Manolo logotype

Vad jag har på mig - Olof Nithenius

"Vad jag har på mig" är tillbaka och idag är det ett bekant ansikte för Manololäsaren. Det är mångsysslaren och medarbetaren Olof Nithenius som berättar vad som inspirerat honom till dagens klädval.

Introduktion

Mitt namn är Olof Nithenius. En gång i veckan kan ni läsa en text jag skrivit här på Manolo. Vid sidan av detta frilansar jag som skribent inom klassiskt mode och är bland annat en av redaktörerna för Plaza Uomo. 

Min huvudsakliga sysselsättning är dock något helt annat. Jag arbetar som mellanchef på en svensk storbank. Jobbet på bank har historiskt sett krävt en ganska formell klädsel vilket passat mig bra då jag har ett osunt stort intresse för välklätt herrmode. Dock har min egen stil ändrats sedan jag för 10 år sedan började min karriär. Det är allt mer sällan jag går klädd i mörk kostym, något som jag i början gjorde varje dag. Numera blir det oftast udda kavaj och byxor som gäller samt bruna skor. Slips bär jag dock varje dag, någon jäkla ordning får det vara trots allt...

Intresset för mode har nog alltid funnits i olika former. Jag minns dock exakt när vurmen för den klassiska stilen började. Jag gick i åttonde klass och fick Bernhard Roetzels bok Gentlemannen i present. Boken som innehåller mycket brittiskt mode fick mig också att börja drömma om skräddarsydda kläder och om London, en stad som har kommit att betyda mycket för mig både stilmässigt och socialt. 20 år gammal besökte jag London för första gången och blev frälst. Sedan dess har det blivit Master-studier i juridik och 3-4 besök om året. Jag gillar det brittiska arvet men kan tycka att det ibland är lite för stelt, konservativt och tråkigt. Jag föredrar brittiska tyger och den lite rustika känslan men ser helst i vad italienarna kallar Stile Inglese. Det är  en klassiskt italiensk tolkning av en brittisk look. Så ser jag också på min stil. En mjukt skräddad kavaj från Neapel men i ett tweedtyg från Irland. En lite yngre siluett och mer lekfulla drag i färger, mönster och kombinationer.

Jag är oerhört tacksam för att få jobba lite med mode och framförallt för att jag har lärt känna så många fantastiska personer. Jag har de senaste åren fått vänner från hela världen vilka alla inspirerar mig rent stilmässigt. Förutom från Andreas Weinås som på ett naturligt sätt kommit att bli en av mina närmsta vänner och vapendragare så hämtar jag inspiration från skribenten Bruce Boyer, Michael Hill som driver Drake´s London, killarna på The Armoury och Skoaktiebolaget för att nämna några. Lika viktigt som ett stilfullt yttre är ett elegant inre och alla personer som inspirerar mig stilmässigt har också sympatiska personligheter och är genuint trevliga. Få saker kan förstöra en helhet, oavsett hur välklädd man är, som om man har en tråkig uppsyn och för mycket attityd.

Kommentar till klädseln

När jag fick frågan om att vara med här för att beskriva min stil och klädsel kände jag att det var viktigt att visa något som verkligen speglar just min stil. För numera klär jag mig väldigt mycket för min egen skull för att känna mig bekväm. Att helt enkelt trivas i det jag bär och lyssna mindre på andra och mer på mig själv.

Kavajen jag bär speglar det jag ovan beskrev som Stile Inglese. Den är måttsydd hos Gaiola Napoli efter att ägaren tagit mina mått och sparat dem. Deras stil är mycket mjuk och ledig vilket passar ett grov tweedtyg som detta från Molloy & Sons väldigt bra. Jag älskar Donegal tweed och det liv kavajen får tack vare alla färger och invävda fläckar.

Byxorna jag bär är klassiska flanellbyxor som vi lät sy upp hos skräddaren Thom Sweeney i London. Tyget är Fox Bros ikoniska mellangrå flanell och enligt mig den bästa flanellen i världen! Detta är den typ av byxa jag använder mest från oktober till april och funkar till det mesta. 

Skjortan syddes upp för några år sedan hos Emmett London i ett lite grövre oxfordtyg. Just oxford är nog det typ av skjorttyg jag bär oftast, ett tunnare pinpoint för lite mer dressade utföranden och grövre oxford när jag klär mig ledigare. Är speciellt förtjust i denna krage som gör sig riktigt bra med både slips och uppknäppt.

