Manolo logotype

Manolos stora guide till strumpor

Strumpor förenklas ofta som ett nödvändigt ont. 3-pack i undermålig kvalitet som skall ses som en förbrukningsvara snarare än den stilmarkör det faktiskt kan vara. Vi har valt att gå till botten med problemet och ger er tips på såväl tillverkare, matchningar och kvaliteter.

Vi förstår att strumpor för flera hundra kronor paret är mycket pengar men samtidigt kanske det istället är 5-pack för 100kr vi borde ställa oss frågande till. Även om man inte behöver trä fötterna uteslutande i Pantharella, Sozzi eller Bresciani så är det få som testat som inte håller med om att skillnaden mellan billiga och bättre strumpor är avsevärd. 

Kvaliteter

Vad skall man då satsa på för material i sina strumpor? De vanligaste två materialvalen är ull eller bomull. Den förstnämnda fibern har som man säkert känner igen från kostymtyger en förvånansvärt sval känsla även på sommaren förutsatt att man väljer en tunn kvalitet. Särskilt om man väljer en strumpa i exempelvis merinoull. Bomull har en somrigare känsla men kan vara något mer kompakt vilket inte nödvändigtvis gör den svalare. Bomullen är också väldigt fuktabsorberande vilket gör att strumporna ofta kan kännas fuktiga efter en dags användning men samtidigt sparar skorna från att absorbera all fukt.

Utöver dessa basfiber finns såklart silkesstrumpor som är vanligast till Smoking och frack samt blandningar av exempelvis bomull/linne etc. Många strumpor innehåller även ett antal procent polyester, elastan eller andra syntetfiber. I detta fall behöver dessa inte vara något negativt allt utan snarare bidra till att elasticiteten bibehålls i produkten. 

Sen finns det såklart värstingvarianter som strumpor i 100% kashmir och liknande. Dessa må vara som en dröm för fötterna under en kylig januarimorgon men faktum är att som vardagsalternativ är det rätt svårmotiverat med tanke på det höga priset. Kashmiren som fiber väldigt känslig för slitage vilket är mer eller mindre omöjligt att undvika på ett par strumpor. Vill man någon gång testa ett par skulle vi rekommendera att man bär dem sparsamt och ser dem som exempelvis en helglyx för fötterna. 

 

Marinblå strumpor i 100% kashmir från Pantherella.

 

Färger och Matchning

När man skall välja färg på sina strumpor bör man i första hand titta på sin byxgarderob. Den mest klassiska uppfattningen när man matchar strumpor är nämligen att välja ett par i samma nyans som byxan. Detta ger ett rent och obrutet avslut mellan byxa och sko. Vissa väljer att matcha strumpan efter skons nyans vilket också fungerar bra men kan ge intrycket av ett tydligare byxavslut. En bra bas att börja med för en ton-i-ton matchning är mörkblått, grått, brunt och beige. 

Även om det är snyggt med en matchning i samma nyans behöver man naturligtvis inte känna att man måste springa och akutköpa strumpor till alla garderobens byxor. Det finns mängder av fler sätt att kombinera strumpa, byxa och sko. 

För några år sedan slog Happy Socks igenom med masstrenden av färgglada, kontrasterande strumpor. Detta kan såklart ses som en trend men faktum är att det varit en populär detalj i decennier. En tredelad grå affärskostym med rosa strumpor var långtifrån ovanligt inom bank och finans i exempelvis London. 

På Manolo föredrar vi i regel en lite mer återhållsam matchningsfilosofi. Det är absolut inga problem med färg i strumporna men vi slår gärna ett slag för lite mer mättade toner av exempelvis buteljgrönt eller vinrött till en mörkblå kostym. Helheten går då ton-i-ton men består av olika nyanser. 

För sommarhalvåret är såklart ljusa strumpor alltid inspirerande och då både skor och byxor i regel går i ljusare toner under den här perioden kan man med gott samvete snegla åt både ljust beige, persiko eller mintgröna alternativ. Vita strumpor är generellt en bespottad produkt med all rätt men i ett krämvitt utförande tillsammans med byxor i samma ton kan det vara extremt smakfullt. Tyvärr är strumpor i en så ljus ton väldigt svåra till mörkare byxor. Är man ute efter en mer mångsidig strumpa väljer man istället en harmonisk ton som ligger mellan skornas och byxornas.

Precis som att vita strumpor känns fel till det mesta är svarta strumpor (med undantag för Smoking och eventuellt svarta skor) sällan speciellt lyckat. Det har länge funnits en allmän uppfattning att svart fungerar till allt vilket enligt oss är en sanning med modifikation. Har man en garderob som består av varma och jordiga färger kommer svart sällan till sin rätt.

 

 

En tonal matchning av byxa och strumpa är alltid ett säkert och smakfullt val.

Eller om man föredrar att matcha strumporna efter skornas nyans och ton. (BnTailor)

Ett av de mest smakfulla exempel på benvita strumpor till matchande byxor från Simon Crompton på Permanent Style.

Yasuto Kamoshita i ljusa men färgglada strumpor vars ton plockas upp i delar av slipsen.

De starkt färgglada strumporna var omåttligt populära för ett par år sedan men har länge varit ett populärt val till affärskostymen.

 

Mönster

Ytterligare ett sätt att ge en personlig prägel på sin klädsel utan att kännas sig som en clown är att välja en småmönstrad strumpa. Precis som att ett diskret mönster hjälper att skapa liv i en kavaj kan en prick, hundtand eller små detaljer ge lite dynamik i kontrast till enfärgade byxor och skor.

Vi slår gärna ett slag för polka dot som är en gles prick mot solid bakgrund men här handlar det annars om vad man själv gillar och trivs bäst med. Undvik de största och skrikigaste mönstren som precis som neonfärger riskerar att ta all fokus från den övriga klädseln. 

 

Mörkblå strumpa med polka dots. Passar perfekt tillsammans med grå byxor och bruna mockaskor trots att det är tre olika färger.

Ett annat exempel på en strumpa med lite större prick och en bas i samma färg som byxan.

Diskret mönstrade strumpor från Sozzi för Skoaktiebolaget. (även översta bilden)

 

Modeller

Vi har nu avhandlat de stora delarna inom strumpor men kvar är såklart de olika modeller man kan välja mellan. Vi har valt att lyfta fram tre sorter. Knä-, vad- och ankelhöga strumpor.

Knästrumpor har både för och nackdelar. Den stora fördelen är att de garanterat stannar uppe och att det garanterat aldrig blir någon skarv mellan byxa och strumpa. Nackdelen om man skall se någon är att vissa kvaliteter kan skapa friktion mot byxans material på vaden och således få byxorna att fastna lite efter man suttit ner. Inget som inte går att åtgärda snabbt och enkelt och mest påtagligt om man har en smal fotvidd på byxorna. 

Vadhöga strumpor är den vanligaste sorten och fungear ofta utmärkt men har risken att falla ner vilket inte är så smakfullt. 

Ankelhöga strumpor är ett spännande alternativ som ger känslan av strumplöst men sparar både fötter och skor under varma sommardagar. Looken passar i vår mening allra bäst till lediga skoval som loafers eller sneakers medan det till formell kostym eller blankpolerade skinnskor kan se väl naket ut. 

 

Knähöga strumpor från Bresciani för Berg & Berg. Utmärkt till en vidare benvidd.

Vadhöga strumpor från japanska Mr Gray i en ullblandning för hösten som fungerar perfekt till en grå flanellbyxa. (Mr Porter)

Herrstil lanserade nyligen så kallade "Loafer Socks" i form av egna varumärket Aquila. Ett helt osynligt alternativ när man vill ha en strumplös look men minskat skoskav.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Strumpor

Andra artiklar om varumärkena: Bresciani Pantharella
#1 herrn säger
2015-08-17 13:07 - Anmäl

Har ni något bra tips på framförallt hållbara kvalitetsstrumpor? Jag köper mina knähöga varianter från Bleu Fôret vilket får ses som kvalitativa i paritet med de ovan nämnda, men de fortsätter tyvärr att gå sönder både i tå och häl, trots ganska måttlig användning. Detta är förstås tråkigt när man har pungat ut ca 150 spänn paret.
#2 R säger
2015-08-17 13:42 - Anmäl

#1

Har testat det mesta men tycker att Sozzi är helt överlägsna. Har både bomull-/ullvarianter (köpta via SkoAB) och numera ser jag ingen anledning att handla någonting annat. Otrolig hållbarhet, slitstyrka och väldigt bekväma.
#3 Oefvre säger
2015-08-17 14:00 - Anmäl

#1: problemet är att det finns en tydlig trade-off mellan kvalitet och komfort vs. hållbarhet: sköna strumpor i tunn kvalitetsylle håller inte länge, så enkelt är det nog. Och tjocka, hållbara strumpor får man skoskav av...
#4 T säger
2015-08-17 14:56 - Anmäl

#1 Instämmer till fullo med #2, skoab:s strumpor från Sozzi är grymma. Körde tidigare med Bresciani från Berg&Berg men dessa har väsentligt lägre slitstyrka för motsvarande strumpa från skoab. Lätt värt ca 50sek extra vilket är påslaget från b&b!
#5 Gabe säger
2015-08-17 15:19 - Anmäl

Rekommenderar Falke. Skön passform, hög kvalitet och många snygga varianter i kollektionen - både enfärgat och mönstrat.
Beräffande matchning har jag alltid matchat med skjortan, tröjan eller kavajen snarare än byxan - företrädesvis en mörkare ton dock. Men det är ju förstås en smaksak.
De blå ribbstickade sockorna på bilden ovan är ju onekligen snygga till byxan!
#6 Pellefant säger
2015-08-17 16:38 - Anmäl

Jag tycker Sozzi är bäst, även om Pantherella även har en väldigt trevlig variant i tjock ull också. Sozzi har en fantastisk hemsida där ni kan beställa allt. Betydligt billigare än andra alternativ.
#7 Thomas säger
2015-08-17 17:28 - Anmäl

Bra artikel Andreas! Förespråkar personligen att man matchar antingen färg alternativt strumpornas mönster med något i brösthöjd (kavaj/slips/skjorta/bröstnäsduk) då detta för åskadarens blick uppåt och ger mer av en helhetsbild av bäraren.
#8 Anders säger
2015-08-17 18:25 - Anmäl

Vilken trevlig text. Informerande såväl som inspirerande! Jag rekommenderar Falkes ullvarianter i knähöjd. Airport funkar utmärkt som jobbstrumpa om man kör kostym och de kortare kashmirstrumporna funkar utmärkt om man ska mysa omkring i hemmet. Falkes bomullsstrumpor håller dock inte måttet. Både färg och passform ändras snabbt. Håller med #4 om Bresciani. Jag har sällan fått så lite strumptid/kr.
#9 P2 säger
2015-08-17 20:49 - Anmäl

Strumporna från berg är väldigt fina till både utseende samt även till kvalitén. Dock är storleksanvisningarna åt pipsvängen vilket resulterat i att jag beställt hem några par strumpor skrivna till 44, men som mer är som 46-48 till längd samt volym.
#10 EB säger
2015-08-17 21:16 - Anmäl

Ovillig att betala för mycket för strumpor, med undantag för att få specifik storlek. En galen skillnad i känsla istället för 43-46, etc.
#11 andreas säger
2015-08-17 22:15 - Anmäl

Instämmer med #5 Gabe; Falke gör de bästa strumporna till ett överkomligt pris. Jag kör Tiago-modellen (som är en tunnare modell) i princip året runt med undantag från när jag behöver lite mer värme, då drar jag på ett par av Airport-modell. Testa Falke, ni kommer inte bli missnöjda!
#12 Janne säger
2015-08-17 23:02 - Anmäl

Köpte ett par kashmirstrumpor från Pantherella nu i vintras, i ett trevligt mönster. Måste först och främst säga att jag imponerades över hur väl de satt på fötterna, något strumpor sällan brukar göra för mig. Som om de vore gjorde för mig! Kommer definitivt bli fler.

