Manolo logotype

Foster & Son - anrikt brittisk bespokeskomakeri

Foster & Son är en av tre klassiska bespokeskomakerier som fortfarande finns kvar i Londons West End. Sedan 1840 har firman funnits i samma kvarter och tillverkat skor åt kunder från hela världen. Manolo har gjort ett besök.

Förutom Foster & Son är det George J. Cleverley och John Lobb Ltd. som ingår i den klassiska trippeln. Cleverley är på flera sätt den firma som förnyat sig mest, och numera består en del av fokusen på att leverera skor åt stjärnor i Hollywood där ägarsonen George Glasgow Jr. bor. John Lobb Ltd. är tvärtom extremt konservativt i allt från vilken typ av skor som görs till lokalinredning och kundbemötande. Foster & Son kan sägas ligga lite grand mittemellan dessa två. De har precis som Lobb fortfarande en relativt traditionell approach, men precis som Cleverley har de ett mer modernt utseende på skorna generellt. Och precis som Cleverley har Foster & Son lanserat RTW- och MTO-skor, men Fosters modeller är mer traditionella än Cleverleys diton. För att ta några exempel.

 

RTW balmoral boots.

Foster & Sons butik och verkstad ligger på Londons skogata nummer ett, Jermyn Street, på en adress de befunnit sig på sedan 70-talet. I butiksdelen samsas bespoke-samples från både förr och nu med nya RTW-modeller och accessoarer. Här möts vi av Andrew Murphy, företagets Business Development Manager, som har en diger bakgrund inom skoscenen i London.

- Jag är liksom ett med de här kvarteren numera, säger Andrew.

Han började jobba hos New & Lingwood 1983, först som bespokeskomakarlärling (på den tiden hade N&L en egen bespokeavdelning) men han hamnade snart i butiksdelen där han passade bättre. På 90-talet var han sedan med och etablerade Edward Green som eget varumärke i stan. Tidigare gjorde som kanske bekant företaget nästan enbart skor för andra märken.

- Ingen visste vad Edward Green var för något när vi öppnade butiken, och den första tiden sålde vi kanske ett-två par skor i veckan. Det var hårt arbete av många som fick det egna varumärket att lyfta, berättar Andrew Murphy.

Efter Edward Green var han ett drygt decennium hos Cleverley, innan han för ett par år sedan kom till Foster & Son.

- Här trivs jag väldigt bra. Det är ett företag med en fantastisk historia, men som också bryr sig om utveckling, säger han.

Som ett exempel på det sistnämnda tar han den ljusa och trevligt inredda butikslokalen. Förr var det ett betydligt mindre inbjudande ställe, det var väldigt mörkt i lokalen och folk som gick förbi och tittade i skyltfönstret där det stod gamla smådammiga bespoke-samples trodde ofta att det var ett museum.

Något gott förde dock det där lite misskötta skylfönstret med sig. Många utav skorna hade stått där i många decennier, och bland annat några svarta skor hade blekts en hel del av att vara utsatta för frekvent solljus under så lång tid.

- Då började folk komma in och säga att de ville beställa skor i samma nyans som skorna i fönstret. Vi började experimentera med olika sätt att bleka lädret, och hittade en metod som relativt skonsamt kan bleka ner det svarta lädret så det ser ut som att de är flera decennier gamla, säger Andrew Murphy.

Det är alltså något helt annat än vanlig patinering där man målar lädret, här bleks tvärtom färgen bort från vanligt anilinfärgat läder. Det ger en väldigt speciell look, som förknippas tätt med Foster & Son. Metoden kan man numera också få för ett extra pristillägg även på Fosters RTW-skor.

 

 

Den för Foster & Son karaktäreristiska blekningen, här på tre skor som det gjorts naturligt på. Skon i mitten är över 70 år gammal.

Sulan på den 70 år gamla skon.

Bakom en spegeldörr går en smal trappa upp på lokalens ovanvåning. Trappen är smal främst då den också används som lästförvaring, då lästrummet våningen upp inte räcker till. På en avsatsdel mitt i trappan förvaras olika delar för skorna, som basläster, sulor, klackdistanser med mera. På ovanvåningen finns företagets verkstad. Här jobbar sex personer, Emiko Matsuda som är lästmakare men också maker, lästmakaren John Spencer, designern och tillskäraren Emma Larkin, lärlingen Sokol Priftaj och fantastiskt nog två stycken nåtlare vid namn Lucy Smith. Verkstaden dessa verkar i är inte stor men relativt välplanerad och med stora fönster ut mot Jermyn Street.

Det är dock bara en liten del av produktionen som görs här. Precis som brukligt för de engelska bespokehusen används en hel del frilansarbetare, Foster & Son har ungefär tio olika som de använder sig av i olika utsträckning, framför allt makers som gör bottningsarbeten.

Ett par bespokeskor från Foster & Son börjar på £3650 (cirka 49 000 kronor) inklusive lästade skoblock. Det är såklart väldigt mycket pengar och något få har råd med. Men företagets kundkrets har fortsatt förnyats genom åren.

- Vi har självklart en stomme med ett äldre klientel som är återkommande kunder. Men intresset för bra skor växer just nu, och det märker vi också av. En hel del yngre har börjat beställa bespoke av oss, det gör att vi ser ljust på framtiden, säger Andrew Murphy.

 

Lästmakaren John Spencer arbetar på ett par läster.

Skärfling av foderläder.

En radda läster som hänger i trappen upp till övervåningen. Flertalet av dessa är gjorda av Foster & Sons legendariska lästmakare Terry Moore, som ligger bakom mycket av det som gjort Foster så välrenommerade. Han har också tränat flera av de som jobbar för företaget idag. Själv är den snart 80-årige herren nyligen pensionerad.

Många celebriteter har beställt skor hos Foster & Son genom åren. En av de stora är Paul Newman.

Andrew Murphy, Business Development Manager på Foster & Son.

Butiken och verkstaden ligger på Jermyn Street 83.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

#1 CJE säger
2015-09-03 15:59 - Anmäl

Bra inlägg som vanligt!

Jag har en fråga som jag verkligen skulle behöva ett svar på.

Det är så att jag har finsittning imorgon och jag står inför ett litet dilemma. Dresscode står det kostym, men saken är den att mina mörkblåa kostymbyxor är aningen för långa och vida i mitt tycke. Tror ni att det funkar med ett par uddabyxor i detta fall? Jag har ett par välsittande byxor i färgen beige som gärna använder till en mörkblå kavaj.

Mvh,

CJE
#2 JO säger
2015-09-03 16:54 - Anmäl

Ha ha! 49 000! Det är ju sjukt mycket pengar för ett par skor. Säkert grymma produkter men att det finns tillräckligt många som betalar!
#3 Johan säger
2015-09-03 17:31 - Anmäl

#1 Enligt nån gammal benämning så är det maskerad om det står enbart "kostym" :)
Troligtvis är det dock inte det som menas utan antingen mörk kostym eller kavaj. I båda fallen är uddabyxor egentligen fel men om inte sällskapet är väldigt formellt eller klädintresserat så tror jag inte de kommer bry sig.
#4 Raderad säger
2015-09-03 20:59 - Anmäl

#1 CJE: Tack, kul du gillar artikeln!

#2 JO: Ja det är absolut en hel del pengar. De är inte dyrast i England dock, både John Lobb Ltd. och Gaziano & Girlings bespoke börjar på ca 51 000 SEK. Och då ska vi inte tala om Paris, trots att euron är betydligt svagare än pundet så ligger bespoke från både John Lobb Paris och Berluti på cirka 70 000 kronor och uppåt.

Värt att veta dock är att det egentligen inte finns någon som tjänar nämnvärda pengar på bespoke, inte ens de två stora franska husen (som ju ägs av jättarna Hermés och LVMH, som mest ser bespoke som en viktig imageaspekt och något man tjänar mkt indirekt på, ingenting man tjänar direkt på affärsmässigt). Visst går firmor plus, men några stora vinster har ingen. Det är för mycket arbetstid som läggs ner, och man får också räkna in att många ovanläder får kasseras för något blir fel med mönstret, hela par får kasseras om något skiter sig, och då ska jobben göras igen, osv. Sådant är inräknat i priset också, ett par skor som görs smärtfritt med bara en fitting och inget krångel ger absolut en del plus i kassan, men det är väldigt många som inte är så, och det är många par man rakt av går back på.
#5 Daniel säger
2015-09-04 12:42 - Anmäl

#4 Jesper För att besvara ifall det är lönsamt eller icke bör man väl ha info om hur många timmar ett par bespokeskor tar i genomsnitt?
Bra artikel i övrigt. Kul med lite Shoegazing på Manolo. :)
#6 GDL säger
2015-09-04 17:02 - Anmäl

99% av Manolos läsare kommer aldrig kunna vara i närheten av Foster Bespoke, hade varit kul att höra mer om deras konfektion. Vem tillverkar dessa? De har mig veterligen ingen egen produktion av konfektion?
#7 riesenschnauser säger
2015-09-04 20:31 - Anmäl

#6: Crockett & Jones.
#8 Raderad säger
2015-09-04 23:00 - Anmäl

#6 GDL: Eftersom Foster & Son främst är en bespokeskomakare och det var den verkstaden och så vi kunde besöka, kändes det rimligt fokusera på detta. Och tanken med Manolo har aldrig varit att bara skriva om sådant som "alla" har råd med, utan ge information och inspiration från alla spektran av klassisk stil.

Med det sagt, som nämns ovan gör Crockett & Jones en del av Fosters konfektionsskor, de har modeller gjorda både till Benchgrade- och Handgrade-standard. De har också skor gjorda av Edward Green, som ligger ytterligare en bit upp i pris från Crocket-gjorda skorna. Det är i dagsläget iaf, men man har genom åren haft skor gjorda av Alfred Sargent och Cheaney också.
#9 Raderad säger
2015-09-04 23:01 - Anmäl

#5 Daniel: Jo precis, men min poäng är att det är just snittiden som läggs på ett par är för hög för att man ska tjäna så jättemycket på det. Kul du uppskattar artikeln!
#10 Stefan säger
2015-09-06 18:57 - Anmäl

Veldig bra post, Jesper. Spennende å lese om Fosters!
#11 GDL säger
2015-09-07 08:53 - Anmäl

#8 Det var inte min mening att låta kritiskt, jag skall vara tydlig med att jag uppskattar inlägget väldigt mycket. Ingen anledning att gå i försvar. Om Manolo skall ta upp "alla spektran av klassisk stil" så känns det relevant att ta upp just konfektionsproduktionen eftersom det säkerligen är en viktig del i Foster & Sons erbjudande. Tack för fortsatt bra material på Manolo!
#12 Jesper säger
2015-09-07 12:52 - Anmäl

Stefan: Tackar så mycket!

GDL: Det var inte mening inta försvarspolisition, ville mest svara på ditt inlägg. Kul att du uppskattar artikeln!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.