Manolo logotype

Manolos guide till skomakare i Sverige

Det finns mängder av skomakerier i Sverige, allt från enkla klackbarer som utför hafsjobb till skomakerier som både gör reparationsjobb och bespokeskor av hög klass. Dessutom är skomakare idag några av de viktigaste återförsäljarna av kvalitetsskor. Manolo guidar till ett antal välrenommerade skomakarier från norr till söder.

Nilssons skomakeri, Skellefteå

Christer Nilsson har jobbat som skomakare sedan 1984, då han gick i sin fars fotspår. Nu håller Christers dotter Viktoria på att gå samma väg som honom. Hon jobbar tillsammans med honom i skomakeriet, men hon är också utbildad skodesigner och gör sina egna skor under märket Viktoria Nilsson Shoemaker. Skorna är durksydda med detaljer i laxläder som Viktoria garvar själv. Nilssons skomakeri ligger i en källare i norra delen av Skellefteå.

Björkmans Skomakeri & Ortopedi, Ludvika

Björkmans Skomakeri är på många sätt en unik inrättning i Sverige. I det lilla samhället Ludvika i södra Dalarna har familjen Björkman byggt upp ett av Sveriges främsta skomakerier, med ett stort utbud av skor från främst Loake och Crockett & Jones, webbshop, patineringsservice, postorderskomakeritjänst med mera. De gör också bespokeskor, inte jättemånga om året och de flesta är till folkdräkter, men tjänsten och kunskapen finns. Dessutom samlar de på skomaskiner och har Sveriges största samling med olika typer av maskiner för skotillverkning och reparationer.

Davidsons skomakeri, Uppsala

Marcus Davidson som driver Davidsons Skomakeri är en av Sveriges mest kända skomakare, delvis tackvare några artiklar han skrev för Manolo för några år sedan, men också genom Youtube-filmer om skovård och deltagande i morgonprogram på TV och liknande. Tillsammans med anställde Ola Sörenssen har de ett skomakeri som är väldigt framåt, med exempelvis många egna modeller av Crockett & Jones, egenutvecklade produkter som satinputsduk och sulkants-kit, och de som var först med postorderskomakeritjänst i Sverige. De säljer förutom Crockett & Jones också Gaziano & Girling, John Brommel's och Cheaney.

 

Davidsons skomakeri, Uppsala

 

Wermlands Skomakeri, Karlstad

Drivs sedan en tid av Robin Johansson, son till ägarna av Slottstadens Skomakeri i Malmö (mer om det nedan). Här finns ett rätt bra utbud av skor från Loake och Crockett & Jones, och Robin har riktat in sig på att vara duktig på reparationer av randsytt.

Bäckmans Skoservice, Stockholm

Bäckmans är lite av en institution på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. Ett mycket erkänt skomakeri som drivs av Peter Holmér och Peter Aglo. Här säljs Loake, Allen Edmonds, RM Williams och Wolverine, och alla skoreparationer man kan tänka sig utförs. På sin hemsida har de också en avdelning kallad fråga skomakaren som idag är uppe i tusentals frågor och svar om skor och skoreparationer.    

 

Bäckmans Skoservice, Stockholm

 

Mano Skoservice, Stockholm

På en tvärgata till nämnda Nybrogatan i Stockholm ligger drygt året gamla Mano Skoservice, som startades av tidigare Bäckmans-anställde Jasmin Malkic. Jasmin har förstärkning av lärlingen Emmy Hansen och en skomakargesällen Michael Schwarz. Kul är också att Mano valt att etablera spanska märket Andrés Sendra i Sverige, som gör prisvärda Goodyear-randsydda skor. De säljs under egna varumärket Mano.    

 

Mano Skoservice, Stockholm

 

Skomakeri Framåt, Stockholm

I gamla K-märkta lokaler i Gamla Stan ligger Skomakeri Framåt, som drivs av Carina Eneroth och Åsa Rasmussen. Den främre delen av skomakeriet är för reparationer där Anna Lindqvist är ansvarig, men det unika är den bakre delen där Carina, Åsa och lärlingen Emelie Bergman gör bespokeskor åt kunder från hela Sverige. Allt från högklackade damskor med limmad konstruktion till handrandsydda herrskor. Skomakeri Framåt erbjuder också veckokurser i skotillverkning i samarbete med bespokeskomakaren Janne Melkersson, plus att man har regelbundna kvälls- och helgseminarium där folk får lära sig mer om hur skor tillverkas och repareras, skovård, med mera.

 

Skomakeri Framåt, Stockholm

 

Södermalms Sko & Nyckelservice, Stockholm 

Far och son Boström driver det här skomakeriet på Folkungagatan i Stockholm. En liten lokal full med maskiner och skor som ska eller har reparerats eller som säljs, bland annat Loake, Oak Street Bootmakers och Crockett & Jones. Södermalms Sko & Nyckelservice är kända för att även göra lite mer knepiga reparationer och ingrepp, och gör också skor åt musikaler och liknande, plus att sonen Dennis Boström numera är ett stående inslag i TV4:s Nyhetsmorgon där många säkert har sett honom ge tips och råd om skovård.

 

Södermalms Sko & Nyckelservice, Stockholm

 

Skoservice, Örebro

Skoservice drevs tills nyligen av familjen Björkmans som har Ludvikaskomakeriet som nämns ovan, men det köptes för några år sedan av Suren Zacharjan, som nu driver skomakeriet. Han har följt efter Mano Skoservice och erbjuder skor från spanska Andrés Sendra, sedan tidigare har han också Crockett & Jones och lite från Cheaney.

Shoe:remake, Linköping

För några år sedan tog Ender Dag över sin framlidne svärfars skomakeri mitt i Linköping. Han döpte om det (Shoe:remake är en lek med ordet shoemaker), renoverade upp lokalen och tog in skor från Cheaney. Skomakeriet har gått renommé och är känt för riktigt god service. 

Skövde Skomakeri och Nyckelservice, Skövde 

Drivs sedan 2008 av Jörgen Hjältman som har över 20 års erfarenhet som ortopedskotekniker. Hans bakgrund inom ortopedin gör att han har bra koll på passform och eventuella fotproblem. I skomakeriet säljer han Crockett & Jones och RM Williams, plus än så länge John Spencer och Sancho Boots men då de gick i konkurs nyligen (John Spencer ägdes av Sancho som kursade) kommer lagren av dessa inte fyllas på.

 

Skövde Skomakeri och Nyckelservice, Skövde

 

Skomakare Davidson, Lidköping

Rune Davidson är pappa till den mer välkända Davidson som driver ovan nämnda Uppsalaskomakeriet. Rune har haft skomakeriet i Lidköping sedan 1979, och är vid det här laget mycket rutinerad. Har sedan dryga året lärlingen Erik Gustafsson i skomakeriet också. I skoväg säljer man RM Williams.  

Hojs Skomakeri, Borås

Mitt i Borås ligger Hojs, i samma lokaler som företaget legat i sedan det startade 1932. I källaren står en gigantisk stansmaskin som var så tung att den fick lyftas dit innan man sedan byggde på det som är golv i gatuplan. Jörgen Stålborn som driver det idag är barnbarn till grundarna. Jörgen är av många ansedd som den främsta skomakaren vi har i Sverige, och är också flerfaldig svensk mästare i skomakeri. Har Crockett & Jones och John Spencer i skoutbudet.

 

Hojs Skomakeri, Borås

 

Larssons Skomakeri, Göteborg

Här jobbar Bassam Antar som gått som lärling hos legendariske skomakaren Ingvar Nilsson som drev JnJ Skoservice (se nedan) innan pension. Bassam tog över Larssons 2008 och har sedan dess utvecklat det vidare med bland annat en större butiksdel. Säljer som många andra Crockett & Jones, där han också har några unika butiks-MTO:s, samt RM Williams och Allen Edmonds. 

 

Larssons Skomakeri, Göteborg

 

JnJ Skoservice, Göteborg

Drivs av Eddy Oguz som tog över efter ovannämnda Ingvar Nilsson. Skomakeriet håller fortfarande bra nivå, och ligger rätt bra i pris på reparationer. Här säljs Crockett & Jones och RM Williams. JnJ var också tidiga med att importera egna cederträskoblock från Kina och sälja till riktigt bra priser, vilket många andra följt efter såväl när det gäller skomakare som nätbutiker med flera.

Olles Skomakeri & Son, Lund

Lunds äldsta skomakeri drivs av Bengt Nilsson och är ett av de fyra skomakerier som för drygt 20 år sedan i samarbete med Hammargruppen introducerade Crockett & Jones till den svenska marknaden. Förutom C&J säljs också Cheaney, John Brommel's och innetofflor från svenska Docksta Sko. Bengt har i verkstaden hjälp framför allt med sömnadsarbeten av duktiga Caroline som gått som lärling, men numera också driver eget i Höör.

 

Olles Skomakeri & Son, Lund

 

Skomakare Rolf Hansson, Malmö

Familjeföretag mitt i Malmö, som är stora på Crockett & Jones med många egna modeller, och också säljer RM Williams och John Brommel's. Idag är det bröderna Björn och Michael Hansson som driver skomakeriet, då Rolf själv tillsammans med sin fru Charlott öppnat en filial i hemorten Höllviken.

Slottsstadens skomakeri, Malmö

Drivs av Kenth och Monica Johansson, och är ett av Malmös äldsta skomakerier. Kenth har jobbat som skomakare i över 30 år. Här säljs Loake, Crockett & Jones, RM Williams och John Brommel's, och de har också just nu utförsäljning av skor från John Spencer. Ligger ett stenkast från Slottsparken i de centrala delarna av Malmö.

Då det av logiska skäl finns flest skomakerier i storstäderna blir det en övervikt för dessa i den här genomgången. Det finns också så klart många andra riktigt bra skomakare i Sverige än dessa ovan, det här är bara ett urval. Ni läsare får gärna tipsa om de ni har bra erfarenhet av.

Översta bilden - Mosto 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 RJP säger
2015-07-20 12:25 - Anmäl

Hej

Någon läsare som känner till något skomakeri i Sundsvall?
#2 Lund säger
2015-07-20 12:42 - Anmäl

Vill passa på att slå ett slag för Skomakaren Henry i Lund! Utomordentligt bra skomakare som saluför både C&J och Loake, och som dessutom gör riktigt bra inlägg. Rekommenderas!
#3 Pontus Larsson säger
2015-07-20 13:14 - Anmäl

Kan verkligen rekommendera Skövde skomakeri. Jörgen gör ett kanonjobb, och snabbt går det också.
#4 Magnus säger
2015-07-20 13:32 - Anmäl

Kan starkt rekommendera Kenth i Slottsstaden på Regementsgatan, har köpt senaste paren där, utomordentlig service och bra utbud!
Det bästa med butiken enligt mig är att hela loakes utbud är tillgängligt (dvs Kenth kan beställa samtliga modeller av Loakes via deras katalog). Köpte ett par loafers av modellen Eton på detta vis, tog en vecka att få in dom i butiken, dock var storleken fel, men det var inga problem att beställa in ett nytt par i rätt storlek, ingen extrakostnad heller. Samt gick skon för 2150kr jämfört med Herrings hemsida som sålde samma modell för någon hundralapp mer.
#5 Bruno säger
2015-07-20 20:38 - Anmäl

Snygg guide! Har ni genomfört en skomakar-sightseeing-semester eller hur gick researchen till?

#1 Jag gillar Snabbklack på Centralgatan. Sedan vet jag att det även finns en skomakare på Thulegatan 20 och en i Birsta.
#6 Håkan säger
2015-07-20 20:51 - Anmäl

Varför har ni inte kollat in Graffords?
Killarna har koll och super service!
#7 Vera säger
2015-07-20 21:10 - Anmäl

Tack för guiden! Kolla även Pers Skomakeri i Karlskrona, köpcentrum Amiralen. Utmärkt service och klanderfritt arbete!
#8 Robert säger
2015-07-20 21:23 - Anmäl

RJP: Skomakar'n finns på Thulegatan i Sundsvall i en liten källarlokal. En äldre herre är ägare och skomakare. Mycket bra service och har även ett litet utbud av bla Crockett & Jonas samt kan beställa hem alla modeller. Jag har köpt några par CJ från honom och priserna är något bättre än Graffords.
#9 Raderad säger
2015-07-20 21:31 - Anmäl

#5 Bruno: Kul att du gillar den! Flera av dem har jag använt själv för olika ingrepp, ungefär hälften har jag besökt. Både för dem och övriga gäller annars uppgifter från kunder och andra skomakare.

#6 Håkan: Graffords har absolut ett bra skomakeri. Men det är som vi skriver i artikeln, vi har gjort ett urval, det finns många bra skomakerier som inte är med. Det går inte att klämma in allt.

#7 Vera: Tackar! Inte hört talas om Pers Skomakeri, kul att du är nöjd!
#10 andreas säger
2015-07-21 00:58 - Anmäl

Ni kan väl åtminstone skriva ut att Wermlands Skomakeri ligger i Karlstad? Robin är suverän på alla sätt, lämna inte in era sulor hos någon annan om ni är/bor i Karlstad.
#11 Raderad säger
2015-07-21 10:42 - Anmäl

Andreas: Så klart, det hade bara fallit bort. Korrigerat nu.
#12 Björn säger
2015-07-21 11:16 - Anmäl

Ni missade Hallmansskor på Birkagatan, som är väldigt bra, samt säljer kvalitetsskor (tex Paraboot).
#13 Nya kläder säger
2015-07-21 12:07 - Anmäl

Jag tycker inte att Bäckmans platsar, tyvärr. Har lämnat för omsulning två gånger och det har båda gångerna varit ganska taffligt gjort rent utseendemässigt. Därutöver har de släppt efter ett tag. Utan att vara någon expert på läderkvalitet; deras sulor slits väldigt snabbt jämfört med exempelvis C&J:s originalsulor.

Är medveten om att de har vunnit priser osv och högstanivån är säkert hög.

Jag hade lämnat till Grafford/Davidson. JnJ är bra för den som bor i Götet.
#14 Raderad säger
2015-07-21 12:42 - Anmäl

#12 Björn: Citerar mig själv ett par kommentarer upp: "Det är som vi skriver i artikeln, vi har gjort ett urval, det finns många bra skomakerier som inte är med. Det går inte att klämma in allt."

#13 Nya Kläder: Tråkigt att du är missnöjd. Jag har själv sulat om skor hos Bäckmans får jag varit nöjd med jobbet (du kan förövrigt välja JR-sulor hos dem om du vill), och som exempel så har jag gjort två omslutningar på JnJ som du nämner där den ena var bra den andra mindre bra. Även bra skomakerier gör inte helt perfekta jobb alla gånger.
#15 Korven säger
2015-07-21 17:51 - Anmäl

Jag saknar syd- sydöstra Sverige. Hur ser det ut med skomakare i Växjö och Kalmar med omnejd?

Annars bra tips! Ifall man kommer iväg någonstans nån gång så vet man vart man ska vända sig. =)
#16 Racer säger
2015-07-22 08:48 - Anmäl

Kan bara bekräfta att Björkmans i Ludvika är helt suveräna. Förutom allt på högsta nivå kring skor gör de även lagningar av "allt" i läder, fixar tom båtkapell mm.
#17 Lövf säger
2015-07-22 11:36 - Anmäl

Som tidigare nämt mycket märkligt att Grafford inte är med och likaså Hammargruppens skomakeri på Drottninggatan i Helsingborg.
Två mycket stora och tongivande aktörer på vård och reparationer av randsydda skor.
#18 Raderad säger
2015-07-22 17:52 - Anmäl

#15 Korven: Har själv rätt dålig koll på skomakare i de områdena, så är väl delvis därför det inte kommit med några. Någon som har bra tips där får gärna dela dem!

#17 Lövf: Graffords skomakeridel i Stockholm är ett relativt litet skomakeri, inte minst om man jämför med åtminstone tre av de övriga Stockholmsskomakerierna som figurerar i artikeln. Och finns andra skomakerier i Stockholm som är betydligt större än Grafford som ändå inte är med på listan. Oavsett så har inte storleken varit relevant i det här urvalet, det har varit annat, framför allt egna erfarenheter och upplevelser vi tagit del från andra. Därmed inte sagt att det inte finns utmärkta skomakerier som inte är med i artikeln, varav Grafford och Hammargruppens kan räknas till några av dem, men här upprepar jag en tredje gång i kommentarsfälten det som också står i artikeln: Det är ett urval, vi kan inte ta med alla.
#19 frest säger
2015-07-22 18:04 - Anmäl

Kan bekräfta att Shoe:remake i Linköping är riktigt riktigt bra!
#20 Ossian säger
2015-07-24 11:52 - Anmäl

Fint att ni fick med Larsson/Bassam i Göteborg. rekommenderar en visit där i augusti när han öppnar efter semestern och får in sin egendesignade kollektion tillverkad i Spanien. trevlig helg på er!
#21 Slottsstadens Skomakeri, Malmö säger
2015-07-24 12:31 - Anmäl

Hej!
Tack för att vi fick vara med på listan över välrenommerade skomakerier.
Vi tackar också för den fina kommentaren om oss från Magnus!
Ett litet skrivfel i Wermlands Skomakeri, Karlstad: Det ska stå Slottsstadens Skomakeri och inte Slottsskogens.
#22 Andreas Weinås säger
2015-07-24 14:20 - Anmäl

#21 - Helt riktigt. Det är nu korrigerat i texten.
#23 Budoarstämning säger
2015-07-28 10:15 - Anmäl

Trevlig artikel! Jag passar på att slå ett slag för Sko-Tjänst i Malmö, ligger på Amiralsgatan mitt emot Latinskolan. Skomakariet har nyligen bytt ägare, vilket har medfört utökade öppettider och att man numera säljer Johnston & Murphy.
#24 Petter säger
2015-07-28 17:20 - Anmäl

Ni har även glömt Danielssons Skomakeri i Malmö på köpenhamnsvägen. Säljer Crockett & Jones och R.M Williams. Väldigt bra service och gör väldigt fina jobb. Super bra hantverkare!
#25 Andreas Weinås säger
2015-07-28 19:33 - Anmäl

#24 - Vi uppskattar alla rekommendationer av skomakare utöver de vi listat ovan men jag upprepar det Jesper skrivit i såväl texten som i flera kommentarer.

"Det finns också så klart många andra riktigt bra skomakare i Sverige än dessa ovan, det här är bara ett urval."

Det rör sig således inte om att Jesper har glömt, medvetet valt bort eller missat någon av de skomakare som eventuellt inte kom med på listan. Vi får hoppas att det finns fler än 18 skomakare i vårt avlånga land men vi kan inte göra inlägget hur långt som helst heller.
#26 Emil Holmér säger
2016-06-09 16:07 - Anmäl

En kul detalj är att Peter Holmér på Bäckmans Skoservice startade Södermalm Sko & Nyckelservice när det begav sig. Sålde sedan till Krister Boström när han köpte in sig som delägare på Bäckmans. /Emil Holmér på Bäckmans :)
#27 Fredrik säger
2017-01-02 16:32 - Anmäl

Är också intresserad av tips om skomakare i Växjö/Kronoberg. // Fredrik
#28 Per säger
2017-01-02 17:02 - Anmäl

Ville bara säga att Wermlands Skomakeri är riktigt bra. Duktig på reparationer och fantastisk service. Har även börjat ta hem egna make ups som verkar riktigt lovande.
#29 hanna säger
2017-08-01 14:16 - Anmäl

Jag kan inte annat än att avråda från att lämna skorna hos Shoe:Remake i Linköping. Fula lagningar och extramt dålig kvalitet på omsulningar. Jag har fått två par skor förstörda där och lämnar aldrig in något där igen. Följ deras arbete på instagram så ser man direkt vilka fula lagningar de gör. Vill man ha ett bra arbete gjort rekommenderar jag Ankis skomakeri i Linköping. De har även försäljning av bl.a. C&J.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.