Manolo logotype

Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del III

Så var det äntligen dags för den tredje och sista delen av vår artikelserie där vi ger vår syn på en måttsydd kostym från Cesare Attolini. I förra artikeln gick vi igenom företagets imponerande hantverk och idag skall vi titta på det färdiga resultatet.

Som vi nämnde i första artikeln tar hela processen från måttagning och tygval till färdig produkt ca 6-8 veckor. Detta var fallet även för oss och när jag besökte Gabucci för att hämta ut kavajen var den bortsett från byxlängden helt färdig. 

Detta är den stora skillnaden mellan riktigt bra måttsömnad och skräddarsytt. Hantverksnivån behöver inte vara lägre, inte heller tygkvaliteten. Vad som skiljer är att man inom måttsytt har betydligt mindre chans att eventuellt korrigera sina fel (om man nu gör några sådana). Inom skräddarsytt har kavajen vid första avprovning ofta inte ens kanvas och man saknar ena ärmen, knappar, fickor etc. Då man i regel har 3 avprovningar inom skräddarsytt kan skräddaren få lite fler chanser att upptäcka ett eventuellt fel och då plocka loss de tråcklade delarna för att sedan skära om mönstret. 

Samtidigt är det många som har en väldigt stor övertro på skräddarsytt som att alla ens drömmar och fantasier besannas för att det klassas som Bespoke. Jag kan i ärlighetens namn säga att efter att ha testat och handlat en hel del mått- och skräddarsytt så finner jag min kostym från Attolini i många avseenden bättre än de skräddarsydda. Det kan röra sig dels om mjuka värden så som snitt, varumärke och känsla men även rent tekniskt där jag i princip aldrig varit med om en produkt där man fått samma smickrande silhuett utan att kompromissa med rörligheten. 

Att jämföra Attolini med måttsömnad från exempelvis Sartoria Partenopea känns fel då även om deras produkt är utmärkt så får man med dem mer av en modekostym med skyhögt hantverk. Attolini ger istället känslan av skräddarsytt där hela estetiken snarare härstammar från klassiskt skrädderi än dagens mode. 

Först och främst är bröstet och axlarna skurna betydligt rymligare än vad många är vana vid i dagens kavajmode. Har man kunskapen och kompetensen att inte behöva sy saker tightare för att ge dem en smal silhuett utan istället arbeta med att forma dem med skrykjärn och ånga får man en helt annan rörlighet och en betydligt bekvämare kostym. Den bredare axeln är ett annat exempel som härstammar från det klassiska skrädderiet. Idag har kavajaxlarna inom modeföretagen krypt in med flera cm trots att en "Neapolitansk axel" ursprungligen var ganska bred för att förstärka de plisséringar som uppstod.

Vi var inne på ärmhål och överärm i andra artikeln och det är påtagligt hur mycket rymligare ärm Attolini klarar av att sy trots ett väldigt grunt ärmhål. Det kan kännas ovant till en början men fyller en väldigt viktig funktion för rörligheten. 

 

Neapolitansk axel.

Om man skall titta närmare på vad för detaljer jag valde och hur dessa uttryckte sig i färdigt plagg så kan man summera på följande sätt: Jag valde jag en enkelknäppt kostym med rullad 3-knäppning, fickor med lock och en extra biljettficka. Bröstfickan var av sorten "Barchetta" som betyder liten båt och syftar till den svagt rundade formen. Kavajens slag är ca 9.5-10cm vilket må låta mycket men ur ett längre perspektiv snarare varit en normal bredd. Kavajens längd är även den i ett lite mer klassiskt utförande som når mina knogar när jag har ärmarna längs sidorna och täcker stussen baktill. 

Byxorna valde jag att göra utan plisséringar med en så kallad flat front och de har en något högre midja utan att för den delen vara extrem. Byxans silhuett är precis som kavajens rymlig men pga tillskärningen känns de smala och smickrande utan att vara i närheten av tighta över lår och vad. Fotvidden nertill är 19cm med 5 cm slag. 

 

Korrekt ärmlängd.

En byxlängd man brukar kalla "No-Break" som slutar precis vid skon utan att bryta eller fladdra. Här tillsammans med ett par Adelaides från Riccardo Bestetti.

