Manolo logotype

Inspiration – Safarijackan

Ett ytterplagg som fått ganska mycket utrymme här på Manolo är de så kallade Field Jackets som härstammar från en klassisk M65-jacka. Detta är en modell som varit mycket populär i fler år nu och som gör sig bra både till en ledigare klädsel men även över exempelvis kostym för att bryta av formaliteten lite. En jacka som påminner lite om modellen är Safarijackan och som är på rejäl frammarsch igen. Speciellt så här kom sommarhalvåret gör den sig riktigt bra i sitt ofodrade utförande i bomull eller linne.

Safarijackan började utvecklas i slutet av 1800-talet när framförallt förmögna européer besökte dess kolonier i Afrika för att åka på safari samt jaga. Jackan syddes upp hos den skräddare man använde normalt och var ett mellanting mellan jaktkavaj/jacka och det ytterplagg som bars av militärer på varmare breddgrader under denna tid. Färgen var i khaki och nästan uteslutande i bomull. Fokus var funktion och den hade nästan alltid ett midjebälte samt massor av fickor för att man skulle kunna få med sig alla de saker som behövdes under en heldags safari.

 

Safarimode från förr.

Decennier senare blev den populär även som modeplagg efter att ha setts på personer som främst Ernest Hemingway som var en inbiten storviltsjägare, men även Teddy Roosevelt och Clark Gable. Roger Moore bar som James Bond olika typer av Safarijackor i tre av sina Bondfilmer; Mannen med den gyllene pistolen, Moonraker och Octopussy. Detta ökade också på statusen för safarijacken under slutet av 60-talet och början av 70-talet och 1968 blev safarijackan högsta mode när ikonen Yves Saint Laurent adderade den till en av hans legendariska kollektioner, Saharienne

 

Roger Moore som Agent 007 i Safarijackan.

På Manolo följer vi inte trender och mode slaviskt och kan tycka att mycket av det man kallar fashion kan vara lite kortsiktigt. Därför bevakar vi inte heller catwalken varje säsong. Efter att han skummat igenom nästa sommars trender så kan vi dock konstatera att många av modehusen i många fall adderat en eller flera safarijackor till sina kollektioner. Då gärna i ett uppdaterat och lyxigt utförande så som i mocka.

Vi tycker att man antingen skall satsa på ett lite rustikare utförande i khakifärgade bomull. Här kan man gärna satsa på en jacka från någon av alla de friluftsbutiker som säljer prisvärda safarijackor. Annars är de modeller som säljs i linne riktigt snygga och kommer att få en härlig känsla och look när man burit den ett tag och linnet format sig och fått lite veck här och där.

 

 

Safarijacka från Travel Smith.

Vi hämtar här inspiration ifrån den koreanska skräddaren B&Tailor som har färdiga safarijackor i linne i sitt utbud. Även butiken The Armoury brukar under sommarmånaderna ha en snygg safarijacka i linne tillverkad av skjortspecialisten Ascot Chang.

 

The Armourys safarijacka från Ascot Chang.

BnTailors version av Safarijackan i mörkbrunt linne.

Jamie Ferguson från Drake´s i deras samarbetsmodell med Private White VC.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Bruno säger
2015-08-13 13:30 - Anmäl

Bra artikel i sedvanlig elegant Manolo-anda! Det är alltid kul att läsa historien bakom plagg och accessoarer och naturligvis inspireras av variationer och matchningar, speciellt vad gäller underskattade plagg.
#2 Jörgen säger
2015-08-13 17:45 - Anmäl

Safarijackan är nog det plagg som Ovadia & Sons gör snyggast.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen