Manolo logotype

10 x Bälten

När man tänker på de manliga accessoarerna är det ofta slipsen, näsduken, klockan eller glasögonen som hamnar i fokus. En accessoar som är minst lika viktig för helheten i en klädsel är bältet. Ett sätt att plocka upp nyanser från skor och klockarmband eller för att på att subtilt och avslappnad sätt avdramatisera kostymen.

Att bära svart bälte till bruna skor och tvärtom har länge setts som en klassisk stilmiss och även om det inte behöver vara några problem med kombinationen av svart och brunt rent estetiskt så finns det en poäng i att inte mixa dem i en och samma klädsel. Det svarta respresenterar vanligtvis en mer formell klädsel och det bruna en något mer avslappnad. Att blanda dem kan ibland bidra till väl stor kontrast. Att man däremot skulle behöva matcha sko, armband och bälte exakt eller köpa produkterna från samma tillverkare är dumheter. Precis som att matcha näsduken exakt efter slipsen riskerar det snarare att uppfattas som sökt eller brist på fantasti. Brunt skinn har i regel så många nyanser i sig att det ser väldigt bra ut även om bälte, sko och armband är i tre olika toner. Det viktigaste här är att nyanserna ser bra ut tillsammans och harmoniserar med resten av klädseln. Har man t ex gröna skor blir det ofta bättre att inte försöka matcha utan istället hitta ett bälte i en helt annan nyans som fortfarande fungerar tillsammans med resten av plaggen. 

Vi rekommenderar alla att ha minst tre olika bälten. Ett svart relativt smalt runt 4cm i kalvskinn för formellare stunder. Ett i mellanbrunt, burgundy eller ljusbrunt beroende på vad som passar ens garderob bäst samt ett i mocka eller flätat nylon. 

Det sistnämnda fungerar inte helt olikt en virkad slips och kanske inte är att rekommendera till de mest formella kostymerna men ett utmärkt sätt att avdramatisera helheten. I färgväg finns här klassiska toner som vinrött, buteljgrönt eller marinblått om man inte vill brunt även här. 

Vi har valt ut 10 bälten som vi tycker fyller en naturlig plats i den manliga garderoben.

 

Loake 1880

Klassiskt svart bälte från brittiska skotillverkaren Loake.

Carmina

Ett svart bälte i cordovanskinn ser vid första anblicken ut som ett vanligt bälte i kalv men är ett extremt slitstarkt skinn man kan ha resten av livet.

 

John Lobb

Bälte i så kallad Museum Calf från John Lobb. Den flammiga effekten uppstår då man färgar in det fuktiga skinnet redan i garvningsprocessen.

 

Berluti

Berluti är kända för sin avancerade finish och på ett bälte gör det att man kan matcha det med flera nyanser av brunt i form av skor eller armband.

 

Berg & Berg

Ett mörkbrunt bälte passar väldigt bra till exempelvis den blå kostymen.

 

Duret

Ljusbrunt bälte med prägling från franska läderspecialisten Duret. (även översta bilden)

 

Crockett & Jones

Ett flätat bälte i brunt skinn ger lite ledigare känsla och struktur.

 

Oscar Jacobson

Mörkbrunt mockabälte från svenska Oscar Jacobson.

 

Rose & Born

Flätat bälte i Snuff suede från Rose & Born.

 

Anderson´s

Flätat bälte i nylon från italienska Anderson´s som är en av de största inom området.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Bälte

#1 Färgvill säger
2015-07-21 13:32 - Anmäl

Hur ser Manolo på frågan om spännets metallfärg? Skall/bör/kan den matchas med metallfärgen på klocka, manschettknappar, slipsnål samt eventuella spännen på skor och portfölj? Min uppfattning är det är ganska snyggt när åtminstone slipsnål och bältesspänne är i samma metallfärg och att det i många fall kan bli en tråkig kontrast om de inte är det.

Enligt min erfarenhet har dock spännen i gulfärgad metall blivit mycket ovanligare under de senaste två decennierna. Någon teori om vad det kan bero på?
#2 oscar säger
2015-07-21 13:34 - Anmäl

Kan rekommendera franska Hermès bälten. Deras belt kit är nämligen vändbara, perfekt att kunna ha med sig ett bälte med både brunt och svart om man är på resande fot. Riktigt fin kvalité och det förmedlar verkligen en lyxig känsla.
#3 Andreas Weinås säger
2015-07-21 13:54 - Anmäl

#1 - Att matcha metall kan vara snyggt men långt ifrån ett måste om du frågar mig. Ju närmare varandra produkterna är ju mer fördel har dem av att vara i samma nyans. Därför är det i min mening större poäng att matcha t ex manschettknapp och klocka än spänne på bälte och skor.

Det ser ofta klart sämre ut om man försöker matcha två metaller men tonen inte är den samma än om man låter skillnaden vara tydlig. T ex att ha en roséguldsplätterad klocka/manschettknapp och en gulguld, eller annan roséton på exempelvis bältet. Då gör man bättre i att kombinera stål/vitmetall med gul eller roséguld.

Det är viktigt att komma ihåg att balansen mellan att hitta harmoni i matchningen mellan färger, material och metaller lika lätt kan falla om den blir övertydlig och förutsägbar.
#4 Björn säger
2015-07-21 14:47 - Anmäl

#2 -Absolut, så länge det inte är med det hiskliga "H" spännet!
#5 Sjdswe säger
2015-07-21 17:01 - Anmäl

En sak jag inte får ihop är priset på bälten hos de märken som tillverkar både skor och bälten. Jag tycker det är konstigt att priset på ett bälte inte skiljer sig mer mot priset på skor. Exempelvis Loake, ett par skor kostar ca 2800kr och ett bälte 1000kr. Tänker att skorna måste va så mycket mer krävande i arbetstimmar och material. Måste vara bra marginal på bälten eller dåliga på skor.
#6 Andreas Weinås säger
2015-07-21 19:15 - Anmäl

#5 - Det är nog en kombination om jag skall vara ärlig. Väldigt få tillverkare gör bara bälten och det är ofta en produkt för merförsäljning. Allt man producerar kan som du är inne på inte ha samma kalkyl men som jag ser det är det snarare skorna som är prisvärda än bältena som är dyra...
#7 lano säger
2015-07-21 23:24 - Anmäl

Inte att förglömma, en snygg brun svångrem av alligatorläder ger ett avslappnat men elegant intryck. Bra alternativ till det flätade bältet!
#8 Olle säger
2015-07-22 13:37 - Anmäl

Hur bör man resonera kring bälten och matchande egentligen, ska man ha tan bälte till tan skor och mörkbrunt till mörkbruna eller blir det "väl" utstuderat och kanske bättre att ha ett mellanbrunt alternativ till båda skor ovan?

Intressant med angående prisläget för bälte, nog för att det finns gott om folk med kopiösa mängder pengar men att lägga 6-10k på ett bälte känns ändå ganska saftigt kan jag tycka :)
#9 Anders säger
2015-07-22 14:12 - Anmäl

Jag tycker att det hade varit trevligt om ni också hade visat ett bälte från svenska Saddler. De säljer italienska bälten av högsta kvalitet till priser som är blott hälften, eller mindre, än de ovanstående. Finns t.ex. på NK,Brothers, Åhléns, m.fl.
Få, eller ingen, av märkesbältena tillverkas av firmorna (ej heller Saddler), utan tillverkas av specialföretag. Lite som i itvarubranchen där ett litet antal producenter tillverkar för ett stort antal produktmärken.
#10 Andreas Weinås säger
2015-07-22 15:06 - Anmäl

#8 - Ofta har ju exempelvis ett par skor i tan en mörkbrun sulkant eller snören så det kan ofta fungera utmärkt även med mörkbrunt bälte. Att ha samma ton på bälte och skor kan vara väldigt snyggt men att inte ha det är knappast ett stilbrott i mina ögon.
#11 #10 säger
2015-07-22 21:32 - Anmäl

Ok tack för svar Andreas, det jag ibland kan fundera över är om det ser väl utstuderat/matchat ut med nästan identisk nyans på skor och bälte men samtidigt tycker jag också det ser snyggt och medvetet ut så ja är lite kluven.

Du har ju helt rätt vad gäller snörning och skokant i övrigt, det har jag faktiskt inte reflekterat över!
#12 jtk säger
2015-07-23 09:17 - Anmäl

#9 den troliga anledningen till att dessa bälten trots att de är gjorda i Italien och är vegetabiliskt behandlade och allt vad det är, inte är med beror på att kvalitén suger rent utav. Man klyver lädret så mycket det bara går och limmar på det på ett korkmellanlägg. Tycker inte 700:- är speciellt billigt för 1mm läder.
#13 elias säger
2015-07-23 15:58 - Anmäl

#5, ja bälten är kraftigt överprisade om man ser till material och arbetskostnad. Precis som andra accessoarer såsom glasögon och slipsar.
Många av H&Ms bälten är t.ex. tillverkade av Italienskt vegetabiliskt garvat läder och producerade i Sverige. De kostar ca 149:-.
#14 Valentin säger
2015-07-24 21:14 - Anmäl

#12 Saddler har även nylonbälten för runt halva priset mot ovanstående. Har använt dessa och inte märkt någon större skillnad faktiskt.
#15 Henrik säger
2015-07-28 22:46 - Anmäl

Saddler mfl går inte att jämföra med bälten av kvalitet. Ska du ha bältet i max ett år, varför inte. Ska du ha ett bälte som du kan slita med hälsan, ja då får du nog lägga lite mer men behöver inte vara speciellt mycket dyrare (använder själv italienska bälten för omkring 600-700 kr som är fantastiska!). Sedan tycker jag att många misstolkar priset på saker. Att köpa ett par skor som du använder en säsong för 1,5 tkr kontra ett par för 3-5 tkr som du har 5 år eller mer. För mig är det glasklart - säsongsskorna är "dyra" medan de andra initialt kostar mycket men kan inte ses som dyra över den totala nyttjandeperioden. Det gäller att ha perspektiv på saker!
#16 Jesper säger
2016-03-22 22:47 - Anmäl

Nån mer än jag som har problem att pilla in Carminas extra hälla innanför byxans första hälla? Förstår inte hur de tänkte där...
#17 Michael säger
2017-07-13 18:40 - Anmäl

Sadler är jag inte imponerad av, funkar väll ett tag.
Har ett Tigerbälte där lädret känns 3 mm tjockt + 1 mm ihopsytt, mjukt och följsamt, ingen plastfärg och präglad Tigerlogga på baksidan. Otrolig kvalite men visst kanske dubbla priset.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen