Manolo logotype

Skräddarsytt från Gegé Napoli - Del II - Resultatet

I torsdags kunde ni läsa om bakgrunden till en skräddarsydd kavaj som vi låtit sy upp hos det lilla napoletanska skrädderiet Sartoria Gegé Napoli. Med dagens text får ni ta del av resultatet och våra tankar kring hur kavajen blev.

I del I kunde ni läsa om skrädderiet, deras husstil samt det tyg vi valt. För att friska upp minnet så rör det sig om en typisk napoletansk kavaj i mjukt snitt med axlar helt utan uppbyggnad. Tanken var att göra en kavaj som fungerar bra på sommarhalvåret och därför användes ett vintagetyg från Skottland i en ull/linne/siden-blandning med en relativt gles och luftig vävnad som andas fint under de varmare månaderna. Linnet ger också en lite skrynklig känsla vilket bidrar till en ledigare och somrigare look. Detta syns också på några av bilderna och det är svårt att pressa kavajen så att den blir helt perfekt men det är snarare en del av karaktären och något naturligt. 

Mitt första intryck av kavajen var att passformen var snudd på perfekt. Skam vore väl annat eftersom det rör sig om en helt skräddarsydd kavaj. Det som dock var väldigt speciellt i detta fall är att jag bara varit i Italien vid ett tillfälle för detta ändamål. Två avprovningar har alltså gått till på så sätt att firman skickat mig kavajen och jag har med hjälp av vänner med god känsla för passform och skrädderi gjort avprovningarna. Sedan har jag i samband med detta tagit bilder och skickat till Giuseppe. Är detta då något att rekommendera?

Nej, det är det inte då det tar udden lite av själva skrädderikänslan och helhetsintrycket. Det kräver även väldigt mycket av mig som kund i form av kunskap och kommunikation. I detta fall så var det dock en förutsättning eftersom jag besöker Neapel ungefär vartannat år. I mitt fall fungerade det dock bra då jag dels har gjort en del skräddade plagg och inte sökte själva känslan av att besöka skrädderiet utan snarare var ute efter själva slutresultatet. Ett resultat som jag är mycket nöjd med.

Jag är inte helt ovan vid att kommunicera på detta sätt och har även haft avprovningar per distans hos Zaremba Bespoke samt en av Shanghais bättre skräddare med ett gott resultat och därför vågade jag mig på att testa det även i fallet med Gegé.

Passformsmässigt är denna kavaj topp 3 av de skräddade plagg som jag har låtit sy upp. En sak som blir extra påtaglig som man inte nog kan betona är hur viktigt det är med mönsterkonstruktion och tillskärning.

Jag tror att jag skrev även om detta när jag recenserade en skräddarsydd kavaj från Solito Napoli tidigare i år. Det är nämligen så att många förknippar en skräddad look med ett figurnära snitt. Så är alltså inte fallet. Både när det gäller Solito och Gegé så ser siluetten smal ut. Kavajen upplevs dock som rymlig och det är lätt att röra sig fritt utan att det stramar eller bildas veck i kavajens framstycke. Det finns även ett visst utrymme för ex en tunn stickad väst under om man skulle önska det. Detta kan bara åstadkommas utan att det påverkar kavajens utseende om en riktigt kunnig yrkesperson skapat mönster och hanterat tillskärningen. Personligen är detta också en sak som jag vill lyfta fram som en av de största fördelarna med helt skräddarsytt. Unika och välgjorda kavajer ser mycket bra ut på och känns ändå väldigt bekväma. I fallet Gegé Napoli har de en skräddarmästare som arbetat med detta i mer än 45 år.

 

Handsytt vackert knapphål i kavajslaget.

Vid en närmare inspektion av min kavaj kan man tydligt se att det rör sig om ett gediget hantverk helt sytt för hand. En lite rolig detalj är firmans signatur i form av en liten silvernyckelpiga som hänger brevid innerfickan, där de även låtit brodera mina initialer (som var OB, innan jag gifte mig och tog min frus namn)

 

Den lilla nyckelpigan och monogrammet på insidan av kavajen.

 

Sammantaget så är jag oerhört nöjd med resultatet och kommer med stor sannolikhet att beställa något mer i framtiden från denna firma. Då skall jag nog passa på att göra det på plats i detta skräddarnav. Fram till dess finns det ett par andra skrädderier som jag skulle vilja prova och utvärdera främst ifrån Italien. 

 

Slutresultatet.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Stephan säger
2015-07-07 12:59 - Anmäl

Snygg, vad kostar kavaj/ kostym hos denna duktiga skräddare. Hls Stephan
#2 Keen säger
2015-07-07 14:35 - Anmäl

Sjukt snyggt tyg och fantastisk kavaj, bravo!
#3 Phteven säger
2015-07-07 15:14 - Anmäl

Prisbild hade varit intressant!
#4 ADHD säger
2015-07-07 16:21 - Anmäl

Är det en synvilla att ärmarna ser ut att vara i fel/olika längder? Är det medvetet att kavajen är så pass kort/"modern" i längd? Gillar dock tyget skarpt.
#5 Olof säger
2015-07-07 16:42 - Anmäl

Glömde priset. Detta beror ju på tyg så klart.
Men för ett standardtyg kostar kavaj ca 10500-11000 och kostym ca 13500 kr.
Klart prisvärt skrädderi.
#6 M säger
2015-07-07 18:18 - Anmäl

Supersnyggt! Grym passform, fint tyg, bra bredd på slagen och kul med treknäppt. Grattis till giftermålet!
#7 Alex säger
2015-07-07 23:46 - Anmäl

Grymt snyggt Olof!
Bor för närvarande i Shanghai och gått i funderingar på kostym från WW Chan. Är detta skräddarn du använt dig av? Isf, nöjd?
#8 Olof säger
2015-07-08 07:48 - Anmäl

#7 Alex
WW Chan är mycket bra. Men kostar ganska mycket för att vara Kina.
Jag har en liten firma på Pudong sidan.
Deras showroom är inte fancy men deras mästerskräddare är grym.
Maila amy (at) greatclothes.cn
Hälsa från mig. Om du gör något så säg att jag tipsat och att du vill ha fully handmade och very soft shoulder, samma som Olof. Annars är stilen rätt klassisk. Min svärfar gjorde en kostym som förvisso var helt handydd men där stilen var med rätt mycket axel och "gubbig" look. Grymt bra prisnivå beroende på tyg.
Jag har gjort en kostym, en rock och 3 kavajer. Allt mycket bra.
Viktigt med avprovningarna bara.
Lycka till!
#9 Thomas säger
2015-07-08 10:20 - Anmäl

Riktigt fin kavaj!
Kan ha missat det i texten, men talar han engelska?
#10 Olof säger
2015-07-08 10:37 - Anmäl

# 9
Nja, Engelskan är sådär måste jag erkänna. För att inte säga bristfällig...
#11 Oskar säger
2015-07-08 14:07 - Anmäl

Riktigt snyggt!
#12 lano säger
2015-07-08 16:55 - Anmäl

Olof, Det ser jättebra ut men le lite :)
#13 Olof säger
2015-07-08 17:58 - Anmäl

Lät intressant med den andra skräddaren i Kina du pratade om.
Hur är prisbilden för en kostym eller en skjorta?
#14 Olof Nithenius (Bernhardsson) säger
2015-07-09 10:02 - Anmäl

#13
Jag vet inte hur deras skjortor är.
För en skräddarsydd kostym full kanvas och handsydd i Huddersfield ull från England med en avprovning och bembergfoder så är priset ca 6000-6500 kr vilket är riktigt bra pris.
#15 Daniel E säger
2015-07-09 11:14 - Anmäl

Riktigt bra pris på både din kavaj och även gällande ovan nämnda kostym.
I tidigare kommentar har du Olof nämnt att WW Chan är dyra, hur ser deras prisbild ut?
Om jag minns rätt så körde The Armoury mkt på ww chan innan de började besöka de italienska skrädderierna.
#16 Alex säger
2015-07-09 16:15 - Anmäl

Daniel E, var hos WW Chan innan jag åkte hem för semester. Pris för kostym ca 7500-10000 RNB beroende på tyg. Dock finns så klart dyrare också.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.