Manolo logotype

10 snygga rockar för hösten

För några veckor sedan fick ni tips här på Manolo om höstens snyggaste regnrockar men i takt med att temperaturen sjunker behöver man definitivt något varmare ytterplagg. Vi har valt ut säsongens 10 snyggaste rockar och vad man bör tänka på när man köper just detta stilfulla plagg.

Om vi börjar med materialet så bör en ytterrock i första hand vara funktionell och faktiskt hålla värmen. Det innebär att man till skillnad från kavajer som skall bäras inne på uppvärmda kontor med gott samvete kan satsa på en riktigt grov ullkvalitet. Ull är ett fantastiskt material för rockar då det beroende på hur vävteknik och finishering kan kännas både väldigt elegant som ledigt rustikt.

Om man skall måttsy eller skräddarsy en rock för den kallaste perioden av vinterhalvåret skulle vi rekommendera att man väljer ett material på åtminstone en bit över 600gr/m. Kommer man upp emot 1kg/m finns risk att plagget känns närmast skottsäkert och även om det håller värmen kan det bli väldigt otympligt. 

I mönsterväg finns det en rad klassiska alternativ där fiskben och twill är de kanske allra finaste. Då ytterrocken är ett så pass stort plagg som dessutom kommer bäras dagligen under en viss period finns det en poäng i att välja något lite mer avskalat i mönsterväg som passar till mycket i garderoben. 

Även i färgväg är detta ett utmärkt tänk. Få färger och nyanser är mer mångsidigt och användbart för en ytterrock än mörkblått. Det ser bra ut tillsammans med jeans, chinos, flanellbyxor eller över affärskostymen. Mörkblått är även en ganska förlåtande färg mot en vinterblek hy där exempelvis kamel och ljusa toner av beige kan vara svårare. De sistnämnda är dock fantastiskt vackra om man har lite färg kvar från semestern och passar också bra med mycket i den övriga garderben.

Modellmässigt väljer man med fördel efter hur ens smak och vardag ser ut. Bär man kostym eller kavaj majoriteten av dagarna är en mer klassisk paletå bland det snyggaste som finns medan en kortare peacoat ofta passar perfekt för ledigare stunder. Bägge dessa modellers formalitetsnivå avgörs såklart i slutändan av färg, mönster och struktur. 

Vår högst personliga uppfattning är att ytterrockar gör sig än bättre i dubbelknäppt utförande då de blir något varmare och känns mer klädda än de enkelknäppta. Detta är självklart upp till var och en att avgöra.

Cesare Attolini

Säsongens snyggaste Peacoat är i 100% kashmir och kommer från neapolitanska Cesare Attolini. (även översta bilden)

 

Orazio Luciano

Enkelknäppt klassiskt mörkblå paletå från en annan neapolitan av högsta kvalitet nämligen Orazio Luciano eller La Vera Sartoria Napoletana som de även kallas.

 

Tom Ford

Dubbelknäppt pipitamönstrad rock från Tom Ford i klassiskt "salt & pepper"-utförande.

 

Freeman Sporting Club

Amerikanska Freeman Sporting Club kombinerar riktigt fin estetik med överkomliga priser. Här i en grå/brun rock i Donegaltweed.

 

Herno

Brun paletå från Herno med en värmande dunkrage som skyddar halsen vid riktigt låga temperaturer.

 

Morris Heritage

En riktigt fin brun/beige peacoat från svenska Morris Heritage i grov ull.

 

Luigi Bianchi Mantova

En så kallad Polo Coat från Luigi Bianchi Mantova (premiumlinjen från Lubiam) i 100% Kashmir.

 

Suitsupply

Branschens kanske mest prisvärda rockar kommer från Suitsupply. Här i ett ljusbrunt fiskbensmönstrat utförande i ull från Carlo Barbera.

 

Boglioli

Dubbelknäppt marinblå rock med maffiga slag från Boglioli.

 

Lardini

 

Klassisk kamelrock i dubbelknäppt utförande från Lardini.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 rubber säger
2015-10-20 12:04 - Anmäl

Höll på att sätta lunchkaffet i näsgången när jag såg det överkomliga priset på rocken från Freeman Sporting Club. Annars som vanligt - mycket bra och väl sammansatt lista, Andreas!
#2 Daniel säger
2015-10-20 12:16 - Anmäl

#1 Även ca 30 000 SEK billigare än Attolinin.
#3 Pynchon säger
2015-10-20 12:26 - Anmäl

Som IVY entusiast vill jag slå ett slag för duffeln, både överkomligt & rustikt.
#4 Jörgen säger
2015-10-20 12:37 - Anmäl

Håller med #3, en duffel är ett måste. Jag skulle även förespråka lite längre rockar då de ofta ger ett elegantare intryck.
#5 Mr Pea säger
2015-10-20 12:48 - Anmäl

Riktigt snygga rockar!
Hugo på st eriksgatan har en italienare som är väldigt snarlik den första (Attolini)
#6 Pellefant säger
2015-10-20 13:16 - Anmäl

Om det är ett plagg utöver den mörkblå kostymen som man ska lägga pengar på, så är det vinterrocken. Köper man en klassisk rock i ordentlig kvalitet så håller de mer eller mindre för evigt bara man reparerar fodret emellanåt. Min far har haft sin från Saville Row i ca 30 år t.ex.
#7 Andreas Weinås säger
2015-10-20 13:51 - Anmäl

#1 - Jag får ta på mig att det faktiskt var en smula olyckligt ordval. Det är absolut en dyrare rock och anledningen till att jag ser dem som relativt prisvärda är för att de även har en del billigare produkter av god kvalitet.

#3 - Duffeln är ett klassiskt IVY-plagg precis som du säger och förtjänar nästan ett eget inlägg.

#5 - Jag tror det är Gaiola Napoli som du tänker på. Väldigt bra produkt för pengarna med en lite enklare men väldigt välsydd konstruktion.

#6 - Är villig att hålla med dig där. Enda problemet med en rock är den lite begränsade användningsperioden per år men köper man något som håller stil och kvalitetsmässigt kan det såklart vara en investering för livet. Det svåra för många är att ens personliga stil/preferenser har kortare livslängd än själva plagget. Därför är det viktigt att kanske hitta sin egen stil innan man väljer de allra dyraste investeringarna.
#8 riesenschnauser säger
2015-10-20 14:01 - Anmäl

Vill tillägga att en vinterrock fungerar bäst när den har adekvat längd, dvs slutar strax ovan knät och inte mitt på låret. Om rocken är för kort värmer den sämre och skyddar dåligt mot väta. Dessutom ser det rumphugget ut med en för kort rocksilhuett.
#9 Mr Pea säger
2015-10-20 14:08 - Anmäl

#7 nej det var inte Gaiola utan någon annan relativt ny italienare, även sett det på NK - men dom hade köpt en annan typ av rock än den hos Hugo.
#10 Bill säger
2015-10-20 14:44 - Anmäl

Vad tycker folk om rockar som slutar en bit nedanför knäna?

Finns det sådana rockar inom konfektion till salu?
#11 Daniel säger
2015-10-20 14:53 - Anmäl

#9 Torde vara Eleventy
#12 Anders säger
2015-10-20 15:25 - Anmäl

Här ser jag en rejäl spännvidd av rockar. Från de obscent fula från Tom Ford och Luigi Bianchi Mantova, till absoluta guldägg som Orazio Lucianos mörkblå paletå (minus puffärmarna:-) och Lardinis kamelullsrock. Kul.
#13 Yakiniku säger
2015-10-20 15:34 - Anmäl

#12 smaken är ju som baken, tyckte dessa två rockar var bland de snyggare. Hellre innovativ egen design á la luigi rocken än som Morris plagiera en rock som var med i fjolårets 10 rockar.
Men det är mina 50 cent, alla resonerar olika.
#14 Pellefant säger
2015-10-20 16:08 - Anmäl

#10 jag har en som slutar en bit under knäna. Tycker det är helt rätt för en vinterrock. Syftet är trots allt att skydda från kyla. Sedan känner man sig lite dramatisk också i en sådan rock också ;)
#15 A säger
2015-10-20 16:32 - Anmäl

#10 Även jag har en mörkblå dubbelknäppt paletå som slutar nedanför knäna, och måste säga att rocken får det där härligt naturliga fallet som jag känner hör plagget till.
Ännu har jag inte sett längre rockar i konfektionshandeln på många år, och känner mig därför mycket ensam med min långa rock på stan, men jag spår dock att de mycket snart är en vogue igen.
#16 Errol säger
2015-10-20 18:31 - Anmäl

Frågan är inte "om" utan "när" gorgeten tar ett rejält kliv neråt i RTW-kollektionerna. Avvaktar alla inköp av klassiska RTW-plagg innan detta har hänt. Särskilt på ytterrock känner jag att gorgeten ska vara klart lägre än i exemplen ovan, med möjligt undantag för Mantova.
#17 Laholm säger
2015-10-20 20:04 - Anmäl

Men vart tog Lodenrocken vägen? Denna klassiska rock borde omnämnas någon gång, är själv benägen att åka till Tyrolen för en sådan och kanske annat.
#18 GoreTex säger
2015-10-20 21:32 - Anmäl

#17 Jaaa! Loden - lanolinimpregnerad ylle, medeltidens GoreTex. Tyngre och tätare än en oljerock.
#19 Johan säger
2015-10-20 22:35 - Anmäl

Begränsad användningsperiod? Den börjar väl nu och slutar framåt maj? :)
#20 lano säger
2015-10-20 23:09 - Anmäl

Även jag har en dubbelknäppt historia som slutar strax under knäna. Fantastiskt stor skillnad på hur mycket det värmer, jämfört med en modell som slutar vid mitten på låren. Det fina är då att man kan ha en betydligt tunnare och glesare ull, om dem är längre, jämfört med en kortare variant. Den blir då bekvämare och luftigare, men ändå lika varm.
#21 Andreas Weinås säger
2015-10-20 23:29 - Anmäl

#19 - En riktigt tjock och varm vinterrock skulle jag säga är optimal under de allra kallaste månaderna men i april och maj skulle jag helt klart föredra något lättare men med lager under. I jämförelse med ett par kvalitetsskor eller en kostym i relativt tunn ull som kan bäras året om blir det en klart kortare period av användning varje år.
#22 Carl säger
2015-10-20 23:34 - Anmäl

Hur många gr/m håller Suitsupply's rockar i ull? Ser inte att de skriver ut det, man vill ju gärna kunna använda den en bit in i vintern...
#23 Mr Pea säger
2015-10-21 00:29 - Anmäl

Gr/M är en bra "måttstock" men hur tät ullen är vävd eller om den innehåller t.ex kashmir, angora eller alpacka avgör också väldigt mycket.

Man kan spinna kraftiga men ändå relativt glesa tyger.
#24 Jonas70 säger
2015-10-21 08:54 - Anmäl

På rocken från Freeman är nedersta knappen i höjd med naveln. Varken speciellt praktiskt eller snyggt.
#25 Andreas Weinås säger
2015-10-21 09:06 - Anmäl

#23 - det är en helt korrekt och viktig poäng du nämner som jag ser att jag missat i texten. Överlag brukar tyngre innebära varmare men precis som du säger handlar det om hur pass tätvävd den är.

Samma filosofi fungerar åt andra hållet på sommartyger där Fresco och linne kan vara klart tyngre men ändå så glesvävda att de blir svala.
#26 Halmstad säger
2015-10-21 18:34 - Anmäl

Hur funkar det cykla i en rock som slutar nedanför knäna?
#27 Oslo säger
2015-11-03 11:40 - Anmäl

#26
Helt fint så länge den e lite stiv (läs ull) och inte før løs vilket inte bör vara ett problem då det e snack om lite tjockare rockar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.