Manolo logotype

Manolo måttsyr Saman Amel - Del II

Så var det dags för del två i artikelserien där vi testat att måttsy en kostym från Saman Amel. Idag kommer vi fokusera på processen, detaljerna och såklart det kanske allra viktigaste nämligen slutresultatet.

I första artikeln kunde ni läsa om hur måttagningen och inspirationen till kostymen gick till och dagens artikel tar vid ca 2 månader efter måttagningen. 

Kostymen har levererats från leverantören och det är dags för första avprovning. Första intrycket var att både kavaj och byxa var lite stora i midja men till Samans försvar så berodde detta i första hand på att undertecknad gått ner ett antal kilo sen måttagningen. 

Den stora fördelen med måttsytt (och skräddarsytt för den delen) är att även om måtten förändrats något så är själva mönstret anpassat efter dig som bärare vilket gör att mindre korrigeringar blir väldigt lätta att genomföra. Dessa små ändringar ingår självklart i priset av kostymen och är snarare regel än undantag att man behöver göra mindre korrigeringar med all form av måttsömnad. Vi valde att inte ta in kavajen för mycket då västen skall få plats under och det är fallet som är det viktiga att komma åt. 

Det var första gången Saman fick en beställning på tredelad kostym med vilket gjorde det extra spännande att se resultatet av västen. Till vår belåtenhet var både höjden, längden och balansen väldigt lyckad på första försöket och vi gjorde bara ett litet nyp i ryggpartiet då en väst bör sitta något tightare än kavajen.

Nästa detalj som var väldigt intressant att se var hur slagen skulle bli. Snittet på just de spetsiga är väldigt fina och lite bredare än företagets vanliga Notch lapels. Axeln vi valde är mjukt konstruerad, med naturlig form och ger en lite italiensk touch till de brittiska tygvalet.

 

Breda spetsiga slag och en naturlig mjuk axel.

När det kommer till byxan valde vi att gå på en lite mer generös benvidd och något högre midja för att optimera fallet. Fotvidden är runt 19 cm och når precis under ankeln vilket ger ett rent fall utan bryt på skon. 

Vi valde dubbla så kallade plisséringar eller reversed pleats som de även kallas. Fördelen med dessa är att de ger en ökad volym i byxans lår, något som tvärtom mot vad många tror, ofta ger ett smalare intryck än en tight passform. 

 

Detaljbild på pleats, väst och kavaj.

Kavajen längd valde vi att göra något längre än dagens rådande modenorm men fortfarande kortare än det mest konservativa. Dels för att jag som bärare än något längre än genomsnittet (187cm) och för att helhetsintrycket och proportionerna med den lite vidare byxan lämpar sig bättre för en mer klassisk kavajlängd. 

Då tyget är relativt tunt är det extra viktigt med en vettig konstruktion som bidrar till stadga och fall i kavajen. I bägge Samans linjer rör det sig om en full kanvas-konstruktion som sträcker sig över slagen och hela framstycket. Den stora fördelen med detta är att kanvasen med tid formar sig efter bäraren.

 

Slutresultatet.

Kombinationen av de breda slagen, den tre delarna samt den ganska påtagliga överrutan gör såklart kostymen ganska iögonfallande men väldigt lyckad. Några av fördelarna med tygvalet är att det är väldigt tacksamt att matcha med de toner jag främst bär i övrigt. Skjortor i vitt eller ljusblått plockas diskret upp av den blå överrutan och de vita inslagen. Den grå tonen går även utmärkt att bära till såväl bruna som svarta skor. 

 

En av de stora fördelarna med tredelad kostym är att även om bärandet av alla tre delar tillsammans kan verka avskräckande öppnar den för flera olika alternativ. T ex kan man väldigt enkelt bära byxa och väst tillsammans på kontoret om man känner att kavajen är för varm precis som man utan problem kan lämna västen hemma om man bara vill bära kavaj och byxa. 

Vissa tredelade kostymer kan man även bryta upp och bära som uddakavaj och byxa men i ett tunnare kostymtyg som i detta fallet gör den sig bäst i hel kostym. 

 

Den tredelade kostymen kan enkelt bäras utan kavaj på exempelvis kontoret.

Summering

Helheten av kostymen blev över förväntan, särskilt med tanke på att västen inte var något som företaget arbetat med tidigare. Självklart är det som vi nämnde tidigare en ganska extravagant kostym men vår ambition är att inspirera och är man ute efter något mer diskret kanske man väljer ett vanligt slag, tvådelad kostym eller en flat front-byxa. 

Priset på kostymen landade på ca 16 000 kronor pga det lite dyrare tyg och framför allt att västen tillkommer som inte annars ingår i instegspriset på ca 12 000 kronor.

De stora fördelarna enligt oss med Saman Amels kostymer är att det finns stor valfrihet i form av vad man vill göra och inte minst en stor kompetens från Samans sida angående skrädderi i allmänhet. Kvalitets- och konstruktionsmässigt skulle vi vilja påstå att produkten står sig väldigt väl i prisklassen även om man självklart inte kan förvänta sig att få samma produkt som hos exempelvis Attolini, Kiton eller Orazio Luciano i dubbla prisklassen.

 

Tredelad kostym samt slips från Saman Amel tillsammans med skjorta från A.W Bauer.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Joakim säger
2015-08-26 12:46 - Anmäl

Väldigt trevligt resultat.
#2 Nisse säger
2015-08-26 13:03 - Anmäl

Snygg kostym och snygg connery-blinkning på sista bilden, kan däremot tycka att kavajen drar isär ganska ordentligt nedtill, tycker personligen att det är snyggt med "open quarters" men känslan i helkroppsbilden blir att kavajen stretar, byxorna är däremot perfekta, både i passform och detaljer
#3 Cr7 säger
2015-08-26 14:12 - Anmäl

Riktigt bra!
#4 EB säger
2015-08-26 15:12 - Anmäl

Iögonfallande, ja, men inte skrikig. Riktigt snygg!
#5 Noam säger
2015-08-26 15:15 - Anmäl

Snyggt! Möjligen kan jag tycka att det blir en smula topptungt med så kraftfulla slag och byxor utan bryt, men den känslan kanske går över snart. Inspirationen från Thomas Crown Affair är tydlig och inte alls fel på något sätt.
#6 Raderad säger
2015-08-26 15:34 - Anmäl

Tycker överlag det ser bra ut. Västen tycker jag ser riktigt bra ut tillsammans med byxorna.

Det jag är tveksam till, är att på bild 4 ser det ut som att byxorna är lite tajta vid baksida lår för min smak. Är även lite skeptisk till om en tredelad kostym gör sig bra utan uppbyggnad i axlarna. Viss risk att man får en osmickrande siluett om man inte är bred över axlarna.

Känns ändå som att det är en schysst kostym och för priset känns det ju klart som bra värde för pengarna!

Vart ska man vända sig till i Sverige om man önskar MTM/måttsytt för runt 15 tkr, men eftersträvar mer brittisk stil. Med det menar jag mer uppbyggnad kring axlarna och en "nipped waist"?
#7 S. Wregbo M. Unthe säger
2015-08-26 16:41 - Anmäl

Onekligen ett speciellt tygval, i mina ögon vågat men lyckat.

Dock så lämnar väl kavajens passform en del att önska som fler påpekar - för att vara MTM så tycker jag att Ateleje Amel borde levererat lite bättre resultat, annars bör man inte gå ut med tredelat som alternativ.

5,5 av 10 Wein-gåsar ger jag denna svid.
#8 Andreas Weinås säger
2015-08-26 16:44 - Anmäl

#6 - den är såklart lite mer extrem än man behöver välja men samtidigt gillar jag verkligen snittet. Angående axeln finns det självklart chansen att få en mer uppbyggd axel även hos Saman Amel.

För 15 tkr skulle jag verkligen rekommendera Saman men om man vill ha en mer typisk brittisk silhuett vet jag att Tweed Country Sports erbjuder måttsytt från Bladen.
#9 P säger
2015-08-26 17:26 - Anmäl

Vem är tillverkaren/leverantören som SA använder sig av?
#10 Andreas Weinås säger
2015-08-26 17:38 - Anmäl

#9 - de använder sig av flera leverantörer som jag förstår det. Av konkurrenskäl har de självklart rätt att hålla dessa för sig själva precis som majoriteten av de varumärken som inte har egna fabriker gör.

Sen är det såklart så att med måttsömnad spelar personen som tar måtten nästan lika stor roll som leverantören och samma underleverantör kan te sig extremt annorlunda beroende på företaget och personerna som sköter måttningen.
#11 Amo säger
2015-08-26 18:51 - Anmäl

#9

Tror bestämt att Dag svarade på det i förra inlägget på Manolo. De jobbar med två olika linjer, två olika skrädderier som jag förstår det!

I övrigt tycker jag att det ser riktigt schysst ut! Håller dock med om att den ser lite tight ut över magen på en bild.
#12 Chrille.N säger
2015-08-26 18:57 - Anmäl

Riktigt snyggt! De slagen är riktigt mustiga. Hållningen är lite risig på Andreas men han gör Bond-looken rätt bra måste jag säga.
#13 Per i Sthlm säger
2015-08-26 19:07 - Anmäl

Snyggt!

Är dock lite inne på samma linje som #5
Även om jag inte skulle klassa det som topptungt utan mer att jag tycker promotionerna blir lite felaktiga när byxmodellen är av mer klassiskt snitt men utan break.
Personligen så hade jag gärna sett att byxan hade lite break när det är lite vidare i snittet. Även om jag inte personligen gillar No Break byxor så passar det bättre på smalare modeller.

Men, det är min smak och viktigast är ju att du är nöjd:)
#14 Pellefant säger
2015-08-26 20:17 - Anmäl

Kag tyckte silhuetten blev riktigt snygg! Men är den inte liiitr tight över magen? Eller är jag bara en konservativ gubbe?
#15 Olof säger
2015-08-26 20:34 - Anmäl

#6 Wictor
I oktober kommer Thom Sweeney på trunk show till Stockholm. Deras MTM kostar som det du söker och är brittisk. Maila dem och fråga om tid
#16 Jonas79 säger
2015-08-26 20:41 - Anmäl

Detta faller mig i smaken precis! Bra avvägning mellan brittiskt och italienskt.
#17 Prissen säger
2015-08-26 20:43 - Anmäl

Uppenbarligen behärskar Saman Amel även en lite mer "brittisk" stil även om den inte är riktigt så mejslad som jag kanske skulle föredra. Skulle nog förmodligen hålla mig till lite mer italienska grejer om jag skulle måtta hos dem.
#18 Olof85 säger
2015-08-26 21:00 - Anmäl

Imponerad, kul att se två unga personligheter med sån passion och driv. Följt upp Saman Amel sedan jag läste om honom för första gången, c:a 3-4 år sedan i Dagens industri, där han drev det som ett "UF företag".

Ska absolut ta och besöka dem under hösten! All lycka!
#19 Jimmy säger
2015-08-26 22:21 - Anmäl

Skönt att dom tajta byxorna är på väg bort. Så mycket snyggare med lite luft mellan tyg och lår.. Inte min stil på kostym men passformen är riktigt bra!
#20 Halmstad säger
2015-08-26 23:04 - Anmäl

Svårt att uttala sig om passformen utifrån bilder som fryser kroppshållningen under hundradelen av en sekund. Andreas låter konsekvent knappen över magen på sina kavajer vara något för tight, men annars ser resultatet vara utmärkt för pengarna och stilmässigt är det outstanding.
#21 Anders säger
2015-08-27 12:37 - Anmäl

Snyggt tygval och snyggt med 3-delat. Att däremot knäppa kavajen på en tredelad kostym, ser lite ut som om man fryser. Man skall visa västen. Anser i alla fall jag.
Jag ansluter mig till dem som anser att kavajen inte övertygar i passform. Byxorna är också lite retsamt för korta. Enbart för dem som vill visa sina strumpor.
#22 Matte säger
2015-08-27 17:57 - Anmäl

ja håller med 20 och 21. kavajen ser väldigt ansträngd ut och vi som följer Andreas har sett detta förut. Ngt som kunden måste få säga sitt om och jag tror att det e så i detta fall. I övrigt jättesnyggt och jag själv blir sugen på Saman Amels mtm tjänst.
bra reportage som vanligt
#23 Carl säger
2015-08-27 22:43 - Anmäl

Vad är det för skor?
#24 Andreas Weinås säger
2015-08-28 00:43 - Anmäl

#20, 21 och 22 - Kavajen är långt ifrån speciellt tight i midjan och vecken som uppstår består framför allt av att det är en ganska tunn konstruktion kombinerat med ett ganska tunnt tyg. Det är väldigt svårt att fånga passformen i en kostym på bilder men min erfarenhet är att veckbildning när man står och går sker med såväl skräddarsytt som måttsytt och konfektion och absolut även med mer generöst midjemått.. Kavajen på bilderna är faktiskt rymligare i midjan än många andra jag äger men då dessa har grövre tyg blir de mer förlåtande.

Angående byxlängd är det helt enkelt så att jag föredrar ett snitt utan bryt då jag tycker det ger en renare linje och bättre fall till byxorna. Sen om man vill ha dem med både ett eller två bryt är det nog knappast något problem för varken Saman eller någon annan skräddare även om de inte förespråkar det.

Sen förstår jag att man som läsare inte kan utgå efter annat än bilderna. Roligt att ni gillade artikeln och tack för feedbacken.

#23 - Skorna är från John Lobb och modellen heter City II i dark brown museum calf.
#25 lano säger
2015-08-28 10:50 - Anmäl

Vilken fin kostym du köpt Andreas. Jag personligen är inget stort fan av glencheck, den klär dig dock mycket väl.
#26 Emil säger
2015-08-28 16:11 - Anmäl

Vilket resultat! Jag har köpt två stycken kostymer, en mörkblå och en mellangrå, och är löjligt nöjd måste jag säga. Bemötande, konsultation och slutresultatet kan inte bli bättre enligt min mening. Både Saman och Dag är dessutom väldigt trevliga och avslappnade, men för den delen inte oprofessionella. Jag kan med andra ord varmt rekommendera Saman Amel! Väldigt mycket för pengarna.
#27 Antii säger
2015-08-30 08:20 - Anmäl

Det är något som inte stämmer med kavajen. Med knappen knäppt öppnar den upp nedtill och blottar därigenom skrevpartiet.
#28 Soccercalle säger
2015-09-02 14:38 - Anmäl

Alltid bra bemötande hos Samal. Jag var nyss där och lät beställde en tredelad flanellkostym ur deras sartorial line. Mkt pengar men halva priset mot motsvarande från Attolini mfl.
#29 Olof säger
2015-12-23 23:20 - Anmäl

Precis som många redan påpekat är kavajen för trång. Och det är ett faktum, ingen smaksak. Iförd kostym ska man se bekväm, avslappnad och ledig ut och det gör artikelförfattaren inte i det där plagget.
#30 Keith säger
2016-03-31 11:44 - Anmäl

Nu är jag måhända lite sent ute med min kommentar, men; du skrev att byxorna har "reversed pleats". Är det inte forward pleats? Med öppningen framåt istället för bakåt?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.