Manolo logotype

Målarmästaren Gianluca Occhiuto

Rödbeta, te och saffran. Det är några av ingredienserna som Gianluca Occhiuto använder när han målar skor för hand. I sin herrekipering Il Pantheon i Oslo säljer han skor från bland andra italienska mästarna Bettanin & Venturi där han själv står för finishen, som är något utöver det vanliga.

Il Pantheon är en liten butik på 40 kvadratmeter som ligger vid nordvästra hörnet av Slottsparken i centrala Oslo. Dess ägare Gianluca Occhiuto är stans mest italienska italienare, och här har han samlat ett fåtal utvalda kläd-, accessoar- och skotillverkare från hemlandet som håller mycket hög kvalitet. Exempelvis säljer han skjortor från Lino Sentiero och kostymer från Sartoria DeBernardis, Det är dock skorna som verkligen sticker ut. Il Pantheon har en del modeller från Ivan Crivallero, en italienare som gör skor med väldigt karaktäristisk patinering, och som blivit en favorit för bland andra Lino Ieluzzi, och också några modeller från Parmabaserade Barrett.

Men framför allt är det skor från anrika Bettanin & Venturi som står på hyllorna. Märket gör klassiskt italienska skor med långa läster, breda sulkanter och en hel del norvegesesytt.

- Jag har haft många olika italienska tillverkare i butiken genom åren, men Bettanin & Venturi har blivit en favorit och de som jag fortsatt jobba mest med, säger Gianluca.

Han köper skorna från B&V i ofärgat crustläder och målar skorna själv, och det görs alltså på ett väldigt speciellt sätt.

 

Butiken Il Pantheon är Oslos främsta och förnämsta italienskt inriktade herrekipering.

Under de år som Gianluca Occhiuto jobbat med att måla skor har han utvecklat experimenterandet till arbetsmetod. Han tillverkar sina egna färger av hel naturliga ingredienser, och provar sig fram till vilket innehåll som fungerar bäst för det resultat han vill åt. På hyllorna i butiken finns bland annat ett par knallgula single monks som fått färgen från saffran. Bredvid står ett par tassel loafers i en ljusgrön nyans som han målat med bland annat te. Och under dem ett par chukka boots där rödbeta gett dem en djup rödlila ton.

- Man behöver inte använda massa kemiskt framställda färger, det går lika bra med det naturen erbjuder. Det krävs lite mer förarbete och kunskap, men slutresultaten blir minst lika bra, säger Gianluca.

 

Vacker tassel loafer som fått sin gröna nyans från bland annat te.

Rödbeta har gett de här chukka bootsen den här tonen.

Även när det gäller skoputsprodukter är hans favorit inte det gemene skoentusiast brukar använda. Gianluca använder helst skokräm och polish från schweiziska företaget Huwyler Schuhmacherei som han tycker är mer lättarbetat och ger bättre resultat än de flesta andra produkterna på marknaden.

- Man kan tänka att det som är störst och mest rekommenderat per automatik borde vara det som är bäst, såväl när det gäller skor som skovård eller annat i livet. Eller såtänker man att det som är störst och mest rekommenderat är det för att folk inte orkat ta reda på andra alternativ. Jag jobbar utifrån det sistnämnda.

 

Färgen som innehåller rödbeta och chukka bootsen ovan är målade med.

Ett bord med olika egenblandade färger och skokrämer och polish från lite olika märken.

Gianluca Occhiuto som driver herrekiperingen Il Pantheon, och är expert på patinering av skor.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

#1 lano säger
2015-08-25 15:03 - Anmäl

Något säger mig att herr Nordin precis fick lite inspiration... :)
#2 Peter säger
2015-08-26 11:20 - Anmäl

Shit pommes frites!

Här måste det väl till ett längre reportage som visar hur patineringen går till? Något för Shoegazing hoppas jag.
#3 Halmstad säger
2015-08-26 11:57 - Anmäl

Tid och användning skapar patina, inte rödbeta och pensel.
#4 Korven säger
2015-08-26 14:23 - Anmäl

Jag håller med #2. Detta krävs ett lite längre reportage, kanske rentav utifrån en beställning där artikelförfattaren önskar färg och herr Occhiuto målar dem.
#5 Raderad säger
2015-08-26 15:46 - Anmäl

Peter, Korven: Hehe ja vi får väl se om jag kan få till något sådant i framtiden. Det hade helt klart varit intressant iaf!

Halmstad: Tid och användning skapar patina ja, men med pensel och färg (i detta fall av rödbeta) kan man göra en patinering. Två olika saker, det ena behöver inte utesluta det andra. Jag uppskattar båda.
#6 Peter säger
2015-08-27 09:30 - Anmäl

Halmstad, visst, du har en poäng men min definition ligger nog närmare det som Jesper beskriver. Däremot stör jag mig rejält på när man säger att man gjort en patinering när man egentligen bara har gjort en liten burnish på tån. En patinering är mer avancerad än så enligt mig. Men jag är ju nörd också :)
#7 Ord... säger
2015-08-27 10:53 - Anmäl

... är viktiga sålänge man bryr sig om deras innebörd. När man slutar bry sig, går deras förmåga att kommunicera meningsfull information förlorad. Handmålning av skor är patinering i lika liten utsträckning som blyertsteckning på papper är slitage. Patina syftar på den karaktär föremål får av användning, inte på en ytbehandling av nya skor. Patineras en bil när den lackas? Patineras en tavla när den målas? Trams.

inb4fanboys
#8 Carl säger
2015-08-27 12:07 - Anmäl

Målade skor !, nu börjar fåfängan och specialiserandet ta lite väl stort utrymme kanske..
#9 Peter säger
2015-08-27 12:40 - Anmäl

Enligt SAOL, om vi nu ska prata ord och deras innebörd:
Patina - oxidbeläggning på kopparföremål; yta som åldrats vackert
Patinera - överdra med patina

Enligt Synonymer.se (lite mindre trovärdig kanske men ändå):
Patina - ärg, ädelärg, oxidbeläggning, ålderdomlig prägel
Patinera - Ytbehandla, antikbehandla, ge ålderns färg åt, mildra färgen, dämpa färgen

Som sagt, jag menar inte att bara målning av skor automatiskt är patinering men nog kan man sträcka sig till en bredare användning av ordet än det som förespråkats ovan.
#10 Magnus säger
2016-06-01 21:36 - Anmäl

Är det någon som har erfarenhet från Sartoria DeBernardis?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.