Manolo logotype

Skrädderiets hemligheter - Detaljerna du inte tänkt på

Att en skräddar- eller måttsytt kavaj i regel ger en bättre passform är nog ingen nyhet. Idag tänkte vi dock gå på djupet och redogör för några av de detaljer inom skräddat herrmode du kanske inte tänkt på som kan göra minst lika mycket för helhetsintrycket.

Många av dessa detaljer är saker som man som konsument aldrig riktigt reflekterat över förrän man ser skillnaden i spegeln. Det kan röra sig om vart knappen på kavajen är placerad samt hur balansen ser ut mellan den övre och undre delen. Det kan handla om hur brett axeln är skuren eller hur högt placerad Gorget kavajen har. 

Vad som är viktigt att ha i åtanke är att det finns en stor skillnad på passform och silhuett samt mode och skrädderi. Mode tar ofta inspiration från skrädderiet men självklart går det även åt andra hållet med. Även snittet på skräddarsydda plagg från samma ateljé har varierat genom årtiondena i takt med att kunders preferenser påverkas av ett rådande mode. Samtidigt är dessa svängningar betydligt mindre och sträcker sig över längre tid då skrädderiet i grunden utgår från varje individ och fokuserar på att ge ett optimalt fall och ett snitt så smickrande som möjlig för bäraren. 

Gorget

Gorgen är den punkt på kavajen där kragen möter kavajens slag. Det är en av de detaljer som gör störst skillnad på känslan utan att ändra ett enda mått. Placeringen av Gorgen har under historien varierat mellan 80-talets rekordlåga och 2010-talets rekordhöga placering. Vad denna detalj gör är att den bidrar till att dra bärarens blick ner mot bröstet eller upp mot axlarna. Höjden påverkas av flera saker. Dels rör det sig om kavajens totala längd men även dess knappställning. Om man har ett kavajmode med väldigt korta längder (som har dominerat modet de senaste säsongerna) behöver man höja placeringen av knappställningen för att inte tappa balansen i plagget. Detta i sin tur kräver en högre placering av Gorgen för att inte vinkeln på slaget skall bli för skarp. 

Åt andra hållet fungerar det självklart likadant. Har man ett längre kavajmode som täcker bärarens stuss och når till knogarna behöver man sänka knappställningen så att kavajen inte blir tung nertill. För att inte slaget då skall bli extremt avlångt sänker man med fördel Gorgen några cm. 

Vi gillar: Om man skall tala om någon form av gyllene snitt inom skrädderi så brukar det vara just en kavajlängd som sträcker sig precis över bärarens bak och en gorget placerad i höjd med nyckelbenen. Detta kan såklart variera enormt mellan skrädderi då alla har sin filosofi angående husstil. 

 

Tidstypiskt kostymsnitt för sena 80-talet med extremt lågt placerad knäppning och Gorget.

Francesco Serraiocco visar ett snitt med väldigt högt placerad Gorget som ligger nästan uppe på axeln. En detalj som varit allt vanligare senaste 5 åren.

 

Knappställning

Vi har redan varit inne på det men vart kavajen knäpps iform av knäppning gör otroligt mycket för balansen i plagget. För lågt så riskerar man att få en topp-tung eller lång kavaj och för högt så förlorar man den naturliga midjan. Vart skräddarna föredrar att placera knappen varierar faktiskt en hel del beroende på region och tradition. I exempelvis Florens har man en något lägre knäppning med breda slag och axlar samt något lägre Gorget än i t ex Napoli. Detta enligt skräddarna för att ge ett manligt intryck med breda axlar och smal midja. Om man istället tittar åt det brittiska skrädderiet ser man ofta en lite högre placering av knapparna (särskilt på dubbelknäppta kavajer) vilket ger ett mer uniformt intryck och härstammar just från militära plagg. 

Vår preferens är att låta knappställningen sitta så att kavajen knäpps där bäraren har sin naturliga midja. Detta brukar vara strax ovanför naveln men kan självklart variera. 

 

En typisk kavaj ur det Florentinska snittet. Breda slag, lite lägre knappställning och en bredare axel. Här från Sartoria Corcos.

Skrädderiet Sciamat har istället en filosofi med högt placerad knapp och gorget med smalare axel.

Klassisk brittisk silhuett från Ede & Ravenscroft med högt placerad knäppning och markerad axel vilket ger en uniform känsla.

 

Axelbredd

Axeln på en kavaj nämns ofta som den viktigaste och mest svårkorrigerade delen. Det stämmer absolut men faktum är att vad som anses vara en korrekt axelbredd varierar enormt mellan olika skräddare. Det handlar även här om vilken form av effekt man vill åt. Skrädderiet Liverano & Liverano är t ex kända för sin något bredare axel som ger ett maskulint intryck. Även Ralph Lauren har varit en flitig förespråkare för bredare axlar men de senaste åren har det manliga modet bestått av ett närmast rekordsmal axelmått. Det är ett resultat av att kavajernas silhuett i helhet blivit avsevärt smalare, kortare och tightare både i kropp och ärm. 

 

Skrädderiet Liveranos typiska "extended shoulder" som sträcker sig precis utanför bärarens naturliga axel.

En vanlig silhuett i dagens herrmode. Smalt skuren axel där sömmen går flera centimeter innanför den naturliga axeln.

 

Axelns uppbyggnad

Axelns mått är en sak men dess uppbyggnad är en helt annan. Man pratar generellt sett om flera olika kavajaxlar som varierar beroende på vart i världen man befinner sig. I Neapel har man i över 100 år varit dominerande på en form av axel som helt saknar uppbyggnad och ger en väldigt naturlig och mjuk form. Detta tillsammans med en stor överärm ger det man brukar kalla "vattenfalls-axel" dvs små rynkor som bildas då man passar in en större diameter på ärmen i ett mindre ärmhål. Attolini sägs vara grundare till denna form av axel och filosofi men det är idag representativt för hela det neapolitanska skrädderiet. En vanlig missuppfattning är att den neapolitanska axeln skulle vara smalare skuren än övriga. Detta är snarare ett resultat av rådande mode och klassiskt skrädderi från regionen har klart bredare axel som lyfter fram "vattenfalls-effekten" ytterligare. Den här typen av axelkonstruktion passar väldigt bra på ledigare kavajmodellen och tar ner den formella känslan avsevärt. 

Motsatsen till detta kan man hitta i den brittiska skolan. Där har man inte sällan en tydlig uppbyggnad med vaddering eller åtminstone en tydlig kanvas i axelpartiet vilket ger en rakare form och en mer markerad axel. Detta kan vara smickrande då det hjälper till strukturera upp formen på bärarens axlar om de t ex är något sluttande men ger samtidigt direkt en mer formell känsla som kan vara svårare att bära avslappnat. Klassiska skräddare som är flitiga förespråkare av just detta är Edward Sexton och Huntsman från Savile Row.

Det tredje alternativet är ett mellanting där man har en minimal uppbyggnad som ger en naturlig form från bärarens nacke till axel men en svag så kallad "roping" eller "cigarraxel" som markerar axelns avslut. Detta ger ofta en lätt konkav form. Franska Cifonelli är kanske mest kända för den här formen av kavajaxel. 

Typisk Neapolitansk axel från Cesare Attolini.

Edward Sexton är känd för sin typiskt brittiska 70-tals silhuett med markerad och uppbyggd axel.

Alexander Kraft i kostym från franska Cifonelli. Notera de närmast konkava axlarna som avslutas med en roping.

 

Översta bilden - Skräddarsydd kavaj på Benedikt Fries som driver Shibumi-Berlin.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Henry-Poole-&-Co
#1 Alex säger
2015-10-14 13:14 - Anmäl

Bra artikel! Men hur uttalar man egentligen gorget? :D
#2 Alex säger
2015-10-14 13:50 - Anmäl

Ovanligt bra artikel!

Som herrn ovanför undrar jag också över ordets uttal? Är det gorge som i engelska ordet för ravin/klyfta, eller är det kanske rent av franskt?
#3 Andreas Weinås säger
2015-10-14 13:52 - Anmäl

#1 - Här går eventuellt åsikterna isär men det svenska uttalet jag hört är "krååshé" och det engelska "gåårsch". Är det någon läsare som har annan uppfattning får man självklart gärna bidra.
#4 noblackjeans säger
2015-10-14 14:02 - Anmäl

Tack för en riktigt intressant artikel!
#5 Nils säger
2015-10-14 14:13 - Anmäl

Formen på (den enkelknäppta) kavajens nederkant framtill ("quarters") är ju också extremt avgörande för helhetsintrycket.
#6 Andreas Weinås säger
2015-10-14 14:19 - Anmäl

#5 - Jag håller med dig till fullo! Det är en detalj jag inte hade med i nuläget men som du nämner påverkar helheten avsevärt. Framför allt anser jag att det påverkar den uppfattade längden på kavajen. En kavaj som knappt delar sig alls under knappen delar av kroppen tydligare och då framgår inte heller byxans midjehöjd lika tydligt. Samma effekt uppstår vid dubbelknäppt. Jag skulle inte påstå att det ger ett längre eller kortare intryck men däremot att det förstärker intrycket om kavajen är extra kort eller lång.

Jag själv föredrar en kavaj som har ungefär samma delning under knappen som den har över. Detta ger enligt mig bäst balans.
#7 Nils säger
2015-10-14 14:25 - Anmäl

#6 Vi delar nog samma florentiska affektion där :)

Det är också något med den vertikala linje som uppstår där de rakare kanterna möts som drar blicken mot mitten av höftpartiet och får detta att se bredare och mindre maskulint ut. Jag tycker nämligen inte effekten är lika besvärande på en dubbelknäppt kavaj där denna linje hamnar till höger om kroppens mittlinje.
#8 Pellefant säger
2015-10-14 16:33 - Anmäl

Jag skulle behöva en sammanställning av vilka skräddare det är som kommer till Stockholm. Vilka är det utöver Sartoria Corcos och Zaremba?
#9 Andreas Weinås säger
2015-10-14 17:06 - Anmäl

#8 - Det är nästan ett inlägg i sig men vad jag vet är det följande aktörer inom skräddarsytt/måttsytt som besöker Stockholm för trunk shows/fittings.

Sartoria Corcos - ca 3 gånger/år
Zaremba Bespoke - ca 6-8 gånger/år
NapoliSuMisura - ca 3 gånger/år
Thom Sweeney (första gången nu till helgen)
Attolini - MTM 1-2 gånger/år hos Gabucci
B&Tailor - I form av Robin Pettersson Tailor 4-5 gånger/år

Har säkert missat någon men ni får gärna fylla i isåfall. Även om exempelvis Attolini rent tekniskt är MTM och inte Bespoke håller den minst lika hög klass som majoriteten av de skräddarna som kommer hit vilket gör det relevant.
#10 Anders säger
2015-10-14 17:43 - Anmäl

Vill också ge dig credit för en mycket intressant och upplysande artikel.
#11 Errol säger
2015-10-14 17:52 - Anmäl

Bra artikel!
#12 Daniel säger
2015-10-14 18:10 - Anmäl

Mycket bra läsning!
#13 Pellefant säger
2015-10-14 19:32 - Anmäl

Tack Andreas! Det svåraste verkar vara att hitta en husstil som man gillar. Inga av de jag sett känns riktigt 100 :/
#14 Douglas säger
2015-10-14 20:22 - Anmäl

Trevlig artikel! Heja Florens.
#15 A säger
2015-10-14 20:31 - Anmäl

Med mina något begränsade kunskaper i franska skulle jag tro att ordet härstammar därifrån (då det ser franskt ut) och en gissning kan vara att man uttalar "gorget" ungefär "gorché" med mycket svagt "r" långt bak i gommen. Det avslutande "t" tror jag inte man uttalar då man, mig veterligen, inte uttalar konsonanten om sista bokstaven i ett ord är just en sådan.

Jag erkänner att detta har förvirrat även mig flera gånger!
#16 Andreas Weinås säger
2015-10-14 20:33 - Anmäl

#13 - Ingen orsak. Det är precis som du säger. Även om man kan göra små förändringar skulle jag säga att chansen att bli maximalt nöjd ökar avsevärt om man redan gillar vad skräddaren gör. Då det rör sig om ganska mycket pengar blir det än viktigare att välja något man gillar och inte bara gå efter vad som anses "bäst".

Hellre då att man väntar och köper det man verkligen vill ha än att försöka kopiera något från en billigare tillverkare. Gillar man en brittisk stil är chansen stor att man blir mest nöjd med någon av skräddarna på Savile Row. Gillar man Sciamats husstil med "puff-axel" är det förmodligen dem som man bör vända sig till.
#17 Student säger
2015-10-14 21:28 - Anmäl

Är omåttligt sugen på att prova att skräddarsy en kavaj. Tyvärr är budget något i underkant och jag undrar därför vilken av dessa skräddare du nämnt som erbjuder en något billigare prissättning? Vill inte timma på kvalitén för mycket så vänder mig gärna till någon ni rekommenderar.
#18 Andreas Weinås säger
2015-10-14 22:18 - Anmäl

#17 -Jätteroligt att höra att du är intresserad av att låta sy upp en kavaj. Det finns mängder med prisvärda alternativ. Det skall dock nämnas att även om det inte finns en exakt korrelation mellan en skräddares pris och kvalitet är det nästan uteslutande så att man får vad man betalar för.

Av de skräddare som nämns är mig veterligen Zaremba billigast med ett pris på kavaj som startar på ca 13 000 kronor. Det priset kan självklart gå upp en del om man väljer ett dyrare tyg men det är i min uppfattning väldigt bra förhållande till pris. Även NapoliSuMisura låg i den prisklassen senast jag kollade priserna. B&Tailor vill jag minnas startar på några tusen till runt 16 000 kronor.

Sedan ligger Sartoria Corcos, Attolini och Thom Sweeney startar iallafall på minst 25 000 kr,

Värt att nämna är att de mest kända skräddarhusen som Liverano, Cifonelli, Rubinacci och Huntsman kan kosta närmare det dubbla så allt är relativt...
#19 Jonas säger
2015-10-14 22:30 - Anmäl

Intressant artikel.
Vore roligt att göra en artikel som riktar sig mot "att tänka på vid skräddarsytt". Kan tänka mig att många inte provat att sy upp T ex en skjorta eller kostym. Vad ska man tänka på, vilka är "fällorna" m.m.
#20 Jones säger
2015-10-15 08:32 - Anmäl

En liten men inte helt obetydlig fråga i strävan att uppnå en fin balans i helhetsintrycket av kavajen: Hur nära ärmkanten kan knapparna vara placerade innan det blir en obalans eller till och med ser taffligt ut? Naturligtvis skiljer det sig åt på mellan olika kavajer där en lång kavaj sannolikt kräver mer tyg mellan ärmkant och första knappen än en kort kavaj. Sannolikt är det högst subjektivt vad man gillar men vad tycker ni? När är det läge att betala en tusenlapp för en ärmkortning och när räcker det med trehundra femtio?
#21 Richard säger
2015-10-15 08:56 - Anmäl

#1 +1 hade precis samma fråga.

I övrigt Weinås så tycker jag detta var en superbra artikel. Att du dessutom valt en av mina favorit-inspirationsbilder (bild 2 under rubriken Axelbredd) är ju ett plus bara det.
#22 Oliver säger
2015-10-15 09:39 - Anmäl

#20

Det bästa är alltid att låta knappställningen vara oförändrad och korta från axeln. Det blir dyrare absolut men chansen att bli hundraprocentigt nöjd är mycket högre.

Är det så att man väljer att korta kavajen nerifrån så bör man vända sig till en skräddare som kan göra knapphål (antingen har maskinen som gör detta eller gör det för hand) Det är nämligen inte alla som har möjlighet att göra det. Då får man knapparna bara ditsydda utan vidare hänsyn till originalutformningen.

Är knapphålen redan öppna så bör man gå från axeln (har du dock en spalla camicia kan detta bli problem)

Är det så att knapphålen inte är öppna så är allt frid och fröjd så länge skräddaren kan göra knapphål, det de gör då är helt enkelt att flytta knappställningen så den förhåller sig till din nya kortare ärmlängd såsom det vara från början. Utan att korta den från axeln.

Vissa kavajer har mer utrymme från sista knapp till ärmkant (LBM bl.a) där skulle man kunna våga ta bort nerifrån men ändå spara kanske 2,5 cm utan att det ser konstigt ut.

Är det så att du har en kavaj med öppna knapphål och spalla camicia säger vi så kan du be skräddaren att snedda uppläggningen av ärmen; knapparna pekar ju utåt/bakåt när din arm hänger rakt ner så det man ser direkt är delen på din arm och hand där tummen är framåt, be skräddaren korta mer där framme och sen successivt mindre bakåt till knappställningen. Säg till exempel 2 fram sen successivt till 1,5 vid knapparna. Detta ger intrycket av en kortare ärm utan att ta bort balansen vid knapparna.

Sorry för världens längsta inlägg men hoppas det är till någon nytta!

Ha en fin dag,

Oliver
#23 Ivan säger
2015-10-15 09:41 - Anmäl

Hej

Skall man prova någon av dessa skräddare rekommenderar jag att man avstår NSM, fruktansvärt dåliga att svara på mail, kan inte påminna mig om att jag fått ett svar. De säger att de skall komma om två månader och kommer sedan efter sex...Visst det kan finnas goda skäl till det, men då bör man orka svara på ett mail. Skall tilläggas att man får sina grejer av NSM så det är inte så att de "luras". Zaremba och Corcos är exemplariska på alla sätt och vis...
#24 Andreas Weinås säger
2015-10-15 09:54 - Anmäl

#20 - Nr 22 (Oliver) summerade det väldigt bra tycker jag. Det enda jag skulle tillägga är att om det rör sig om en väldigt exklusiv kavaj med handsydd axel skulle åtminstone jag vara försiktig med att låta en ändringsskräddare korta där. Det finns vissa som klarar det men jag skulle störa mig betydligt mer på en axel som inte längre ser ut som den gjorde än ett något för kort avstånd mellan knapp och avslut.

Tipset att snedställa ärmens avslut kan jag verkligen rekommendera!

#23 - Jag har själv inte beställt från NSM men har hört både positiva och negativa erfarenheter från dem. Tråkigt med den bristande kommunikationen men hoppas att plaggen i sig blev bra.
#25 Korven säger
2015-10-15 10:42 - Anmäl

#17 Nu har ju Weinås redan svarat men för att kunna ge bra tips är det bra om du kan precisera din budget. Själv är jag ännu inte riktigt beredd att lägga 13 000 på en kavaj men vem vet vad som händer i framtiden.

Ett alternativ som inte är fullt lika dyrt är måttsytt. Där kan man komma undan med ett par tusen för de billigaste och sedan ända upp till femsiffrigt. Självklart varierar därmed också kvalitén.

Här är några tips från billigare till dyrare:
itailor.com
suitopia.se
tailoret.se
pelote.se

Samt ett antal tips från en äldre artikel: manolo.se/artiklar/artikel/20091120/mattsy-kostym-i-stockholm
#26 Andreas Weinås säger
2015-10-15 14:20 - Anmäl

#25 & 17 - Jag håller helt med om att det finns väldigt många alternativ av måttsytt till något lägre prisbild. Däremot måste jag starkt avråda från alla alternativ där man själv tar sina mått och skickar in. Det är för mig inte ens måttsytt då man själv omöjligt kan känna till hur företagets mått fungerar och de gånger jag jag tyvärr uteslutande blivit besviken.

Det är inget fel med förslagen ovan. De är säkert alla bra för pengarna MEN jag tror att om man har skräddarsytt som dröm kommer de ha svårt att leva upp till förväntningarna.

I slutändan bör man ha i åtanke att få något producerat efter dina mått är en sak men kvaliteten på tillverkaren är ofta av större betydelse. Alla tillverkare kan mata in mina mått men resultaten kommer skilja sig enormt då det handlar om en hantverkskompetens och att ge form till plagget som helt enkelt inte går att komma i närheten av med en fixerad konstruktion.

Återigen kan det vara ett utmärkt alternativ om ens budget är satt till 5-6 tkr men jag hade personligen sparat längre och kört på en tillverkare med flytande mellanlägg och framför allt som har kompetent personal som tar dina mått.

Det finns mängder av skickliga personer på detta runt om i exempelvis Stockholms butiker.
#27 Pellefant säger
2015-10-15 16:45 - Anmäl

Min erfarenhet är att det är oerhört svårt komma under 12tkr för en måttsydd kostym av kvalitet i Stockholm. Ska du ha ett par extra byxor, vilket är en bra idé får du räkna med 15tkr. Samtidigt kan man ha en sådan kostym riktigt länge, har själv haft mina från Mabro i många år och vill nästan att de ska slitas ut snabbare så jag kan motivera en uppgradering :-)
#28 Pellefant säger
2015-10-15 16:46 - Anmäl

Jag vet också att det finns tillverkare som syr upp sina kostymer i Kina. De brukar vara mkt billigare. En bekant körde någon sådan (tror det var JLindeberg) och blev mycket nöjd. En perfekt kostym att sitta i framför datorn på jobbet.
#29 Korven säger
2015-10-15 16:51 - Anmäl

#26 Bra poänger, alltihop! Det är orimligt att förvänta sig ungefär samma kvalitet för 2 000 som för 15 000. Sen är det klart också alltid skillnad att gå från en halvtaskigt sittande studentkostym till måttsytt liksom det kan bli en enorm skillnad att gå från en billig måttsydd till riktig skräddarsydd kostym. Särskilt om man går bakvägen, då blir man garanterat besviken när man kommer till det billiga.

De få jag känner (umgås inte i kostymkretsar kan tilläggas) som har provat Suitopia har i alla fall funnit dem prisvärda. Sen kan jag fundera på om det är någon idé att ta något av de dyrare tygerna eller om det blir som att sminka en gris.

Utav de jag nämnt är det enbart Pelote som tar mått i butik (Malmö). Deras prisbild börjar runt 5 500 och går sedan uppåt. Då finns det också alternativ i länken, även i kommentarerna till den.

Som en anekdot kan jag också nämna att åtminstone Suitopia erbjuder ändringar hos en lokal skräddare till ett värde av 500:- men det kräver att det bara något mindre fel.

Därmed kan man väldigt förenklat säga att måttsytt (med professionellt tagna mått) kan vara ett bra startalternativ om man har en prisbild mellan 5 500 och 10 000kr. Det kräver dock att man kan ta sig till en butik. Vill man gå högre upp, ja då är frågan om man vill ha helt skräddat eller måttsytt.

Nu har studenten dock möjlighet att själv börja leta lämplig tillverkare utifrån sin plånbok.
#30 Andreas Weinås säger
2015-10-15 18:17 - Anmäl

#27 - Jag håller helt med dig angående prisnivån. För några år sedan kunde man hitta alternativ runt 9-10 tkr men nu är dessa uppe på runt 12 tkr som du säger. För kavaj som #19 var ute efter kan man komma ner 2-3 tkr men runt 10 tkr bör man nästan räkna med att det startar på för en måttsydd kvalitetsprodukt.

Att beställa en extra byxa är väldigt bra om det är en arbetskostym eller om man väljer ett säsongstyg. Är det däremot från exempelvis Loro Pianas eller Barberis standardbunchar så finns tyget att få tag på i framtiden också och då går det att sy upp ett par byxor senare. Risken finns ju att man av någon anledning växer ur/tröttnar på kostymkavajen och då är det skönt att inte ha köpt byxor i förskott om man inte måste.

Angående måttsömnad i Kina har jag väldigt positiva erfarenheter av det och har sytt upp en kostym från just J Lindeberg som vi skrev om här:

http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20140519/made-to-measure-med-j-lindeberg-del-ii

Det är fortfarande ungefär 12tkr för deras handsydda linje men samtidigt håller kvalitén lätt samma nivå som många av Italienarna i samma prisklass.
#31 Thomas säger
2015-10-15 18:29 - Anmäl

Mycket bra artikel och mycket bra illustrerande bilder!
Tack för detta!
#32 Andreas Weinås säger
2015-10-15 18:40 - Anmäl

#29 - Jag tycker det är bra tips och jag har inget emot måttsömnad på nätet även om jag ogillar när man kallar det "skräddarsytt" vilket är ganska långt från sanningen. Så länge man vet vad det är man får och inte tror att det går att köpa guld men betala silver.

Viktigt att komma ihåg är att måttsytt eller ej så får man ungefär samma hantverksnivå som på andra produkter i prisklassen. Dvs dessa ligger i en nivå mellan exempelvis H&Ms och Oscar Jacobsons konfektion och även om måtten är efter dig så kommer känslan och följsamheten med stor sannolikhet vara liknande.

Angående att välja ett dyrare tyg skulle jag bestämt avråda från det. Känslan kommer vara betydligt bättre med en högre konstruktion än med ett exklusivt tyg.

De tillverkare jag skulle rekommendera för måttsytt som jag anser erbjuder ytterligare en nivå upp från fixerade konstruktioner men ändå väldigt bra pris för vad man får.

Halv kanvas-konstruktion med flytande mellanlägg

G.abo Napoli
Gaiola Napoli
Bladen

Hel kanvas-konstruktion med flytande mellanlägg

Caruso
Saman Amel
Corneliani
Luigi Bianchi Mantova
Rose&Born
J. Lindeberg Handmade in China

Hel kanvas-konstruktion Premium (bl a fler handsydda detaljer)

Saman Amel (Handmade in Naples)
Belvest
Partenopea
Orazio Luciano
Kiton
Attolini

Har säkert missat någon/några men det är bara top of mind. Måttsömnadspåslaget från de flesta tillverkarna brukar ligga på ca 20% över RTW om man väljer ett tyg i motsvarande prisklass.
#33 Andreas Weinås säger
2015-10-15 21:07 - Anmäl

Skall definitivt lägga till Eidos Napoli till kategorin full kanvas med flytande mellanllägg.

Finns sen några veckor tillgängligt som MTM via Marcus Malmborg i hans showroom på Strandvägen 7A.
#34 Andreas Weinås säger
2015-10-15 21:28 - Anmäl

...samt Sartoria Vanni i den första kategorin av sydd halv kanvas.
#35 R säger
2015-10-16 08:03 - Anmäl

Slår ett slag för Eidos Napoli mtm, troligtvis något av det mest prisvärda på marknaden just nu om man gillar den Florentinska siluetten (tänk Corcos och Liverano).
#36 Mrmr säger
2015-10-16 08:22 - Anmäl

Någon som provat att beställa från någon av skräddarna på skräddarnas hus i Göteborg?
#37 Jones säger
2015-10-16 08:50 - Anmäl

#22 & 24. Tack för bra information och klargörande. Jag inser att jag från början borde satsat på att korta vid axeln. Det var inte förrän efter kortningen jag insåg att jag borde valt det alternativet. :( Jag tolkar ditt svar som att 2 cm skulle vara en nedre gräns? Allt är givetvis relativt men något måste man ju förhålla sig till.

Rent generellet är detta alltid knepigt då jag köper kavaj eftersom jag alltid måste korta ärmarna och jag upplever oftast att det knappen är för nära ärmkanten.
#38 Korven säger
2015-10-17 09:52 - Anmäl

#27 och #30 Har priserna gått upp till 12 000+ för bra måttsytt? Ja, där ser man vad som händer när man inte följer med i prisutvecklingen. :)

#32 Bra med många tips sådär på rak arm! Var kan man få tag på dem?
#39 linus säger
2015-10-17 11:00 - Anmäl

Fin läsning! Svenska ordet för Gorget är Crochet (uttalas kråsjé), dvs engelska ordet för virkning. (Källan är från "Skräddarlexikon" av Ragnar Björkman)
#40 Andreas Weinås säger
2015-10-17 11:18 - Anmäl

#38 - Den tillverkaren ovan som ligger något lägre är Sartoria Vanni som startar på 750€ för kostym och 550€ för kavaj. Dock går det lätt upp med dyrare tyger.

De besöker Stockholm var och varannan månad och resten av förslagen finns nästan allihopa att måttsy i Stockholmsområdet.
#41 Fredrik säger
2015-10-22 21:54 - Anmäl

#36 Jag håller på att sy upp min tredje kostym hos skräddarns hus nu! Är, bevisligen, väldigt nöjd med de första två och kan tänka mig att det framöver även kommer bli en trenchcoat eller liknande.

Har inte provat måttsytt men kan tänka mig att det finns många som håller bra standard numera. Däremot går det nog inte att jämföra med hur det är att vara med och välja alla detaljer, gå på provningar och få en helskräddad kavaj. Speciellt för mig som har orangutangarmar och lite sned rygg som gör att all konfektion ser ut som något man hade till skolbalen.

Sen håller jag med om att det är en god idé att välja ett tyg som kommer finnas att köpa 5-10 år framåt. Jag sliter ganska mycket på byxor och har ett par ledsna uddakavajer som blivit av med sin nederdel.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.