En annan detalj som det tog mig ett tag att sätta fingret på är den lite lägre Gorgen och placeringen av bröstfickan. Det är på inget sätt en låg sådan men när delar av branschen närmast har den placerad på ryggen känns det trevligt med ett litet mer balanserat intryck. Det möjliggör också för en något lägre knäppning och längre kavaj utan att för den delen förlora balansen i plagget. Detta är såklart nörderi och en detalj väldigt få reflekterar över men jag trivs bara bättre och bättre med. 

 

Den lite lägre Gorgen och bröstfickan är en fin detalj. Här tillsammans med en kedja från The Armoury och en bröstnäsduk från Rubinacci.

Intressant att nämna i sammanhanget är att många av de skräddade detaljer som jag nämnt ovan är saker jag för 3-4 år sedan kanske inte ens hade uppskattat. Då efterfrågade jag en yngre och trendigare silhuett än idag och därför är det viktigt att man funderar över vad det är man är ute efter när man beställer en kostym och särskilt i den här prisklassen. Vet man med sig att man gillar en mer modern silhuett eller kanske t om trendigt snitt så är det ganska stor chans att man t om blir besviken på den lite "vuxnare" känslan och bör därför välja en tillverkare med fokus på detta. Är man däremot ute efter en lite mer klassisk form så tror jag man har stor potential att trivas i decennier med en kostym från Attolini. 

 

Kostymen i sin helhet.

Kavajens rygg.

Sammanfattning: 

I första artikeln skrev jag att det var närmare ett år sedan jag beställde kostymen och då kanske ni undrar varför vi inte skrivit om den förrän nu? Faktum är att vi valde att vänta med det då det är en så pass tidlös produkt utan direkt säsongsbegränsning och vi ville verkligen använda kostymen över tid för att bilda oss en uppfattning. Det är den kostym jag förmodligen burit mest det senaste året och har som säkert kort varje gång jag tvekar på vad jag skall välja. Det bör kanske också finnas i åtanke att kostymen på bilderna har just burits i närmare ett år och inte är perfekt pressad från fabrik. Jag vill dock mena att det är mer intressant att visa på hur en produkt faktiskt ter sig över tid.

Jag har varit inne på det tidigare men det tåls att nämnas igen. Hantverket och helhetsresultatet från Attolini känns i klass med eller bättre än mycket av de skräddarsydda plagg jag gjort. Samtidigt måste man såklart ha i åtanke att prisnivån också ligger i klass med eller t om över. Om man skulle väga för- respektive nackdelar mellan Attolinis måttsytt och skräddarsytt i samma prisklass mot varandra skulle jag kunna summera det såhär.

(Ha i åtanke att alla jämförelser bygger på att hantverk, tygval och pris ligger på motsvarande nivå. Alltså inte MTM vs Bespoke i allmänhet då det skiljer sig enormt inom dessa segment)

Nackdelar

Upplevelsen - Man förlorar lite av känslan och upplevelsen med de tre avprovningarna och det värdeladdade inom ordet "skräddarsytt".

Potentialen - Även om det inte finns någon garanti att man blir nöjd för att det är skräddarsytt så möjliggör de tre avprovningarna för att få till en perfekt passform även om man har en besvärlig kroppsform. Jag har dock sett otaliga exempel på skräddare som misslyckats fatalt trots ett antal försök och måttsömnad som blivit perfekt på första försöket så det är fortfarande bara en potential vi pratar om, ingen garanti. 

Priset - Det är omöjligt att komma ifrån att 35 000 kr som kostymen vi sydde upp kostar skulle vara något annat än väldigt mycket pengar för en kostym. Det är också självklart så att man får väldigt mycket kostym för halva det priset. Samtidigt anser vi att vad man faktiskt får för de pengarna står sig väldigt bra mot andra aktörer i den prisklassen. Det finns gott om tillverkare (Cucinelli, Tom Ford och RL Purple Label för att nämna några) i samma prisklass där man i vår mening får markant mindre för vad man betalar. 

Fördelar 

Tidsaspekten - Kostymen blir klar på 6-8 veckor vilket är otroligt mycket snabbare än vad de alternativ av resande skräddare kan erbjuda då tiden inte sällan är 6-12 månader. 

Föreställning av slutresultatet - När det rör sig om MTM så får man som kund möjligheten att prova företagets konfektionsmodeller och snittet blir således väldigt tydligt. Även om produkten kommer i ett annat tyg och efter dina mått så får du en klart tydligare bild av slutresultatet än första gången du beställer från en skräddare.

