Manolo logotype

10 x Panamahattar

Panamahatten var kanske den största och tydligaste trenden på sommarens Pitti Uomo-mässa. Toner av benvitt, beige och naturfärgade stråhattar prydde var och varannan besökare. Skall man se panamahatten som nästa stora trend? Oavsett om man tror det eller bara vill ha ett stilfullt alternativ till kepsen är Panamahatten en perfekt investering för sommaren.

Som masstrend tror vi panamahatten har svårt att slå sig in. Det rör sig inte sällan om ganska mycket pengar för en ganska kort användningsperiod varje år, särskilt i vårt nordliga klimat. 

Hatten överlag har sedan 1970-talet varit minst sagt svårburen. Associationerna tenderar lätt att dras mot antingen popsnören i Trilby eller lillgammal i Feodora. Här handlar det enligt oss om hur man kombinerar hatten och låter den vara av en modell som passar dig som bärare. 

Satsa på en klassisk panama med en form, höjd och brätte som harmoniserar med ditt ansikte. 

Fördelen med just panamahatten är att den i sammanhanget är relativt lätt att kombinera med såväl en ledig linneskjorta och khakishorts som en tunn ullkostym. 

En bra panamahatt är inte heller något som skall ses som en kortsiktig investering utan kommer skydda mot solens strålar i decennier om man tar väl hand om den. Panamahattar kan precis som klockor variera enormt från några hundralappar för de mer glesvävda till tiotusentals kronor för de finare Montecristimodellerna. 

Vi har valt ut 10 Panamahattar i lite olika prisklasser. 

 

 

Loro Piana

Loro Piana är definitivt inte känd som hattmakare men håller en skyhög kvalitet igenom allt man säljer.

Borsalino

Borsalino är en av världens mest kända hattproducenter. Här i form av deras exklusiva Montecristi Panama.

 

Lock & Co. Hatters

Panamahatt från Lock & Co Hatters av modellen Napoli.

 

Stetson

Stetson är en annan anrik hattproducent med ett imponerande utbud av modeller och priser. Här i ett naturfärgat utförande med svart band.

 

Drake´s

Panamahatt med band i Tussahsilke handvävd i Ecuador.

 

The Panama Hat Company

The Panama Hat Company erbjuder Montecristihattar från 350€.

 

Signes Hats

Signes Hats erbjuder Panamahattar under 1 000-lappen. (även översta bilden)

 

Jaxon Hats

Prisvärd Feodoramodell med bredare brätte från Jaxon Hats.

 

Shibumi Berlin

Killarna bakom Shibumi Berlin har utökat utbudet på hemsidan och i deras avdelning "Sen" hittar man två versioner av prisvärda panamahattar.

 

Carlitos Hats

Arbetet bakom en riktigt fin Panamahatt är otroligt tidskrävande och kan röra sig om 9-10 veckor för en enda hatt. Här är ett exempel från Carlitos Hats på panama i absolut världsklass för 7 300 €...

En handgjord Montecristi är ett fantastiskt hantverk och en investering för livet.

Panamahattar på Pitti.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Hatt

Andra artiklar om varumärkena: Borsalino Drakes Lock-&-CO-Hatters Loro-Piana
#1 Korven säger
2015-07-13 11:58 - Anmäl

Trevligt med lite hattar igen. Samtidigt måste jag erkänna att jag inte har helt lätt att se skillnad mellan alla olika modeller (fast för ett tränat öga så...).

Trodde dock att jag skulle hitta någon hatt från Panamahattar.se

Själv spanar jag efter en trevlig trilbymodell men skulle helst se att man kan få den efter eget huvud snarare än färdiga mått.
#2 Raderad säger
2015-07-13 12:06 - Anmäl

Fantastiskt härligt med panamahattar!
Förvånad att ni inte tog med en Brent Black. Bland världens bästa panamahattar finns på hans sida: https://www.brentblack.com/

Varning dock... ett besök på hans sida skapar ett enormt habegär efter en äkta Montecristi!
#3 Lars säger
2015-07-13 22:05 - Anmäl

Kul med gubbstylen...nästa mode käpp
#4 Tompa säger
2015-07-13 22:33 - Anmäl

Bra att Panamahatten uppmärksammas, det är den verkligen värd! Kan dock tycka att det var lite väl fantasilöst att köra med samma hattmodell på bilderna. Det finns ju ett antal olika varianter av Panamahatten.
#5 lano säger
2015-07-13 23:04 - Anmäl

En mycket trevlig variant som förtjänar mer användning! En fedora i filt kanske kommer mer till pass i Sverige, vore kul om manolo kunde komma med en djupdykning om dessa till hösten.
#6 B säger
2015-07-14 01:13 - Anmäl

Instämmer! Ett inlägg om filthattar vore väldigt trevligt!
#7 DrDre säger
2015-07-14 10:20 - Anmäl

Trevligt reportage. Som jag ser det finns det inte så många alternativ till någon form av panamahatt på sommaren om man bär lite finare kläder och det är soligt ute så att man vill skydda ansiktet. Visst, kör man cargo shorts och sandaler så funkar väl baseball keps.
#8 Andreas Weinås säger
2015-07-14 10:41 - Anmäl

#4 - Jag skall villigt erkänna att urvalet av modeller var väldigt ensidigt. Det beror främst på att det är den typ av modell jag tycker gör sig allra bäst som Panama men självklart finns det mängder med andra modeller också.

#5 & 6 - Det är kul att hattar börjar få mer uppmärksamhet. Personligen tycker jag att Panama är klart enklare än filthatt av den enkla anledningen att den till större anledning fyller en funktion. Att bära en Panamahatt på t ex solsemestern är inte bara ett stil-statement utan faktiskt ett utmärkt sätt att skydda sig mot solens starkaste strålar.

Filthatten under höst och vinter kan vara minst lika snygg men ger inte någon direkt värmande effekt. Men jag kan hålla med om att vi bor i ett land där den teoretiskt sett skulle vara till större nytta. Tyvärr så känns filthatten som ett betydligt större statement än en Panama vilket gör den än svårare att bära upp.
#9 RP säger
2015-07-15 09:02 - Anmäl

Håller inte med om att filthatten inte har någon värmande effekt. Filthatten sitter väldigt skönt på huvudet, vilar med bara en liten yta mot huvudet. Och i motsats till mössa, som sitter tajt runt huvudet, bildas det en luftspalt som värmer när det är kallt. På samma sätt som det blir svalt i värme. Kan själv använda hatt i låga temperaturer utan att frysa. Blir inte ens kallt om öronen.
#10 herrn säger
2015-07-15 14:18 - Anmäl

Pälsfilthatten både värmer och skyddar frisyren från tråkiga vindpustar som annars kan förgöra även den mest välkammade sidbena. Så visst fyller den en funktion -- och uppburen med rätt kläder är den ju också snygg, vilket enligt mig är en funktion i sig.
#11 Dalton säger
2015-07-29 22:42 - Anmäl

Vilka tillverkare gör "riktiga" montecristi's?
#12 carlos säger
2015-08-07 20:48 - Anmäl

Citat:
Vilka tillverkare gör "riktiga" montecristi's?
Carlitos hat prova på Odengatan 74 i Stockholm eller Haga Nygata 19 Göteborg.
#13 Bane leather Vest säger
2017-09-06 09:15 - Anmäl

I was searching for the same qualitative blog and the author did remarkable work.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.