Manolo logotype

Reflektion - Finns det en problematik med billiga kvalitetsskor?

Dagens inlägg kommer röra ett område som brukar vara ett av våra mest lästa. Jag pratar om prisvärda eller t om billiga kvalitetsskor. Vi förstår såklart att man inte vill betala mer än man behöver men idag skall vi titta närmare på om det kan finnas en problematik när det kommer till kvalitetsskor till ett "för" lågt pris?

Innan vi börjar vill vi poängtera att den här texten säkert kan uppfattas som snobbism. Det är inte vår avsikt. Vad vi skall försöka belysa idag handlar INTE om att försöka övertyga er läsare att annat än skor för 10 000 kr är skräp. Tvärtom! Vad vi vill prata om idag är hur man genom att bara lägga lite extra kan få otroligt mycket mer glädje av sina skor.

Först känns det viktigt att förklara vad det är vi pratar om när vi säger "kvalitetsskor".

Definitionen för vad som är en kvalitetssko drar många vid dess konstruktion och då framför allt randsydda skor.

"En kvalitetssko är randsydd och randsydda skor håller hög kvalitet". Punkt.

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. 

Även om det inte går att förneka att maskinrandsytt är den överlägset vanligaste konstruktion bland kvalitetsskor så är fortfarande dess främsta egenskap att förenkla omsulning av skorna. Inte bara en gång utan upp emot en handfull gånger vilket möjliggör för omsulning i decennier. OM resten av skon håller tillräckligt god kvalitet. 

Det är nämligen här problematiken kommer in i dagens artikel. Självklart vill även vi att man skall kunna köpa en bra sko så billigt som det bara går. Så länge man inte tummar på vad som verkligen spelar roll för en skos livslängd. 

Vad som i vår mening definierar som en bra sko är inte dess konstruktion utan snarare de ingående materialen och särskilt ovanskinnet. Om man till förmån för att kunna använda sig av en randsydd konstruktion tvingas producera skorna i ett undermåligt skinn förlorar man hela grundtanken med att dessa skall kunna lagas och sulas om. 

För vem vill i ärlighetens namn lägga samma pengar på att sula om en sko med ett ovanskinn som givit upp efter två år när en ny sko av samma modell kostar lika mycket? 

I detta läge spelar det enligt oss ingen roll om skon är limmad, durk- eller randsydd. Den kommer kasseras likt Converse eller andra budgetskor när skorna gjort sitt.

Då kan man självklart diskutera om det är rimligt att det skall kosta mellan 1 000 och 1 500 kronor att sula om ett par randsydda skor i Sverige? Vi anser att det absolut är det. Vill vi att det skall finnas skomakare kvar i vårt avlånga land så måste vi självklart ge dem möjligheten att tjäna en dräglig lön för arbetet de utför. Att det finns länder med lägre löner såväl som levnadskostnader kommer alltid påverka priset på såväl arbete som produkter men i slutändan måste ändå kvaliteten vara avgörande. Vi har en extremt hög hantverksnivå överlag på våra skomakare runt om i landet vilket har intygats av flera representanter för premiumföretagen på besök i Sverige. 

 

Ett par Edward Green från 1985 som sulats om visar hur länge ett par kvalitetsskor faktiskt kan hålla.

Varför den här artikeln skrivs från första början är att kvalitetsskor ofta både köps och säljs med argument som hållbarhet, inte bara i form av slitstyrka utan även ett tecken på hållbart konsumtionsbeteende. Man köper något för lite mer pengar som håller lite längre och slipper därmed köpa nytt lika ofta. Detta är något vi står bakom till 100% men det kommer en nedre gräns där skons pris och framför allt kvalitet inte längre kan motivera att man lagar den. Men vad är då den största skillnaden mellan billiga och dyra randsydda skor? Vi har valt att kategorisera dem i tre prisklasser.

Instegssegmentet - Upp till 2 500 kr

Mellanprissegmentet - 2 500 kr till 6 000 kr

Premiumsegmentet - 6 000 kr och uppåt

Vi är fullt medvetna om att den här typen av generaliseringar aldrig kan göras exakt. Alla skor inom varje segment håller inte samma kvalitet och såväl positiva som negativa undantag finns självklart i alla tre segmenten. Saker som tillverkningsland, varumärke, butiksadress m.m påverkar prisnivån precis som ingående material och hantverksnivå. T ex Meermin med en produktion i Kina kan i teorin ha ett finare kalvskinn till samma kalkyl än en tillverkare i Europa i samma prisklass pga markant lägre arbetskostnad eller försäljning endast i egna led. Samtidigt kan tillgången till återförsäljare eller vetskapen om goda arbetsförhållanden vara värt ett premium så dessa tre kategorier bör därför inte tas som sanningar utan snarare riktlinjer. 

Nu tror många säkert att vi menar att man måste köpa Edward Green, John Lobb eller Gaziano & Girling för att det skall vara värt med randsytt? Absolut inte! Vi vill tvärtom påstå att skillnaden i livslängd mellan ett par mellanprisskor (2 500 kr-6 000 kr) och ett par premiumskor (6 000 kr-) är klart mindre än mellan instegssegmentet och mellanprissegmentet. Det rör sig alltså snarare om en högre lägstanivå där man använder tillräckligt mycket av de bästa bitarna av kalvhudarna för att skorna skall få en chans att åldras med värdighet. Den stora skillnaden upp till premiumsegmentet är först och främst detaljarbetet och finishen och att man i premiumsegmentet väljer att använda endast de bästa delarna av varje hud för att säkerställa högsta skinnkvalitet i alla skons delar. Samtidigt kommer tillverkare i mellansegmentet fortfarande ha de bästa delarna av hudarna till skons viktigaste punkter så som tåkappan och vampen men eventuellt använda sämre bitar till de delar som inte är fullt så framträdande på skorna.

 

En illustration över vilka delar som ger det bästa skinnet och hur liten del (nr.1) premiumtillverkarna använder av respektive hud. (Styleforum.net)

Ett tydligt tecken på lägre skinnkvalitet är de rynkor som uppstår. Ju billigare skor, ju större är risken för dessa även på skons mer framträdande delar. (Även översta bilden)

Skor i instegssegmentet behöver tyvärr i regel använda maximalt av hudarna inklusive de sämsta delarna för att få kalkylen att gå ihop. Detta leder inte sällan till att exempelvis höger och vänster sko i samma par kommer från olika hudar och åldras annorlunda. Detta kan exempelvis uttrycka sig i kraftiga "rynkor" vid gåvecken medan andra skon får mjuka och följsamma veck.

Majoriteten av alla tillverkare i mellanprissegmentet håller en så hög kvalitet på sina skinn att de kommer åldras med värdighet även om finishen i ovanskinnet inte är på högsta nivå, detaljer som ritsnedläggning inte är lika perfekt eller kvalitetssäkringen inte är lika nitisk. Vi vill påstå att valet av skor från premiumsegmentet snarare handlar om ett djupt intresse eller nörderi för området än behovet av högre slitstyrka och kvalitet. Självklart råder det inget tvivel om att det är skilland även här men man betalar i regel för detaljarbete, finish och mer mjuka värden.    

Vi förstår att alla har olika förutsättningar ekonomiskt och inte känner att man kan handla skor för tusentals kronor varje år men det handlar också om prioriteringar. Varje gång vi är ute på läsarevent träffar vi mängder med studenter som intygar att man absolut kan köpa skor i medelprissegmentet även med en studentbudget. Det handlar om intresse, prioriteringar och att man eventuellt får köpa färre eller i en långsammare takt. Man får eventuellt välja billigare elektronik, bil, uteliv eller resor och prioritera dyrare skor över andra plagg i garderoben.

Genom att låta sin skogarderob växa i långsam takt kommer man förmodligen inte bara köpa bättre skor men även färre ogenomtänkta spontanköp och fler långsiktiga och användbara val. Genom att t ex leta på reorna får man även chansen att köpa skor som normalt ligger utanför ens budget utan att behöva kompromissa med själva produkten.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att vården av skorna är minst lika viktig som kvaliteten på dem. Att ta hand om sina saker är lika naturlig del i ett hållbart konsumerande som att välja hög kvalitet. Även de bästa skor kommer förfalla om de aldrig vårdas. Däremot behöver man inte göra skovård speciellt komplicerat. Placera skorna i riktiga skoblock efter användning, borsta dem regelbundet med en hästhårsborste och smörj dem ett par gånger per år med en vårdande kräm och en skyddande polish. Svårare än så behöver det inte vara. 

I takt med att medvetenheten om kvalitetsskor har ökat har efterfrågan gått upp enormt. Vi är enormt glada för detta. Fler som värderar kvalitet är ju bara positivt kan man tycka. Så länge det faktiskt rör sig om kvalitet och inte slit och släng. Bortsett från möjligtvis på rea finns det inga gratisluncher när det kommer till kvalitetsprodukter och det är synd om man lurar sig själv till att köpa något som skall hålla över tid baserat på en värdeladdad konstruktion. Om en sko kostar 1 000 kronor är det högst osannolikt att den kommer vara likvärdig med en sko som för det tredubbla bara för att de bägge är maskinrandsydda. Även om man har möjlighet att köpa tre par av den billigare skon så kommer ingen av dessa att ha potentialen att åldras med samma värdighet eller bli en naturlig del av garderoben. Därför är det viktigt att ändra mentaliteten som råder. Man måste inte ha alla modeller i alla färger. Köp istället det som verkligen lockar dig i en så bra kvalitet du har råd med och låt dessa bli en del av din garderob. Inte bara i år utan om fem eller t om tio år. Det finns få saker som är så upplyftande som att snöra på sig ett par flera år gamla kvalitetsskor där skinnet fått en naturlig patina efter lager av kräm och wax men är lika välmående som när de var nya. I detta skede kan jag garantera att en omsulning för 1 000 kronor känns som ett kap i förhållande till nya skor för samma tusenlapp. 

 

 

En väl omhändertagen sko får en oslagbar personlig karaktär som bara blir bättre med åren. Här i from av ett par väl använda Edward Green tillhörande Simon Crompton. (Permanentstyle.com)

Att jämföra med ett par billigare skor med endast några år på nacken. Rynkorna i ovanlädret är ett tecken på att man använt en sämre del av hudarna och det spelar ingen roll hur mycket skovård man lägger ner.

Cordovanskinn är en stor investering men har potentialen att vara en del av skogarderoben för resten av livet.

Ett par omsulade Crockett & Jones ur handgradelinjen. I vår mening vackrare än dagen då de lämnade fabriken.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Crockett-&-Jones Edward-Green
#1 Jonas säger
2015-07-15 14:18 - Anmäl

Har som tur är aldrig stött på problemet med dåligt skinn bland mina skor från Loake 1880, Allen Edmonds, C&C, Carmina etc. Men däremot har jag en kompis som köpte ett par fina Italigente för 4 000 kr som redan efter någon månad börjar se gamla och rynkiga ut. Verkar vara riktigt skräp!!
#2 Andreas Weinås säger
2015-07-15 15:29 - Anmäl

#1 - Jag vill vara tydlig med att säga att det är självklart inte så att man kan dra en gräns och påstå att allt för över 2 500 kr kommer hålla och inget under gör det. Det finns exempelvis tillverkare som erbjuder skor i flera av segmenten men i form av olika linjer. Jag håller exempelvis Loake 1880 kvalitetsmässigt i ett mellanprissegment men inte deras billigare linjer.
Köper man Carmina, C&J, Allen Edmonds som alla kostar över 3 500 kr tycker jag man får skor som i regel absolut är värda att ta hand om och sula om när det blir dags.

Angående Italigente kan det säkert bero på modell och läder. Har sett flera par som åldrats sisådär men mitt eget par Firenze i ljusbrunt skinn är de skorna i garderoben som har åldrats snyggast av alla så att det skulle vara skräp rakt igenom tror jag inte.
#3 Sjdswe säger
2015-07-15 15:38 - Anmäl

Tänker såhär med tanke på artikeln, som för övrigt är bra som alltid.
Jag gör gladeligen en omslutning för 1500kr även om skon bara kostat 2500kr, sålänge skinnet är fint. Men risken är ju så klart att skinnet inte håller.
Jag ser en annan farhåga i dag när kvalitetsskor är mode. Många unga män springer och köper skor som skulle hålla 20år och flera omsulningar, men de kommer tröttna på modellen och modet långt innan dess. Därför kommer skorna bli liggande på vinden.
#4 Jonas säger
2015-07-15 15:44 - Anmäl

Intressant diskussion. Jag har ett par Meermin, det var mina forsta randsydda skor (de som ar pa bild i artikeln btw ?). Visst, de var ju inte mkt dyrare an ett par senakers, sa sett ur den synvinkeln kan man val inte klaga pa priset. Men jaklar vilken skillnad nar jag sedan kopte ett par C&J, som nu ar annu snyggare an nar jag kopte dem, jmf med Meermin som ar dags att kassera (obekvama ar de ocksa). Sa i langden blev C&J skorna billigare , men det ar ju det har med cash flow.

Behovde ett par svarta skor i jobbet nar jag flyttade till UK, ville inte kopa ett par dyra eftersom jag inte ar ngt fan av svarta skor annat till formella tillstallningarna, men med ovan i farskt minne kopte jag ytterligare ett par C&J.

Bra tips om att kopa farre, men battre, skor. Tyvarr behover man ju dock 2 par for att borja ...
#5 Petter_P säger
2015-07-15 16:24 - Anmäl

Antar att Loake 1880 räknas som mellansegment? Priset ligger ju strax över gränsen.
#6 jj säger
2015-07-15 17:11 - Anmäl

Jag är väldigt förtjust i mina Church Consul, tack vare dess formgivning och passform. Någon som kan tipsa på likvärdig modell?
#7 jj säger
2015-07-15 17:13 - Anmäl

PS. Jag har ett par Belgrave från Hand Grade serien. Mitt sämsta skoköp. Lädret har rynkat sig och ser inte alls bra ut trots mindre än 30 användningar. Kanske bara otur?
#8 Jonas (jag var först!) säger
2015-07-15 17:16 - Anmäl

Menade inte att allt från Italigente är skräp, men just de skor som min kompis köpte verkar tyvärr tämligen usla. Ovanlädret är förutom den kassa kvaliteten dessutom punkterat strax ovanför sulkanten på tre ställen längs sidan så det verkar inget vidare. Det som stör mig lite är dock hur starkt Italigente pushats på olika bloggar. Men det har kanske sin förklaring...

Sen tolkar jag inte artikeln som definitiv på något sätt (i positiv mening), vare sig vad gäller prisgrupper eller i vilken av grupperna man ALLTID hittar guld respektive skit.
#9 Matte säger
2015-07-15 17:35 - Anmäl

jämför jag mina Loake 1880 med Crockett and jones så e det stor skillnad på kvalitet faktiskt. crockett är mjuka o fina i skinnet i jämförelse.
#10 Andreas Weinås säger
2015-07-15 17:41 - Anmäl

#3 - jag håller helt med om att man absolut kan sula om en billigare sko. Så länge skorna är snygga är det roligare att laga än att slänga och köpa nytt. Det är en väldigt intressant tanke det här med kvalitetsskor på modet. Om samma personer som tidigare köpte Lanvinsneakers nu skulle köpa C&J så finns såklart alltid risken att det är något nytt som lockar om ytterligare några år.

Därför är det ännu en anledning till att man inte skall stressa med att bygga sin garderob. Köper man 10 par på ett år är risken klart större att dessa speglas av samma smak (en viss form av läst, färg eller modell). Sprider man ut köpen och försöker fundera på vad man trivs i och behöver minskar risken att man gör för många felköp.

Sen finns alltid risken att den personliga smaken svänger i takt med modet vilket gör det ännu viktigare att faktiskt använda skorna man köper och inte vara för rädd om dem. Jag sliter mycket hellre ut en sko jag älskar än att ha den stående och samla damm. Ingen sko oavsett pris är prisvärd om den inte används och uppskattas.
#11 Andreas Weinås säger
2015-07-15 17:45 - Anmäl

#7 - Min erfarenhet av C&J Handgrade är väldigt positiv men det kan självklart röra sig om ett exemplar som glidit igenom kvalitetskontrollen. Det är viktigt att skilja på gåveck och rynkor då det förstnämnda är mer eller mindre omöjligt att undvika och påverkas lika mycket av passformen på foten som av läderkvalitén.

Jag skulle rekommendera att du går tillbaka med skorna till återförsäljaren och ser om det kan röra sig om en reklamation.
#12 Tony säger
2015-07-15 18:29 - Anmäl

Jag tycker att det hänger väldigt mycket på när, var och hur man använder vissa skor. Mina C&J Westbourne blir bara vackrare ju mer jag använder och putsar dem medans ett par Berwick shoes som jag äger på något vis redan uppnått sin fulla potential, men båda har sitt användningsområde. Jag hade en gång ett par svarta C&J som var fantastiska men då jag använder svarta Oxfords en eller ett par gånger om året kan jag likaväl tänka mig ett par Loake som kommer motsvara mina förväntningar dessa två tillfällen/år. Summan av kardemumman är att indelningen av skor likaväl kan göras i antal användningar/år för att få någon form av "Total Cost of Ownership".

Om min ekonomi tillät skulle kanske alla mina 16-17 par skor vara G&G eller liknande, men behöver jag det om jag sular om mina Berwick om 10 år? Att det sedan är viss skillnad på det rent estetiska är en annan sak!

By the way Andreas - Tack för ett bra och tänkvärt inlägg!!
#13 lano säger
2015-07-15 18:49 - Anmäl

Intressant artikel, som vanligt. Först och främst Andreas, jag tycker inte du behöver försvara dig mot varför du skriver artikeln på sättet du gör. Snobbism, dyra skor, kategoriseringar, du behöver inte försvara dig, detta är manolo, inte vilken modeblogg som helst. Men jag antar att du får så mycket mothugg att det blivit en vanesak...

Hur som haver, jag har fyra par skor från Crockett & Jones och har nu efter en del år och mycket flitig användning kommit att uppskatta skorna väldigt mycket. Det som framför allt slår mig är vilken hög och jämn kvalitet de har i sin produktion. Mina Crockett slits mycket snyggt och blir bara vackrare med åren. Samma sak gäller Italigente. Har flera par från dem och upplever att de håller ungefär samma kvalitet som Crockett. De slits och åldras mycket snyggt och med värdighet. Däremot köpte jag ett par skor från Carmina sommaren 2012 och de har redan spruckit på 5-6 ställen. Alla mina skor är ungefär lika mycket använda och lika väl förvarade och omhändertagna. Det kan vara ett måndagsexemplar men det kan bero på att lästen från Carmina inte passar min fot särskilt bra. Italigente 29 och Crockett 348 upplever jag passa mig mycket bra.

Detta tillägger ännu en aspekt som måste tas hänsyn vid varje skoköp, hellre en "billig kvalitetssko" där lästen passar mycket bra än en premiumsko där lästen inte passar bra. När lästen passar foten bra får ovanlädret bättre förutsättningar att åldras som det ska.
#14 jj säger
2015-07-15 19:32 - Anmäl

Mycket viktig kommentar i sista stycket ovan.
#15 riesenschnauser säger
2015-07-15 19:50 - Anmäl

Tycker att termen "instegssegmentet" är rolig i sammanhanget :)

#5: Jag skulle absolut placera Loake 1880 i instegssegmentet. Det är stor skillnad mot C&J, AS, Carmina och de övriga märken man hittar i 3000-4500-kronorsklassen.
#16 Halmstad säger
2015-07-15 23:11 - Anmäl

Problemet är inte att för många köper billiga randsydda skor, problemet är att för många inte ens kommer upp till den nivån. Om personer med begränsad ekonomi behöver något råd så är det att lära sig vårda skon och - inte minst - att välja ett skinn som håller rent fysiskt, oaktat allt tal om "värdighetsåldrande". Ett billigt skinn kommer se ruffigare ut, både som nytt och som väl använt, men det behöver inte vara ett problem om klädsen i övrigt inte är av det mest exklusiva slaget. Det är knappast någon som förväntar sig att skillnaden på 2500 och 5000, allt annat lika, inte skulle märkas. Jag tycker inte att man skall blanda ihop värdighetsåldrande och ren och skär hållbarhet.
#17 Pontus säger
2015-07-16 08:26 - Anmäl

Inte nog med att skor från de klassiska tillverkarna många gånger är snyggare än billigare skor, jag förvånas även över hållbarheten. Tidigare har jag haft billigare boots på vintern som varit slutkörda efter en vinter. Har ett par Loake Kempton som hängt med två vintrar nu, och dainitesulorna ser som nya ut samtidigt som överdelen även den ser bra ut. Jämför man det med ett par Gant jag hade (som kostade 1600:-) och som var slut redan efter en vinter har man redan sparat in några hundra.

Att man får vad man betalar för är ofta sant, även om många väljer att försöka hitta genvägar.
#18 Andreas Weinås säger
2015-07-16 10:49 - Anmäl

#13 - Först vill jag tacka för de vänliga orden och det är väldigt roligt att höra att du ser Manolo som mer än en modeblogg.

Angående snobbism etc så ser jag så här på saken...

Vi skall inte be om ursäkt för att vi skriver om dyra saker men anledningen att vi skriver om dem är aldrig för att de är dyra utan för att de har någonting mer i form av kvalitet, hantverk, etc.

Snobbism är för mig när priset eller varumärket är viktigare än produkten utan vare sig intresse eller respekt för hantverket eller kvalitén bakom. Någon som är genuint intresserad och passionerad för kläder, skor, klockor eller bilar för den delen ser jag aldrig som en snobb.

Det är lika viktigt att kunna lyfta fram prisvärdhet som exklusivitet för oss men just prislappen skall aldrig vara viktigare än produkten här på Manolo.

Vad jag älskar när man träffar läsare runt om i Sverige på läsarevent, trunk shows etc är att majoriteten är långt ifrån några miljonärer utan helt vanliga människor med samma intresse för området som vi. Man gör just de prioriteringar jag nämner för att man värderar ett par handsydda kvalitetsskor mer än en TV från Bang&Olufsen.

Manolo skall inte handla om någon "luxury lifestyle" utan om nörderi i sin härligaste form ;)
#19 AÖ säger
2015-07-16 11:38 - Anmäl

Hatten av för en utmärkt artikel!

Man får inte glömma bort att läder är ett levande material där två hudar ockulärt sett kan vara identiska men med åren utvecklas olika. Därför är det ju svårt för en tillverkare att vara precist konsekvent när det kommer till kvalitén.
#20 Andreas Weinås säger
2015-07-16 13:41 - Anmäl

#19 - Tack så mycket för de vänliga orden!

Precis som du säger är det högst troligt att två hudar utvecklar sig olika. Därför blir det än viktigare att man använder samma hud till ett par skor och i det allra finaste premiumsegmentet händer det att man gör så lite som ett par skor/hud till skillnad från budgettillverkare som kan göra 4-5 par/hud. Men visst är det så att det absolut kan skilja från par till par. Även om budgetföretagen köper "samma" hudar från samma garverier som premiumföretagen är det som avgör i slutändan hur kräsen man är med hur mycket man skall använda. Ju fler undermåliga kantbitar, ju sämre kommer skinnet åldras. Har själv ägt skor i instegssegmentet runt 1000-1500kr och efter år av skovård var det bara att ge upp. Skinnet på högerskon var av så mycket sämre skick än vänstern att det knappt kändes som det kom från samma art ;)
#21 Andreas Weinås säger
2015-07-16 13:52 - Anmäl

#16 - Visst är det så och jag skall ändå ge "instegstillverkarna" av randsytt att de har stor del i att fånga upp nya användare. Om man tidigare köpt limmade skor i fuskskinn för 600 kr på rean kanske det tar emot att lägga strax över 5 000 kr för ett par Crockett som tidigare hade mer eller mindre monopol på svenska marknaden av kvalitetsskor.
Genom att testa något lite billigare får man en chans att sätta sig in i området och kanske fastnar. Då inser man snabbt att en tusenlapp eller två extra ger otroligt mycket i långa loppet.

Det jag tycker är lite synd med just instegstillverkare av RANDSYTT är att många som köper det tror att konstruktionen automatiskt garanterar samma kvalitet som andra randsydda skor trots att skinnet kanske inte är bättre än på en genomsnittlig modesko. Lite som att många stirrar sig blinda när det står 100% Kashmir i en tröja och tror att det är samma kvalitet på kashmir från Uniqlo som Loro Piana. Sen kan man tycka att man skall förstå kvalitetsskillnaden pga prisskillnanden och det kan fortfarande vara ett bra köp men det är ibland väl stort fokus på värdeladdade ord som "kashmir", "full kanvas", "handsytt" och "randsytt".
#22 Andreas (inte Weinås) säger
2015-07-16 16:55 - Anmäl

Tack för en bra artikel! Ska ställa en kanske dum fråga (men frågar man inte lär man sig ju inget): Hur ser man när det är dags att sula om? Men lär väl knappast vänta tills det går hål i sulan, eller?
#23 Jesper Ingevaldsson säger
2015-07-16 18:01 - Anmäl

Intressant artikel! Håller med om det mesta, några saker jag skulle vilja korrigera/tillägga bara:

- Det händer i princip aldrig att tillverkare som vi benämner gör kvalitetsskor använder två hudar till samma par. Även om de klämmer ut en hel del par från dem (ofta nämns siffror som 4-5 par från en hud som mycket, jag kan själv ha använt den uppgiften, det är dock fel, billigare tillverkare kan klämma ut uppåt tio par från en hud. Och premiumtillverkare gör ofta fler än ett par skor per hud också. När ex Sargent säger de använder en hud per par i sin Handgrade, så gör de sedan flera par Exclusive av resten av den huden, det skulle vara för dyrt om man bara körde ett par per hud i regel, massa bra läder som skulle kastas.) så är de från samma hud, det kan dock skilja mycket på kvaliteten rätt snabbt när man börjar närma sig delar längre bort från ryggraden på en hud, så kan nästan kännas som två olika hudar.

- Jag kan tycka att det fokuseras lite väl mycket på enbart ovanlädrets kvalitet ofta. Det är så klart en viktig aspekt, men det är så många delar i en sko som också har stor betydelse, och som skiljer markant mellan tillverkare i olika segment och också mellan segment. Vad är det för bindsula? Är det plast, läderboard/salpa eller riktigt läder i hälkappan? Hur bra är slitsulan? Och så vidare. Det är många aspekter som påverkar komfort och livslängd, och för mig kan en sko som veckar sig en del men har bra innanmäte vara en betydligt bättre sko än en med riktigt fint ovanläder men plastkappa och slitsula som tar slut på ett halvår.
Sedan är så klart, som Lano pratar om ovan och jag vet du Andreas också nämner ofta, passformen oerhört viktig när det kommer till hur en sko veckar sig och åldras.

#1 Jonas: Det låter som din kompis fått ett par måndagsex av Italigente, om de veckar sig onormalt mycket och fult och också hade märken från början. Be honom höra av sig till info@italigente.com (jag jobbar som vissa vet för extra för märket). För så kan det tyvärr absolut vara, att det skickas iväg skor som inte håller måttet, både hos Italigente och hos andra märken (som synes av kommentarer ovan, folk som är både missnöjda och nöjda med både Italigente, Crockett & Jones och Carmina. Nu är jag ju partisk gällande Italigente, men om man tar C&J och Carmina så har jag haft många par från båda och alla har hållit mycket bra kvalitet, så de som råkat ut för dåliga har i de fallen sannolikt mer haft otur än att det är något som gäller för märkena i stort).
#24 Andreas Weinås säger
2015-07-16 19:52 - Anmäl

#22 - Vissa rekommenderar att man byter tidigare och om du trycker med tummen under sulan vid trampdynan känner du ganska lätt när den börjar bli riktigt tunn. Jag skulle säga att överlag är det ingen fara att vänta tills det går hål i sulan på ett par randsydda skor då man ändå byter korkfyllnaden vid omsulningen. Det är självklart inte optimalt men behöver inte vara någon katastrof.
#25 Andreas Weinås säger
2015-07-16 20:10 - Anmäl

#23 - Stort tack för din feedback Jesper. Inom detta ämne vet jag att du har stenkoll så jag uppskattar alla tillägg till artikeln. Ett par skor/hud var något jag hörde att t ex John Lobb Paris gör men som du säger så kan det säkert vara en viss sanning med modifikation.

Sen är det ju inte så att allt skinn bra skinn uteslutande sitter i den "bästa" delen. Det finns ju mängder med bevis i form av mellanprissegmentet på att även de näst bästa delarna kan hålla sig snygga över tid så jag är inte övertygad över att gemene man kommer uppleva skillnaden av att ha bästa möjliga läder i skons minst framträdande delar. Samtidigt vore det orimligt att ta så bra betalt och inte ha toppläder rakt igenom.

Angående insidan är det såklart precis som du säger och min egen erfarenhet säger att här skiljer det sig minst lika mycket mellan de olika segmenten som i form av ovanskinn. Instegstillverkare strax över 1 000 kronor är i regel outhärdliga att försöka gå in pga plastkappan i hälen och yttersulorna slits som pappmaché. Sulan går ju att få bättre efter omsulning men skons stomme är ju vad den är.

Tyvärr tror jag att insidan är näst intill omöjlig att kontrollera om man inte är extremt insatt medan läderkvalitet (även om det kan vara svårt) går att utvärdera med skorna i handen. Sen kan man såklart utgå från att man får mer plastkappor, pappsulor och undermåligt skinn ju billigare man går men som vi varit inne på tidigare så finns det positiva och negativa överraskningar i alla tre segmenten.

Angående Italigente (och de övriga tillverkarna som folk har haft negativa erfarenheter av) tror jag det rör sig om tillfälligheter. Jag är extremt nöjd med både den kastanjebarksgarvade sulan och ovanlädret på mina 5-6 år gamla Italigente "Firenze". Trots flitigt användande har jag fortfarande gott om liv kvar i sulan och ovanlädret har åldrats fantastiskt. Av en händelse har jag haft ett par lästade skoblock från Vass (U-lästen) i dem senaste åren och den passformen har varit fenomenal.
#26 Raderad säger
2015-07-16 22:34 - Anmäl

Andreas: Ja absolut är det så att en fin hud är utmärkt även utanför 1st grade-markeringen på bilden ovan i artikeln. Möjligt Lobb kör kanske en Prestige-sko per hud, och så kanske en eller till och med ett par Classic sedan. Resten av huden tar säkert Hermés och gör småaccessoarer av kan jag tänka mig. Överhuvudtaget så försöker man använda så mycket av hudarna som möjligt, även hos finare märken, om det så är till andra billigare serier av skor, till accessoarer, till sampleskor av nya modeller, till testskor för bespokekunder (för de som har en sådan avdelning), och så vidare. Och sedan är det så klart så att det fluktuerar mycket, beroende på hur bra huden är så varierar det i hur många par man kan få ut från den, och det gäller samtliga kvalitetsnivåer (utom de allra billigaste som klämmer ut max ur det mesta).

Insidan är svår att bedöma för många ja. Det är därför Manolo och Shoegazing mfl finns, för utbilda i detta :) Även om en hel del är svårt avgöra, tänker jag att det är bra att vara medveten om som kund, och man kan ju alltid fråga, ofta får man svar, och kan då göra en ännu mer kvalificerad värdering av ett köp.
Men som du är inne på, i den här världen av kvalitetsskor som ändå är relativt oskadad av märkesprissättning, så kan man oftast utgå ifrån att man får ungefär vad man betalar för.
#27 Stefan säger
2015-07-17 08:53 - Anmäl

Som Jesper sier (#23) er kanskje lær i helkappen det som oftest skiller premiumsegmentet fra mellanprissegmentet. Tykkelsen på bindsålen er etter min mening noe av det som skiller en god sko i mellanprissegmentet fra en normal sko i mellanprissegmentet. Skal du ha lærsåler er kvaliteten på disse en viktig faktor. Det er stor forskjell på sålene som brukes i premium (og enkelte fra mellomprissegmentet) og i mellom/innsteg.

Men, kanskje det aller viktigste for hvor mye glede man får ut av et par sko er hvordan passformen er i forhold til føttene.
#28 DrDre säger
2015-07-17 16:40 - Anmäl

Intressant artikeln och också bra kommentarer av Jesper Ingvaldsson.

Två tankar. Det är skillnad på värde och kostnad. För mig är det värdet (dvs hur värdefulla är skorna för mig) som avgör om jag vill sula om ett par skor, och detta avgörs av passform, stil, användningsområde etc. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att kosta på ett par Loake 1880 i omsulning om de är väl ingångna, har åldrats snyggt och om de är något jag använder ofta.

Min andra tanke rör livslängden. Om man har ett gäng skor som används i rotation (tex 10 par), hur lång tid tar det då att slita ut dem? Förmodligen en evighet. Särskilt om man som jag gillar Dainite. Man vill ju gärna tro när man köper ngt fint "dessa kommer jag att behålla mkt mkt länge" men man kan samtidigt gå tillbaka och titta på en hel del lite äldre prylar i garderoben och visst är det så att rätt många av dem har åldrats stilmässigt och att det kan vara roligt med något lite mer modernt? Så kanske är skillnaden i livslängd, tex 12 år jfr med 16 år egentligen inte så relevant som man tror när man köper skorna? De enda skor jag faktiskt kastat ut för att de är utslitna är löparskor. Alla andra skor har åkt ut för att jag vetat ha något lite mer modernt.
#29 Student säger
2015-07-17 19:20 - Anmäl

Otroligt läsvärd artikel!

Anser bara att artikeln saknar en enkel detalj för den mer oinvigde och detta är då fler exempel på märken som faller inom ramen för dessa tre prissegment. Förstår ju självklart att en sådan lista måste vara väldigt krass, men lite exempel på några klassiska märken vore superintressant för en gröngöling som gillar att spana runt!
#30 filip säger
2015-07-18 17:14 - Anmäl

#28 - Det där är typ helt omöjligt att svara på då det är väldigt många faktorer som spelar in. Jag har sett folk som sliter ut såväl C&J, Carmina, Loake, EG på typ två - tre månader just för pga deras gångstil. Släpar man fötterna eller drar tårna mycket (som är vanligt) så går det väldigt fort. Underlaget spelar också stor roll... Det där märker man helt enkelt själv vartefter man använder och roterar skorna =)

Själv sliter jag klackar som en galning men själv sulan och tårna klarar sig fint mycket länge. Har ett par Loake som är inne på sitt 5:e år bytt klack tre gånger och det börjar närma sig för sulbyte nu. Har haft ett par EG i snart två år nu och de syns knappt att de är använda på sulan men klacken har redan börjat slitas ordentligt.
#31 filip säger
2015-07-18 19:21 - Anmäl

Sprudlande intressant.

Jag hade också uppskattat att få fler exempel på tillverkare som står för god kvalitet. Är intresserad av att investera i ett par ur mellanprissegmentet.

mvh kvalitetsintresserad student
#32 Andreas Weinås säger
2015-07-18 20:01 - Anmäl

#29 - Vi valde att inte "hänga ut" någon tillverkare ur budgetsegmentet då det trots allt mycket väl kan röra sig om måndagsex från alla tillverkare oavsett prisklass. Sen är det självklart så att alla inom ett prisintervall inte är exakt lika bra och flera tillverkare har flera linjer som placerar dem inom flera segment samtidigt.

En kraftig generalisering skulle kunna se ut så här

Instegssegmentet - Loake Shoemaker/L1, Bexley, Loding, Finsbury, Markowski, Meermin "Classic" mfl.

Mellansegmentet - Loake "1880", Meermin "Linea Maestro", Yanko, Carmina, Cheaney, Alfred Sargent "Exclusive", C&J "Benchgrade", Church´s mfl.

Premiumsegmentet - C&J "Handgrade", Enzo Bonafé, Laszlo Vass, Edward Green, Gaziano Girling, John Lobb, Cleverley mfl.


Det kan självklart skilja sig väldigt mycket mellan tillverkare inom ett segment som mellan segmenten så vi lägger ingen vikt vid hur vida en tillverkare är bättre än en annan utan bara några exempel på företag i respektive segment.
#33 Anders säger
2015-07-18 20:29 - Anmäl

Tack för utmärkt artikel. Är dock lite nyfiken hur folk ser på shoepassion, de ligger ju i instegsegmentet prismässigt men tycker mig ha hört rätt mycket gott om dem.
#34 Jones säger
2015-07-19 00:41 - Anmäl

Intressant artikel - tack för den! Funderar dock lite på vad man rimligen kan förvänta sig för livslängd på ett par skor i mellanprissegmentet? Jag köpte mig mitt första par C&J för snart fem år sedan och har skött dem enligt konstens alla regler. För ett halvår sedan upptäckte jag att det i slutet på gångvecken uppstod små sprickor som nu vuxit till sig och syns ganska tydligt. Förutom att det inte är särskilt snyggt misstänker jag att de inte kommer att hänga med särskilt länge till. Lite trist tycker jag då jag hade förväntat mig mer. Har jag orimliga förväntningar eller har jag bara otur? Mina Alfred Sargent Chelsea boots i brun mocka är däremot snart uppe i tvåsiffrigt och blir bara skönare och skönare. Dock har ju mockan den olägenheten att slitas ner och bli blank. Någon som har tips på hur man kan motverka det?
#35 Halmstad säger
2015-07-19 09:47 - Anmäl

#34
Jag har ett par Church's boots i mjukt kalvskinn som också helt obegripligt uppvisat sprickor. Men inga som helst tendenser till sprickor i mina skor med enklare och styvare kalvskinn. Jag kan tänka mig att gångveckens beskaffenhet kan ha betydelse och även rena tillfälligheter.
#36 Andreas Weinås säger
2015-07-19 10:17 - Anmäl

#34 - Det är väldigt svårt att svara på varför just dina C&J börjat spricka. Man bör absolut kunna vänta sig längre livslängd än 5 år men det beror även på hur man använder skorna, vad man smörjer dem med och inte minst hur många par skor man använder regelbundet.

Ta dem till en skomakare och se om det är något som går att göra. Dessa herrar och damer kan göra underverk med den typen av problem om man är ute i god tid.
#37 DrDre säger
2015-07-19 11:22 - Anmäl

@no 30 Ovan. Hur kan det gå till att "sliter ut såväl C&J, Carmina, Loake, EG på typ två - tre månader just för pga deras gångstil."

Visst, om man går väldigt väldigt mycket så kanske man kan slita ut en klack på relativt kort tid och kanske längst fram på sulan om man har en gångstil där man "skjuter ifrån". Men att slita ut ett på C&J eller EG på två månader? Alltså inte sular utan skorna. Det låter inte rimligt i mina öron.

Även om man skulle använda dem varje dag en hel svensk vinter i slask och salt och utan rotation eller skovård så skulle skor av hög kvalitet hålla längre än 2 månader. Och med skovårt och rotation och lite allmänt vett (tex bär man ju inte ett par C&J på en två veckors fjällvandring) så håller kvalitetsskor mkt mkt längre än två månader.
#38 Matte säger
2015-07-20 11:36 - Anmäl

Loake 1880 är instegsskor. De e inte i närheten av c och Jones benchgrade. Inte för att de e dåliga . Har flera loake 1880 som e fina o sköna men det e skillnad helt klart.
#39 Jones säger
2015-07-20 12:04 - Anmäl

#34 - Jag använder dem sällan två dagar efter varandra och sköter dem som man ska. Men jag får väl ta dem till en bra skomakare. Kan du rekommendera någon i Stockholm? På Grafford där jag köpte dem hummade/muttrade han bara något om att det är gångveck och att det är sådant som händer, så det var inte till någon hjälp.

Jag ska till Florens om någon vecka. Någon som har tips på bra sko- resp klädbutiker man inte bör missa?
#40 Korven säger
2015-07-21 18:06 - Anmäl

Man blir ju riktigt sugen på att skaffa lite finare skor. :)

Hur ser in förresten på Magnanni? Är de något att ha?
#41 Andreas Weinås säger
2015-07-21 19:18 - Anmäl

#40 - Har inte ägt några Magnanni över tid men det känns som en tillverkare i instegssegmentet men med fokus mer på Blakekonstruktion och finish i ovanlädret. Vågar varken hissa eller dissa då jag har för lite erfarenhet av tillverkaren.
#42 Andreas Weinås säger
2015-07-21 19:21 - Anmäl

#38 - Som vi skriver i texten så klassar vi inte alla inom ett segment som exakt lika i kvalitet. Håller med om att det är en skillnad mellan Loake 1880 och C&J Benchgrade även om min personliga erfarenhet säger att skillnaden är klart större neråt (Loding, Bexley etc)...
#43 Korven säger
2015-07-21 23:07 - Anmäl

# 41 (Andreas Weinås) - Jo, instegssegmentet tycker jag också att de verkar vilja höra hemma i och i det segmentet vore det bra för mig att börja. :)

Tycker de har ett spännande formspråk men det hade varit skönt ifall någon som har erfarenhet också kunde säga något om kvalitén. Manolos kommentarsfält tycktes som en lämplig plats att fråga på, här finns ju många skoentusiaster.
#44 Lövf säger
2015-07-22 13:08 - Anmäl

Angående Italigentes ovanskinn, var inne och kikade lite på deras hemsida och tycker man ser ganska tydligt att skinnen är av mycket lägre kvalitet än andra i prisklassen, typ Carmina och C&J.
På i synnerhet det mörkbruna skinnen syns osmickrande veck och vågor, och detta är när skon är ny. Ta en titt på Biella Caffe, Firenze Caffe och Venezia Caffe snett bakom snörningen på bilderna där skon står i profil.

Detta borde ju absolut inte förekomma om man använder bra skinn och jag kan bara tänka mig hur illa det kommer se ut när skon fått lite användning.
#45 ferda säger
2015-07-22 19:06 - Anmäl

Själv äger jag ett flertal olika skor med god kvalitet! Få pratar komfort! Ett par As med ekgarvad sula garanterar god kvalitet o god komfort!
#46 Victor säger
2015-07-30 17:06 - Anmäl

En generell inflikning är att man bör ha i åtanke att de flesta här saknar gedigen erfarenhet och/eller är kopplade till tillverkare/butiker. Jag betraktar mig själv som en novis i ämnet i och med att det enbart var 6-7 år sedan jag köpte mina skor av lite högre kvalitet (C&J och Church's). Jag har alltså inte gått igenom något par skor, utan kan enbart konstatera att jag skött skorna väl och att de därigenom är i mycket gott skick. Hur de kommer bete sig under nästkommande 7-8 år har jag ingen aning om.

En annan kommentar är att, som jag ser det, den enda anledningen till att köpa ett par skor i instegsklassen är att de kan vara lämpliga på sliriga fester där man lätt förstör skor (glaskross, klackar mm).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen