Manolo logotype

Caruso SS/15

Vi börjar närma oss slutet på vår bevakning av sommarens kollektioner för 2015. Idag skall vi dock fokusera på en av branschens främsta kostymtillverkare som de senaste åren genomgått en påbörjat en spännande resa för att ta varumärket till nästa nivå. Vi pratar om Caruso SS/16.

Företaget etablerades 1958 i Soranga utanför Parma av Raffaele Caruso. Han flyttade från Neapel där han skolats i det syditalienska skrädderiets konst. Under denna period var det många som valde att lämna den italienska södern till förmån för den växande industin i norr. Det hela började som en liten ateljé i staden där Raffaele, hans fru och hans svägerska arbetade. Ateljén växte till en fabrik under 1970 och 80-talet och företagets fokus låg på att producera så kallad Private Label som innebär produktion åt andra varumärken. 

Raffaeles söner Alberto och Nicola gav sig in i företaget i början av 1990-talet och lyckades göra Raffaele Caruso Spa till en av Europas främsta fabriker med inte bara en stark egen linje i form av Raffaele Caruso utan kanske framför allt i form av sin Private Label-produktion. Man hade inte bara en arbetskapacitet men en kompetens som efterfrågades av mängder med företag som önskade ha en italiensk full kanvas-konstruktion utan egen fabrik. Fabriken har närmare 600 anställda och omsatte 2008 närmare 60 miljoner Euro.

I slutet av samma år startade samarbetet med entreprenören Umberto Angeloni som köpte in sig i 35% av företaget med ambitionen att ta Caruso till nästa nivå. Från att ses som bara en framstående producent åt premiumtillverkarna till en positionering av det egna varumärket i toppen av marknadssegmentet.

Under de senaste tre åren har företaget investerat en hel del i Carusos varumärkesbyggande. Man har tagit bort Raffaele ur varumärket och heter nu endast CARUSO.
Två flaggskeppsbutiker har öppnats under de senaste månaderna (New York i november förra året och Milano i januari förra året). Produktionen av kostymer, kavajer och överrockar är fortfarande företagets kärnverksamhet men man presenterar nu varumärket som en "total look" där man erbjuder inslag från hela den manliga garderoben.

I Sverige finns Caruso representerat på exempelvis Gabucci i Stockholm och Herr Karl i Göteborg.

 

Carusos mantra: "In Menswear, do as the Italians do"

Beige kavaj med ljusa byxor.

Väst, skjorta och scarf från Caruso.

Hängslen blir allt vanligare igen.

Ledig kavaj som enkelt kan knäppas hela vägen upp till halsen.

Dubbelknäppt businessvid.

Traditionell mörkblå enkelknäppt kostym.

Kavaj med huva.

Brun dubbelknäppt kavaj.

Marinblå kavaj med pärlemorknappar.

Elegant skjorta med bowlingkrage för sann 50-talsinspiration.

Vi rekommenderar alla att ta en titt på filmen nedan från Caruso med Giancarlo Giannini (vissa känner säkert igen honom som Rene Matis från Bondfilmerna Casino Royale och Quantum of Solace). 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

Andra artiklar om varumärkena: Caruso
#1 Pellefant säger
2015-07-22 12:21 - Anmäl

Oväntat coolt av Caruso!
#2 Tobbe trollkarl säger
2015-07-22 12:59 - Anmäl

Har tyckt att Caruso har haft ett ganska ungt snitt tidigare som har passat mig, men denna kollektion såg lite "gubbig" ut vad det gäller lårvidd och längder på både kavaj samt några av byxorna.

Hur ställer du dig Andreas i frågan om konfektion där bröstparti, axlar, slag och alla dom s.a.s "nödvändigaste" delarna är pikerade för hand men att man fixerar längst ned på kavajen.

Har provat några av dessa halv canvas märkena nu och tycker att känslan är minst lika bra som några av mina corneliani och caruso plagg men att man kommer undan med 25-30% prismässigt.
#3 filip säger
2015-07-22 14:04 - Anmäl

Hängslen med skärp?

Har jag missat något?
#4 Andreas Weinås säger
2015-07-22 15:43 - Anmäl

#2 - I teorin tycker jag att halv kanvaskonstruktion är ett utmärkt och prisvärt alternativ förutsatt att utförandet på den är av motsvarande kvalitet som på en bättre full kanvas. Tyvärr är det väldigt få av dessa kavajer som har samma hantverksnivå som de bästa inom full kanvas vilket man inte heller kan räkna med till halva priset. Det är väldigt få ens av de bästa bortsett från Bespoke som pikérar slagen för hand (görs ofta med en maskin) men det är inte ett måste för att få till vad man brukar kalla "flytande mellanlägg".

Sen är det mycket mer än bara kanvasen som påverkar känslan och den största skillnaden jag upplever mellan riktigt bra kavajer och bra kavajer är axelpartiet/ärmhålet, nacken och tillskärningen.

Är tillskärningen korrekt och axeln fäst för hand är följsamheten helt fantastisk och silhuetten smal utan att begränsa dig som bärare. Det kräver inte bara en tidskrävande process utan också väldigt stor hantverkskompetens från fabriken/skräddaren som gör plagget.

Italienska fabriker oavsett om det rör sig om hel, halv eller fixerad kanvas är ofta framstående på just att få till följsamhet i axelpartiet även om det såklart varierar mellan tillverkare beroende på prisklass.
#5 Jonas E säger
2015-07-22 18:54 - Anmäl

Håller med #2, fast vill byta gubbigt till manligt. Högre midja och lite vidare byxor är tidlös elegans.
#6 Noam säger
2015-07-23 17:22 - Anmäl

Men vilka skrämm... speciella dockor!
#7 Nils säger
2015-07-24 11:49 - Anmäl

Fräscht med ett italienskt konfektionsföretag som vågar tänka lite utanför det superslimmade och superkorta mode som annars dominerar idag.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.