Manolo logotype

Saint Crispin - Made to Order

För två veckor sedan kunde ni läsa om när vi beskrev och recenserade ett par bespokeskor från polska Jan Kielman. Idag kommer vi att redogöra för ett annat alternativ som jag provat med anledning av mina fotbekymmer och storleksproblematik. Det rör sig om ett par MTO-skor från Saint Crispins där man justerat en befintlig läst för att passa just mina fötter.

Vi har tidigare i år skrivit om nyheten att Skoaktiebolaget i Stockholm började att sälja Saint Crispins. Detta företag från Österrike med fabrik i rumänska Brasov klassas som ett av de absolut främsta i världen vad gäller handgjorda skor. Fabriken som har 25 st anställda tillverkar endast 1 500 par skor om året. En liten del av dessa är färdiga skor till ett fåtal butiker runt om i världen så som Skoaktiebolaget, Skomakare Dagestad, The Armoury, Leffot, Leather Soul, Double Monk och Michael Jondral för att nämna några. Företagets absolut största del av skor är så kallade MTO (Made to Order) och alltså unika skor beställda styckevis av kräsna skokonnässörer. Ägaren Phillip Car har själv varit med och hjälpt en majoritet av alla dessa kunder vid utprovningen. Han har ett imponerande antal resdagar (en bit över 200) varje år och besöker de flesta av sina återförsäljare där han har inbokade möten med enstaka kunder och hjälper dem med eventuella val och att hitta en perfekt passform.

 

Undertecknad tillsammans med Phillip Car under företagets Trunk Show på Skoaktiebolaget i maj.

Personligen så träffade jag Phillip i maj detta år då han gjorde sitt första besök hos Skoaktiebolaget. Efter detta har han besökt dem en gång till senast i helgen och jag tror redan att nästa besök är inplanerat.

Vid mitt möte med Phillip så beskrev jag de problem jag fått med min fot och han kikade på mina fötter när jag bar de skor jag kom i, ett par Edward Green oxfords på 82-lästen.

Han påpekade direkt att dessa såg lite trånga ut och att jag behövde en annan läst. Han undersökte även mina fötter i strumplästen och bildade sig en uppfattning. Då Skoaktiebolaget hade flera modeller inne i olika storlekar och vidder så provade jag dessa och när vi hittat en läst som passade i storlek och vidd så valde Phillip att utgå ifrån denna vid min beställning.

Den satt dock inte 100% perfekt vilket gjorde att jag valde att använda den tjänst som erbjuds vilken kallas customized last eller fitting pieces. Detta betyder att man för en kostnad av 1 000 kr justera en befintlig läst genom att lägga till bitar av kork som klistras på trälästen och sen filas till. Då kan man som i mitt fall addera lite plats för ömmande lilltår och höga insteg. Priset avser två justeringar per läst och varje ytterligare justering kostar 500 kr. Denna info sparas sedan och kan används för nästa par skor om man så önskar men  kostar då samma.

 

 

Saint Crispins fitting pieces som appliceras på den befintliga lästen.

Detta är en av de stora fördelarna med Saint Crispins. De tar nämligen ingen extra kostnad för sina MTO-beställningar. Som kund kan man välja en standardläst, sula, detaljer och ovanskinn utan att extra kostnad. De flesta andra märken i branschen tar minst 30-50% i påslag för deras MTO. Saint Crispins tar bara betalat för extra detaljer (exempelvis tåjärn och monogram), justering av läster och så klart dyrare läder. Som kund kan man därför få en sko helt enligt egna önskemål och med vissa justeringar till en kostnad som marginellt överstiger firmans färdiga modeller.

Det finns ytterligare ett alternativ om man vill modifiera en läst. Denna tjänst heter Personal last. Detta är en läst som betingar en engångskostnad om 3 000 kr. Då ingår hur många justeringar av kork som helst samt att de även kan raspa/fila till delar så att man minskar lästens vidd eller form där det behövs. Som kund äger man denna läst som sparas i fabriken och kan användas till kommande beställningar och då utan extra kostnad. Man kan också i efterhand justera den utan kostnad. Om man som kund har för avsikt att göra mer än 3 par skor över en längre tid är detta alltså både ett billigare och bättre alternativ.

Startpriset för ett par skor från Saint Crispin är 12 000 kr plus tillval och eventuella justeringar av lästen som beskrivs ovan. För utförlig information rekommenderas att titta på Skoaktiebolagets hemsida eller konsultera personalen där eller i någon annan butik som säljer märket.

