej tror jag varken jag eller någon annan kan svara på med säkerhet. Tror bägge är utmärkta alternativ.
#16 Andreas Weinås säger
2015-11-06 22:27 - Anmäl

#14 - du är ett utmärkt exempel på att alla inte passar i samma passform och har som tur är ett ganska brett utbud av lägre midjor även om jsg misstänker att byxlängden kan vara problematisk.

Det är viktigt att komma ihåg att alla långa herrar inte har samma proportioner. Vissa har en längre överkropp och då uppstår samma proportionsproblem och behov av något högre midja.
#17 Zeb säger
2015-11-06 22:33 - Anmäl

#10 - Jag är mer intresserad av att ha på mig sådant som jag trivs i än att följa stilråd som gäller för tillfället, men jag tackar ändå för omtanken ;-)

Andreas, du nämner att det är en naturlig reaktion på den extremt låga midjehöjden. Kan hålla med om att det har varit lågt under en längre tid, men när pendeln väl svängt eller håller på att svänga så blir det nästan alltid extremt åt andra hållet tycker jag. Jag får t ex inte en smickrande kropp med en hög midjehöjd utan det räcker med en mellanhög höjd för min del. Hur som helst, var och en blir salig på sitt eget vis. Tack för en bra diskussion.
#18 Andreas Weinås säger
2015-11-06 22:44 - Anmäl

#17 - som sagt så skall du självklart följa din egen smak. Det finns ingen poäng med att klä sig efter stilregler man inte känner är relevanta för en själv men dessa kan fortfarande uppstått av en anledning.

Jsg skulle personligen inte påstå att detta är extremt höga midjor utan snarare medelhöga (strax under eller runt naveln) ur ett historiskt perspektiv. Samtidigt förstår jag att många vill vänja sig vid dessa förändringar. Jag vågar nästan lova att om 3-5 år kommer det vi kallar högt vara standard igen.
#19 Mattias säger
2015-11-07 10:26 - Anmäl

Slog precis till på ett par. Trevligt med lite mer benvidd. Jag som har kraftiga ben relativt midjan har i vanliga fall svårt att hitta något som sitter vettigt. Vad gäller midjan så upplevde jag den absolut inte som hög, men det var trevligt med något som i alla fall sitter ovanför höften.
#20 Jonas säger
2015-11-07 11:52 - Anmäl

Fina byxor! Däremot ser strumporna ut att sitta riktigt illa, iaf på andra bilden uppifrån, skulle bli galen av att ha så lösa strumpor.
#21 jj säger
2015-11-07 13:58 - Anmäl

Kom precis från Ströms. Provade modellen. Slutade med att jag köpte Ströms egna modell som är ytterliggare lite vidare i benen. Det var flera där som prövade just Manolobyxan så det lär nog bli en succé. Mer av dessa samarbeten tack!
#22 Hedåsgatan säger
2015-11-07 16:07 - Anmäl

Angående din nedstoppade slips, är det lite sprezz eller är byxan så hög att slipsen blir för lång? Tycker personligen att ändarna på slipsen skall vara precis ovanför byxan, vad säger du?
#23 Andreas Weinås säger
2015-11-07 17:25 - Anmäl

#22 - vet inte om jag skulle kalla det sprezz. Gjorde det mest för att förtydliga hur byxan såg ut. På bilden ovanför ser man hur slipsen ser ut utanpå byxan. Överlag tycker jsg också slipsen gör sig bäst när den når till byxlinningen men det behöver inte vara millimeterprecision.
#24 Daniel säger
2015-11-08 14:52 - Anmäl

#20 Det kallas calzino camicia d.v.s. vattenfallssocka. :)
#25 Soccercalle säger
2015-11-09 09:43 - Anmäl

Googla Adenauer + Boule om ni vill se vad som kan kallas för "hög midja"
#26 Anderifal säger
2015-11-09 10:21 - Anmäl

Adenauer Boule var ju helt fantastiskt! Känner igen en av bilderna från Roetzels Gentlemannen. Man skulle kunna bära flera lager av Manolobyxan under en Adenauerbyxa utan att det ens märktes :-)
#27 Benke säger
2015-11-09 10:28 - Anmäl

Den perfekta flanellbyxan kunde inte ha stämt bättre. Synd att de bara finns på Ströms då jag inte är bosatt i huvudstaden. Hade de funnits på fler ställen, som Manolo-kavajen, hade jag köpt dem direkt.
#28 Victor säger
2015-11-09 10:47 - Anmäl

Kanon fint detta.
#29 Johan säger
2015-11-09 12:08 - Anmäl

Detta med att böja knät på stillastående framifrånbilder tycker jag är knepigt. Brallan får en extra avsmalnande form nedanför knät. Snyggt enligt vissa, kanske, men sanningsenligt?
#30 Soccercalle säger
2015-11-09 13:07 - Anmäl

Provade byxorna idag. Mkt fint hantverk och underbart tyg. Däremot var byxorna alldeles för tajta vilket innebar att fallet blev obefintligt. Det motsvarande närmast den känsla jag får när jag provat "skin fit" av Incotex. Men för den som har smala ben (relativt midjemåttet) är det jättefina byxor.
#31 Andreas Weinås säger
2015-11-09 13:50 - Anmäl

#29 - Sanningsenligt? Byxorna på bilden är varken nålade eller retuscherade och fotograferade medan jag rörde mig och stod på ett så pass naturligt sätt jag kunde.

Hur som helst får man ju själv prova byxorna innan köp då Ströms ej har någon webshop och får då möjligheten att själv ta ställning till passformen. Vissa kommer finna dem för smala, andra för vida och det är nästan omöjligt att undvika. Förhoppningsvis finns det många som uppskattar dem och artikelserien oavsett vilket jag tycker har framgått i kommentarsfältet.
#32 Soccercalle säger
2015-11-09 15:07 - Anmäl

Jag har uppskattat artikelserien även om inte byxorna passade mig. Intressant att läsa om vilka vägval mm kring snitt och material.
#33 Vecket säger
2015-11-10 11:29 - Anmäl

Måste säga att byxorna ser fantastiska ut och hoppas att ett par finns kvar vid nästa besök till Sveriges baksida. Mycket bra artikel och kul att ni tar fram produkter. Det senaste året har Manolo för mig blivit den absolut mest intressanta sidan internet har att erbjuda.
#34 Andreas Weinås säger
2015-11-10 12:17 - Anmäl

#33 - Oerhört roligt att höra att du gillar vårt jobb och dessa samarbetsplagg. Jag hoppas du har möjlighet att komma över ett par av byxorna innan de tar slut.
#35 Sebastian Wright säger
2016-01-03 14:51 - Anmäl

Turligt nog fanns det ett par 46:or kvar när jag va uppe i Stockholm strax innan jul och trots höga förväntningar måste jag säga att jag är helt tagen av resultatet. Fantastiska byxor! Synd att de inte fanns i fler färger/nyanser!
#36 Olof säger
2016-10-26 12:59 - Anmäl

Hej!

Jag tänkte bara uppmana er till att köra en runda till med dessa byxor.

De är fantastiskt fina och vi är många som inte lyckades knipa ett par förra året.
#37 Anders säger
2016-10-26 14:29 - Anmäl

Jag håller med Olof. Skulle väldigt gärna köpa dessa idag.
Eller har ni något tips på vart man kan köpa något liknande?
#38 Andreas Weinås säger
2016-10-26 16:17 - Anmäl

#36 & #37 - Då tror jag ni kommer uppskatta den nyhet ni kan läsa mer om här på Manolo i nästa vecka... ;)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.