Jag bär både slips och näsduk i stort sett varje arbetsdag. Det är ett av de få kreativa uttrycken jag kan använda mig av. Att kombinera material i kavaj och byxa med mönster på skjorta, näsduk och slips och förhoppningsvis få allt att harmonisera är ett nöje varje morgon. Drakes London står för 90% av mina accessoarer. Det är deras kombination av ett brittiskt arv, makalöst hantverk och ett lekfullt och modernt förhållningssätt som blickar mer framåt än bakåt som tilltalar mig. 

Skor är att stort intresse för mig och i ärlighetens namn har jag lite för många hemma…(enligt min fru). Känslan och doften när man första gången öppnar en skokartong är underbar. Bootsen jag har idag är ett par jag specialbeställt från Edward Green. Det är en så kallad balmoral boot och modellen heter Shannon. Den är halvdressad till utförandet och gör sig extra bra till flanell och tweed. Min modell är gjord på den lite rundare 202-lästen och i färgen burgundy antique. Jag bär nästan uteslutande skor i olika bruna nyanser.

Klockan på bilden trivs jag mycket bra med och är för mig precis lagom exklusiv. Det är en Longines från deras Heritage-serie och en nyversion av en klassisk 60-talsmodell. För att liva upp den lite har jag ett brunt strutsband från Hirsch till den. Klassisk och tidlös (Göteborgsvits…) vilket passar mig bra.

I och med att jag har varma byxor och kavaj så klarar jag mig ganska långt ner på köldskalan med en tunn och praktisk regnrock som denna varmt kanelfärgade från Private White VC. Mina attiraljer bär jag allt som oftast runt på i denna gröna totebag. Jag har varit med och designat den ihop med min kära vän Per Mivér och tillverkaren Frank Clegg Leatherworks. Per tycker att grönt passar mig bra eftersom det bryter av mot min enligt honom annars rätt så "gubbiga internatskole-look". Tack Per!

- Olof Nithenius

 

Näsduk och slips från brittiska Drake´s.

Klocka från Longines.

Kängor från Edward Green.

Kavaj - Gaiola Napoli MTM i tweed från Molloy & Sons

Byxor: Thom Sweeney Bespoke i Fox Bros flanell

SkjortaEmmett London MTM

SlipsDrake´s London

KlockaLongines Heritage Conquest på ett strutsband från Hirsch

NäsdukDrake´s London

KängorEdward Green Shannon MTO

RegnrockPrivate White VC ventile mac

Väska: Frank Clegg Leatherworks

Instagram: @olof1982

 

Läs även:

Vad jag har på mig - Andreas Weinås

Vad jag har på mig - Oliver Dannefalk

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Drakes Edward-Green Longines
#1 andreas säger
2015-11-02 12:54 - Anmäl

Mycket stiligt Olof. Ser många likheter med min egen stil och du är en sann förebild.
#2 JW säger
2015-11-02 13:17 - Anmäl

Ung Modern Klassiker är en bra sammanfattning. Kungligt Olof!
#3 EB säger
2015-11-02 13:40 - Anmäl

Får nästan sluta läsa dessa inlägg då längtan att uppgradera min garderob blir större nu ;) Men sen som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
#4 jj säger
2015-11-02 16:02 - Anmäl

Det bästa jag sett Olof i!
#5 Joakim säger
2015-11-02 17:57 - Anmäl

Galet snyggt olof!
#6 Johan säger
2015-11-02 18:26 - Anmäl

Grymt snyggt, härlig harmoni!
#7 Eric W säger
2015-11-02 20:08 - Anmäl

Snyggt Olof och dessutom en trevlig och målande beskrivning av din egen still. Bra jobbat!
#8 Hedåsgatan säger
2015-11-02 20:36 - Anmäl

Snyggt och kul läsning! Hur är dina tweedkavajer o bära inomhus? Blir själv väldigt varm o har enbart lättare ullkvalitéer inomhus fast på promenad ute e detta topp det du har på bilderna
#9 Mattias säger
2015-11-02 20:48 - Anmäl

Snyggt! Vad kör du för längd och bredd på dina Drakes slipsar?
#10 Olof Nithenius säger
2015-11-02 20:51 - Anmäl

#8 Hedåsgatan
Tack. I ärlighetens namn ganska varma. Men jag gör dem ofta utan foser och med mjuk kanvas vilket gör dem mer användbara.
Sen hör och häpna hänger jag av mig kavajen rätt ofta på jobbet. Vissa fasar, men vad fasiken, klädregler är till för att brytas.
#11 Martin säger
2015-11-02 20:51 - Anmäl

Den kavajen är fantastiskt! Mycket stiligt.
#12 Olof Nithenius säger
2015-11-02 20:56 - Anmäl

#9 Mattias. Stort tack. Denna är en rtw slips från Drakes alltså 8cm bred och 147 cm lång. Detta funkar för mig. Har byxor med rätt hög midja och då funkar längden. När jag måttbeställer slipsar blir det 8.5 x 151 cm
#13 tobbe säger
2015-11-02 21:28 - Anmäl

Riktigt snyggt!
#14 erikged säger
2015-11-02 21:50 - Anmäl

Fantastisk outfit och trevlig läsning.
Denna artikelserie är ett sant nöje att följa.
#15 Erik säger
2015-11-02 22:03 - Anmäl

Med rött skägg hade jag nog kört lite mindre lila i klädseln.
#16 Raderad säger
2015-11-03 00:27 - Anmäl

Väldigt harmoniskt. En av de snyggaste tweedkavajerna jag någonsin sett. Hatten av!
#17 Daniel säger
2015-11-03 18:12 - Anmäl

Grymt stiligt, Gianni hade nickat
#18 Tony Johansson säger
2015-11-03 19:03 - Anmäl

Hej Olof. Jag instämmer med ett par föregående kommentarer om att du är en sann inspirationskälla. Snart får jag också mina första Zarembabyxor tack vare dig. Jag ska lägga den bekväma och personliga stilen på minnet och inte gå i andras fotspår.
#19 Horangi säger
2015-11-03 22:58 - Anmäl

Så jäkla snyggt att man funderar på att byta bank!
#20 Måns säger
2015-11-04 11:46 - Anmäl

Roligt att du klär dig ordentligt! Jag kan dock inte undgå att relatera till min tid i hifi-nörderiet. Man börjar med det som kompisarna har och som finns tillgängligt i vanliga butiker. Men sen finns det alltid bättre. Till slut kan man inte tänka sig att lyssna till annat än genom handbyggda engelska rörförstärkare från 500 000 kr och uppåt. Det blir ett missbrukarbeteende där man söker större och större kickar. Detta synes framför allt drabba män mellan 25 och 35 år. Sedan kommer andra prioriteringar. Några blir dock kvar i träsket. Med detta sagt tycker jag att män överlag behöver klä sig bättre. Inte minst i sk formella sammanhang. Jag ser alldeles för många uselt klädda män både på begravningar och på Operan. Detta är förvisso ingen kostnadsfråga, bara en fråga om bristande insikt i vad jag kommunicerar med min klädsel. Kanske ett fall för Manolo att mera undervisa/inspirera om stil i stort och mera sällan föra fram det allra mest exklusiva. Går det att vara stilfull i kläder från en stor, norskägd, herrklädeskedja? Det är en fråga så god som någon.
#21 Niclas säger
2015-11-05 13:08 - Anmäl

#20

+1
#22 John säger
2015-11-08 16:30 - Anmäl

@ Måns: very true. There's manic behaviour in quite a male dominated interest fields, just visit forums for clock, bicycle, gun, motorcycle lovers etc. But it is also a process, it is about figuring out what goes with you and what does not.

The thing with clothes for men is that a good jacket should fit your body and only your body. At this point there is a huge difference between good bespoke, mediocre bespoke and RTW. Also bespoke products have their restrictions, but talking about the basics like a blue and grey suit and 2 or 3 sports jackets I still think one should go for the very best one can afford, because it fits YOU, it's much more comfortable than rtw and it is flattering. Is it necessary? Well, perhaps not but from a certain age one is not a teenager any longer, that is even the post-68-generation will need to dress up for at least some social situations.
#23 John säger
2015-11-08 16:44 - Anmäl

Olof, thank you for your story. Very well done indeed. In general however, I do not understand that passion for Italian bespoke amongst Scandinavians. I do like the colours and combinations. But much of what I see looks like shrunk on nordic bodies: too short jackets, too soft shoulders, too narrow trousers. This does not enhance the longer-taller-wider proportions of Scandinavian men in general. It makes their necks seem even longer, their legs even thinner, their bodies as fitted as a puppet's clothes.

Don't you think a British silhouette (from the A&S soft look to the more structured one) will go better with most Scandinavian men? I think it is more flattering to taller bodies and more manly rather than boyish too. I admit I am biased, though not prejudiced as there are many good examples of Italian looks, Luca Rubinacci e.g.
#24 Tant Brun säger
2015-11-08 18:10 - Anmäl

Snyggt och personligt, -och definitivt personligt för att jobba på bank. Misstänker dock att det inte är på hk på en storbank i Sthlm, där är det alltid mörk kostym som gäller.

Själv har jag lite svårt för att sporta flanellbyxa tillsammans med tweed-kavaj. Det känns lite för "filtigt". Hur ställer sig Olof till det?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen