Manolo logotype

Manolo x Ströms - Den perfekta flanellbyxan - Del I

Det är med stort nöje blivit dags att presentera höstens stora designsamarbete här på Manolo. Tillsammans med Stockholms-institutionen och butiken Ströms Man & Woman i Stockholm har vi tagit fram vad vi anser är den perfekta flanellbyxan.

Trogna läsare av Manolo känner säkert igen konceptet. Vi har vid flera tillfällen tidigare arbetat tillsammans med företag i branschen och tagit fram vad som nu börjar närma sig en mindre kollektion av plagg för den manliga garderoben. Min företrädare Olof Enckell startade fenomenet med en skjorta tillsammans med Eton och jag följde upp det med bla kavajen från Cavaliere och skor från Carmina och Enzo Bonafé tillsammans med butiken Skoaktiebolaget i Stockholm.

Höstens projekt handlar som sagt om att vi ville skapa den perfekta flanellbyxan och inte bara det, vi ville även erbjuda er läsare något som tyvärr är närmast omöjligt att hitta i handeln idag. 

Först och främst satte vi oss ner med butiken Ströms Man&Woman i Stockholm då företaget har en lång historik av produktion i form av deras egna linje. Det rör sig om väldigt prisvärda och välsydda kavajer, skjortor och rockar men framför allt byxor. Faktum är att produktionen sker i samma fabrik som flertalet av de stora italienska tillverkarna använder. Genom Ströms egna produktion kunde vi skära ett led i värdekedjan och därmed erbjuda väldigt mycket byxa för pengarna. 

Våra grundkriterier för byxan var följande: 

1. Den skall kosta under 2 000 kronor för att agera ett prisvärt alternativ till de italienska byxtillverkarna och framför allt måttsydda alternativ. 

2. Den skall ha en mer klassisk passform med bra balans, fall och känsla och fungera som ett alternativ till den silhuett som dominerar det rådande butiksutbudet. 

3. Den skall vara producerad i ett flanelltyg av högsta möjliga kvalitet som öppnar för ett såväl brett användningsområde som goda matchningsmöjligheter. 

Vi kommer nu beskriva lite hur processen bakom byxan gick till och förhoppningsvis få fram vilket rigoröst arbete som ligger bakom att ta fram nya byxmodeller och kollektioner. 

Tygvalet 

För att uppnå mål 1 och 3 krävdes det en hel del research och letande bland tygleverantörernas utbud. Det finns fantastiskt många skickliga väverier på flanell men för att kunna erbjuda en riktigt hög kvalitet under 2 000 kronor var det en tillverkare som stod ut överlägset mest...

 

Den ikoniska Original Woollen Flannel från Vitale Barberis Canonico i mellangrå nyans.

Vitale Barberis Canonico är ett av världens äldsta och främsta väverier med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1663. Man är den största producenten i Italiens väveri-mecka Biella och vi fastnade framför allt för företagets Original Woollen Flannel. 

Denna ikoniska kvalitet har funnits med i deras utbud i decennier och bland annat burits av stilikoner som Gianni Agnelli som lät sy upp en dubbelknäppt kostym i detta flanelltyg.

Det rör sig om en klassiskt mellangrå flanell på 340 gram/meter. Det innebär en perfekt vikt för vår svenska höst, vinter och tidiga vår med lite högre slitstyrka än de tunnaste alternativen från de italienska tillverkarna.  Samtidigt är kvaliteten inte fullt så varm och grov som man vanligtvis förknippar med de brittiska tillverkarna av flanelltyger. Just den mellangrå nyansen är för oss den mest mångsidiga som gör sig kanske allra bäst med en marinblå kavaj men även utmärkt till brunt, beige, benvitt och andra toner av grått. 

Flanellen produceras genom att man efter vävningen ruggar upp och lyfter fibrerna i väven för att ge den en lätt luddigt och matt finish. Det ger tyget en fantastiskt djup även i enfärgat utförande och är i vår mening det optimala hösttyget för såväl byxa som kavaj.

 

Gianni Agnelli i en dubbelknäppt kostym av samma flanell signerad Vitale Barberis Canonico.

Passformen

Vad som vi framför allt ville fokusera på med vår samarbetsbyxa var en lite mer klassisk silhuett. Dagens modebild domineras av en väldigt lågt skuren byxmidja, korta benlängder och smala lårvidder och vi på Manolo känner mer och mer en ambition och önskan att gå mot en lite generösare passform. 

Processen började med att vi utgick från Ströms befintliga byxmodell som har en bra passform men är åt det smalare hållet. Från den valde vi att höja byxans midjehöjd eller Rise som det även kallas såväl fram och bak med ett par centimeter. Målet var en byxmidja som sitter vid naveln, 2-3cm under den naturliga midjan. 

När man väljer att höja byxmidjan är det viktigt att anpassa resten av delarna efter detta. Vi valde att lägga ut lårvidden med ca 2-3cm så att fallet skulle bli renare och pressvecken behållas. 

Den största anledningen till varför vi ville producera en byxa med lite högre midja och vidare passform är för att tillsammans med en kavaj får man enligt oss en mycket elegantare silhuett när avståndet mellan kavajknappen och byxmidjan minimeras. Vidden ger också ett renare fall och en mer skräddad känsla.

Byxans silhuett må vara generösare men den har fortfarande en något avsmalnande silhuett med en fotvidd på ca 18.5cm i storlek 50. Detta för att inte uppfattas som för fladdrig i avslutet men inte heller kraftigt morotsformad. 

Detaljerna

Vi har varit inne på att vi ville skapa en produkt vi vet att det finns stor efterfrågan på men som är försvinnande svår att hitta i handeln. En detalj vi valde att lägga till var en plisséring eller pleat fram på byxan. Detta för att ge lite mer rymd i höft- och lårpartiet utan att förlora det rena fallet och eleganta silhuetten. De senaste åren har så kallad flat fronts utan plisséringar dominerat modet men vi ser allt starkare tendenser som pekar på att dessa är tillbaka på allvar. Att vi valde en och inte två som också går är för att det ger ett något diskretare intryck och fyller samma funktion.

Byxornas har försetts med knappgylf med äkta hornknappar i en matt mörkbrun finish som harmoniserar väl med flanellens struktur.

Vi valde bälteshällor framför side adjusters av den enkla anledningen att det är en uddabyxa man eventuellt vill bära med ett bälte. 

Bak på byxan har vi försett den med en så kallad Fish tail vilket är en delning som är till för att öka rörligheten och bekvämligheten när man sitter ner. Denna detalj blir extra viktig när det kommer till en något högre byxmidja.

Byxorna levereras i rålängd så att respektive kund kan få den anpassad efter sin egen längd och smak. Denna skräddarändring samt om man önskar få knappar för hängslen ditsatta ingår i byxans pris. 

 

Ett av alla prov under processens gång. Här med ett mörkt foder vi valde att ändra till ljust i den färdiga produktionen. Detaljer som knappar i stället för gylf, rålängd och enkel plisséring är några av de saker som definierar vår samarbetsmodell.

En enkel plisséring som underlättar för att ge byxan ett rent fall och lite ökad volym i höft och lårpartiet.

Sammanfattning

Vad många inte känner till när man går i butiker eller tittar på tillverkares nya kollektioner är hur mycket tid och arbete som ligger bakom en ny modell. Produktionen av vår byxa tog ca 6 månader från start till färdigt resultat och resulterade i inte mindre än 5 prover innan slutresultatet är uppnått.

För varje gång man väljer att korrigera något så som att öka lårvidden behöver man eventuellt korrigera balansen i plagget genom en annan ändring och bara vilket djup själva plisséringen skulle ha var en utmaning som tog tid att ta fram.

 

Redaktör Weinås från Manolo tillsammans med Jens Harland från Ströms.

Vi är väldigt nöjda och ser med spänning fram emot mottagandet av produkten. På fredag kommer del II i artikelserien där ni får se resultatet av den färdiga byxan i användning.

Priset kommer ligga på 1 999 kronor och då ingår en uppläggning av rålängden och om man vill ha knappar för hängslen etc. Byxan kommer säljas exklusivt hos Ströms Man&Woman på Kungsgatan 38 (korsningen Kungsgatan/Sveavägen) i Stockholm. Det rör sig om ett begränsat utbud så det är först till kvarn som gäller. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Liv säger
2015-11-04 12:18 - Anmäl

"Målet var en byxmidja som sitter 2-3cm under naveln vid den naturliga midjan. "

Den naturliga midjan sitter väll inte 2-3cm under navel utan snarare över?
#2 Daniel säger
2015-11-04 12:55 - Anmäl

Väldigt generös genomgång av ytterpartiet, men hur ser uppbyggnaden ut innantill? Detta upplever jag som minst lika relevant för exempelvis fallet på byxan. Knäsiden, fickor etc.
#3 Ahlman säger
2015-11-04 12:55 - Anmäl

"2-3cm under naveln"

Låter verkligen inte som några "högre midja" utan som en direkt låg midja #fail
#4 Andreas Weinås säger
2015-11-04 13:03 - Anmäl

#1 & 3 - Det är jag som skrivit fel i texten. Det skall vara "vid naveln 2-3cm under den naturliga midjan. Korrigerar i texten.

Om man tittar på rådande modebild så är det betydligt lägre byxmidjor än så som dominerar och förhoppningsvis kommer bilderna av resultatet i del II på fredag att tydliggöra det lite högre snittet.
#5 Jonas E säger
2015-11-04 13:06 - Anmäl

Ett välbehövligt initiativ. Vore kul om byxan tog slut så Ströms, som stoltserar med sitt arv, ser att de har ekonomiska förutsättningar att bredda sin kollektion.

Även om jag tycker att både benvidden och midjehöjden fortfarande har några centimeter till mitt ideal så välkomnar jag det här eftersom det är ett steg i rätt riktning.

När finns byxan att köpa i butik?
#6 Andreas Weinås säger
2015-11-04 13:09 - Anmäl

#2 - Byxan har mycket riktigt ett knäsiden som sträcker sig från linningen till precis under knät i byxans framstycke. Byxans fickor är klassiska sluttande och modellen har två bakfickor. Vi har valt ett ljust foder på slutprodukten men annars är insidan som på bilderna ovan.
#7 Niklas säger
2015-11-04 13:14 - Anmäl

Riktigt kul!
#8 Andreas Weinås säger
2015-11-04 13:15 - Anmäl

#5 - Roligt att du gillar initiativet och hoppas att du kommer testa den. Byxan skall finnas tillgänglig i denna veckan och åtminstone från fredag när artikel nr 2 kommer ut.
#9 J.M Alfredsson säger
2015-11-04 13:15 - Anmäl

När börjar byxorna säljas, samt vilka storlekar kommer erbjudas?
#10 Andreas Weinås säger
2015-11-04 13:21 - Anmäl

#9 - De är tillgängliga med säkerhet från och med fredag denna veckan och jag tror storlekarna startar på 46 och går till 54 men där kan jag ha fel.
#11 Hans säger
2015-11-04 13:37 - Anmäl

Finns den i Damstorlekar? Min fru är intresserad av ett par flanellbyxor men det är väldigt svårt att hitta! Är det någon som har några tips?
#12 Kalufsen säger
2015-11-04 13:38 - Anmäl

Har hittils inte hittat ett ända par flanell som passar så hoppas på denna! Kom in imorse, precis pratat med ströms! Strl från 44, hur högt det går vet jag inte!
#13 Andreas Weinås säger
2015-11-04 13:41 - Anmäl

#11 - Tyvärr kommer den inte finnas i damstorlek men jag tror att Ströms har en del andra flanellbyxor även på damavdelningen som kan falla i smaken.
#14 karl m säger
2015-11-04 13:42 - Anmäl

Tycker ni verkligen att detta är ett bra och konkurrenskraftigt erbjudande? Det är ett fint och absolut bra tyg för en udda byxa men för 2000kr i byxväg kan man få väldigt mycket, vet tillverkare som erbjuder samma tyg fast måttsytt för mindre och väljer man att bara spendera några hundralappar mer kan man få fantastiskt bra saker också dem måttsydda och då slipper man kompromissa med detaljer och göra ändringar som att lägga ut/in lår, fotvidd och midja och bekosta dessa ändringar. Förstår att enkelheten att bara plocka ett par väger över för vissa men byxor är så grymt prisvärda att måttsy.
#15 marte säger
2015-11-04 13:52 - Anmäl

Ser bra ut och det kan nog bli ett köp helt klart
#16 Andreas Weinås säger
2015-11-04 14:00 - Anmäl

#14 - Vilka tillverkare av måttsytt eller konfektion anser du erbjuder en likvärdig kvalitet på tyg och produktion för mindre pengar?

Att det finns billigare alternativ i handeln håller jag helt med om men man får ju också väga skillnaden mellan produktion i Sydostasien vs Europa samt nivån på själva produkten.

Jag har själv inte kommit i närheten av den här känslan under 2 000 kronor men visst finns de dem som föredrar att måttsy istället. Min egen erfarenhet både genom att jobba med den här byxan och att måttsy genom att ange mått på en hemsida har dock visat att det är långt ifrån enkelt att få till det resultat man söker på första försöket och då riskerar man ändå att åka på mindre skräddarändringar.

Med vår byxa får man upplägget anpassat efter sig själv i priset och vill man ta in eller ut dem går det självklart att lösa samtidigt för en mindre summa.
#17 Långben säger
2015-11-04 14:48 - Anmäl

Finns byxan i 100-storlekar?
#18 Andreas Weinås säger
2015-11-04 14:56 - Anmäl

#17 - Inga 100-storlekar då vi valde att göra den i rålängd och det skall vara en ganska väl tilltagen längd.
#19 riesenschnauser säger
2015-11-04 15:24 - Anmäl

Å, fint! Kan man beställa dem, och kan man returnera dem ifall de inte passar?
#20 Andreas Weinås säger
2015-11-04 16:29 - Anmäl

#19 - Jag vågar inte svara på det då Ströms inte har en webshop i nuläget men slå dem en signal och fråga.
#21 Thomas B säger
2015-11-04 17:01 - Anmäl

Kul detaljval som ger lite bespoke-känsla över det hela med knappgylf, pleats och högre midja, bara side adjusters och knappar för hängslen som fattas. :)
#22 Andreas Weinås säger
2015-11-04 17:19 - Anmäl

#21 - Tack så mycket. Knappar för hängslen ingår tillsammans med uppläggning av byxan om man vill ha det. Angående side adjusters håller jag med om att det är lite mer Bespokekänsla bakom men vi ville ge möjligheten att bära byxor med bälte som man tyvärr inte kan med side adjusters.
#23 Måns säger
2015-11-04 17:24 - Anmäl

Äntlgen! Ska hänga på låset fredag morgon. Tack Manolo för ett mycket gott arbete.
#24 Andreas Weinås säger
2015-11-04 18:34 - Anmäl

#23 - vad kul att höra! Det är inte omöjligt att de finns tillgängliga redan imorgon men slå butiken en signal så kan de säkert svara mer exakt. Hoppas du gillar dem!
#25 andreas säger
2015-11-04 18:39 - Anmäl

Ser väldigt bra ut! Kul!
#26 fazla säger
2015-11-04 18:46 - Anmäl

Bra initiativ och snygg resultat :)
Kan man få Ströms Stockholm att skicka byxan till systerbutiken i Göteborg?
#27 Andreas Weinås säger
2015-11-04 19:56 - Anmäl

#26 - Ströms Stockholm och Göteborg har inga kopplingar till varandra. Det rör sig om två olika företag som separerades på 80/90-talet.
#28 M säger
2015-11-04 23:14 - Anmäl

Var kan man köpa måttsydda flanellbyxor i Stockholm?
#29 Doover säger
2015-11-04 23:31 - Anmäl

#28 Exempelvis hos Saman Amel eller Rose & Born.
#30 Victor säger
2015-11-05 09:27 - Anmäl

Riktigt kul och ska bli spännande att testa dessa byxor.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.