Manolo logotype

Manolo guidar - Så skapar du din egen patina

Vi gillar när man tar en personlig vinkel på sin stil och vad är mer personligt än att själv bestämma utförandet på sina plagg. De senaste åren har utbudet av skor i så kallat Crust-skinn ökat enormt och idag skall vi visa hur man med relativt enkla medel kan skapa sin egen patina.

Först och främst skall vi börja med bakgruden till projektet. I slutet på förra året var vi i kontakt med sajten Skolyx angående deras utbud av spanska skomärket Yanko. Yanko är som vi skrivit om tidigare här på Manolo en av marknadens mest spännande aktörer under 3 000 kr med fina ritsnedlagda lädersulor och ett brett utbud av trevliga läster. 

När det kommer till skor i den lite lägre prisklassen är ofta finishen och djupet i skinnet det svåraste att uppnå då det är en tidskrävande process som tenderar att dra upp priset avsevärt. 

Därför blir möjligheten för den händige och kreative att själv patinera sina skor extra intressant i den prisklassen. Vi fick chansen att testa och patinera ett par skor och med råd och guidning från Skolyx patinaexpert Niklas Nordin satte vi igång. 

Först och främst gäller det att välja vilka produkter man behöver för jobbet. 

3 färger av Saphir Teinture Francaise (Burgundy, Dark Brown och Brown).

2 penslar med olika breda borst.

1 par Yanko Austerity Brogues i ofärgad Crust.

1 påse med engångshandskar i latex. 

1 Maskeringstejp för sulkanten. 

1 Saphir Pate de Luxe i svart

1 par reseblock i plast från Skolyx (för att hålla ut formen på skon under arbetet)

Utöver detta behöver man ett antal tidningar, ett förkläde och ett 4-5 små burkar att blanda färgerna i. 

För den som vill testa att själv måla ett par rekommenderar vi utöver vår guide även att man besöker Skolyx och tittar på Niklas Nordins väldigt pedagogiska filmer på hur man går tillväga. 

 

Skorna samt pensel och läderfärgen från Saphir.

Först och främst insåg vi att vi tyvärr missat att beställa maskeringstejp. Ingen bra start alltså. Lösningen blev en "vanlig" plasttejp vilket fungerar men inte är att rekommendera. Vad vi började med var alltså att tejpa sulkant och häl runt hela skon för att kunna bestämma färg och nyans på den senare. 

 

Tejpa runt sulkanten.

Glöm inte insidan av snörhålen. Annars riskerar skons tunga att pli prickig.

Redo för första lagret av färg.

När man skall applicera basfärgen utgick vi från Saphirs läderfärg i Burgundy. Eftersom det var första gången vi gjorde ett patineringsjobb var vi osäkra på hur mörk färgen var och bestämde oss för att arbeta med flera lager istället för att blanda till en egen grundfärg. 

När man skall applicera grundfärgen på skon kan man vara ganska generös med färg. Antingen använder man pensel eller de stora "tops" som ingår i varje färgförpackning. 

 

Första trevande penseldragen. Jag valde att dra från tån bakåt då det är den delen av skon som jag ämnade ha mörkast och skulle man applicera för mycket färg är det bäst att göra så i ett mörkare område.

Det är ganska kladdigt så se till att bära handskar och skydda bord/golv när man arbetar.

Vi arbetade oss långsamt men säkert bak längs skon. Det ser ofta ganska ojämnt ut men det är för att färgen inte torkat än.

Nästan färdiga med första lagret.

Nu är grundfärgen klar och skon skall få torka i ett par timmar. Sen appliceras ytterligare 1-2 lager för att få en jämn bas att arbeta med.

Som man kan se på bilden ovan så är Saphirs Burgundy ganska så ljus och röd i tonen så nästa steg var att blanda till nya toner för att skapa skiftningar i lädret. 

Här valde vi att använda en pipett (ett sugrör som man håller för i ena änden går också bra) för att föra över färgerna till en ny kopp. Om första lagret var endast i burgundy blandade vi nu upp med 1/3 dark brown för en lite mörkare och brunare ton. 

Det är här det börjar bli klurigt. Den nya färgen skall appliceras i extremt små mängder åt gången och det görs genom att doppa penseln och sedan mer eller mindre torka av hela mot tidningspappret innan man använder den på skon. Resultatet skall ge mer av en mörkare skugga och växa fram efter tid. Ju mindre färg man har på penseln ju mindre risk är det att göra ett oåterkalleligt fel. 

 

Här appliceras den nya färgen via små "stötar" med den nästan helt torra penseln. Det ger en diskret men svagt flammig finish men tar lång tid.

Andra färgen har nu applicerats men skon är fortfarande ganska ljus och man ser små skiftningar i t ex tåpartiet.

 

Tredje färgen är återigen Burgundy och Dark Brown men nu är den uppblandad 50/50. Detta ger en mörkare och kallare ton och skall först och främst sträcka sig från tåpartiet, sömmarna och snörhålen in mot skon. Lager nummer två applicerades över hela skon för att dämpa den starka burgundyn men i sista lagret så lämnas vissa delar lite mer orörda för en flammigare finish.

Efter första lagret av tredje färgen. Färgen fokuseras i första hand till tåpartiet samt runt sömmarna och snörhålen och skon börjar få en ganska flammig finish.

När vi kände oss nöjda med själva patineringen tillkommer det som påverkar slutresultatet markant: En polering. Först applicerade vi en vårdande produkt då lädret kan ta lite stryk av färgerna. Vi valde läderbalsamet Bick 4 men det går även bra med liknande neutrala produkter från Saphir, Burgol eller liknande. 

Efter att skon fått suga upp krämen började vi applicera Saphirs wax Pate de luxe i svart. Anledningen till att vi valde en så mörk polish är för att öka svärtan i de mörka partierna och mörka upp skon ytterligare. Skulle man göra fel så är det inte hela världen då waxet inte är permanent. 

 

I form av en klassisk spit shine arbetar vi in waxet med små cirkelrörelser med hjälp av en trasa.

Tillsammans med en droppe vatten kristalliserar sig waxet och ger en spegelblank finish.

Sulan skall inte glömmas. Den ofärgade sulkanten som skyddats med tejp målas nu med flera lager av mörkbrunt för att matcha de lite mörkare ovanlädret. Undersidan målas med brunt och mörkbrunt i cirklar där vi använde de små tops som medföljer i färgpaketet. När färgen torkat applicerade vi flera lager av svart wax för en blank "Saint Crispin-inspirerad" sula. 

Den färgade och upputsade lädersulan.

Hela processen tog ca en helg då färgen behöver torka mellan appliceringarna. Det är dock betydligt kortare tid mellan de sista färgerna då man applicerar så mycket mindre färg. Vår spontana reaktion på resultatet var hur svårt det faktiskt var. Det kräver en hel del tålamod och det är väldigt lätt att bli rastlös och applicera för mycket färg på en gång. Angående färgen så blev den helt klart ganska dramatisk men vill man ha en mer diskret ton så väljer man med fördel att applicera grundfärgen med färg nummer två som innehåller mer brunt i samt täcker större del av skorna med de mörka färgerna. För att vara första försöket var det helt okej och genom att använda skorna och applicera skokräm i flera lager kommer den skarpa effekten avta. Ambitionen var att göra en antique burgundy och det går självklart att göra mer eller mindre vilka nyanser och färger som helst med färgerna från Saphir.  

Slutresultatet.

 

Slutligen vill vi tacka Skolyx för möjligheten att testa tjänsten som var både fantastiskt rolig och faktiskt något vi mycket väl kan tänka oss att göra om. Skulle man känna att resultatet var trevligt men att man inte har tid, ambition eller kunskap att göra det själv så erbjuder Skolyx en egen patineringstjänst där Niklas Nordin handmålar den patinan du önskar till priset av 3 495 kr. För mer information rekommenderar vi ett besök här.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Olle säger
2015-06-30 12:46 - Anmäl

Fantastiskt trevlig läsning! Fler artiklar av den här typen!
#2 Niklas Nordin säger
2015-06-30 13:03 - Anmäl

Fasiken vad kul :)
Väldigt bra gjort, men det visste jag att det skulle bli eftersom du vet hur man putsar skor och den viktigaste delen även i detta är tålamod. Väldigt fin burgundy blev det också och sulan blev grym, den skall jag prova nån gång.
#3 Jedi säger
2015-06-30 14:34 - Anmäl

Kul guide!
Är detta något man kan göra om man tex fått en ful repa på sina skor också?
#4 Victor säger
2015-06-30 14:42 - Anmäl

Kul och med ett jätte fint slutresultat.
#5 M säger
2015-06-30 19:24 - Anmäl

Intressant! Hur fungerar det om man slår i skon, håller färgen lika bra som "vanligt"? Likaså sulorna, dom ser väldigt fina ut, men hur länge håller dom sig så och hur ser dom ut när dom börjar slitas? Har färgen trängt in i lädret eller ligger den mest på ytan?
#6 Raderad säger
2015-06-30 23:17 - Anmäl

Fantastisk artikel Andreas! Kul att du äntligen fick prova på måla ett par skor, och tycker resultatet blev riktigt bra, inte alls för mycket.
#7 Andreas Weinås säger
2015-06-30 23:58 - Anmäl

#1 - Tack för de vänliga orden! Det tar vi till oss och hoppas kunna göra fler intressanta artiklar av liknande karaktär.

#2 - Jo det blev helt okej även om det fick mig att verkligen inse hur mycket svårare det var att få till än jag trodde. Det är svårt att dra några större växlar på detta då jag inte egentligen hade någon inspirationsbild jag försökte återskapa och därför inte egentligen kunde misslyckas ;)

Stort tack för all hjälp! Flera av dina tips, inte minst det om tålamod och minimalt med färg har varit ovärderligt.

#3 - Rent teoretiskt kan man absolut göra det men om det bildas en repa är det ofta bättre att gå till skomakaren som ofta är fantastiska på att laga dessa. Om man skall måla en sko som redan har en färg (alltså inte är i ofärgad crust) är det viktigt att man strippar av all ytbehandling som kräm, wax etc och låter färgen tränga in i skinnet. Att färga om Anilinfärgat skinn kan vara riktigt besvärligt vad jag förstått.

#5 - Färgen går in i lädret på djupet och till skillnad från t ex wax så skaver man inte av den om man slår i skon. Däremot kan upprepad användning av exempelvis Renovateur som har rengörande egenskaper matta av färgen och få skorna att ljusna. Rent teoretiskt kan man dock förstärka finishen så länge man strippar bort kräm och wax innan man applicerar ytterligare läderfärg.

Angående sulorna är det mest en estetisk grej. Färgen som applicerades är egentligen samma sak som andra skotillverkare använder (väldigt få har helt obehandlade sulor). Det som gav flammigheten och djupet är ett rikligt lager av svart pate de luxe som appliceras som en spit shine. Detta kommer såklart att slitas bort när skorna används men det är ju svårt att undvika.

#6 - Stort tack Jesper. Jag tycker det blev helt okej men överlag skulle jag säga att man kan göra skon något mörkare än man först tror. Tittar man på t ex Color 8 så har de ju ofta en väldigt mörk ton men som i ljuset och med tiden får enormt vackert liv. Vad jag kunde gjort är således att börja med en något mörkare baston eller lagt ett heltäckande lager med färg nr 2 också. Om man vill ha en lite mattare och mörkare baston.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

Watch Spotting: Akrivia Founder Rexhep...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen