Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Weekendbagen

För en kortare storstadsweekend eller helg på landet är det få om ens något resealternativ som slår den klassiska weekendbagen. Med en storlek som utan problem går som handbagage på flyget och samtidigt rymmer 2-3 ombyten slår den plastiga kabinväskor med hästlängder.

En weekendbag är enligt oss allra bäst i ett riktigt kvalitativt skinn. Tyvärr så är det som med alla bra skinnprodukter att smakar det så kostar det. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att precis som att dina kvalitetsskor kommer åldras med större värdighet kommer även din weekendbag att göra detta om du väljer en något högre kvalitet.

Vad är det då man kan titta efter för att försöka hitta en vettig produkt för pengarna? 

Överlag är det som med mycket annat inom klädindustrin att man i regel får mest produkt per spenderad krona från specialister på området. Genom att köpa skjortor från skjortmakare, skor från skotillverkare och väskor från väskmakare brukar man inte bara betala för produkten snarare än varumärke utan även för en unik kompetens på området. 

Det finns självklart undantag där specialister utvecklats till stora varumärken precis som stora varumärken kan erbjuda imponerande prisvärdhet pga storskalsfördelar. 

Vår rekommendation är att man antingen väljer att lägga lite mer om man vill ha en weekendbag i läder eller om man känner att budgeten är begränsad, fokuserar på ett alternativ i exempelvis Nylon eller kanvas. Här får man ofta en "bättre" produkt i den lägre prisklassen än om väskan skall vara gjord i skinn. 

Här är ett par tillverkare vi tycker är extra intressanta.

Oppermann London - Hanbury

Svensk/tysk/brittiska Oppermann har valt att satsa på en affärsmodell helt i egna led vilket gör att de inte behöver återförsäljarmarginal på sina produkter. Pga detta hävdar de att de kan erbjuda en produkt som annars skulle kosta mellan 30-50% mer i butik.

 

Frank Clegg - Signature Duffle

Frank Clegg Signature Duffle är i vår mening marknadens kanske mest prisvärda weekendbag. Absolut inte den billigaste men sett till kvalitet i såväl produktion som material får man extremt mycket väska för pengarna från den amerikanska tillverkaren. (Även översta bilden)

 

Mulberry - Clipper Leather Holdall

Mulberrys klassiker "Clipper" i tumlat skinn håller än och är en av de snyggaste modellerna på marknaden.

 

Swaine Adeney Brigg

Brittiska Swaine Adeney Briggs kan ses som väskmakarnas Rolls Royce. Ett oklanderligt hantverk som sträcker sig tillbaka till 1750-talet. Här pratar vi om produkter med en livslängd på mer än en generation.

 

Valextra - Cabina Travel Bag

Valextra kan bäst beskrivas som Italiens motsvarighet till Hermès. Skyhög kvalitet rakt igenom och precis som Hermès är man inte rädd för att ta betalt för sig.

Perfekta väskan för en storstadsweekend.

Vem har sagt att en weekendbag måste vara brun?

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Väskor

Andra artiklar om varumärkena: Mulberry Swaine Adeney Briggs Valextra
#1 Halmstad säger
2015-08-12 16:20 - Anmäl

Problemet med ovanstående är möjligen att deras exklusivitet gör att de sticker ut ganska mycket på en landsortsperrong, eller kanske vilken perrong som helst, alldeles oavsett det våldsamma markup som exklusiva varumärken har.
Jag var ute efter en weekendbag för ett halvår sedan med anledning av jobbpendling. Efter längre research blev det ändå ur Herrings fenomenalt prisvärda väskserie.
Bilder o text här:
http://www.shoegazing.se/forumen/topic/vaskor-accessoarer/
#2 Kobbe säger
2015-08-12 16:49 - Anmäl

Ingen har sagt att en "weekendväska" måste vara brun. INGEN.
#3 Bateman säger
2015-08-12 17:15 - Anmäl

Weekendväska i läder är väldigt snyggt. Funkar dock bäst på privatresor. För resor i jobbet (där man måste packa laptop etc) är det dock bekvämare att rulla en kabinväska än att bära runt en ganska tung weekendbag.
#4 /b säger
2015-08-12 18:32 - Anmäl

#3, Tips, MacBook Air 1,7 cm, 1,08 kg
:)
#5 Daniel säger
2015-08-12 19:49 - Anmäl

Gillar verkligen Pap of Sweden sen kan man tycka att Tumi är lite tråkiga men grymt bra och när de slitits går man tillbaks så mfixar de eller byter ut enl deras life time guarantee typ
#6 Peter säger
2015-08-12 20:32 - Anmäl

Kan rekommendera italienska Bric's. Bra hantverk till ok priser. Dessutom väldigt fina.
#7 Sjdswe säger
2015-08-13 09:59 - Anmäl

Trevlig artikel som alltid. Fantastisk resesällskap.
Slog just till på en Aswood från Pediwear. Väldigt fin väska till det priset.
Kanske inte toppkvalitet men väldigt trevlig.
#8 M. säger
2015-08-13 12:02 - Anmäl

Frank Clegg Signature Duffle - makalöst fin.
#9 EB säger
2015-08-13 13:48 - Anmäl

Jag kan känna ibland att det här resonemanget om att man får vad man betalar för är lite överdrivet snobberi vad gäller läder. Kan ett bättre läder åldras vackrare och med större värdighet? Absolut, och jag älskar mina skor från C&J och Vass vad gäller lädret, men gör det en billigare produkt värdelös ur hållbarhetsperspektiv? Ribban för vad som är en OK produkt hamnar ibland lite väl högt på herrforum.

Jag har ett par Loakes från 1880-serien som jag köpte för åtta år sedan och primärt använt som regnskor. Jag fick tillbaka de från skomakaren efter omsulning idag. Inte vill jag säga att lädret har blivit så himla mycket vackrare eller fått "förfinad" karaktär med åren, men strukturellt är de fortfarande i oerhört bra skick.
#10 Peter säger
2015-08-13 15:51 - Anmäl

#1 Halmstad:
Din väska från Herring ser fin ut. En fråga, hur känns läderkvaliteten nu efter du använt den ett tag? (läste ditt inlägg på shoegazing)
Jag är i liknande situation, letar efter en mörbrun weekendbag och smärtgränsen ligger runt 4000 kr för mig. Dock vill jag satsa på ett kvalitativt skinn som jag kan ha länge och blir snyggare med åren.
#11 T säger
2015-08-13 16:49 - Anmäl

Tycker ett problem med weekend väskor i skin kan vara dess vikt. När många flygbolag har en gräns på 10kg för handbagage fungerar det för mig inte alltid med en vaska som väger upp mot 2,5-3kg. Av den anledningen har jag bytt till en lätt nyöonvöska med skindetaljer istället.
#12 Mats säger
2015-08-13 22:51 - Anmäl

#11 T: Av exakt den anledningen kör jag en Tumi i deras balistic nylon. Inte direkt exotisk men gör sitt jobb

Linjer är ju annars på gång nu med en din duffel. Kanske inget för alla märkesfanatiker som då måste släppa sargen och ta ett kliv ut idet okända
#13 Halmstad säger
2015-08-14 21:35 - Anmäl

#10

Skinnet är mjukt men kraftigt, vilket gör att det ur hållbarhetssynpunkt är helt problemfritt. Eftersom det är relativt mörkt i färgen och relativt grovt i strukturen kommer det inte få en påtaglig patina. Det som återstår att bedöma hållbarhetsmässigt är fodret i tunn syntet. Inga som helst tecken på att ge efter än, men det är förstås bara en tidsfråga. Det är ju helt naturligt att sådant slits och behöver bytas ut, precis som fodret till en kavaj eller rock. Mycket nöjd, fantastiskt prisvärd och "lagom" exklusiv till utseendet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.