Snittet - Är man såld på Attolinis snitt är risken stor att man blir besviken om man försöker "kopiera" det genom att skräddarsy hos någon annan. För bäst resultat rekommenderar vi att man väljer den aktör inom sin budget vars snitt faller en bäst i smaken. Ju mer man försöker ändra, ju större är risken att misslyckas.

Avsändaren - Oavsett vad man säger så är det något väldigt speciellt med en kostym från vad majoriteten av branschen anser vara världens främsta konfektionskostymer. Precis som man lägger in värderingar i ett köp av en klocka från Patek Philippe eller en bil från Ferrari så finns det en känsla i ett köp av Attolini som jag tror inte går att ignorera. 

Avslutningsvis vill jag tacka personalen på Gabucci vars service under hela den här processen varit fläckfri. Skall man beställa en produkt av den här kalibern genom en återförsäljare är det för mig otroligt viktigt med god kompetens och service och där finns det ingenting att klaga på. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Cesare Attolini
#1 lano säger
2015-10-30 14:30 - Anmäl

Jättefin kostym. Jag hade adderat lite tyg i byxan. Annars sitter den ju jättebra.
#2 Fredrik säger
2015-10-30 14:31 - Anmäl

Den ser fantastisk ut och tack för ett fint reportage!
#3 Matte säger
2015-10-30 14:55 - Anmäl

Så ja! Otroligt snygg o den bäst sittande kostym jag sett på dig Andreas. Bra jobbat med längd o passform . Modernt ändå med klassisk touch. Nu bestämde jag mig... Får bli en -Attolini
#4 Marcel Marceau säger
2015-10-30 15:14 - Anmäl

Magnifikt. Perfektion.
#5 Soccercalle säger
2015-10-30 15:20 - Anmäl

Den perfekta kostymen , i alla avseenden.
#6 Måns säger
2015-10-30 15:56 - Anmäl

Fantastiskt resultat, som ändå inte kostar mer än en ett par bra hifi-högtalare eller en halvrisig Volvo. Finns det möjlighet att göra en avbetalningsdeal med Gabucci?
#7 Björn säger
2015-10-30 16:43 - Anmäl

Onekligen kvalité. En liten reflektion som inte skall tas som kritik. När jag tittar på de här bilderna slår det mig att du och jag verkar ha liknande kroppstyp. Mer specifikt, breda men sluttande axlar. Axelpartiet och övre ryggen blir därmed problematisk. Hur gärna jag än vill så funkar inte ostrukturerat skräddande för mig, både passform och rörlighet blir fel. Det enda snitt som jag lyckas med vettigt är det mer maskulina och uniformsinspirarde (mest Gieves & Hawkes and H. Huntsman). Inget fel i det, jag är nöjd, men det skulle vara trevligt med lite ombyte... Vad skall jag göra?
#8 Daniel säger
2015-10-30 16:59 - Anmäl

Fantastiskt fin.
Fickor med lock står det, ser dock inga lock. Är de invikta?
#9 S säger
2015-10-30 17:01 - Anmäl

Mycket snygg kostym! Personligen hade jag valt en skärning där kavajen inte "delade" på sig så mycket under knäppningen (finns säkert ett fint ord för det som inte jag kan), men det är väl en smakfråga antar jag?
#10 Lyxfällan säger
2015-10-30 17:05 - Anmäl

#6 Har man inte pengarna ska man inte köpa den. En kostym på avbetalning innebär nästa stopp Lyxfällan...
#11 Sjdswe säger
2015-10-30 17:23 - Anmäl

Tack för en bra artikelserie. Mycket fint resultat.
#12 Andreas Weinås säger
2015-10-30 17:26 - Anmäl

#8 - tack så mycket. På bilderna har jag vikt in ficklocken vilket jag gör ibland då det ger en lite renare silhuett enligt mig. Fördelen är att man väldigt enkelt kan fälla ut dem om man vill det.

#9 det du tänker på brukar kallas Open eller closer quarters. Jag själv föredrar verkligen när kavajen delar sig ungefär lika mycket under knappen som över men det är såklart individuellt. De brittiska tillverkarna är vanligtvis ett bra val för mer stängda quarters.

#10 - vet inte om det var seriöst menat av #6 men får hålla med dig om att kostymer överlag inte är något jag skulle rekommendera att man lånar till. Även om det är mycket pengar så går det att spara ihop pengarna om man prioriterar bort annat och är villig att eventuellt vänta ett tag.
#13 Fredrik säger
2015-10-30 17:42 - Anmäl

Mycket snyggt! Vad kostar kalaset?
#14 riesenschnauser säger
2015-10-30 18:13 - Anmäl

Hur gör man den där smileyn med hjärtan istället för ögon? Lysande. Enda invändningen skulle vara, som #1 är inne på, att byxvidden i mitt tycke är aaaaaningen smal. Förträffligt hursomhelst.
#15 Daniel säger
2015-10-30 18:21 - Anmäl

Bättre att sätta en kostym på avbetalning än en TV som blir omodern på en kvart. Grym kostym
#16 Jimmy säger
2015-10-30 18:21 - Anmäl

Grattis Andreas till en grym kostym! Sitter perfekt!
#17 Jonas N säger
2015-10-30 18:21 - Anmäl

Andreas, detta är riktigt snyggt! Otroligt snygg på dig om du frågar mig. Grattis! :)
Nu är jag avundsjuk :D
#18 Thomas säger
2015-10-30 18:26 - Anmäl

Ser ut att sitta mycket fint och älskar axeln!

Vet att många inom MTM har begränsade val när det kommer till val som slagbredd, höjd på midjan osv, hur är det med Attolini?

En fråga som inte direkt har något med själva artikeln att göra, men använder du någonsin hängslen? Noterade på sitta bilden på ryggpartiet att pressvecken baktill inte hade ett lika smickrande fall som framtill. Kanske varit en lång dag de fått utstått eller att du stod på ett speciellt sätt, men tror att hängslen hade kunnat bidra till ett bättre fall. Anledningen till frågan är att jag själv nyligen börjat använda denna accessoar och är lite förvånad att fler inte börjat göra det i och med att det klassiska kläderna börjat bli mer uppskattat på senaste år och tycker det är ett trevligt inslag till övriga klädseln.
#19 Thomas säger
2015-10-30 18:45 - Anmäl

Tack för en väldigt intressant och välskriven artikelserie! MTM från Attolini är lite av en grail för egen del så mycket kul att få "följa med" på detta.
En fundering:
Du lyfter fram pressningen från fabrik som ett centralt moment för passformen och känslan. Hur blir det efter att du haft den på kemtvätt? Har du det under året du haft kostymen?
#20 Andreas Weinås säger
2015-10-30 19:24 - Anmäl

#18 - tack och roligt att du gillade resultatet. Angående möjligheterna vid MTM hos Attolini vill jag nog påstå att de är så gott som obegränsade då allt skärs ut för hand. Problemet med olika slagbredd inom vissa MTM-tillverkare beror på att man måste ändra mönstret vilket är dyrt och svårt när man jobbar maskinellt.

Angående hängslen är det absolut något jag bär ibland och verkligen uppskattar då de som du nämner ger ett bättre fall på byxorna som inte hasar ner under dagen.

#19 - Jag har inte kemtvättat kostymen och jag skulle faktiskt höja ett varningens finger för detta. Väldigt få skräddare och kemtvättar i Sverige idag har kunskapen att pressa en sådan kostym och risken är att ångan och värmen förstör formen från fabrik. Skulle man spilla något och behöva kemtvätta skulle jag vara väldigt noggrann med att de endast skall behandla fläcken och inre pressa/steama.

Byxorna är såklart en helt annan sak då det inte finns någon kanvas.
#21 Andreas Weinås säger
2015-10-30 19:34 - Anmäl

#13 - tack. Kostymen gick på ca 33 000kr. Det kan dock variera beroende på tyg och om Attolini skulle höja priserna.

#14 - tack så mycket för de vänliga orden. Angående byxan så är den ganska mycket rymligare än bilderna visar. Samtidigt så har man ca 2 storlekar att lägga ut i form av sömsmån så vill man ha dem vidare senare är det väldigt enkelt.

#15 - Personligen skulle jag rekommendera att aldrig låna till något man inte "behöver" och dessutom sjunker kraftigt i andrahandsvärde.
#22 Andreas Weinås säger
2015-10-30 19:38 - Anmäl

#7 - jag har absolut sluttande axlar även om de inte är extremt. Personligen tycker jag nästan det är snyggare på kostymer än om man har väldigt raka axlar. Jag föredrar snarare att framhäva detta med naturliga okonstruerade kavajer än med uppbyggnad. Det är såklart individuellt men för mig är det väldigt subjektivt att sluttande axlar skulle vara något negativt.
#23 Thomas säger
2015-10-30 20:02 - Anmäl

Några tips på kemtvättar som har kompetensen att pressa en sådan kostym? Eller åtminstone kommer nära?
#24 Andreas Weinås säger
2015-10-30 21:46 - Anmäl

#23 - Vågar inte uttala mig om det då jag inte har någon erfarenhet av det själv men personligen har jag väldigt stor respekt för Viviann på Östermalm när det kommer till skräddarändringar så förmodligen hade det varit dem jag kollat med. Om det rör sig om bara press hade jag gått till Hans Allde.

En kavaj hos Attolini tar upp emot 45min att pressa så det är inte bara att gå på med strykjärnet om man säger så.
#25 S säger
2015-10-31 08:29 - Anmäl

#12 Yes, har även en mtm segna som liknar snittet på den ovan fast som är "stängd".

Gäller ju inte ditt mästerverk till kostym, men har ibland fått känslan av att öppna använts av modemärken för att kunna få till en tajt passform som inte varit alltför smickrande. Kanske därav min aversion.
#26 S säger
2015-10-31 08:30 - Anmäl

#25 dvs mig själv. Zegna ska det ju vara, jäkla autocorrect!
#27 andreas säger
2015-10-31 10:29 - Anmäl

Väldigt snyggt och vackert hantverk. Personligen hade jag valt aningen vidare byxa men det är ju en smaksak och fråga om hur ens ben är uppbyggda.
#28 Peter säger
2015-10-31 13:48 - Anmäl

Andreas: Beställdes ett par extra byxor?
#29 Andreas Weinås säger
2015-10-31 15:38 - Anmäl

#28 - jag gjorde inte det av två anledningar. Dels för att prisnivån är ganska hög och framför allt för att tyget inte var ett säsongstyg utan något jag med stor sannolikhet kan beställa i framtiden med. Då är det bättre att vänta och se om mina mått är de samma den dagen jag eventuellt skulle behöva nya. Även om jag hoppas att bära kostymen i mååånga år framöver vet man aldrig vad som kan hända med kroppsform och personlig smak och då är det i min mening bättre att vänta än att ha två byxor av samma sort.

Även om jag burit kostymen flitigt så skulle jag inte säga att det är en vardagskostym för flera gånger i veckan. Hade det vart så hade jag valt ett grövre tyg.
#30 Kopparstaden säger
2015-10-31 22:05 - Anmäl

#29 Grymt snygg kostym...angående att man aldrig vet vad som kan hända med kroppsform måste jag nog säga emot. Man vet att det blir som man bestämmer sig för att det ska bli...ingen vaknar upp och har lagt på sig 15kg över en natt :-D
#31 Andreas Weinås säger
2015-11-02 13:18 - Anmäl

#30 - Du har självklart en poäng och det är inte 15 kg på en natt såklart. Däremot kan det beroende på vilket skede man är i livet se lite olika ut efter ett par år. När jag började beställa måttsytt var jag elitidrottare med minimum 15 träningspass i veckan och ett ganska smalt ideal när det kommet till kostymer. Trots att jag fortfarande tränar en del varje vecka för att hålla mig i form är det omöjligt att uppnå samma förbränning. Jag har även utvecklat lite rymligare preferenser när det kommer till kavajer och kostymer så det är dels en fråga om de fysiska måtten men även den personliga smaken som kan variera.
#32 sur-gubben säger
2015-11-02 16:34 - Anmäl

Mycket snyggt och stilrent, men stramar inte tyget väl mycket i ryggen(horisontella veck i sista bilden)?
#33 Errol säger
2015-11-02 20:25 - Anmäl

Riktigt snygg kostym!
#34 Andreas Weinås säger
2015-11-02 20:51 - Anmäl

#32 - skall jag vara ärlig så tror jag mer beror på det relativt tunna tyget samt att jag promenerar när bilden tas. Jag kan ärligt säga att kavajen på ingen sätt är tight i rygg/bröst utan snarare tvärtom. Många tror att skräddarsytt eller måttsytt av högsta kvaliteten är som en rustning där inget rör sig eller veckar sig ens när man rör sig vilket tyvärr inte är fallet.

Kul att du gillade resultatet i övrigt.
#35 Victor säger
2015-11-03 09:40 - Anmäl

Riktigt kul läsning och snygga bilder, tack.
#36 Andres V. säger
2015-11-04 14:48 - Anmäl

Hands down det snyggaste jag sett på Manolo. 10/10. Grymt reportage Andreas, och slutresultatet vart fantastiskt!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.