Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Bröstnäsduken

Garderobens hörnstenar är tillbaka och idag fokuserar vi på en detalj som kan ge en personlig prägel till allt från uddakavajen till affärskostymen. Vi pratar såklart om bröstnäsduken och oavsett om man gillar en sobert vikt näsduk i vitt linne eller en flamboyant nertryckt silkesnäsduk i färg och mönster hoppas vi att dagens inlägg skall inspirera.

I takt med att slipsens naturliga plats har ifrågasatts inom såväl bank som finans har bröstnäsduken de senaste 5-10 åren närmast exploderat i populäritet. En bröstnäsduk är såklart inget nytt, accessoaren har med undantag för en kort period under 1960-talet varit en elegant detalj i bröstnäsduken på varje välklädd man i över 100 år. 

Vad är det då som gäller när man bär en bröstnäsduk? Vi vill påstå att det finns vissa grundläggande saker som kan vara värt att ha i åtanke men annars handlar det om hur man själv föredrar att ha sin näsduk. 

Faktum är att just bröstnäsduken är en av de få delar av en mer formell klädsel där mannen har möjlighet att sväva iväg något i såväl färg, form och mönster. 

En bröstnäsduk kan ge uttryck för såväl en återhållsam, sober och minimalistisk stil men lika gärna en flamboyant nonchalans hos en äkta Dandy. 

När man väljer vilken näsduk man skall köpa finns det många vägar att gå. Antingen vill man att näsduken skall skapa en kontrast i klädseln i form av en stark nyans som bryter mot en mörkt blå eller grå kostym eller vill man kanske att den skall diskret smälta in och snarare gå ton i ton med resten av klädseln.

Ett par saker som är värda att nämna.

En ljus näsduk mot mörkare kavajtyg är nästan alltid lättare än en mörk näsduk mot ljusare kavajer. Detta är såklart en generalisering men det bygger på samma anledning som att mörka skjortor under ljusa kavajer sällan blir lyckat. Däremot går en mörk näsduk utmärkt till en mörk kostym där den smälter in i en liknande ton. Till exempelvis en ljusgrå, beige eller benvit kavaj rekommenderar vi ljusa men även färgglada näsdukar som kan fungera utmärkt. 

Överlag kan man säga att i motsats till vad många tror så är ofta kraftigt mönstrade näsdukar klart lättare att bära upp en enfärgade i starka färger som tenderar att ta väldigt stort utrymme i klädseln.

Det har sagt otaliga gånger men tåls att upprepas. Undvik att övertänka bröstnäsduken. Exakta matchningar med slips kanske vid första tanken känns fantasifulla men tenderar att bli raka motsatsen och övertydliga.

Vilka är då de vanligaste sorternas bröstnäsdukar?

Den vita linnenäsduken

 

Irländskt linne med handrullade kanter är bland det mest mångsidiga och eleganta man kan bära i bröstfickan. Om man bara skall äga en bröstnäsduk är detta tveklöst vägen att gå. Här i från tyska Shibumi-Berlin.

Silkesnäsduken

 

Silkesnäsdukar har ofta en fantastisk färgåtergivelse och lystern harmoniserar väldigt väl med matta tyger som linne, flanell eller tweed. Här i från Rubinacci som gör näsdukar med några av marknadens vackraste motiv.

Ull/silkesblandning

 

Näsdukar i en blandning av ull och silke får ofta en lite bättre stadga i bröstfickan och tack vare ullen en matt lyster som fungerar med väldigt många olika kavajtyger. Här i en somrig färgkombination från Monsieur Fox.

 

Nu har vi tittat på de tre vanligaste kvaliteterna man gör bröstnäsdukar i men inte på hur man väljer att bära dem. 

James Bond-vikningen

 

Sean Connery i Goldfinger med bröstnäsduken vikt längs kanten av bröstfickan. Ett utmärkt val om man är ute efter en minimalistisk 60-tals look med få färger och mönster eller till exempelvis smokingen.

 

Puff-vikningen

 

Puffvikningen är det kanske vanligaste sättet att bära bröstnäsduken och bildar likt namnet antyder en liten puff i bröstfickan. Fördelen är att man enkelt exponera fler färger i en mönstrad näsduk.

 

Nonchalanta vikningen

 

I den nonchalanta vikningen kombinerar man puff-vikningen med att låta näsdukens kanter sticka upp. Detta för att få fram ytterligare fler nyanser och en känsla av att bara nonchalant tryckt ner näsduken i fickan innan man gick hemifrån.

Jack Nicholson i benvit kostym och ljust färgad nonchalant näsduk i bröstfickan.

Rudolph Valentino med en nonchalant bröstnäsduk 1922.

Fred Astaire med en vit näsduk ledigt nertryckt i bröstfickan på den mörka tredelade kostymen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Mariano Rubinacci
#1 Hedåsgatan säger
2015-07-28 20:22 - Anmäl

Tack för trevlig läsning!
#2 kruse säger
2015-07-31 10:11 - Anmäl

Ah, en härlig text och konstaterar att det är svårt att göra fel egentligen... vilket jag tycker låter riktigt härligt :-)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.