Sen vill jag passa på och rekommendera Viyella, för vardagsanvändning.

PS: kul med "loafer socks"! Blir att beställa ett fem-pack.
#13 Daniel säger
2015-08-17 23:57 - Anmäl

Köper alla mina strumpor på uniqlo när jag är ute och reser. Dom har många olika sorters kvaliteter och former. Japanerna gör ju inget skit helt enkelt.
#14 Raderad säger
2015-08-18 10:16 - Anmäl

Jag har provat strumpor från alla de vanliga märkena, Pantharella, Sozzi, Falke, Bresciani osv, och ofta i olika kvaliteter, men då jag är en notorisk strumpnötare har ingenting riktigt funkat, förutom märket Viyellas ribbade strumpor med 60 ull/40 nylon. De är helt sjukt hållbara, och dessutom väldigt låga i pris jämfört med många andra (Sozzi håller också rätt bra, men dubbla priset mot Viyella), finns att köpa hos ex Woods of Shropshire. Dock så finns de bara i en enda storlek, vilket gör att de bara fungerar för någon med storlek ca 43-46.
#15 riesenschnauser säger
2015-08-18 10:51 - Anmäl

Tycker också att Falke är prisvärda. Bambustrumpor från Nur Der är också bra.
#16 BroderA säger
2015-08-18 11:15 - Anmäl

Hur kan man förlänga livet på sina små dyrgripar i tvättstugan? Tvättar ni svalt och hängtorkar eller fullt blås i tvätt och tumlare?
#17 Oswald säger
2015-08-18 11:16 - Anmäl

Beställer alltid från Mes Chaussettes Rouges och har aldrig blivit besviken, låg frakt, snabbt - perfekt inslaget! De säljer både Gammarelli som är mina absoluta favoriter, ullstrumporna väldigt bra kvalitet (tyvärr finns de ej i mörkblått) och Mazarin som också är väldigt trevliga.
Min erfarenhet är att slitstyrkan på Bresciani är sisådär...

Oswald
#18 Oswald säger
2015-08-18 11:23 - Anmäl

Alltid tvätta ullstrumpor på 30 grader - ALDRIG TORKTUMLARE!!! med ull/cashmere tvättmedel.
Jag vet att det är overkill, men tunna exklusiva bomullsstumpor kör man handtvätt på med lite
flytande vanligt tvättmedel, ingen torktumlare.

Oswald
#19 Thomas säger
2015-08-18 11:53 - Anmäl

mina hål brukar oftast uppstå i hälpartiet, men för de där hålen uppstår vid tårna, så är ett tips att klippa tånaglarna och fila dem flitigt. :)
#20 MartinO säger
2015-08-18 12:01 - Anmäl

Falke Tiago slits lika fort som Topeco imho.
#21 Jonas säger
2015-08-18 12:22 - Anmäl

Kan bara hålla med flera av ovanstående, har mycket bra erfarenhet av Sozzi i ull. 30 grader, fintvättmedel och ingen tumling är obligatoriskt.
#22 Strumpor säger
2015-08-18 12:33 - Anmäl

Otroligt vilket intresse folk har för strumpor. Småler när jag laser diskussionen!
#23 lano säger
2015-08-18 14:11 - Anmäl

Jag köper sedan en tid tillbaka enbart Gammarelli och Mazarin (enbart bomull) från Mes Chausettes Rouge. Mycket nöjd med kvaliteten och tycker de håller mycket bra. Gammarelli är snäppet vassare kvalitetsmässigt eftersom deras hälförstärkning når något högre upp på hälen än Mazarins strumpor. Mazarin har dock betydligt fler och roligare färger.
#24 Bruno säger
2015-08-19 09:33 - Anmäl

Välskriven, komplett och trevlig artikel. Synd bara att handeln inte har fattat det förträffliga med basstrumpor i brun eller mörkgrå. Ironiskt nog ser jag mest vita och svarta strumpor i klädaffärer. Som tur var är det lätt att få tag på mörkblå strumpor.
#25 Hakob säger
2015-08-19 12:45 - Anmäl

Vad ska man leta efter om man ofta blir väldigt varm om fötterna? Vilka material är bäst?
#26 christofer säger
2015-08-19 16:30 - Anmäl

Vad är lämplig färg på strumpor till beige kostym med bruna mockaskor?
#27 David säger
2015-08-19 16:46 - Anmäl

Hej!

Jag tycker inte priset för ett par tunna strumpor som andas lätt borde vara så dyra. Jag testade t.ex ett par tjejstrumpor från hm som var tunna. Finns det inte tunna bomullstrumpor som är billiga och passar med elegantare skor ? Någon susning?
#28 Thomas säger
2015-08-19 21:51 - Anmäl

Tycker personligen inte man ska kompromissa med kvaliten på något plagg inkluderat strumpor. Helheten är viktig och mycket mer behagligt med kvalitetsstrumpor. Kan intyga att det är stor skillnad på bomull och bomull även bland kvalitetstillverkarna. Angående kashmir, så är det väll mer värt med ett par kashmir strumpor som faktiskt ligger direkt mot huden kontra en kavaj i kashmir som Inte nuddar huden alls, är väll ändå lyxiga känslan av materialet man är ute efter?
#29 David säger
2015-08-20 11:17 - Anmäl

tycker inte jag märker någon skillnad. Tunn bomull gör susen. Funktionen ska också räknas in.
#30 JW säger
2015-08-20 15:43 - Anmäl

#27
Testa Calzedonia, många kanske inte vet att de har herrstrumpor. De har en hel del olika färger och modeller, tom knästrumpor i olika blandningar (inkl kashmir). De är uppdelade i storlekar och kostar ca 35kr paret.
#31 David säger
2015-08-21 15:12 - Anmäl

Vart finns dessa Calzedonia att köpa?
#32 Vesslan säger
2015-08-21 16:20 - Anmäl

Har använt Falke strumpor under ett par år nu, kan hålla med om att deras bomullsstumpor "family" tappar färgen ganska fort men det är bra slitstyrka , stlk 43-46 passar bra till stlk 45.

Ylle varianten Airport håller en vinter om man har 10-12st, efter det blir det för många noppor och slitage.

Deras absolut bästa strumpor är Falke support, knä höga som man skall använda vid tex flygning men funkar grymt bra till kostymen också.
#33 A säger
2015-08-22 00:44 - Anmäl

Kan verkligen slå ett slag för Herrstils loaferstrumpor! Riktigt bra.
#34 Korven säger
2015-08-22 09:01 - Anmäl

Någon som vet var man kan köpa bra bambustrumpor, som inte bara är svarta, vita eller grå?
#35 Stefan säger
2015-08-22 09:32 - Anmäl

100% ull eller cashmere blir fort ødelagt. Med 15-25% nylon eller silke holder de derimot veldig godt. Selv bruker jeg utelukkende Calzificio Palatino (også siden jeg selger de), og er veldig fornøyd. Er ikke glad i bomullsokker og linsokker. Synes de blir klamme og føles våte i løpet av dagen, og skoene knirker fælt med bomullsokker.
#36 strumpfhosen säger
2015-08-24 00:23 - Anmäl

#34: hosieria.de säljer bambustrumpor.
#37 Korven säger
2015-08-24 18:36 - Anmäl

#36: Tack för det. Får kolla upp dem.
#38 AJ säger
2018-08-17 09:06 - Anmäl

"Vita strumpor är generellt en bespottad produkt med all rätt". Jag håller faktiskt inte med. Nu under sommarveckorna finns det inget värre än vita low-top sneakers matchat med svarta/bruna/gråa/whatever strumpor. Med detta sagt är vita ankelstrumpor den bästa vägen framåt om man bär vita sneakers. Skon får ett snyggt avslut vid ankeln och lämnar lite luftrum när man kavlar upp sina chinos ett par centimeter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen