Manolo logotype

Manolo måttsyr Cesare Attolini - Del II

Idag är det dags för del två i vår artikelserie där vi redogör för hantverket och arbetsprocessen bakom vår måttsydda kostym från Cesare Attolini; branschens kanske främsta kostymtillverkare.

I första artikeln hade vi precis tagit måtten samt valt tyger och detaljer under företagets besök hos butiken Gabucci som är ensam återförsäljare av Cesare Attolini i Norden.

Dessa detaljer har sedan sparats och tas med tillbaka till fabriken vid Casalnuovo i utkanten av Neapel. Att kalla detta för fabrik är egentligen inte korrekt heller. Trots 130 skräddare finns det nämligen i princip bara en enda maskin i hela lokalen och företagets produkter sys till ca 95% för hand. 

Många undrar då kanske vad som gör en handsydd produkt bättre än en maskinsydd? Här handlar det såklart om flera faktorer. Alla detaljer i en kostym blir nödvändigtvis inte bättre för hand men ett antal är helt avgörande. Tillskärning och mönsterkonstruktion som görs individuellt av en person med stor kompetens inom skrädderi ger en helt annan följsamhet i plagget som inte går att uppnå genom korrigeringar och skäddarändringar. De handsydda delar som kanske gör störst skillnad för känslan på kroppen är bröst, axlar och krage. I en konstruktion där kavajen har sydda mellanlägg fästa med små pikeringar får man en helt annan rörlighet och följsamhet i bröstpartiet och kavajen formar sig med tiden efter dig som bärare.

Genom att fästa ärmarna för hand kan man skapa ett grundare ärmhål utan att för den delen kompromissa med rörligheten. Detta möjliggörs genom att man passar in en större överärm i ärmhålet och i kombination med den minimala uppbyggnaden av axeln resulterar det i en så kallad "vattenfalls-axel" med tydliga veck. Detta generaliseras ibland som Spalla Camicia vilket syftar till samma infästning man hittar i en skjortaxel men sanningen är att detta är en specifik axel och har egentligen inte med veckbildningen att göra. 

Inom det neapolitanska skrädderiet har man sedan 1930-talet karaktäriserats av en väldigt lätt konstruktion av minimal uppbyggnad och kanvas i sina kavajers bröst och axelpartier. Detta gav en ledig, lätt och betydligt svalare produkt än de brittiska skrädderiet som präglades av en kraftigare kanvas av hästhår och tagel. Alla som varit i södra Italien sommartid förstår säkert varför behovet av svalare kavajer var stort. 

Den person som anses vara förgrundsfigur mer än någon annan för den typiska neapolitanska kavajen var Vincento Attolini, grundaren till företaget vars kostym vi idag fokuserar på. Vincenzo låg även bakom detaljer som den karaktäristiska konkava "båt-bröstfickan" och skräddarna runt om i Neapel började snabbt anamma skräddarmästarens unika stil. 

 

All tillskärning av tygerna hos Attolini görs för hand och individuellt oavsett om det rör sig om en måttanpassad kavaj eller en standardstorlek.

Den tunna kanvasen i företagets kavajer fästs för hand genom små pikéringsstygn.

Handsydd axel.

Att fästa kavajens krage är ett av de svåraste momenten under produktionen.

Ett av de viktigaste men minst omtalade momenten i produktionen av en kavaj är avpressen. Det är den del när skräddarna med strykjärn och ånga ger kavajens framstycke sin form. Denna process kräver stor kompetens och är vad som ligger bakom de vackra rullade slag man kan hitta på kvalitetskavajer. 

 

Här pressas kavajen för hand. En otroligt viktig del av tillverkningen för att ge form till framstycket.

Skräddarna kontrollerar fallet och formen i axelpartiet och ärmen.

Då som vi skrev tidigare 95% av Attolinis produkter sys för hand innebär det att även detaljer som fyller mindre funktion och mer av en känsla är handsydda. De mest uppenbara är knapphålen som får en helt annan känsla och form än maskinsydda. Handsydda knapphål är något man ser allt mer av även i billigare produkter och påminner lite om hur fungerande ärmhål under en period började dyka upp även hos budgetkedjorna som ett "kvalitetstecken". Att låta sy knapphål för hand är tidskrävande och gör att priset bör gå upp men detaljen i sig känns ganska meningslös om man väljer bort de moment som verkligen spelar någon roll för helhetskänslan. Att betala ett premium för handsydda knapphål på en kavaj med limmade mellanlägg känns lite som att sätta en Ferrarilogga på en Fiat Barchetta. 

Vad man verkligen får respektera med Attolini är att när de pratar om handsytt så är det handsytt på riktigt och inte 10% av kostymen som egentligen inte fyller någon funktion. Även om många moment skulle kunna göras med maskin utan att bli markant sämre handlar det om en helhetsfilosofi av kompromisslöshet när det kommer till produkten. 

Varje kostym tar ca 25 till 30 timmar att producera vilket också ger viss förståelse till varför priset blir så pass högt.

 

Knapphålen skärs till genom att "knacka" tyget med en vass egg.

Knapphålen sys självklart för hand. En tidskrävande detalj som kan ta närmare en halvtimme per knapphål.

Hantverksmässigt innebär detta att en kostym från Cesare Attolini håller samma kvalitet eller t om högre än många av de skräddarsydda kostymer vi testat. Det kan röra sig om en liknande konstruktion men kvaliteten på utförandet kan variera enormt och framför allt helhetsintrycket. Självklart kan en konfektionskostym inte kan passa alla. Detta råder det ingen tvekan om men det är samtidigt ganska få som har så stora kroppsliga utmaningar att en konfektionskostym av högsta kvalitet med skräddarändring eller framför allt en måttsydd sådan inte skulle räcka till. Som jag var inne på i första artikeln så satt företagets provkavaj i storlek 50 bättre på min kropp än flertalet måttsydda kavajer jag testat genom åren. Sen att man vill ha möjligheten att styra saker som längd, detaljer och tyg gör att det i sammanhanget ganska låga måttsömnadspåslaget på ca 15 % kan vara värt pengarna. En annan viktig detalj att nämna är att Attolini har en genomgående väldigt hög kvalitets- och prisnivå på sina tyger (ofta i s160 eller kashmir/silkes-blandningar) vilket gör att när man måttsyr något behöver inte prisskillnaden i tyg bli speciellt stor. 

Med det sagt är det väldigt svårt att kalla någon form av kostym för över 30 000 kronor för "prisvärd" även om det i vår mening rör sig om världens kanske främsta konfektion. 

I den tredje och sista delen kommer vi redogöra för slutresultatet och hur vi uppfattade processen i sin helhet.

 

Vincenzo Attolinis son Cesare arbetar än idag i företaget och utbildar de anställda i sin fars lära.

Avsaknaden av maskiner till förmån för handsömnad gör det närmast knäpptyst i fabriken.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Cesare Attolini
#1 andreas säger
2015-10-28 10:25 - Anmäl

Mycket intressant. Tack!
#2 Danne säger
2015-10-28 10:32 - Anmäl

Om jag har förstått rätt så levereras Attolini kavajerna utan knapphål på ärmarna till Gabucci, och har hört att dom sedan lämnar in kavajerna hos Royal kemtvätt om jag har förstått det rätt där de sedan maskinsyr ärmhål. Och det är ju inte så roligt med tanke på priset.
#3 Mats säger
2015-10-28 11:15 - Anmäl

#Danne

Bob kan säkert fixa handsydda knapphål till dig, om du är villig betala för det dvs ? Jag tror nog de flesta skulle tycka kostymen skulle sticka iväg i pris för en sådan liten detalj.
#4 jolu säger
2015-10-28 11:35 - Anmäl

Texten om 95 procent förekommer två gånger i artikeln, annars bra.
#5 Matte säger
2015-10-28 11:38 - Anmäl

Attolini.....klass det! Supertack för intressant artikel.
#6 Danne säger
2015-10-28 11:54 - Anmäl

#3 Mats, tycker du inte handsydda knapphål borde ingå när man betalar 40k+ för en kostym? Inte tusan vill jag ha maskinsydda knapphål från en kemtvätt.
#7 Andreas Weinås säger
2015-10-28 12:54 - Anmäl

#2 och #6 - Min kostym levererades med handsydda knapphål. Om man valt att inte sy det på konfektionskavajerna så att man kan länga eller korta dem lättare är det nog inga större problem att be Gabucci att få dem sydda för hand. Rör sig om 500-1 000kr och med tanke på priset är det för mig en ganska liten extra kostnad. Jag kan inte tala för Gabucci men skulle förvåna mig om det inte skulle gå att förhandla sig till på en sådan produkt.

Oavsett så kan jag hålla med om att man inte vill ha maskinsydda knappar på en i övrigt handsydda kavaj men skall man ändå lägga en bit över 20 000kr är kanske en tusing inte jättestor skillnad. Jsg föredrar nog hellre att ha möjligheten att länga än att ha dem färdigsydda.
#8 Andreas Weinås säger
2015-10-28 13:39 - Anmäl

#4 - Tack för att du uppmärksammade det. Skall vara korrigerat i texten nu.
#9 Marcel/Gabucci säger
2015-10-28 14:22 - Anmäl

Alla ändringar som görs på våra Attoliniprodukter görs för hand när vi lämnar upp dem till Royal. Detta av en äldre herre vid namn Edi som vi vågar påstå är fenomenal.

Iom att längdändringar på armar och byxor är en så pass enkel åtgärd lämnar vi det ofta i sin rålängd vid beställningar, detta för att säkerställa ett så perfekt resultat som möjligt. Vill man få det levererade helt färdigt med öppna knapphål går det såklart att välja utan problem.

Vill man få handsydda hål på andra kavajer går det givetvis att fixa också, gissningsvis ligger priserna för en dryg hundralapp per hål.
#10 Matte säger
2015-10-28 15:25 - Anmäl

När kommer resultatet på din kostym Attolini då? Imorgon?
#11 Andreas Weinås säger
2015-10-28 16:01 - Anmäl

#10 - Resultatet publiceras på fredag.
#12 Thomas säger
2015-10-28 16:49 - Anmäl

Uppskattar verkligen läsningen i denna typ av artiklar när ni går in på hantverksnivån bakom företagen, mycket trevlig läsning Andreas!

På tal om Royal kemtvätt som nämnts i kommentarsfältet, så skulle jag personligen önska en artikel om riktigt bra ändringskrädderier + kemtvätter i Stockholmsområdet.
#13 Soccercalle säger
2015-10-28 16:50 - Anmäl

Jag har köpt konfektionskostymer från Attolini på Gabucci där de lämnat kavajerna til Royal för att fixa avslut på byxor och öppna knapphål. Knapphålen ser exakt ut som de som finns på knapphålen framtill på kavajen och är uppenbarligen handsydda. Jag kan alltså bekräfta det Marcel skriver ovan.
#14 Peter säger
2015-10-28 22:38 - Anmäl

Provade en kavaj från attolini på gabucci och det var en trevlig upplevelse, men dyrt....
vilka andra märken skulle du rekommendera Andreas om man vill hålla sig på en mer human prisnivå, 10 tkr för kostym, om man gillar attolini?
#15 Chris säger
2015-10-28 23:19 - Anmäl

Även om knapphålen inte är handsydda i fabriken vågar jag säga att Royal med sannolikhet är av de absolut främsta ändringsskrädderier i Stockholm/kanske I Sverige. Har under åren lämnat in allt från Kashmirtröjor till jackor och kostymer för justering och lapping och laging. Alltid med perfekt resultat.

Vill man inte lägga en extra peng för handsydda knapphål vid tillverkning kan man undra varför man lägger 30k för en kostym överhuvudtaget.
#16 Andreas Weinås säger
2015-10-29 00:22 - Anmäl

#14 - Det är tveklöst en väldigt hög prisnivå och tyvärr är det svårt att jämföra Attolini med något för 1/3 av priset. Med det sagt finns det självklart utmärkta alternativ även för 10-15tkr.

Jag tycker Saman Amels kostymer har ett snitt som delar många aspekter med Attolini och erbjuder en väldigt fin produkt för pengarna även om man får kliva upp på den handsydda premiumlinjen för betydligt mer om man skall jämföra hantverk och handsömnad mot Attolini.

Som jag nämnt tidigare tycker jag personligen att Orazio Luciano är bland de bästa alternativen om man gillar Attolinis snitt och hantverk. De kostar också mer än 10tkr men där kände åtminstone jag att man fick ca 90% av känsla/hantverk men till 60% av priset. Sen kan säkert åsikterna gå isär och alla har olika erfarenheter av respektive företag. Viktigt att nämna är ju att när man pratar om MTM i allmänhet kan måtten ha tagits av väldigt olika personer (allt från företagets representanter till olika återförsäljare eller agenturen för ett varumärke) Denna personens kompetens och inte minst insikt i företagets produkt är ju väldigt avgörande för slutresultatet. Därför kan också upplevelsen av en måttsydd tjänst skilja väldigt mellan kunder trots samma tillverkare.
#17 Martin säger
2015-10-29 00:49 - Anmäl

#15 - Du är lite ute på villovägar om du skulle säga att Royal kanske skulle vara Sveriges bästa ändringsskrädderi. Har du testat Hans Allde, där har du en eller 2 vanliga ändrigsskräddare som håller riktigt hög klass, sedan har en skräddare i huset som är första klassens skräddare som syr skräddarsydda kavajer,kostymer,byxor och rockar som håller riktigt hög klass.
#18 Pellefant säger
2015-10-29 10:35 - Anmäl

Jag har tyvärr blandad erfarenhet av Royal Kemtvätt, från att det varit bra till att de inte alls följt mina instruktioner alt. slarvat. Min känsla är att det finns oerhört kompetenta personer som arbetar där (annars skulle inte Gabucci använda dem), men det ibland blir dåliga resultat eftersom de emellanåt har extremt hög belastning. Numera använder jag Hanibal på Hornsgatan, men å andra sidan lägger jag bara upp ärmar och byxor numera.

Jag har också goda erfarenheter av Hans Allde.
#19 Soccercalle säger
2015-10-29 14:55 - Anmäl

Hans Allde har mkt duktiga skräddare och är det komplicerade saker skulle jag gå dit. De är dock dyrare än Royal så om det handlar om enkla ändringar så kan de senare vara att föredra. Jag har aldrig varit missnöjd med Royals ändringar men personalen hos Allde har även en förmåga att se se saker som borde ändras och som inte är uppenbart för alla.
#20 Ludvig säger
2015-10-30 00:14 - Anmäl

Tro det eller ej, men jag måste faktiskt rekommendera Siden Kemtvätt och Skrädderi på Folkungagatan. Det ser verkligen inte mycket ut för världen varken utifrån eller inifrån, men Farhad som har stället är verkligen mycket skicklig. Jag har tidigare betalat det tredubbla för att korta ärmar eller sy in i midjan jämfört med det han tar men resultatet är minst lika bra. Mest överraskad blev jag när jag lite skämtsamt frågade om han kunde göra midjan mindre på ett par byxor vars midja var 35 cm för stor, varpå han svarade "javisst" och fyra dagar senare lämnade ut ett par byxor som inte visade spår av någon ändring över huvud taget (men alltså hade blivit 35 cm mindre).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.