Kortfattat gick mitt beställningsförfarande till som så att när Phillip kommit fram till rätt storlek så bestämde jag hur jag ville att skon skulle se ut. Valet föll på märkets elegant runda läst med namnet Classic. Jag har under en längre tid suktat efter ett par skor från detta företag i fint grain då det funnit massor av inspirerande bilder av detta på Instagram och Tumblr. Det blev till slut ett burgundyfärgat skinn som Philip efter kontakt med fabriken fick veta endast fanns i lager till två par till. Det var ett österrikiskt fint kalvskinnsläder och modellen blev en cap toe derby i modell 635 med lädersulan på 12 mm. Mitt enda egentliga tillval var infällda tåjärn som kostade lite extra.

 

Det vackra burgundyfärgade kalvskinnet med en diskret grainstruktur.

Efter att ordern lagts tog det 11 veckor att få skorna levererade hem. Man blir inte besviken när skorna kommer. Den fina kartongen hade mitt namn på och skorna låg omsorgsfullt inpackade i de mest påkostade skopåsar jag sett. Att de sedan levereras med ihåliga lästade skoblock är fantastiskt bra.

 

Boxen där alla detaljer är handskrivna.

Saint Crispins lädersula med infällda tåjärn som känns lika genomarbetad som ovanlädret.

Hantverket bakom företagets fjäderlätta och lästade skoblock är helt otroligt.

När jag senare provade skorna så blev jag riktigt nöjd. Passformen är verkligen otroligt bra. Jag skulle vilja påstå att den är lika bra som på mina bespokeskor från Jan Kielman fast med en mycket högre nivå på handarbete och finish. Ett stort plus vilket jag även upplevde med mina skor från Kielman var att den smala midjan och djupa hålfoten gav ett väldigt stabilt stöd som jag aldrig tidigare upplevt hos någon tillverkare. Det känns efter några dagars användning bättre i både ben och fötterna att gå i dessa skor. Genom detta undviker jag förhoppningsvis fler komplikationer i framtiden. Hade det inte varit för att det är relativt kostsamt att investera i denna typ av skor så hade man ju önskat 10 par till direkt. Det får dock ta sin tid och min framtida skogarderob får växa sakta men säkert. En sak är dock säker, fler skönheter från fabriken i Brasov kommer definitivt att adderas. 

 

Skorna på fötterna. En färg och modell som passar perfekt till exempelvis flanellbyxor och kavaj under hösten.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Adam säger
2015-10-22 11:14 - Anmäl

Ser fantastiska ut, men något annat tycker jag iofs inte att man kan förvänta sig för det priset. Färgen är spektakulär. Den enda invändingen mot repotaget är att jag hellre sett ett smalare avslut på dina byxor, då jag tycker det ger en snyggare siluett och mer rättvisa åt skon.
#2 Tor säger
2015-10-22 11:58 - Anmäl

Härligt att du blev så nöjd, Olof!
#3 Pelle säger
2015-10-22 12:27 - Anmäl

Älskar hur "alla" hyllar Saint Crispin's MTO-program - "det kostar inget extra". Skorna kostar minimum 12 000, känns helt sjukt om man inte hade fått välja modell, sula osv. för de pengarna
#4 Joakim säger
2015-10-22 12:40 - Anmäl

Edward green är väl inte mycket billigare och där får man inte göra de valen kostnadsfritt?
#5 RolleFC säger
2015-10-22 12:46 - Anmäl

Det är förstås mycket pengar för skor. Men, 12 tkr för en handgjord sko där du kan "bygga" den precis som du vill med läst, läder, färg etc och där priset inkluderar handgjorda lästade block ska jämföras med t ex Gaziano & Girling som kostar 11 tkr i standardmodell, goodyear welted i stället för handrandsydda och exklusive block (som kostar 2.5 tkr att köpa till). Lägg på 2.5 tkr om du vill ha en "enkel" MTO eller 4 tkr om du vill ändra något i mönstret.
I det perspektivet är StC's MTO upplägg prisvärt.
#6 Jonas säger
2015-10-22 17:41 - Anmäl

Mycket pengar for en sko, men tanker man langsiktigt kanske inte sa farligt anda, for hur manga skor behover man egentligen ? En seg utgift per ar i 5 ar, sen har man skor livet ut ... Problemet ar val att det ar ratt kul att kopa skor, och man andrar tycke och smak med aren.
#7 Errol säger
2015-10-22 18:33 - Anmäl

Väldigt fina skor på alla vis!

Mot fotproblem kan jag tipsa om att träna upp fötternas styrka och inte bara stötta dem. Prova att gå barfota eller i minimalistiska skor så ofta som tillfälle ges.
#8 Anders säger
2015-10-22 18:42 - Anmäl

Med de skorna i min egen garderob hade jag planerat för användning av dem under både vår, sommar och höst! För mig skulle de passa utmärkt till nästan allting. Jag blir lite avundsjuk, men anser samtidigt att 12.000 kronor är för mycket för min plånbok. Du är bara att gratulera.
#9 Thomas säger
2015-10-22 21:36 - Anmäl

#5 även om de får anses som mer prisvärda än exempelvis GG, så tycker jag personligen inte att Saint Crispins producerar en prisvärd sko. Vass erbjuder samma valmöjligheter bortsett från ihåliga skoblock för under halva priset. Vass kanske inte håller samma standard när det kommer till finishen som SC, men har fortfarande svårt att se hur ett par dubbelt så dyra skor kan anses vara prisvärda när de håller en jämförbar kvalite. Har personligen ett par Oxfords från Ugolini som ligger i samma prisklass som SC och då pratar vi bespoke där infällda tåjärn, skoblock, skohorn etc ingår och en fantastisk finish (tror till och med hans skor är billigare efter att en personlig läst skapats). Vill inte klanka ner SC tycker de gör fantastiska skor och förstår att Olof är nöjd med sina vilket han borde vara, tycker dock det tåls att reflektera över begreppet "prisvärd". I Saint Crispin's fall tror jag personligen det handlar om bra marknadsföring snarare än en sanning. Att folk är beredda att betala 12000kr för ett par RTW ser jag inget fel med tycker snarare det är roligt att kvalitetstänket höjs när det kommer till skor och kläder i allmänhet. Om marknaden är villig att betala de priserna, så är de motiverade.

Hoppas jag inte lät allt för nedlåtande ville bara ge en personlig reflektion över begreppet prisvärt som jag tycker kan missbrukas lite väl ofta. I övrigt mycket bra artikel Olof och grymma skor!
#10 Jimmy säger
2015-10-22 22:34 - Anmäl

Grattis till ett sjukt snygga skor! Hade man haft modet att spendera 12 lax på skor så..
#11 Jimmy säger
2015-10-22 22:38 - Anmäl

Förlåt Olof, en fråga bara. Blir man inte lite fartblind när man är i dina kretsar? Jag menar 12 tusen för ett spar skor!?
Jag vet allt detta om intresse och att man spenderar pengar på det man gillar, men ändå? Tar det inte emot ibland?
Bara en uppriktig fråga.

Mvh
Jimmy
#12 Pellefant säger
2015-10-22 23:09 - Anmäl

#9 många bra poänger! Prisvärt kan knappast SC beskrivas som. Skönt att någon tänker lite kritiskt här.
#13 Olof Nithenius säger
2015-10-23 07:17 - Anmäl

#11 Jimmy
Absolut Jimmy. Det är sjukt mycket pengar. Visst tar det emot ibland. Jag ogillar att gå in på saker som privatekonomi. Men man kan säga som så här att mycket handlar om prioriteringar.
Jag lägger helt klart mycket pengar på kläder och skor som är min hobby.
Men jag lägger i stort sett ingenting på andra saker som många andra har som hobbies ex bilar, båtar eller elektronik. Detta är helt ointressant för mig.
Jag har inte heller något större klockintresse vilket är en annan sak som kan sluka mycket pengar.

Och jag kan inte heller köpa massor av skor för 12000 kr, det tar inte bara emot, det är omöjligt. Mycket handlar om planering.

Det finns absolut en risk att bli fartblind. Mycket god synpunkt. Det gäller att försöka ha en viss distans.
#14 DrDp säger
2015-10-23 07:28 - Anmäl

#9 Jag tycker också 12000 kr är mycket pengar för ett par skor, men bra skor är en investering (klyschigt som fan men sant). Dock tycker jag att det är helt fel att jämföra StC med Vass och att de skulle vara likvärdiga förutom finishen. Det är som att jämföra Audi och Ferrari. En Audi A4 tar en från punkt a till b tryggt och i komfort men höjer inte direkt pulsen. Jag förstår att det sticker i ögonen på folk i Sverige att vissa lägger 12000 på ett på ett par skor. Synd att vi år 2015 inte kan bryta oss loss från Jante-lagen.
#15 Thomas säger
2015-10-23 08:46 - Anmäl

#14 Om du läste min kommentar, så ser du att jag inte har några som helst problem med att lägga de pengarna på skor då jag nämner att jag själv exempelvis har Ugolinis i samma prisklass. Har även två par Mafteis som ligger någon tusenlapp under SC. Min kommentar handlade inte om det är värt att investera 12' i ett par skor då jag gladeligen själv lägger det och ännu mer på kostymer, utan snarare om kritiskt tänkande när det kommer till vad som är prisvärt och inte.

Nu tror jag inte Olof köpte dessa pga att de skulle vara de mest prisvärda skorna på marknaden, snarare för att han ville ha just den här modellen och ett par dunder pjukks. Anledningen till att jag tog upp detta är för att jag många gånger sett folk skriva om hur prisvärda SC är och kom upp i kommentararen på nytt, något jag personligen inte är beredd att hålla med om då det finns bespoke med fitting i samma prisklass och har mycket svårt att se att SC skulle vara bättre byggda än ex Ugolinis.
#16 Rune Rebellion säger
2015-10-23 10:53 - Anmäl

Håller med ALLT Thomas säger - Välformulerat, sakligt och nödvändigt.

Finfina skor Olof!
#17 Andreas Weinås säger
2015-10-23 12:02 - Anmäl

#9 - jag förstår din poäng men jag vet inte om jag håller med om att finishen eller hantverket nödvändigtvis är högre hos Ugolini och framför allt inte hos Maftei. Vass är tveklöst mer prisvärda men en helt annan produkt både när det kommer till finish och till ex stöd för hålfot etc.

Sen får man heller glömma tidsaspekten där ett par StC med "samma" passform, hantverk, pris och finish som Ugolini har en leveranstid på 10-12 veckor. Det är att jämföra med Bestetti som har 12 månaders leverans och bespoke i allmänhet som ofta ligger på liknande. Undantaget skulle väl vara Janne Melkersson.Som Olof själv skrev så är hans Saint Crispins lika bra som bespokeskorna från Kielman så jag tror inte man skall stirra sig blind på MTO vs Bespoke. Sett i jämförelse med MTO från GG, EG och Lobb är StC otroligt mycket mer skor för pengarna om du frågar mig.
#18 Ingvar säger
2015-10-23 12:29 - Anmäl

#17 - Jag tycker att er tolkning av ordet "prisvärt" är lite skev. Ofta jämfört ni bara med en annan produkt, i det här fallet - "Saint Crispin är billigare än GG gällandes MTO". Jaha? Så bara för att det finns en dyrare aktör så är den billigare per automatik prisvärd - I don't Think so!

Min poäng är att ni borde sluta prata om prisvärdhet stup i kvarten. Det är inte därför folk köper skor för 12000(+!) utan för att de gillar estetiken

F.ö. tack för allt er arbete och de många trevliga reportagen som ni producerar
#19 PL säger
2015-10-23 13:06 - Anmäl

#17 håller med till 100% på denna formulering "Sett i jämförelse med MTO från GG, EG och Lobb är StC otroligt mycket mer skor för pengarna"

"Prisvärt" är subjektivt. Om man är uppe på de nivåerna som nämns här så ja, då kan nog StC anses prisvärda. Man måste försöka jämföra äpplen och äpplen.
#20 Jazzy Jens säger
2015-10-23 15:19 - Anmäl

Ett köp av ett par skor för 12 000 kr kan varken vara ekonomiskt motiverat eller en god investering och drivkrafterna bakom ett sådant köp är förstås allt annat än rationella. Påståenden om prisvärdhet får väl mot bakgrund av det ses som ett sätt att inför sig själv och omgivningen motivera ett i grund och botten irrationellt köp. Inget konstigt med det, alla våra inköp är i varierande mån känslomässigt motiverade.

För sakens skull får jag påpeka att jag inte har några invändningar mot den som känner behov och har möjlighet att lägga dessa pengar på ett par skor.
#21 Erik säger
2015-10-23 16:07 - Anmäl

#20

Hur definierar du rationellt?

Menar du att det finns en gräns där man maximerar kvalitet i förhållande till pris? Jag köper i dagsläget hellre G&G för 11000 än Vass för 6000. Jag anser inte att G&G är dubbelt så bra som Vass, men det är helt klart en "bättre" sko. Är detta köp irrationellt?

Det borde väl tex vara mer rationellt att köpa två par Carmina för 7000 än att köpa skor från t.ex Rizzo?
#22 ErikG säger
2015-10-23 16:23 - Anmäl

#21 Bra argument och åsikter, håller med.

Det handlar tyvärr väldigt ofta om priser och "prisvärdhet" i kommentarsfältet på Manolo, i övrigt en helt fantastisk blogg, och man kan ju inte gärna beskylla skribenterna för innehållet i kommentarsfältet. :)
#23 Thomas säger
2015-10-23 16:51 - Anmäl

#17 Kul med lite diskussion i kommentarsfältet! :) här kommer ett till långt inlägg, så håll i er!

Jag förstår din poäng men är inte helt beredd att hålla med. Tycker snarare GG och EG är dyra i dagsläget pga höga pundet än att SC är prisvärda, med tanke som tidigare nämnt att du kan få bra bespoke för samma peng.

Tycker leveranstider är irrelevant när det kommer till kvalite, detta handlar mycket om hur många beställningar tillverkaren har i förhållande till antalet hantverkare. Om bestetti enbart skulle jobba på en och samma sko från det att den beställs, så lär det knappast ta han 12 månader. Mina Ugolinis beställdes i första veckan på maj och 30 dagar senare hade vi en fitting och leveraredes nu i slutet på oktober. Hade det tagit ytterligare 6 månader för att detta skulle bli klara men att det fortfarande lagts samma antal arbetstimmar på skorna, så har jag svårt att se hur dessa skulle blivit bättre pga förlängda leveranstiden.

Har svårt att se hur en modifierad standard läst som är menad för att passa alla någorlunda bra kan jämföras med en bespoke-läst som är helt gjord efter kundens fötter, där även x antal testskor ingår tills kunden är nöjd med passformen. Tycker tyvärr inte Kielman är ett bra exempel för bespoke då kunden själv tar måtten och testskor inte ingår (nu fick ju Olof för visso ett par ändå :)). Är lite som att jämföra Luca Avitabile med en "skräddarsydd" skjorta på nätet där kunden själv tagit måtten.

Äger inte ett par SC men baserat på vad jag sett, så kan jag hålla med om att Maftei inte ser ut att hålla högre standard bortsett från passformen. Tycker det är rätt uppembart att de ändå får anses mer prisvärda då SC i jämförelse tar 40' för ett par bespoke om jag inte missminner mig. Baserat på vad jag sett, så tror jag SC RTW/MTO är på en likartad nivå som Ugolini dock tycker jag vi får säga att Ugolini nog har en högre hantverksnivå då detta trots allt handlar om bespoke och svåraste momentet ska trots allt vara att säkerställa passformen. Ugolini kan pressa sina priser tack vara billig arbetskraft på sina lärljungar. Antalet duktiga japanska bespokeskomakare som tränat under honom talar om hans höga hantverksnivå.

För mig är det prisvärdaste alternativet det som ger mig mest sko för samma peng, i detta fall skulle det enligt mig vara:

:
1: bespoke
2: SC
3: EG/GG

Som tidigare nämnt tycker jag SC gör sjukt fina skor, är tyvärr inte beredd att hålla med om att det är ett fantastiskt prisvärt alternativ dock bättre än GG/EG.
#24 Thomas säger
2015-10-23 16:57 - Anmäl

#21 mycket bra kommentar.

Hade varit kul att se er skribent herr Ingvaldssons åsikt kring det hela. En liten debatt som denna kanske skulle kunna leda till en artikel med er personliga reflektion över prisvärdhet i allmänhet?
#25 Jazzy Jens säger
2015-10-23 17:40 - Anmäl

#21 Ja, med ett rationellt köp så menar jag att man objektivt sett maximerar kvalitet i förhållande till pris. Då kan det mycket väl vara rationellt att köpa ett par Carmina istället för två par skor från Rizzo, exempelvis.

Att däremot köpa ett par dubbelt så dyra GG istället för ett par från Vass är på motsvarande sätt inte ett rationellt val, utan ett rent känslomässigt val - du kommer förstås aldrig kunna "räkna hem" den prisskillnaden. Och det är här jag menar att påståenden om relativ prisvärdhet kan hjälpa till att rationalisera vad som egentligen är ett känslomässigt val. Som sagt, jag ser inget fel med det och om du blir lyckligare av ett par GG än av ett par Vass så är det uppenbarligen väl spenderade pengar.

Min luddigt uttryckta poäng är att det är rätt meningslöst att prata om prisvärdhet i dessa prisklasser, eftersom det då närmast uteslutande är subjektiva värden som styr vad som är "prisvärt" eller inte.
#26 Erik säger
2015-10-23 18:21 - Anmäl

#25

Jag förstår vad du menar, men den objektiva maximeringen pris/kvalitet är ju ganska svår att mäta. Någonstans måste ju ändå ingå att bedömma ytan, som t.ex. att G&G objektivt sett har bättre finish än Vass. Eftersöker man enbart kvalitet i förhållande till pris så finns det ju säkert bättre val än Vass?

Överhuvudtaget blir det ju svårt att anpassa order rationellt till den här typen av konsumtion. Det mest rationella borde väl i sådana fall vara att optimera sin egen lycka? Resonnemanget blir ju svårt om man ska anpassa det till andra saker. Att lägga 100 000 på en resa till USA blir ju irrationellt när man få "samma" standard i Asien för mindre än hälften. Det enda argumentet emot blir ju i det fall "jag åker hellre till USA än Asien" liksom jag köper hellre G&G än Vass :)

Att vissa köper bilar för 500 000 är ju inte irrationellt om de nu vill ha exakt den bilen?

Prisvärt funkar ju bara om det sätts i relation till något annat, precis som folk innan har påtalat. I relation till G&G skulle ju St C kunna anses som ett mer prisvärt alternativ?
#27 #25 säger
2015-10-23 18:24 - Anmäl

Men jag håller med om att prisvärt i sammanhanget är rätt luddigt. Om jag gillar GG bättre än St C så är ju de extra tusenlapparna som GG kostar alltid ett bättre alternativ för mig :)
#28 Andreas Weinås säger
2015-10-23 21:01 - Anmäl

#23 - tack för ett utförligt svar och jag håller med om att det finns en högre potential inom Bespoke överlag samt att Ugolini är en väldigt erkänt skicklig skomakare. Vad jag däremot inte anser är att man kan klassa Bespoke för sig, MTO för sig och Konfektion för sig. Detta gäller även för kläder där jag testat måttsytt som slår vissa skräddare med hästlängder och konfektion som är klasser bättre passform än måttsytt från sämre tillverkare. De stora fördelarna med Bespoke i både skor och kläder är enligt mig konstruktionen (ex. Handrandsytt och handpikerad kanvas) och antalet avprovningar. Däremot saker som finish och handsydda detaljer kan vara minst lila hög nivå på inom MTM och t om konfektion.

Vad som är viktigt är att jämföra tillverkarna inom ungefär samma prisklass snarare än inom samma grupp (Bespoke/MTM/RTW). Jag anser exempelvis att det är klart mindre skillnad mellan Attolini MTM och Sartoria Corcos i kvalitet än mellan Cavaliere MTM och Attolini.

Samma sak anser jag gälla för skor där StC och Bestetti MTO för mig gett ett bättre intryck än exempelvis Maftei trots full Bespoke.

Vad jsg menar är helt enkelt att 3 fittings bådar för en bättre passform än 1 men får du väl till den direkt är det oväsentligt. För mig är konstruktionen och framför allt kompetensen hos tillverkaren ofta är det som gör störst skillnad för känslan i slutändan.

Sen är som flera nämt det oerhört svårt att definiera prisvärdhet då t om ett par Meermin är dyra för majoriteten av svenskar. Prisvärdhet för mig är huruvida produkten lever upp till förväntningarna man har och det varierar förstås från person till person. Många har slitstyrka och livslängd som grundkrav, andra känsla och estetik.
#29 Stefan säger
2015-10-23 23:25 - Anmäl

Flotte sko Olof!
Prisvärd er subjektivt.
For noen kan det ekstra man får i Saint Crispin's være "prisvärd" i forhold til andre merker, mens for andre er det galskap. Saint Crispin's forte er fleksibiliteten ved bestilling.
#30 Niclas säger
2015-10-24 18:44 - Anmäl

Det som gör StC unikt är deras ortopediska läst. Den är uppbyggd i hålfoten och är för vissa en otroligt skön passform. Går inte att jämföra med GG/JLP/EG etc.
Dessutom är midjan smal och klacken är sluttande utåt för den naturliga inklinationen. Klacken är dessutom inte så hög som andra tillverkares, vilket ger ett mer balanserat tryck för foten.

Unikt.
#31 RolleFC säger
2015-10-25 16:35 - Anmäl

Oj vilken diskussion som utbröt kring prisvärde :-)

Jag tror inte att det finns något sådant som absolut prisvärde då alla har sina egna bevekelsegrunder till grund för sina val. Därför kan prisvärda bara bedömas relativt: relativt ett annat alternativ ( StC vs GG exemplet) men framförallt relativt bevekelsegrunderna hos köparen. Var produkten jag köpte värd pengarna jag gav, för mig? Då var det prisvärt, annars inte.
Det är med skor som med det mesta, "the law of diminishing return" är i högsta grad i spel. För varje tusenlapp mer jag lägger får jag allt mindre extra "kvalitet" i avkastning.
Så jag vidhåller att i min bok är StC prisvärda relativt GG.
Relativt Vass är de långt ifrån prisvärda dock. En rejält mycket högre noggrannhet och omsorg om detaljer i tillverkningen, men drygt 2.5 gånger så högt pris.
#32 bjürg von richthausen säger
2015-10-25 22:37 - Anmäl

#30: Fast inga av de sakerna du nämner medför ökade tillverkningskostnader - det är inte dyrare att slipa en klack med sneda sidor jämfört med vertikala, varför ett högre pris inte är motiverat, varför man inte kan säga att skorna är prisvärda på grund av dessa faktorer.

Lagen om minskande mervärde är självklart i kraft, men likaså är lagen om att konstruera pseudointellektuella ad hoc-försvar för det som egentligen är rent emotionella ställningstaganden.

Analys: Hela diskussionen grundar sig i Olofs tendens att använda värdeord i sina texter. Intervjuer inleds ofta med en ingress om hur otroligt trevlig och gentlemannamässig intervjuobjektet är, och dessutom nuförtiden en god vän, med ofelbar smak, och en stor förebild, osv. Köpta föremål tenderar att beskrivas som prisvärda, genomtänkta, smakfulla, förfinade, osv. Utmaning: låt intervjuerna utgöras av de frågor som ställts och de svar som givits, och låt produktartiklarna sakligt beskriva det som ska avhandlas. En bild som skildrar randen på en sko blir inte mer eller mindre övertygande för att man skriver hur otroligt tajt skuren sulkanten är; om jag som läsare också tycker det, gör jag det utifrån bilden och inte utifrån bildtexten.
#33 Jesper säger
2015-10-25 23:11 - Anmäl

^^^Intressanta inlägg och diskussion ovan, med många bra synpunkter i min mening. Det mesta har redan sagts, men kan väl inte skada att lägga till lite i frågan.

Som jag ser det kan man, lite förenklat, dela in prisvärdhet i två kategorier, där den ena kanske kan kallas för objektiv prisvärdhet och den andra för subjektiv prisvärdhet, och där den första är både enklare och svårare än den andra att definiera.

Objektiv prisvärdhet handlar om hårda fakta, om vi då tar skor så ex. vilken nivå på material (ovanläder, bindsulor, hälkappor osv), vilken konstruktionsmetod, vilken nivå på hantverk och finish, och så vidare. Kort sagt, saker som kan definieras efter någon sorts objektiv måttstock. Att en sko har läderhälkappa istället för plasthälkappa är bättre, att en sko är handrandsydd istället för limmad är bättre, men så klart måste också då utförandet läggas in här också.

Subjektiv prisvärdhet handlar om din upplevelse av skorna. Hur snygga tycker du att de är, hur mycket användning har du för modellen, hur trivs du med de när du bär dem, vad har du för känsla för skorna, och inte minst hur väl sitter skorna på mina fötter (även om passform till viss del också kan klassas som objektiv prisvärdhet, dock blir det ju speciellt då passform är så individuell) osv. Hur värt var det att du la x antal kronor på dessa skor var det för dig.

Jag skulle säga att på många sätt är subjektiv prisvärdhet det viktigaste. Det är vad som spelar roll för dig, och högst sannolikt så påverkar den objektiva prisvärdheten din upplevelse och därmed också den subjektiva prisvärdheten. Och det finns delar av objektiv prisvärdhet som är så krassa kvalitetsaspekter att de även om de inte påverkar den subjektiva prisvärdhetsupplevelsen, så borde de göra det. Ett exempel på en sådan är att en person kan vara fantastiskt nöjd med ett par skor inhandlade på Nilsons på rean, riktigt fynd, men dessa har tillverkats av läder som garvats av barnarbetare i Bangladesh i en gravt hälso- och miljövådlig miljö. Personen borde rent krasst vara mindre nöjd med sina skor än om han köpt ett par kvalitetsskor tillverkade av välbetalda arbetare av hudar som garvats på ett schysst och icke miljöskadligt sätt.

Det går att skriva mycket mer om detta, och blev väl lite rörigt och inte jättetydligt kanske, men men.
#34 Andreas Weinås säger
2015-10-26 09:11 - Anmäl

#32 - De ortopediska detaljer som #30 nämner (hålfotsstöd, ortopedisk uppbyggnad och sluttande hälar) är i allra högsta grad mer tids- och kostnadskrävande för tillverkaren. Sen handlar prisvärdet åtminstone för mig om vad JAG får för mina pengar snarare än hur mycket det kostar tillverkaren att göra det. Om en produkt håller samma tekniska kvalitet eller bättre men produceras i ett land med lägre levnadskostnader blir den intr mindre prisvärd för mig. Om man inte jämför med vad man får inom respektive prissegment blir ju per definition inget över en viss summa prisvärt. Oavsett om det rör sig om full Bespoke eller konfektion.

Jag vill samtidigt säga att vi välkomnar och tar till oss din feedback angående våra texter och skall försöka hålla det objektivt. Att man däremot skriver bildtexter handlar snarare om vad man syftar till att illustrera med en bild som kan ha många inslag.
#35 Jeppe säger
2015-10-26 09:48 - Anmäl

#32 - "Hela diskussionen grundar sig i Olofs tendens att använda värdeord i sina texter. Intervjuer inleds ofta med en ingress om hur otroligt trevlig och gentlemannamässig intervjuobjektet är, och dessutom nuförtiden en god vän, med ofelbar smak, och en stor förebild, osv.".

He he he! Hur många "riktiga gentlemän" kan det finnas egentligen?
#36 Kalle säger
2015-10-26 14:09 - Anmäl

Rolig diskussion. Känns dock ganska avklarad i frågan.Men jag skulle hellre köpa StC än GG/EG. Gillar formspråket bättre sedan roligt med något mer "okänt" märke. Med ruskig hög finish dessutom.

Det som Andreas & Olof kan ta till sig, ffa Olof är #32 kommentar. Otroligt träffande. Menar givetvis inte att vara oförskämd eller liknande, ni gör i mångt och mycket ett kanonjobb med sidan men blir lite väl mycket värdeord, nästan så man börjar undra vilken färg ni har på tungan...
#37 bjürg von richthausen säger
2015-10-26 15:45 - Anmäl

"Prisvärd" är ett ord i samma kategori som "stor" dvs. adjektiv som helt saknar innebörd om de inte kopplas till ett specifikt föremål (till skillnad från "blå" eller "köttbullsdoftande"). Dessa ord förmedlar information om de står tillsammans med något objektivt: en "stor atlantångare" är underförstått större än den genomsnittliga atlantångaren.
Mer användbar, och mer lättolkad är en direkt komparativ användning: föremål A är större än föremål B. Att beskriva skor som prisvärda är förhållandevis intetsägande, vad som möjligen kan vara intressant är jämförelsen: skotillverkare A kan anses vara mer prisvärd än tillverkare B, då B tillhandahåller 90 % av finishen till 50 % av priset. Detta kan vägleda en potentiell köpare.
#38 Knutte säger
2015-10-26 22:30 - Anmäl

#32 #37
Haha! Vilken frisk fläkt!
Även om Olofs artiklar är genomgående högkvalitativa (och nu för tiden mycket mer välskrivna) så måste jag hålla med om att det var ganska träffande.
Och en bra diskussion i kommentarsfältet på det. Kul. Nu fattas bara Hamlstad och de andra gamla rävarna.
#39 Kopparstaden säger
2015-10-27 21:46 - Anmäl

Skoartiklarna ger utan undantag alltid flest kommentarer men lite annorlunda ämne denna gång.

Jag själv äger skor från många tillverkare och tycker att de flesta känns prisvärda för mig. Tycker det är lite som Andreas brukar säga om bespokekläder, att man gör bäst i köpa från de företag som har en husstil man gillar. Det har jag applicerat på skor och ofta köpt modeller som tillverkaren är bra på. Har tex inte en grov longwing från G&G eller en elegant oxford från Alden.

Sen håller jag med de som skriver att mycket är känslomässigt i ett köp. Skulle man köpa skor bara för att skydda fötterna så funkar faktiskt skor för 500 kr utmärkt, jag har vuxit upp i billiga skor och de flesta har hållit i flera år....
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.