Manolo logotype

Bespokeskor från Jan Kielman - Del I

Skor har visat sig vara ett uppskattat inslag här på Manolo bland er läsare. Dagens text kommer att utgöra första delen i en recension av ett par måttbeställda och handgjorda bespokeskor från den polska skomakaren Jan Kielman.

Att jag personligen gillar skor råder det inga tvivel om. Ända sedan jag köpte mina första kvalitetsskor för ca 12 år sedan, ett par Church´s Perth i London har jag sakta men säkert odlat ett intresse för bra skor. För drygt 9 månader sedan fick jag ofrivilligt fördjupa mig i detta område ytterligare sedan jag börjat få problem med min högra fot. Fram tills i början av detta år har jag endast haft färdiga skor, så kallade RTW, fast av bra kvalitet. Främst bestod min skogarderob av modeller från Crockett & Jones, Edward Green, Alden och Church´s. Efter att ha upplevt en besvärande känsla och obehag så besökte jag en ortoped samt ett antal fotspecialister och mycket kunniga skoexperter. Det hela kokade ner till att jag i flera år gått i för små skor samt att min högra fot var en halv storlek större än del vänstra i storlek. Vilket öde med tanke på att jag under årens lopp byggt upp en ansenlig skosamling. Många par gick att rädda genom en utlästning och stretchning hos den duktiga skomakaren Jörgen på HOJS skomakeri i Borås. Ett 10-tal par skor fick dock säljas som bättre begagnande till andra entusiaster. 

Efter att ha gått igenom allt detta och lärt mig mer om mina fötter och dess form och krav bestämde jag mig för att testa mina första skor som tillverkas helt unikt för mina fötter på en individuellt framtagen läst. Detta är något som tar tid och är relativt kostsamt varför jag började med att prova detta hos en prisvärd skomakare i Polen vid namn Jan Kielman.

Denna firma som ligger i centrala Warszawa har sedan 1883 tillverkat unika skor åt krävande kunder och kan tack vare bland annat lönenivån i Polen erbjuda en idag relativt prisvärd tjänst. Idag drivs verksamheten av Maciej Kielman och hans fru Monika som är den fjärde generationen i detta familjeföretag. 

 

Maciej Kielman på Warsawas gator.

Med all respekt så inser firman att många kunder inte har vägarna förbi Warszawa särskilt ofta och har utvecklat en relativt välfungerande bespoke-tjänst via internet. På deras hemsida finns en utförlig beskrivning över hur och på vilket sätt man som kund skall tar mått av sina båda fötter samt ritar skisser. Det skall tilläggas att om man kan så ökar precisionen om de själva så som experter får ta mått och rita av fötterna på plats. Med tanke på att priset som startar runt 9 000 kr är relativt lågt för denna typ av tjänst så kanske det är värt att ta flyget till Polen och spendera en weekend där för att får måtten tagna korrekt. Hur som helst kan det fungera bra om man är noggrann vid måttagning själv och får hjälp av någon att rita av fötternas konturer. Vad gäller önskemål om läder, detaljer etc så är de mycket snabba och enkla att kommunicera med via mail. Ju tydligare man är vid ordern desto bättre. Det underlättar mycket om man skickar över bilder på modeller och läster man gillar samt är tydlig och förklarar hur man önskar det. Det rör sig ju trots allt om en helt unik och handgjord sko så utseende bestämmer man som kund helt.

När det var dags att göra min beställning konsulterade jag min vän, Sveriges skonestor nummer ett, Jesper Ingvaldsson. Jesper som driver skobloggen Shoegazing och löpande även skriver om skor här på Manolo har själv beställt ett par skor från Kielman. Han tipsade om vad man skall tänka på och vilka fallgropar som finns.

Jag bestämde mig för att göra ett par dubbla monkstraps. Ett lite udda val eftersom jag faktiskt inte är speciellt förtjust i dubbla monkstraps längre efter att det har gått inflation i modellen och ofta dessutom i ett lite nättare och spetsigare utförande än vad jag föredrar. Istället valde jag att göra en kraftig och lite mera rustik version av modellen i ett cognacsbrunt scotch grain läder från Österrike. Modellerna som jag hade som förebild var en hybrid mellan Edward Greens runda 202-läst och Laszlo Vass smäckra F-läst. Mitt önskemål var en liknande form fast något mera rundad tå för att passar mina numera "bråkiga" fötter. Sulorna skulle vara J.Rendenbachs hårda ekbarksgarvade lädersulor och dubbla vilket gör dem lite grövre vilket är snyggt ihop med ett grainläder. Sulkanten bad jag dem göra i mörkt brunt eftersom jag inte gillar för ljus färg på sulan. Midjan på sulan bad jag specifikt att den skulle göras smal och elegant. Jag bad dem göra lite kortare munkspännen än normalt. Spännena bad jag dem göra i mässing. Själva läderfodret önskade jag ha i en neutral färg. Jag bad dem även att randsömmen skulle göras så tight inpå sulan som möjligt så att den inte syns. Avslutningsvis bad jag om en så kallad kubansk häl som är något bredare upptill och smalnar av neråt, en look och detalj som jag personligen tycker är snygg.

 

Cognacsbrunt scotchgrain-skinn.

Instruktionerna för hur måtten skall tas följde jag och valde att ta dem vid tre olika tillfällen och räknade sedan ut ett snitt. Jag skrev även i instruktionsmailet ihop med beställningen hur jag föredrar att skorna sitter samt vilka andra skomärken, modeller och storlekar jag brukar ha samt vilka problem jag upplevt med mina befintliga skor och dess passform.

Efter detta så påbörjades en mailkonversation med Monika Kielman där vi resonerade fram och tillbaka för att de skulle få så mycket information om mina fötter som möjligt. De bad mig i samband med detta även att ta lite bilder på mina fötter när jag stod barfota och i ett par olika vinklar. Detta är något jag rekommenderar att alla gör som väljer att beställa ett par skor från Kielman.

 

I mitt fall så hade jag turen att få lite extra hjälp. Det senaste året har jag lärt känna en annan person från Warszawa i form av skräddaren Maciej Zaremba, som vi även skrivit om på Manolo tidigare. Tack vare att denna skräddare löpande besöker Sverige så skickade Kielman med två boxar med formskum som jag ställde mig i för att en enklare avgjutning av mina fötter skulle kunna sparas. När detta var klart tog Zaremba med dem tillbaka till Polen och lämnade hos Kielman som använde dessa avtryck ihop med mina bilder och skisser som ett underlag när min egen läst skulle snidas ut.

Efter att allt detta var gjort och de hade all info samt instruktioner så påbörjades arbetet i deras verkstad med att skapa min sko. Detta tar 7-8 veckor i normalfallet. När skon sedan är klar skickas den till kunden. 

 

 

Mina fötter i en formskum i syfte att göra en enklare avgjutning

Här snidas den individuella trälästen ut för hand. Något som verkligen skiljer en bespoke-sko från en vanlig sko eftersom lästen är helt unik.

Det dubbla munkspännet ritas ut enligt ett mönster och skärs ut för hand i lädret.

Ovanlädret sys ihop.

Biten som avser spännet testas över lästen och ovanlädret för att se så att mönstret passar.

Ovanlädret dras och lästas över bindsula och träläst.

Här fästs ovanläder ihop med hjälp av spikar på bindsulan och lästen.

Nästa vecka kommer ni att få se den färdiga skon samt kan läsa mina reflektioner och tankar kring slutresultatet.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Jonas säger
2015-10-01 11:31 - Anmäl

Kul och intressant artikel! Ska bli spännande att se slutresultatet. Av ren nyfikenhet undrar jag dock varför du valde att göra en dubbel monkstrap om du nu inte ens gillar modellen? Varför spendera så mycket pengar på en sko som du i grund och botten inte gillar?
#2 Matte säger
2015-10-01 11:34 - Anmäl

intressant... kul att folk uppfattar monken som inflationsbenägen. ser knappt någon som använder dem. tycker de e snygga och kul med en grövre variant. kanske vore något ja.... hmmmm
#3 Olof säger
2015-10-01 11:56 - Anmäl

#1 Jonas
Jag uttryckte mig nog lite fel då. Jag gillar inte dubbla monkstraps i ett nätt och spetsigt utförande.
Mina är ganska rustika och har en helt annan look.
Det är inte spännena i sig som jag inte gillar. Utan sättet de ser ut när de är lite tunnare i sulan, har en avsmalnande/spetsig tå etc.
#4 Jonas70 säger
2015-10-01 12:00 - Anmäl

Intressant med en kraftigare och rustikare monk än de som vanligen saluförs. Alltid spännande med lite mer udda kombinationer.Ser fram emot att se resultatet.
#5 Joakim säger
2015-10-01 12:08 - Anmäl

Hoppas det blir bra nu så att du slipper fotproblemen!
#6 Valter säger
2015-10-01 12:09 - Anmäl

Jag har i dagarna spanat in ett par Incotex flanellbyxor på Tradera i dagarna som jag överväger att köpa, de skulle bli mitt första par flanell. Är det dumt att börja sin flanellbyxsamling med att köpa ett par blåa? Vilka färger skulle ni på Manolo prioritera att man köper och i vilken ordning? Tack på förhand.
#7 Olof säger
2015-10-01 12:27 - Anmäl

#6 Valter
Enkelt. Så här hade jag byggt en flannelbyxgarderob:
1. Mellangrå
2. Mörkgråa
3. Marinblåa
4. Mullvadsbruna
5. Mellanblå melerad
6. Mörkbruna
7. Olivgröna
8. Kräm/benvit

Hur långt ner du väljer att gå på skalan avgör så klart du ;-)
#8 Valter säger
2015-10-01 12:43 - Anmäl

#7 Olof

Tack så mycket. Mullvadsbrun är det detsamma som det som kallas dark lovat?
#9 Olof säger
2015-10-01 12:51 - Anmäl

#8 Valter
Ja typ, den är melerad i grått och brunt och får en ljus men varm och naturlig färg.
#10 Jonas säger
2015-10-01 13:01 - Anmäl

#3 OK, då förstår jag! Skorna ser grymt fina ut :)
#11 Jacob säger
2015-10-01 13:16 - Anmäl

En liten aning OT, och kanske en liten aning provocerande.
Men, dina fotproblem, till hur stor del beror det på att du just använt "påkostade" skor?
Att sulan är hårdare och passformen tightare i ett par engelska handgjorda skor än i ett par Ecco är väl mer eller mindre odiskuterbart.
#12 EB säger
2015-10-01 13:51 - Anmäl

Fotproblem tror jag vi kommer att få se mycket av framöver, särskilt bland folk med kvalitetsskor. Vad avser #11s kommentar vet jag inget om, men det är väldigt populärt med en sko som sitter tajt och "formar sig efter foten".

Hade en liknande inställning men hamnade för några år sedan hos en fotspecialist efter en incident och blev närmast utskälld efter noter för den vanan.
#13 Jesper säger
2015-10-01 14:20 - Anmäl

Kul läsning Olof!

#11 och #12: Sulan på ett "par engelska handgjorda skor" är absolut hårdare än Ecco, i början, men hela poängen med en sko med läderbindsula och läderslitsula är att den blir mjuk och flexibel på precis de ställen där den ska bli det när den är ingången, och det har alla mina skor blivit.
Man kan inte heller säga att passformen är tajtare, det beror ju på vilken storlek och så som bäraren väljer, ett par Ecco kan vara väldigt tajta, eller sitta löst, precis som ett par kvalitetsskor.

Däremot håller jag med om att många väljer att ha skor som är för tajta, och eventuellt särskilt när det gäller den här typen av skor. Jag, precis som Olof, har också utvecklat fotproblem och där är det just på grund av att jag haft för tajta skor. Dels gillade jag känslan när det satt tajt, men mina fötter klarade inte av det, och sedan har det också förvärrats när skor som innan satt helt ok blivit tajta på grund av viktuppgång men jag fortsatt använda de för att jag gillat dem. Det har varit en dyrköpt läxa, och jag försöker få andra att undvika detta.

Olof får naturligtvis svara för sig själv, men även i hans fall handlar det om han använt skor som inte suttit helt som de ska, vilket han också är inne på i artikeln, snarare än att han "just använt "påkostade" skor.

Jag vet många som bara använder den här typen av skor och aldrig får problem. Det handlar om att välja skor som sitter rätt, och sedan har vi också olika känsliga fötter, vissa får lättare problem (oavsett vilken typ av sko som används) än andra. Men ska man gå på vad exempelvis ortopeder och andra anser så är generellt den här typen av kvalitetsskor, med bra stöd för foten, klack, god andningsförmåga osv, betydligt bättre än mjuka svampiga skor med mycket syntetmaterial (ex Ecco men ännu mer sneakers och dylikt) när det gäller en långvarig fothälsa. Gäller bara att man bara bär skor som har korrekt passform.
#14 riesenschnauser säger
2015-10-01 15:04 - Anmäl

Bra stöd för foten är tyvärr ett svårfångat mål. Nästan alla RTW-läster som finns är utformade för en generisk fot med låga fotvalv (eftersom det är går att sälja skor till fler då), med konsekvensen att de flesta går omkring utan hålfotsstöd. Sen kan det vara av intresse att "experternas" åsikter går isär gällande vad som är en lämplig nivå av stöd. Foten är inte utformad för att använda skor alls - och definitivt inte skor med rejäl klack. Mellanfotens ben fjädrar när man går på trampdynorna, men fjädringsfunktionen försvinner när man går/springer med klacken först. Detta gav upphov till barfotalöpningstrenden för ett antal år sedan.

Jag tror att den ärligaste approachen är att skor har tillverkats på olika sätt genom olika tider, och det vi betraktar som "klassiska" skor är i själva verket ett formspråk som gradvis vuxit fram under 1800-talet. Tidigare än så (1700) var exempelvis klackskor högsta mode för herrar, och ännu tidigare gick man runt i vändskor med mjuk sula. Vi köper inte Edward Green för att det är det mest anatomiskt eller funktionellt korrekta alternativet, utan för att vi gillar dem - hur de ser ut, vad de säger till omgivningen, hur vi uppfattar oss själva när vi har dem på fötterna. Däremot tror jag att det finns en väldigt stark tendens att försöka rationalisera sina skoköp i efterhand (särskilt de första köpen) med att de är så otroooooligt bekväma och kommer att hålla i 40 år osv. När jag har stått och undervisat i 8 timmar iförd mina EG Dover har jag lite ont i fötterna, jag hade haft mycket mer ont om jag använt mina sneakers från Superga men sannolikt haft mindre ont om jag använt mina löparskor från Reebok. Så är det, helt enkelt. Men jag vill inte undervisa i löparskor.
#15 Fredrik säger
2015-10-01 15:38 - Anmäl

Skulle någon kunna förklara hur man räknar om långa europeiska kostymstorlekar som 154 till Brittiska mått som 106, 110 osv. Vill gärna veta vad 152 och 154 är hos Suit supply t.ex.
En annan fråga, någon som har erfarenhet av hur mycket extra tyg det finns att lägga ner på deras byxor?
Tack!
#16 Jesper säger
2015-10-01 17:07 - Anmäl

#14 Absolut kan just hålfotsstödet vara en brist för många RTW-läster, men det gäller även de allra flesta massproducerade skorna som finns överhuvudtaget, oavsett skotyp.
Klack är att föredra ur ortopedisk synpunkt, bland annat då du förbättrar hållning och fördelar belastningen jämnare över foten. Det är därför även bra löparskor som du är inne på har ett ordentligt förhöjd bakparti. De fotexperter jag pratat med brukar säga att välbyggda och välsittande klassiska kvalitetsskor eller välbyggda, välsittande löparskor är vad som är bäst för fötterna, där både har mycket gemensamt med varandra men också en del styrkor/svagheter. Sedan är det självklart så att utseende och vad vi vill ha för typ av skor påverkar stort i val av dessa. Och som du säger är jag inte heller så sugen på löparskor på jobbet...

Barfotalöpning och allt kring det är en omdiskuterad fråga, men ska man hårddra det är vi inte skapta för att gå på två ben överhuvudtaget från början... Och då vi asfaltsbelagt stora delar av vår omvärld är det en stor skillnad på vad vi vandrar på idag jämför med för tusentals år sedan.
#17 Matte säger
2015-10-01 19:07 - Anmäl

Vi är just skapta för att gå springa på 2 ben o fötter. Förstår inte resonemanget
#18 Jesper säger
2015-10-01 20:06 - Anmäl

#17 Nja, från början gick ju även vi på fyra ben. Och evolutionen må ha tagit oss rätt långt, men fortfarande kvarstår problem som orsakas av att vi reste oss upp och började gå, som exempelvis olika förlossningsproblem, hemorrojder och att vi ofta får problem med våra fötter, särskilt när vi kommer uppåt i ålder.
#19 Errol säger
2015-10-01 20:15 - Anmäl

#18: Nja, från början skapades allt liv i havet. Men evolutionen har trots allt haft ett par miljoner år på sig att vänja sig vid att gå på två ben på land.
#20 riesenschnauser säger
2015-10-01 21:00 - Anmäl

#18: Nja, evolution fungerar inte riktigt så. Det handlar om överlevnadsfördelar. Förmågan att använda händerna till att manipulera föremål, exempelvis vapen, samtidigt som man är i rörelse, är en stor överlevnadsfördel och uppväger med råge de besvär som hemorrojder kan förvålla.

Sen vill jag lägga till ett nja gällande det där med klack. "God hållning" må se stiligt ut men det finns mig veterligen ingen evidens för att det skulle vara nyttigt för kroppen att man går runt med rak rygg. Det finns däremot studier som visat på ökad risk för rygg-, knä- och fotproblem hos kvinnor som använder klackskor (och det är inte 12 cm klackar heller utan ganska moderata höjder). Fotens belastning fördelas mer till framfoten i stående, vilket inte alls är okomplicerat eftersom det förskjuter belastningen på de bärande (normalt fjädrande) benen i mellanfoten och introducerar en kraft längs med dessa, som lederna inte är utformade för att bära. Med reservation för att jag inte är ortoped utan skjuter lite från höften istället :)
#21 jh säger
2015-10-01 21:53 - Anmäl

#14 Bra talat och förklarat! Håller med dig fullständigt. Bäst mår mina fötter nog i foppatofflor men det funkar ju inte i alla sammanhang eller knappast i några överhuvudtaget. Kul när det blir livat i kommentarsfältet!
#22 Raderad säger
2015-10-01 23:20 - Anmäl

#19 Jo, men tydligen räcker inte några miljoner år för att slipa till allt helt hundra..

#20 Absolut, men nu handlade det ju om de besvär som det faktum att det är en överlevnadsfördel att gå upprätt uppbringat.

Jag kanske skulle lagt till att med klack menas en moderat sådan på ca 2-3 cm, blir det mycket högre än så är det absolut som du säger så att det inte är positivt ur hälsosynpunkt.
#23 Erik säger
2015-10-01 23:31 - Anmäl

Nice artikel. Du upprepar "jag bad om" säkert 2 dussin gånger. Variera språket lite så höjer du din artikel en nivå till nästa gäng:)
#24 Errol säger
2015-10-02 06:59 - Anmäl

#22: :-)
#25 Vecket säger
2015-10-02 08:01 - Anmäl

Har också uppmärksammat liknande problem ang. för små skor. Började för några år sedan märka av problem med fötterna. Det visade sig att mina fötter blivit längre och mina skor därför blivit för trånga. Inget konstigt i sig om jag inte varit 30+ när det hände. Storleksökningen gick från 7-8 och min fots längd hade ökat ca en cm. Förklaring till vad detta fenomen beror på vet jag inte. Resultatet blev att byta ut min skogarderob till stora delar. Ser fram emot att se slutresultatet av ditt skoprojekt Olof då jag själv gått i tankarna att beställa från Kielman.
#26 EB säger
2015-10-02 10:47 - Anmäl

#13: Nu sa jag väl aldrig att en Eccosko var bättre för fötterna, utan pekade på vanan/trenden att köpa "bättre" herrskor i en överdrivet tajt passform.
#27 Jesper säger
2015-10-02 10:56 - Anmäl

#26 EB: Absolut, men svaret var till både dig och kommentaren innan, #11 och #12.
#28 Matte säger
2015-10-02 12:06 - Anmäl

Din evolutionsteori får ju stå för dig. Vet inte var du får fakta ifrån.
#29 Tony Johansson säger
2015-10-03 09:45 - Anmäl

Bra artikel Olof. Om man går i tankarna att köpa tex ett par EG Dover så uppfattar jag det som att du hellre skulle rekommendera att par JK pga att man kan få ett par "Dover" anpassade efter din fot till egentligen samma pris?
#30 Andreas Weinås säger
2015-10-03 11:29 - Anmäl

#29 - Jag förstår vad du menar och ur ett passformsperspektiv har du rätt men jag skulle fortfarande höja ett varningens finger för att försöka "kopiera" en modell av en annan tillverkare.

Är det Dover du vill ha tror jag personligen att en MTO i rätt storlek, läst och vidd kommer göra dig mer nöjd än att försöka bygga en liknande modell från en annan tillverkare.

Samma sak gäller med skräddarsydda kläder, gillar man exempelvis Attolinis snitt är det sällan lyckat att försöka gå till AW Bauer eller Anderson&Sheppard för att återskapa det.

Däremot tror jag du kan hitta väldigt många fina alternativ från Kielman ändå. Bara kanske inte en "Dover".
#31 Kalle säger
2015-10-03 16:57 - Anmäl

För de som funderar på att åka till Polen måste det lyftas fram att Kaminski, belägen endast 200 m från Kielman, är ett bättre och billigare alternativ. Kan dock vara problem vad gäller engelskan.
#32 Johan säger
2015-10-04 13:38 - Anmäl

Jag lät tillverka ett par skor hos Kielman för två år sedan. Det var en mycket trevlig och spännande upplevelse. Alla val man stå inför under beställningen. Bara val av läder! En eller två lädersorter? Typ av sula. Sömmar. Osv ... Tycker att processen att helt få "bygga" sin egen sko var det mest fantastiska. Att skon sedan sitter som en handske (ha ha), gör ju inte saken sämre.
#33 Jesper säger
2015-10-04 13:42 - Anmäl

#31 Kalle: Brunon Kaminski är absolut billigare, men att slå fast att han är bättre skulle jag inte göra. Det beror mycket på vad man är ute efter, personligen tycker jag exempelvis Kaminskis nättare läster inte alls är lika fina som Kielmans diton. Och om nu pris är viktigast kan man gå en bit till till Tadeusz Januszkiewicz, han är ännu billigare än Kaminski (snackar dock inte heller engelska) :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.